Název:
Výživa vysokoprodukčních dojnic v první fázi laktace
Autoři:
Paulíčková, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem mé bakalářské práce bylo popsat výživu vysokoprodukčních dojnic v první fázi laktace, uvést základní krmiva používaná ve výživě vysokoprodukčních dojnic. Dále potřeby vysokoprodukčních dojnic na živiny a také popsat důsledky způsobené špatnou výživou, jak na produkci a reprodukci, tak i na metabolismus. Práce je zaměřená na výživu vysokoprodukčních dojnic a změny metabolismu způsobené špatnou výživou. Na začátku bakalářské práce je popsána anatomie částí předžaludku a žaludku skotu a také jejich fyziologie trávení, motorika, přežvykování a produkce plynů. Dále se práce zaměřuje na krmiva používaná ve výživě dojnic, s rozdělením na objemná a jadrná krmiva. Následuje stručná charakteristika výživy v první fázi laktace a požadavky dojnic na živiny, kterými je energie, sušina, sacharidy, dusíkaté látky, vláknina, tuky, minerální látky a vitamíny. V druhé polovině je popsán projev špatné výživy na produkci, konkrétně jaké živiny mají vliv na zastoupení jednotlivých složek v mléce a také jak se dietetické chyby projeví na reprodukci. Práce se rovněž zabývá metabolickými poruchami z pohledu výživy a techniky krmení.The aim of my bachelor thesis was to describe the nutrition of high-productive dairy cows during the first phase of lactation and to introduce the basic feed used in the nutrition of high-productive dairy cows. The next points of my bachelor thesis are the needs of nutrients of high-productive dairy cows and description of consequences of poor nutrition in connection with production and reproduction and with influence on metabolism. The thesis is focused on nutrition of high-productive dairy cows and changes in metabolism due to poor nutrition. At the beginning of the thesis the anatomy of the proventriculus and the ventriculus of the cattle, their physiology of digestion and their movement, rumination and production of gases are described. The next part of thesis focuses on feed used in dairy cows and is divided into grass-fed and grain-fed. After that brief nutritional characteristics during the first phase of lactation and nutritional requirements of dairy cows, such as energy, dry matter, carbohydrates, nitrogenous substances, fiber, fats, minerals and vitamins follow. The second half of thesis deals with the impact of poor nutrition on production, namely what effect have nutrients on content of individual components in milk and how dietetic errors are reflected in reproduction. The thesis also deals with metabolic disorders from the point of view of nutrition and feeding technique.
Klíčová slova:
dojnice; metabolické poruchy; první fáze laktace; výživa; živiny