Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 115 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Studium změn chemického složení kávy během pražení
Kohoutová, Lenka ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním změn koncentrace akrylamidu a hydroxymethylfurfuralu v kávě během pražení kávy. Zelená káva byla pražena pomocí dvou různých pražicích programů (střední stupeň pražení: při teplotě 210 °C po dobu 14 minut, City pražení: při teplotě 220 °C po dobu 17 minut). Koncentrace akrylamidu a hydroxymethylfurfuralu v kávě pražené po různou dobu byla sledována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V případě akrylamidu byl pozorován lineární nárůst koncentrace s dobou pražení. Finální koncentrace akrylamidu v upražené kávě odpovídala hodnotám uváděným v literatuře, nebyl ale pozorován charakteristický trend tvorby akrylamidu. U stanovení hydroxymethylfurfuralu byl u vzorků pražených na stupeň City roast pozorován typický trend pro tvorbu hydroxymethylfurfuralu, u programu středního stupně pražení byl pozorován počáteční trend tvorby hydroxymethylfurfuralu. Koncentrace hydroxymethylfurfuralu v upražené kávě odpovídaly hodnotám uváděným v literatuře.
Vliv stupně pražení na senzorický profil kávy
Šajdlerová, Kristýna ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem stupně pražení na obsah sacharidů a aromatických látek v kávě. Věnuje se také změnám v kyselosti kávy v různých stupních pražení. V praktické části bylo provedeno měření pH, stanovení obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy pomocí kapalinové chromatografie, analýza aromatických látek s využitím plynové chromatografie a také senzorická analýza 17 druhů káv. Každý vzorek kávy byl pražen s použitím dvou různých teplot (210 °C a 240 °C). Na základě statického zpracování výsledků základní chemické analýzy a senzorické analýzy byly prokázány statisticky významné rozdíly mezi stanovenými parametry vzorků kávy pražených na 210 °C a na 240 °C. Zpracováním výsledků senzorické a chemické analýzy vzorků kávy se nepodařilo od sebe odlišit vzorky kávy různého geografického původu. U nižšího stupně pražení kávy byla nalezena slabá, ale statisticky významná korelace mezi výsledky senzorické analýzy a obsahem aromatických látek, zatímco u vyššího stupně pražení kávy nebyla nalezena žádná korelace.
Marketingová komunikace internetového obchodu
Všetulová, Kristýna ; Tomšů, Michaela (oponent) ; Kaňovská, Lucie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnou v marketingové komunikaci internetového obchodu Coffee Dream, která je realizována na základě provedených analýz. Smyslem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu marketingové komunikace Coffee Dream, zabývající se především prodejem kávy. Dle výstupů provedených analýz jsou následně navržena opatření, která mají za cíl přilákat potencionální zákazníky, taktéž si udržet stávající zákazníky a v neposlední řadě zvýšit povědomí o společnosti.
Bytový dům s polyfunkcí
Kožík, Jiří ; Havlíček, Ivan (oponent) ; Brukner, Bohuslav (vedoucí práce)
Předmětem řešení diplomové práce je novostavba bytového domu s polyfunkcí. Jedná se o podsklepený čtyřpodlažní objekt. Konstrukční systém je sloupový s monolitickými železobetonovými stropy a jednoplášťovou střechou. V podzemním podlaží se nachází hromadná garáž. V přízemí je na jižní straně vyhrazen komerční prostor. Dále se na patře nachází technické zázemí a 7 bytových jednotek. V dalších patrech se nachází vždy 11 bytových jednotek. Stavba je umístěna v rovném terénu v nové lokalitě určené pro výstavbu bytových domů ve Zlíně části zvané Boněcko.
Café klub BIKROS FAVORIT Brno - Komárov
Valach, Lukáš ; Hrabec, Josef (oponent) ; Šindlar, Jiljí (vedoucí práce) ; Kalousek, Lubor (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce je návrh Café klubu Bikros Favorit při ulici Hněvkovského v městské části Brno-Komárov. Cílem této práce je vytvoření architektonické a urbanistické koncepce, jejíž funkce bude velkým přínosem pro uživatele areálu a závodní dráhy a širokou veřejnost. Jedná se o třípodlažní objekt s plochými střechami. Terasa, která umožňuje přístup na startovací kopec, je krytá a pochozí po celé ploše. Přístup na tuto terasu je možný i zvenčí po rampě ohraničující z jedné strany startovací kopec. Ten je vytvořen tak, že se opírá o severní stěnu v určité části stavby. Stavba se pak stává součástí závodní dráhy. Celá stavba je navržena z jednoduchých hmot tvaru kvádru. Rovinatý terén nijak nekomplikoval zasazení stavby na pozemku. Na jiho – západním rohu se nachází kavárna pro bezvadný výhled a návaznost na cyklostezku. Navržený předprostor reaguje na místní komunikaci a cyklostezku vedoucí kolem řeky Svratky. Vstupní 1. nadzemní podlaží můžeme rozdělit na dvě části. Tou větší jsou prostory klubu, přístupné z východní strany. Z dlouhé centrální chodby máme přístup ke skladu kol, servisu kol, úklidové místnosti, šatně a hygienickému zařízení žen a dívek a ke čtyřem stejným šatnám a hygieně pro muže a chlapce. Na konci chodby pak nalezneme schodiště. Druhá část patří kavárně – coffee & snack baru, přístupné z jihu. K hlavnímu prostoru přiléhá WC pro návštěvníky (muži, ženy, imobilní), úklidová místnost a menší sklad. Samostatně přístupný je pak prostor zaměstnanců a zásobování – šatna a hygiena, sklad odpadků, sklad potravin a nápojů a přípravna, která je napojena na bar. Samostatně přístupné zvenčí jsou ošetřovna a technická místnost. 2. nadzemní podlaží nabízí klubovnu pro trávení volného času či společenské akce a schůzky. Doplněna je o malou kuchyňku a kancelář trenéra a majitele.
DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská
Kubinová, Michaela ; Hrabec, Josef (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Polyfunkční dům ve Valašském Meziříčí na hranici historického jádra a novodobé obytné zástavby
Detoxifikace kávové sedliny oxidačními procesy
Maňáková, Helena ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá detoxifikací kávové sedliny za využití oxidačních procesů. V teoretické části je popsána charakterizace kávových zrn a kávové sedliny. Poté je popsána valorizace kávové sedliny se zaměřením využití kávové sedliny jako rostlinného substrátu. Na závěr jsou charakterizovány fenolické látky, které zapříčiňují toxicitu kávové sedliny, a jsou popsány metody jejich stanovení pomocí UV–VIS spektrofotometrie a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část práce se zaměřuje na přípravu vzorků, na aplikaci účinného oxidačního procesu a na analýzu detoxifikované kávové sedliny se zaměřením na obsah fenolických látek. Pro analýzu fenolických látek byly využity tři typy kávové sedliny: neupravená, odtučněná a odtučněná a zároveň hydrolyzovaná kávová sedlina. Při analýze vzorků byly ve zvýšených koncentracích identifikovány především fenolické kyseliny, přesněji kyseliny gallová, ferulová, chlorogenová a kávová. Po aplikaci oxidačního činidla byla potvrzena detoxifikace u všech vzorků kávové sedliny. Pro nejúčinnější a ekonomický nejúspornější oxidaci byl vybrán roztok 1% oxidačního činidla, které bylo schopné po 10minutové oxidaci zredukovat více než 90 % obsažených fenolických látek.
Design ručního mlýnku na kávu
Klvaňa, Pavel ; Rubínová, Dana (oponent) ; Sládek, Josef (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce byl návrh designu ručního mlýnku na kávu. Tento design byl navržen na základě rozboru existenčního smyslu ručních mlýnků v současnosti, určení cílové skupiny a následné analýzy jejích požadavků a nároků.
Vliv vybrané technologie pražení kávového zrna na jeho chemické složení
Šajdlerová, Kristýna ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Předmětem této diplomové práce je sledování chemických změn odehrávajících se v kávovém zrnu v průběhu pražení za použití různých zařízení. Pro tyto účely byla v praktické části použita průmyslová pražička kávy a domácí pražička. Teoretická část se zabývá převážně charakterizací kávového zrna z hlediska obsahu různých sloučenin a popisem změn nastávajících při pražení. Dále jsou přiblíženy různé typy pražicích zařízení. V experimentální části bylo provedeno pražení zrn a stanovení koncentrace vybraných látek ve vzorcích odebíraných v průběhu pražení. Mezi sledované parametry byla zahrnuta koncentrace sacharózy, organických kyselin (citronová, octová, mléčná, jablečná, mravenčí a chlorogenová), kofeinu a aromatických látek. K největším nalezeným rozdílům mezi použitým zařízením lze zařadit snížení koncentrace kyseliny chlorogenové, kdy u domácího zařízení došlo k poklesu o 33 %, zatímco u průmyslové pražičky byl pokles téměř dvojnásobný. Další výrazný rozdíl byl pozorován také ve změně obsahu sacharózy. Degradace sacharózy proběhla u vzorků kávových zrn pražených na průmyslové pražičce z 94 %, zatímco u druhého typu zařízení pouze ze 75 %.
Analýza polyfenolických látek v různých typech kávy
Jašková, Martina ; Halienová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo zkoumání množství biologicky významných látek u vybraných druhů pražených mletých káv, rozpustných káv a tekutého rozpustného kávového extraktu. Jednotlivé kávy se od sebe liší technologickým zpracováním, stupněm pražení a složením. V praktické části bylo provedeno stanovení celkových polyfenolů, celkových flavonoidů pomocí spektrofotometrické metody a celková antioxidační aktivita metodou ABTS v jednotlivých extraktech káv. Dále byla provedena kvalitativní a kvantitativní analýza některých antioxidantů a kofeinu pomocí metody RP-HPLC se spektrofotometrickou detekcí. Součástí práce byla senzorická analýza a spotřebitelský dotazník.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 115 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.