Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 68 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět
Vrána, Michal ; Šmíd, Jan (vedoucí práce) ; Hanuš, Jiří (oponent)
NÁZEV: Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět AUTOR: Michal Vrána KATEDRA: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRAKT: Ve své bakalářské práci na téma "Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět", pojednám o fenoménu jídla v kontextu širších sociokulturních a uměleckých oblastí. Představím obecné pohledy na jídlo a gastronomii v různých historických epochách a civilizacích až do současnosti. Zaměřím se především na znázorňování "jídelní" a "stolovací" tématiky v dějinách umění i umělecké produkce. Zmíním se také o rozvoji pravidel etikety, rituálních hostin a společenského stolování. V didaktické části realizuji projekt v hodině výtvarné výchovy na vybrané základní škole.
Fenomén potravinové pomoci
Kohoutková, Terezie ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Cimrmannová, Tereza (oponent)
Diplomová práce "Fenomén potravinové pomoci" se zabývá potravinovou pomocí, dále vysvětluje pojem potravinová banka, Operačním programem materiální a potravinové pomoci stanoveného na roky 2014 až 2020. Zjišťuje faktory, které ovlivňují potravinovou bezpečnost, a porovnává různé instituce nabízející potravinovou pomoc. Dalším důležitým tématem, aktuálním v současnosti, je plýtvání potravinami. Také uvádím legislativu, ale i myšlení spotřebitele a toho co ho vede k nakupování. V praktické části výzkumného šetření se zjišťují zejména otázky vyhazování potravin, jaké potraviny se nejčastěji vyhazují, ale i množství vyhozených potravin, ochota provozovatelů potraviny určené k vyhození poskytovat potřebným lidem, ale i povědomí o Národní potravinové sbírce. Součástí praktické části byl krátký veřejný průzkum, kde byl dotazován člověk žijící na ulici, na téma potravinová pomoc.
Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života.
Keith, Radim ; Prokop, Jiří (vedoucí práce) ; Mojžíšová, Jarmila (oponent)
Pro každého z nás je nejdůležitější zdraví, abychom mohli žít plnohodnotný život. Jak postupovat a jakých zásad se držet při výběru potravin, když jich je v současné době mnoho, které obsahují nebezpečné chemické látky používané v potravinářském průmyslu? Důležité je zdravé stravování a zdravý životní styl. Vaření ze základních surovin a posílení imunitního systému, a to již od dětského věku. Nikdy však není pozdě ani pro dospělé. Můžeme začít kdykoli. Chtěl bych ukázat téměř všechny aspekty kvalitního stravování, ale i druhou stránku, a to, jaké na nás číhá nebezpečí v chemicky upravených potravinách a celkový důsledek na kvalitu života. KLÍČOVÁ SLOVA Jídlo, zdraví, zelenina, ovoce, vitamíny, minerály, život, fermentace
Public Choice Theory and the Russian Food Ban
Savory, Oliver ; Svoboda, Karel (vedoucí práce) ; Figueira, Filipa (oponent) ; Šír, Jan (oponent)
Diplomová práce se zabývá ekonomickým státnictvím a analyzuje, proč sankce přetrvávají i přesto, že selhávají, a proč je země nadále využívají navzdory jejich diskutabilnímu úspěchu. Hufbauer et. al. (2009) například ukazují, že sankce jsou úspěšné pouze ve 34 % případů, zatímco Pape (1997) tvrdí, že pouze v 5 %. Přesto však ekonomické státnictví zažívá obrození pod názvem "geoekonomika". Diplomová práce vychází z Kaempferovi a Lowenbergovi "Public Choice" (1988) teorie mezinárodních ekonomických sankcí. Práce předjímá, že v určitých případech jsou hlavním cílem sankcí národní zájmy, a proto by měly být hlavním hlediskem při posuzování úspěchu či neúspěchu sankcí. Diplomová práce zkoumá ruské embargo na dovoz potravin, uvalené v roce 2014 a ukazuje, že ačkoliv nedosáhlo žádných mezinárodních cílů, je velmi úspěšné v prosazování národního cíle podpory ruského zemědělství. Důsledkem tohoto závěru je, že současný kvantitativní výzkum ekonomických sankcí potenciálně chybně vyhodnotil sankce jako neúspěšné, protože je neanalyzoval na základě jejich skutečných cílů. Další výzkum v této oblasti s cílem zjistit, jak často jsou sankce používány především z domácích důvodů, ale i sankce, kde domácí cíl má jen druhořadý význam, je třeba na ně stále ještě reagovat.
Materiální dějiny planetární urbanizace
Šana, Václav ; Bartůšek, Ondřej (oponent) ; Kristek, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá termínem konečné urbanizace planety materialistickým pohledem. Distribuce pitné vody, spotřeba energie a především zemědělská produkce jsou základní faktory, které spolu s logistikou a demografií tvoří zásadní hybatele materiálních dějin. ,,Malthusiánský” strach ze situace, kdy světové populaci dojdou zdroje, provází i současnou rétoriku. Cílem je se pokusit najít i prozkoumat řešení materiálních nezbytností lidstva a navrhnout organizační principy, systémy, urbanistická a architektonická řešení.
Instagram jako prostředek pro šíření trendů v gastronomii se zaměřením na specifika České republiky
Škoda, Martin ; Zábrodská, Kristina (vedoucí práce) ; Köpplová, Barbara (oponent)
Diplomová práce Instagram jako prostředek pro šíření trendů v gastronomii se zaměřením na specifika České republiky se věnuje tématu gastronomie a souvisejícím trendům v oboru. Autor se snaží zmapovat vlivy, které na jejich formování může mít on-line prostředí, především sociální síť Instagram. Po zevrubném seznámení s prostředím sociálních sítí je podrobněji popsána zejména sociální síť Instagram, její vliv na šíření zážitků, trendů a mediální prostředí obecně. Autor se snaží objasnit, zda dění na této síti může udávat směr tomu, co je populární v gastronomickém prostředí, pochopit roli, kterou hojně sledovaní tvůrci z Instragramu ve společnosti mají a co pro běžné uživatelé znamená sdílení zážitků s jídlem spojených. Představeni jsou "vlivní" uživatelé z gastronomické sféry na českém Instagramu a jejich další provázanost s mediálním prostředím. Ve výzkumu autor formou strukturovaného dotazníku, kterého se zúčastnilo 1143 respondentů z prostředí sociálních sítí, zjišťuje, jakou funkci plní Instragram při šíření gastronomických trendů v České republice. Získaná data doplňují názory vycházející z rozhovorů se zástupci české "gastronomické scény" na Instagramu Kateřinou St. Germain (My Cooking Diary), Janou Králíkovou (Zásadně zdravě), Janou Vašákovou (Slepičárna blog) a Lukášem Hejlíkem. Nechybí ani...
Jídlo jako téma v umění a vzdělávání
Chrpová, Julie ; Raudenský, Martin (vedoucí práce) ; Pfeiffer, Jan (oponent)
NÁZEV: Jídlo jako téma v umění a vzdělávání AUTOR: BcA. Julie Chrpová KATEDRA: Katedra výtvarné výchovy VEDOUCÍ PRÁCE: doc. PhDr. Martin Raudenský, Ph.D. ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá "jídlem" jako tématem v umění a vzdělávání. Potraviny a připravené pokrmy jsou nejrůznějším způsobem zobrazovány v celé historii lidstva. Způsob zobrazování v sobě zahrnuje jak prvky umělecké, tak i prvky dokumentární. V práci je mapován vývoj výtvarného zobrazování potravin a jídel se zaměřením na fotografii. Poznatky z literární části diplomové práce byly následně využity při tvorbě autorské knihy a při realizaci didaktického projektu. Autorská kniha je vytvořená metodou prolnutí tradice výtvarné kultury s prostředky soudobé vizuální komunikace. Tvoří ji soubor fotografií a je nejen vizuálním záznamem jídelníčku, ale znázorňuje i proces přípravy vybraných jídel od surovin, přes vlastní přípravu až po mapování druhů a množství odpadů vzniklých přípravou jídla. V didaktické části je využito téma diplomové práce k pochopení důležitosti výživy v životě člověka ověřením didaktického projektu prostřednictvím výchovně vzdělávacího procesu. Didaktická část je zaměřena na propojení výtvarné výchovy a výchovy ke zdraví s přesahem do výchovy environmentální a je realizována s žáky osmiletého gymnázia prostřednictvím výtvarného...
Ustanovení Eucharistie podle Marka v kontextu vyprávění o zázračném nasycení
Revenda, Václav ; Brož, Jaroslav (vedoucí práce) ; Scarano, Angelo (oponent)
Diplomová práce "Ustanovení Eucharistie podle Marka v kontextu vyprávění o zázračném nasycení" studuje lexikální, intertextové a biblicko-teologické vztahy mezi markovskou zprávou o ustanovení eucharistie (Mk 14,22-25) a dvěma zázračnými nasyceními (Mk 6,35-44; 8,1-10) v průběhu Ježíšova veřejného působení. Ukazuje, že v kontextu Markova evangelia tvoří všechny zmíněné perikopy klíčové místo Ježíšova poslání a zjevují podstatnou stránku zjevení a příchodu Božího království. Vedle metody průběžného komentáře dotyčných textů práce využívá studium paralelních synoptických úryvků, referenčních textů ve Starém zákoně a rozboru biblicko-teologických témat v kanonické souvislosti. Zvláštní pozornost je věnována různým aspektům židovského slavení paschální večeře a jejich vztahů ke křesťanské eucharistii, která má původ v Ježíšově Poslední večeři a nachází též odezvu v obou markovských vyprávěních o zázračném nasycení velkých zástupů. 81

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 68 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.