Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Znalosti vybraných žáků oboru nutriční asistent o "Nauce o poživatinách"
Zenkerová, Hana ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části ukazuje význam zdraví jako významné životní hodnoty a analyzuje problematiku zdravého životního stylu, jehož podstatnou součástí je zdravá výživa. Vychází z vědeckých poznatků nauky o poživatinách a popisuje význam základních živin pro život jedince. Ukazuje kompetence nutričních asistentů jako významné zdravotnické profese se širokým uplatněním především v rámci zdravotnických a sociálních organizací, ale i v komerčním sektoru. Praktická část se prostřednictvím kvantitativního výzkumu - dotazníkového šetření, realizovaného v rámci souboru vybraných žáků, zabývá efektivností edukačního procesu budoucích nutričních asistentů v oblasti nauky o poživatinách. KLÍČOVÁ SLOVA dieta, potraviny, poživatiny, výživa, zdraví, zdravý životní styl ANNOTATION The research work divides the text into practical and theoretical part. The theoretical part shows the importance of health as significant living values. It analyses issues of healthy lifestyle - the essential part of healthy nourishment. It proceeds from scientific knowledge of foodstuffs and it describes the importance of essential nutrients for human organism. This part also shows the importance of this health profession that has an extensive use at health-care facilities and social...
Sledování výživové frekvence u dětí obézních a dětí s fyziologickou hmotností
SMÉKALOVÁ, Dita
Výživa hraje důležitou roli ve správném vývoji dítěte. Strava, která je dostatečně pestrá a odpovídá biologickým potřebám dítěte, zajišťuje zpravidla zdravý růst a optimální tělesný i duševní vývoj. Počet obézních dětí však v současné době narůstá, přičemž věková hranice vzniku obezity stále klesá. Dětská obezita je ve valné většině spojována především s nevhodnými stravovacími zvyklostmi a nedostatkem pohybu. Hlavním cílem bakalářské práce s názvem "Sledování výživové frekvence u dětí obézních a u dětí s fyziologickou hmotností" bylo zmapovat výživové frekvence u dětí obézních a u dětí s fyziologickou hmotností. Práce je složena ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakteristikou dítěte školního věku a poskytuje přehled o současných poznatcích týkajících se výživy dětí školního věku. Zaměřuje se jak na základní složky výživy dítěte, tak i na obecné zásady a doporučení. Následně pak podává základní přehled informací o dětské obezitě. Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, pro jehož účely byl vytvořen frekvenční dotazník pro záznam výživové frekvence dětí. Výzkumný soubor je tvořen 20 dětmi rozdělenými do dvou skupin, skupinu dětí s přiměřenou hmotností a skupinu obézních dětí, na základě analýzy jejich BMI dle percentilových grafů. Dle výsledků práce se po vzájemném srovnání obou skupin jeví jako hlavní problém především nepravidelnost ve stravování obézních dětí. Mezi neméně závažné poznatky se též řadí nedostatek pohybu obézní skupiny dětí, preference pasivního trávení volného času a častá návštěva podniků nabízejících rychlé občerstvení společně s tendencí konzumovat sladké nápoje pro děti nevhodné.
Antropologie těla: Aplikace modelu antropologie těla na fenomén poruch příjmu potravy
Dvořáková, Michaela ; Soukup, Martin (vedoucí práce) ; Rychlík, Martin (oponent) ; Šulová, Lenka (oponent)
Předmětem dizertační práce je teoreticko-empirická analýza a interpretace lidského těla se zvláštním přihlédnutím k poruchám příjmu potravy. Zvolená metodologie vychází z věd o kultuře, zejména z kulturní antropologie. Záměrem práce je uplatnit koncepce a teorie kulturní antropologie na výzkum v oblasti tělesnosti, konkrétně na poruchy příjmu potravy chápané jako sociokulturně podmíněné jevy. Obecným cílem práce je přispět k formování antropologie těla a systematicky budovat její teoretické a metodologické základy. Specifickým cílem práce je aplikace vytvořeného modelu antropologie těla na výzkum poruch příjmu potravy. V dizertační práci postupuji od nejobecnějšího pojetí až k partikulárním výstupům. Práce je rozdělena na tři vzájemně provázané části. Předmětem prvního bloku je expozice tématu, totiž společenskovědních koncepcí a přístupů k tělesnosti. Tato část práce má výrazně diachronní charakter výkladu tématu. Ve druhé části podávám koncepci studia tělesnosti na třech strukturálních úrovních, přičemž se opírám o koncepci antropologie těla a aplikuji ji na fenomén poruch příjmu potravy. V empirické části prezentuji výsledky vlastního výzkumného šetření zaměřeného na zjišťování body image osob s poruchami příjmu potravy. Za tímto účelem jsem zvolila uplatnění projektivních kresebných technik....
Redukční výživa u sportujících žen
Kripnerová, Linda ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Redukční dieta u sportujících žen Vymezení problému: Práce se zabývá problematikou redukce hmotnosti u pravidelně sportujících žen. Teoretická část diplomové práce obsahuje základ biochemie, fyziologie a metabolismu člověka. Vysvětluje pojem aktivní, neboli zdravý způsob života a poukazuje na manipulační praktiky masmédií, které mohou ovlivnit racionální výběr potravin moderní populace. Praktická část je věnována vyhodnocení ankety, pozorování a rozhovoru s probandky, které se výzkumu účastnily. Zahrnuje výsledky výzkumu o manipulačních praktikách a výživové doporučení, které je v souladu s racionální výživou a zároveň zefektivní redukční dietu. Cíle Zjistit nejčastější chyby při redukci tělesné hmotnosti u sportujících žen, posoudit kvalitu informací o výživě získaných z médií, posoudit jejich dostupnost a odkrýt chyby, kterých se ženy dopouštění v důsledku mediální manipulace. Metody: Výzkum probíhal formou rozhovoru a ankety. Anketa byla rozdána 100 ženám, s kterými jsem anketu vyplnila, abych měla jistotu, že rozumí otázkám. Ženy byly ve věku mezi 18-50 lety. Většina se zajímá se o zdravý životní styl. Ze 100 žen jsem vybrala 10, které souhlasily se spoluprácí a aktuálně držely redukční dietu. Těchto 10 žen si zapisovaly po dobu 1 týdne své jídelníčky, které jsem následně vyhodnotila za...
Informovanost žáků vybraných středních škol o problematice orthorexie
Janečková, Karolína ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV: Informovanost žáků vybraných středních škol o problematice orthorexie AUTOR: Bc. Karolína Janečková KATEDRA (ÚSTAV) Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRAKT: Předmětem této diplomové práce je jedna z novodobých poruch příjmu potravy Orthorexia Nervosa a působení české školy na její rozvoj. Cílem je odhalit, jaké znalosti o problematice orthorexie mají žáci středních zdravotnických škol a gymnázií, jaký je jejich názor na poruchy příjmu potravy, a navrhnout ukázkovou vyučovací hodinu zaměřující se na tuto problematiku. Ke zjištění této skutečnosti bylo použito kvantitativní výzkumné šetření prostřednictvím dotazníku, které bylo realizováno na vybraných středních zdravotnických školách a gymnáziích. Výsledek jasně naznačuje, že žáci nemají dostatečné znalosti o problematice orthorexie a že rozdíl ve znalostech žáků středních zdravotnických škol a gymnáziích je nepatrný, přestože skladbou svého jídelníčku se více zabývají žáci středních zdravotnických škol. S ohledem na tato a další zjištění byl vypracován návrh vyučovací jednotky zaměřující se na problematiku poruch příjmu potravy a orthorexie. KLÍČOVÁ SLOVA: Orthorexia nervosa, poruchy příjmu potravy, Výchova ke zdraví, posedlost zdravým stravováním, diety, stravování.
Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura
Měrková, Jana ; Šedivá Koldinská, Marie (vedoucí práce) ; Zilynská, Blanka (oponent)
(česky) Předkládaná diplomová práce s názvem Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura se věnuje dvěma stěžějním tématům již patrným ze samotného názvu. Jedná se o stravování a lékařství, dnes by se tyto dvě slova dala označit jedním, a sice výživou. Práce je pomyslně rozdělena na dvě části, první je jídlo urozených pánů, představení jejich jídelníčku, zvyklostí, ukázek receptů dobových pokrmů a další částí je samotná medicína, která v některých svých odborných literaturách fenomén jídla a výživy zpracovávala. V této druhé části věnuji prostor také významným osobnostem, které svou literární činností právě do této lékařské oblasti významně zasáhly. Představuji jejich díla i život. Jakýmsi spojovacím můstkem první a druhé části je pak kapitola o jídle, charakterizovaném právě pohledem lékařů. Při vzniku této práce jsem se opírala především o dva základní prameny, zabývající se celkovou životosprávou a dále pak o historiografickou literaturu, jejímž hlavním záběrem pak bylo jídlo z pohledu každodennosti, nikoli však z lékařského hlediska. V práci jsem si dala za cíl poukázat na skutečnost, že výživa neboli dietetika není záležitostí moderní doby, ale měla svou významnou roli i v mém sledovaném období.
Výživa jako primární prevence u dětí předškolního věku
HLÍZOVÁ, Veronika
Téma mé bakalářské je ,,Výživa jako primární prevence u dětí předškolního věku". Výživa, jakožto důležitá determinanta zdraví, zásadním způsobem ovlivňuje zdravotní stav organismu. Na jedné straně může mít výživa negativní vliv na zdraví člověka a podporovat vznik nejrůznějších onemocnění, zejména neinfekčního původu. Na straně druhé může však strava působit jako prevence těchto chorob (1). Nejzávažnější následky mají z těchto onemocnění kardiovaskulární choroby a nádorová onemocnění, které jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. Tyto zmíněné choroby nejsou sice typické pro dětský věk, zásadním faktem je však to, že kdyby se na výživu jako primární prevenci apelovalo již od útlého věku, byla by prevalence těchto onemocnění nižší (2). V dětství totiž dochází k utváření samotných stravovacích návyků, je zakládána kostní tkáň a organismus prochází intenzivním růstem, což je důležité pro ovlivnění zdravotního stavu nejen v dětství, ale právě i v dospělosti (3). S výživou souvisí i vznik onemocnění, která jsou pro dětský věk typické. Příkladem je obezita, jejíž prevalence neustále stoupá a s níž stoupá i riziko vzniku dalších závažných onemocnění, jako např. výše zmíněných kardiovaskulárních chorob, či diabetu mellitu II. typu (4). Tato práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. V teoretické části jsou nejprve vysvětleny základní pojmy týkající se tématu bakalářské práce. Dále se práce věnuje, jak celkovému energetickému příjmu, tak konkrétním makronutrientům a mikronutrientům včetně  jejich doporučených denních dávek pro děti předškolního věku a rizik hrozících při jejich deficitu či nadbytku. Další kapitoly se zabývají jednotlivými částmi výživové pyramidy a skladbou jednotlivých chodů v průběhu dne. Součástí jsou samozřejmě i informace týkající se pitného režimu a negativního vlivu slazených nápojů na zdraví organismu. Předposlední část je věnována vlivu rodiny na stravování dětí, jelikož na vytváření stravovacích návyků mají významný podíl právě rodiče (5). Poslední oblast, kterou se teoretická část zabývá, popisuje problematiku onemocnění vyskytujících se u dětí předškolního věku, která vznikají na základě chybného stravování. Praktická část práce se opírá o kvalitativní výzkum. Cílem mé práce bylo zmapovat stravovací návyky u dětí předškolního věku. Byly zvoleny následující výzkumné otázky: 1. Jaké informace o zásadách zdravé výživy mají matky zkoumaného souboru? 2. Jaké potraviny vzhledem k racionálnímu stravování děti zkoumaného souboru konzumují? 3. Jaký je stravovací režim zkoumaného souboru vzhledem k zásadám zdravé výživy? Sběr dat proběhl pomocí semistrukturovaných rozhovorů, které byly uskutečněny s matkami dětí předškolního věku navštěvujících mateřskou školu v Kaplici. Celkem bylo provedeno 14 rozhovorů. Uskutečněné rozhovory byly přepsány do písemné podoby a následně kódovány a kategorizovány pomocí metody papír a tužka. Z výsledků vyplývá, že většina matek má správné, ovšem pouze povrchní informace o zdravé výživě. Vzhledem k jednotlivým potravinám převažuje ve stravování dětí světlé pečivo a naopak se vyskytuje nedostatek zeleniny a ryb. Slazené kupované nápoje děti konzumují pouze ojediněle, sladkosti však většina z nich každý den. Frekvence ve stravování je u většiny dětí správná, problém se však vyskytuje v nedostatečném intervalu mezi posledním jídlem dne a spánkem. Nedostatky se nachází i ve složení některých chodů dne. Pitný režim je u většiny dětí dostatečný. Vzhledem k vysokému významu výživy v primární prevenci řady onemocnění, bych doporučovala zejména zvýšit edukovanost matek. Pro zvýšení informovanosti jsem vypracovala informační leták, který byl předán jednotlivým respondentkám a může být zveřejněn např. i na nástěnkách mateřských škol či v čekárnách pediatrů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.