Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 141 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Balance of energy, water and nutrients in the aquaponic cycle
Szotkowski, Matěj ; Procházková, Michaela (oponent) ; Máša, Vítězslav (vedoucí práce)
The motivation behind this thesis was to provide an overview of current scientific knowledge in the area of aquaponic food production, which would culminate in the creation of a mathematical model. Additionally, an experimental aquaponic farm was to be examined from the viewpoint of water and energy balance to provide real-world data for the creation of the mathematical model. Lastly, the applicability of algal photobioreactor in a general aquaponic cycle was to be assessed. The preliminary part of the work describes the motives behind the need for innovation in agriculture. The definition of aquaponics is provided along with a description of its subcomponents, their working mechanism and design. In this part of the thesis, the nutrient cycle of aquaponics is outlined as well. As the last part of the theoretical portion of the work, the implementation of algal photobioreactor into the aquaponic cycle is examined. Mechanisms both motivating and discouraging from such an implementation are described. Consequently, the reactor in and of itself is examined more closely. The process variables influencing the growth of algae are presented along with possible reactor designs, harvesting methods, and utilizations of the resulting products. In the first part of the experimental section of this work, the examined farm run by Flenexa plus s.r.o. is introduced from the viewpoint of the aquaponic process. Furthermore, the water and energy balances of implemented aquaponic process are provided and evaluated. The focus is then shifted towards the mathematical models which were created based on the knowledge and data gathered in the course of this work. The logic and algorithms behind both models are explained and discussed along with their main features and capabilities. Paths of future development for both models are also outlined in the closing section. Lastly, the findings obtained and gathered during the process of the thesis creation are discussed and summarized in the concluding chapters.
Vztah studentů vybraných středních škol k alternativním způsobům stravování
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy a názory studentů vybraných středních škol, které jsou spjaty s alternativními způsoby stravování. V teoretické části se nachází základní informace o racionální výživě, jednotlivých živinách, je zde srovnání potravinové pyramidy a zdravého talíře. V neposlední řadě je také objasněno alternativní stravování a poté jsou zde uvedeny informace o pěti konkrétních druzích alternativního stravování. V jednotlivých podkapitolách je zmiňováno vegetariánství, veganství, raw food, paleo strava a bezlepková dieta. Cílem praktické části je zjistit názor studentů vybraných středních škol na alternativní způsoby stravování. Jedná se o mnou vybrané střední školy na Rakovnicku. Jako výzkumný nástroj je použito dotazníkové šetření. Na základě získaných dat mnou byl dotazník vyhodnocen a výsledky převedeny do tabulek a grafů, které jsou vždy okomentovány. Na dotazník odpovídalo 187 respondentů. Bylo zjištěno, že 19 osob ze všech dotazovaných má zdravotní omezení, související s výživou. Překvapivý výsledek je ten, že se studenti o alternativním stravování nedozvěděli primárně ve škole, ale z vlastních zdrojů (přátelé, rodina atd.) Výsledky dotazníkového šetření poukazují na fakt, že se studenti středních škol stravují především běžným způsobem, ale o problematiku alternativního...
Vnitrodruhová variabilita živinové stechiometrie semen
Kesl, Tomáš ; Mašková, Tereza (vedoucí práce) ; Konečná, Marie (oponent)
Rostliny jsou hned po vyklíčení odkázány na živiny uložené v semeni, ze kterého vyklíčily, a to do doby, než příjem živin zcela nahradí vyvinuté listy a kořeny. Živiny v semenech jsou důležité pro raný vývoj vegetativních orgánů, jejich obsah a koncentrace v semenech mohou být ovlivněny různými faktory jako například dostupností živin v půdě, zeměpisnou šířkou, teplotou, fotoperiodou, granivorií a kompeticí. V této bakalářské práci jsou shrnuty současné poznatky o vnitrodruhové a mezidruhové variabilitě živinové stechiometrie semen, konkrétně o dusíku, fosforu a uhlíku, jelikož nejčastěji limitují růst rostlin. U všech tří prvků jsou sledovatelné společné i rozdílné trendy, a to jak na vnitrodruhové, tak i mezidruhové úrovni. Jediný trend porovnatelný mezi vnitrodruhovou a mezidruhovou variabilitou je korelace koncentrace uhlíku v semenech a zeměpisné šířky, přičemž se na mezidruhové úrovni objevuje i opačný trend negativní korelace zeměpisné šířky a koncentrace uhlíku v semenech. Ostatní sledované trendy nejsou srovnatelné mezi vnitrodruhovou a mezidruhovou úrovní. Porovnání těchto trendů není možné, jelikož je nedostatek studií zabývajících se variabilitou živinové stechiometrie semen. Proto je třeba se v budoucnu více soustředit na výzkum semen než na výzkum vegetativních orgánů, jež jsou oproti...
Book of Abstracts. 2nd Bilateral Workshop FGMRI – SBS-Competence Centre
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. ; Sachsenforst
Sborník abstraktů z workshopu na téma aktuálních problémů v lesním hospodářství Česka a Německa
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Stroje pro aplikaci digestátu
Zeman, Martin
Práce pojednává v první části o současných strojích pro manipulaci s digestátem-tažené cisterny a samojízdné aplikátory. Dále se zabývá různými variantami aplikátorů a doplňkových strojů používaných pro aplikaci digestátu. Dále je popsána kvalita aplikace vybraného stroje a provedené ekonomické a technické zhodnocení variant aplikace. Následuje vyhodnocení polního měření zaměřeného na vstřebání živin do půdy v závislosti na metodě aplikace. Poslední částí je návrh optimalizace plynoucí z výsledků měření.
Vliv výživy na mléčnost chovných prasnic
Ticháček, Martin
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem výživy na mléčnost chovných prasnic. Mléčnost je schopnost samic produkovat mléko pro potřebu mláďat. K maximalizaci a optimálnímu složení mléka je zapotřebí ideálně vybalancovaná výživa. Pro výživu prasnic se připravují kompletní krmné směsi z jednotlivých složek krmiva odpovídající jednotlivým kategoriím. Při odchovu prasat je nutno věnovat velkou pozornost esenciálním aminokyselinám, především lyzinu. V této práci jsou uvedeny rozdíly v technice krmení. Ty závisejí na různé kondici prasnic, ustájení a v neposlední řadě na klimatických podmínkách. Cílem práce je podat všeobecné informace o vlivech výživy a technice krmení pro zlepšení mléčnosti chovných prasnic.
Výživa vysokoprodukčních dojnic v první fázi laktace
Paulíčková, Michaela
Cílem mé bakalářské práce bylo popsat výživu vysokoprodukčních dojnic v první fázi laktace, uvést základní krmiva používaná ve výživě vysokoprodukčních dojnic. Dále potřeby vysokoprodukčních dojnic na živiny a také popsat důsledky způsobené špatnou výživou, jak na produkci a reprodukci, tak i na metabolismus. Práce je zaměřená na výživu vysokoprodukčních dojnic a změny metabolismu způsobené špatnou výživou. Na začátku bakalářské práce je popsána anatomie částí předžaludku a žaludku skotu a také jejich fyziologie trávení, motorika, přežvykování a produkce plynů. Dále se práce zaměřuje na krmiva používaná ve výživě dojnic, s rozdělením na objemná a jadrná krmiva. Následuje stručná charakteristika výživy v první fázi laktace a požadavky dojnic na živiny, kterými je energie, sušina, sacharidy, dusíkaté látky, vláknina, tuky, minerální látky a vitamíny. V druhé polovině je popsán projev špatné výživy na produkci, konkrétně jaké živiny mají vliv na zastoupení jednotlivých složek v mléce a také jak se dietetické chyby projeví na reprodukci. Práce se rovněž zabývá metabolickými poruchami z pohledu výživy a techniky krmení.
Výživa koní po ukončení sportovní kariéry
Korbélyiová, Lenka
Hlavním tématem této bakalářské práce je výživa koní po ukončení sportovní karié-ry. Cílem je zejména shrnout poznatky o nutričních požadavcích a zásadách sestavování vhodných krmných dávek pro tyto koně. Teoretická část zahrnuje obecná témata, jejichž znalost je nutná pro pochopení zásad správného krmení koní. Jde o anatomii a fyziologii trávicího traktu koně, význam a potřebu jednotlivých živin a charakteristiku běžně vyu-žívaných krmiv. Praktická část je věnována specifickým problémům výživy starých koní, zdravotním problémům způsobeným nevhodnou výživou a také obsahuje srovnání krmení koní aktivně sportujících a koní po ukončení sportovní kariéry.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 141 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.