Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura
Měrková, Jana ; Šedivá Koldinská, Marie (vedoucí práce) ; Zilynská, Blanka (oponent)
(česky) Předkládaná diplomová práce s názvem Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura se věnuje dvěma stěžějním tématům již patrným ze samotného názvu. Jedná se o stravování a lékařství, dnes by se tyto dvě slova dala označit jedním, a sice výživou. Práce je pomyslně rozdělena na dvě části, první je jídlo urozených pánů, představení jejich jídelníčku, zvyklostí, ukázek receptů dobových pokrmů a další částí je samotná medicína, která v některých svých odborných literaturách fenomén jídla a výživy zpracovávala. V této druhé části věnuji prostor také významným osobnostem, které svou literární činností právě do této lékařské oblasti významně zasáhly. Představuji jejich díla i život. Jakýmsi spojovacím můstkem první a druhé části je pak kapitola o jídle, charakterizovaném právě pohledem lékařů. Při vzniku této práce jsem se opírala především o dva základní prameny, zabývající se celkovou životosprávou a dále pak o historiografickou literaturu, jejímž hlavním záběrem pak bylo jídlo z pohledu každodennosti, nikoli však z lékařského hlediska. V práci jsem si dala za cíl poukázat na skutečnost, že výživa neboli dietetika není záležitostí moderní doby, ale měla svou významnou roli i v mém sledovaném období.
Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura
Měrková, Jana ; Šedivá Koldinská, Marie (vedoucí práce) ; Zilynská, Blanka (oponent)
(česky) Předkládaná diplomová práce s názvem Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura se věnuje dvěma stěžějním tématům již patrným ze samotného názvu. Jedná se o stravování a lékařství, dnes by se tyto dvě slova dala označit jedním, a sice výživou. Práce je pomyslně rozdělena na dvě části, první je jídlo urozených pánů, představení jejich jídelníčku, zvyklostí, ukázek receptů dobových pokrmů a další částí je samotná medicína, která v některých svých odborných literaturách fenomén jídla a výživy zpracovávala. V této druhé části věnuji prostor také významným osobnostem, které svou literární činností právě do této lékařské oblasti významně zasáhly. Představuji jejich díla i život. Jakýmsi spojovacím můstkem první a druhé části je pak kapitola o jídle, charakterizovaném právě pohledem lékařů. Při vzniku této práce jsem se opírala především o dva základní prameny, zabývající se celkovou životosprávou a dále pak o historiografickou literaturu, jejímž hlavním záběrem pak bylo jídlo z pohledu každodennosti, nikoli však z lékařského hlediska. V práci jsem si dala za cíl poukázat na skutečnost, že výživa neboli dietetika není záležitostí moderní doby, ale měla svou významnou roli i v mém sledovaném období.
Církevní poměry na Sedlčansku ve druhé polovině 14. a v 15. století
Měrková, Jana ; Zilynská, Blanka (vedoucí práce) ; Doležalová, Eva (oponent)
Ve své práci, s názvem "Církevní poměry na Sedlčansku ve druhé polovině 14. a v 15.století", se snažím zmapovat celkovou církevní situaci v tomto období ve vymezené části vltavského děkanátu. Vybrala jsem 10 lokalit, z nichž největší důraz kladu na město Sedlčany. V první kapitole představuji město Sedlčany ze všech úhlů pohledu, od jejich vzniku až do poloviny 15. století. Součástí této kapitoly je také část věnovaná církevním památkám města. V další kapitole přicházím k stěžejnímu bodu práce, a sice popisu jednotlivých far ve vymezených lokalitách, k soupisu kněží působících na místních beneficiích (farách a při oltářích), a celkovému vyhodnocení církevního stavu na Sedlčansku před husitskou revolucí. Pro přehlednost jsem vypracovala tabulky s údaji vyhledanými v konfirmačních knihách, soudních aktech, erekčních knihách a v registrech papežských desátků. V další kapitole popisuji epochu husitství a jeho vliv na město Sedlčany. V poslední kapitole se zabývám místní husitskou pověstí zvanou "Rosa". Rozebírám její pravdivý i smyšlený původ a popisuji její průběh. V této kapitole se snažím poukázat na stálou aktuálnost a důležitost dobových slavností. Součástí mé práce je také obrazová příloha, obsahující mapy, znak města a fotografie staveb. Doufám, že jsem ve své práci a na tak malém prostoru postihla...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.