National Repository of Grey Literature 142 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
The Kindergarten in Brno-Tuřany
Kallab, Štěpán ; Pilný, Ondřej (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The aim of the diploma thesis is the design of a new kindergarten building in Brno - Tuřany. The building has two classrooms and one workshop for the creation of ceramic products. It is a one-storey building. The building has two types of roofs: a flat green roof and a mono pitched roof covered by metal. The external walls is designed by ceramic blocks with external thermal insulation composite system (ETICS). Around the building is fencing, parking area and paved areas which lead to the kindergarten. Behind the building is a playground. Heating is provided by ground-water heat pumps and photovoltaic panels. The classrooms are heated by floor heating. The building has air conditioning. The building uses rainwater to flush the toilets and lawn irrigation. The third part of diploma thesis includes solutions of interior acoustic environment. Classrooms is subordinate to norm and standards as an interior sound reverberation or sound reflectance. Acoustic solution is based on optimal design of absorptive materials and interior facing.
The Guest House with Restaurant
Švecová, Michaela ; Pilný, Ondřej (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The subject of this master´s thesis is making a project documentation for a new constructed guest house with a restaurant. The object is designed in Karlov which is part of region Žďár nad Sázavou. The object is connected to local transport and technical infastructure along the east edge of the building plot. The object is a free-standing, two-storey building with a basement under part of the building. The main function is temporary accommodation and catering. The south part of the building serves as the guest house and the north part serves as the restaurant. Main entries are situated on the east part of the building which are connected to a parking lot with a thirty-seven parking places. The guest house is a two-storey building with a small basement and an inhabited attic. There are connecting corridors in the first and second floor, also, with the main guest accommodation. There are technical premises in the basement. In the guest house there are 11 guest accomodations with projected capacity of 32 persons. The restaurant has only one ground storey with a flat roof, and no basement. There is a wooden terrace on the west side of the restaurant. Projected capacity of the restaurant is 83 persons including persons on the terrace. The construction system is made of ceramic blocks for the upper storeys and concrete blocks in the basement. The building is based on concrete foundation strips in combination with structural formwork. The horizontal structures are made of reinforced concrete monolithic ceilings. The building is insulated by a contact thermal insulation system (ETICS) with polystyrene insulation. The roof of the guest house is a gable roof made of purlins with an inhabited attic. The construction of the restaurant´s roof is a flat roof with a pea gravel where the main part is made of reinforced concrete monolithic ceiling. The parapets are made of a structural formwork.
Extension and Retrofit of the Healthcare Centre
Batke, Ľuboš ; Pilný, Ondřej (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The diploma thesis is a project focused on the conversion of an administrative building into a healthcare centre. In the past, the building served as an administrative building and the headquarters of the district department of the Slovak Police Force. The existing building will serve the residents of the town as a healthcare facility after construction modifications including an extension and modernization. Extension is necessary due to the insufficient capacity of the existing building. Extension will have a masonry vertical support system made of aerated concrete blocks. The floor structures will be made of prestressed hollow core slabs. The project significantly changes the original state regarding the functionality of the building, in which 17 outpatient clinics and a radiology workplace will be created. The layout together with the materials is described in detail in the project documentation and in the text part of the work. The diploma thesis also presents the method of necessary adjustments to the immediate surroundings. The original project documentation of the object was not available, all information was obtained by measuring and inspecting the building in February 2021.
Heat-moisture and Heat Storage Properties of Heavy Structures of Sloping Roofs
Pilný, Ondřej ; Ostrý, Milan (referee) ; Novotný,, Marek (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The heavy claddings of sloping roofs are increasingly being incorporated into the common constructions of family houses, apartment buildings and other civic amenities. Thanks to the increasing demands for energy savings in the form of ever-tightening values of heat transfer coefficients and other thermal engineering requirements, these designs are the answer to how to achieve the requirements more easily. Furthermore, they are able to influence the passive thermal stability of interiors and thus solve not only the issue of overheating of buildings, but also to achieve energy savings in the case of thermal stabilization of the interior throughout the year. However, if there is a lack of understanding of these different constructions for heat-moisture and heat storage behaviour, there is a risk of the opposite effect and a risk of deterioration of interior thermal stability. Therefore, it is necessary to better understand these structures in terms of behaviour and the impact that their use has on the building itself. Also, it is desirable to understand the effect of changes in their partial material properties and of the composition itself on the functioning of heat-moisture and heat storage properties of compositions that use these materials.
Apartment Building in Jablonné nad Orlicí
Tejklová, Šárka ; Pilný, Ondřej (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
At the almost flat plot number 411/3, cadastre unit Jablonné nad Orlicí was designed a new apartment building with an service establishment. Local zoning plan of the village defines the plot as a buildable area. The building has one basement and three floors. There are 7 dwelling units and a hairdresser's in the building. The living area and the service establishment have separate entrances. The building is designed with wheelchair access. On the first floor there is an accessible two-bedroom flat with kitchenette and hairdresser's, on the second floor there are two two-bedroom flats with kitchenette and two studios apartment, on the third floor there are two three-bedroom flast with kitchenette. In the basement there is cellar boxes and technical facilities of the building. The foundations are made of a system of foundation strips made of plain concrete, external wall of floors is walled with clay blocks and insulated with external thermal insulation composite system (ETICS). Staircase and floor structures are made of reinforced cast-in-place concrete. The building is roofed with a non-walkable flat roof.
Gallery Access House Wolkerka
Harazin, Tomáš ; Pilný, Ondřej (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The bachelor's thesis deals with project documentation for the new construction of a gallery access house Wolkerka. The proposed building is located near the historic center of city Olomouc in the former industrial zone, which has been transforming into a residential zone in recent years, thanks to many projects that are being developed in the area. In the vicinity there is a large park, which stretches around the medieval walls, that define the historic city center. The building is a four-storey building with the first floor serving as a background for residents and is equipped with a cellar for each of the apartments, a cleaning room and a technical room. On the remaining floors there are apartments, a total of 7, with layouts 1 + kk, 2 + kk and 3 + kk, which are oriented to the south by large sliding windows. In front of these windows, each of the apartments on the first and second floor is equipped with an unheated winter garden, which in the summer months allows for a complete opening and connection to the exterior. The top floor is recessed and there is only one apartment on it, which is equipped with a terrace, that is designed as a green roof, which simulates a garden in height. The roof, like the terrace, is designed as a green roof. All floors are connected by a staircase, which is part of the gallery on the columns. Under the winter gardens of the first floor there are 5 covered parking spaces. The house is based on reinforced concrete foundation strips. The vertical construction system consists of Porotherm T50 profi ceramic blocks, which are filled with mineral wool. Horizontal structures are monolithic reinforced concrete.
Renewal of the limekiln in Grygov
Venglář, Václav ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The aim of this bachelor’s thesis is to design restoration of the Grygov limekiln and to find new use for it and its surroundings. The building is not listed as historical monument, however according to the assignment it is treated as if it was. The project proposes to use the building as a multifunctional object with seasonal service for taking place of social and cultural events with use of the building’s surroundings. The restoration method is pluralistic. The aim is to capture the existing state, restore selected construction and its elements and to bring new objects to fulfil legal requirements. New objects correspond to the technical essence of the building and existing materials. The interventions are designed to be reversible if possible. The proposed interventions help the object to fulfil its potential as important spot near the city of Olomouc.
Renewal of the former coaching inn in Tišnov
Velazquez Hernandezová, Natalie ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The subject of this bachelor's thesis is the renewal of the cultural monument of the former coaching inn vol. Peklo in Tisnov. The subject of the proposal was the preparation of documentation for the building permit and part of the documentation for the construction on the basis of an architectural study, which was prepared in the subject AG035 Monuments renewal studio. The aim was to design the renovation of the inn, its new functional use and design a family house for the owner. My main concept is to make the inn building as intact as possible and to adapt it to the current requirements for the new content of the cultural center in combination with the preservation of valuable structures and elements. The most significant intervention in the external appearance of the building there are the those two extensions on the west facade, which hide the hygienic facilities and staff facilities. The visible above-ground extension is separated from the building by a glass connecting neck so that it is still possible to perceive the original form. The second building of the sanitary facilities is connected by an elevator to the above-ground extension, but it is located under the newly modified terrain, so only a small tube with an entrance from the lower courtyard is visibly added to the building from the exterior. The building of the newly built family house is separated from the building of the inn and embraces the existing cellar, the construction of which will be secured and cleaned and will continue to serve its purpose. The cellar will not be visible from the outside, but its value will remain preserved in the interior as a hidden treasure. This is a plot of land in the historic center of the town of Tišnov, where it was necessary to solve the separation of the private and public zones, landscaping and connection of extensions to the existing building. The proposed concept works with the division of the land into two height levels, which are linked to the histo
Restoration of Medov court Hermanuv Mestec
Hošek, Dominik ; Mikeš, Stanislav (referee) ; Guzdek, Adam (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The aim of the bachelor thesis as to prepare a documentation for building permits and a part of the documentation for the building construction on the basis of the architectural study, developer in the AG35 – Monuments Restoration Studio. The topic of the studio work was to think about the appropriate use of a listed building in the historic place of the small town Heřmanův Městec and to create an architectural study. My proposal concept was to make a place for every age generation and to create a place for meetings. Functions of the house is by followed: Rehabilitation Center, Cafe, Restaurant, rented places for office work and studio. For renovation of the place i have a respect for a listed building of the national treasure. I am looking for the essence of the place and each of the part of the building. I´ve studied many technologic processes for protecting the historical building and making it visible for other people.
Mixed-use Building in Ledeč nad Sázavou
Nevím, Tomáš ; Pilný, Ondřej (referee) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The master thesis designs a mixed-use building in Ledeč nad Sázavou. The thesis consists of three parts. First part presents the project documentation of architectural-construction. Second part proposes the technical equipment of the building. Third part is assessment of the designed building by methodology for multicriteria evaluation of buildings SBToolCZ. The building is located in undeveloped and slightly sloping land. The building has three above-ground floors. There are three different operations in the building, which are a café and an electrical shop and an office part. There is a café, an electrical shop, technical and storage facilities on the first floor. The second and third floor is an office part and company apartment. Structurally, the building is solved by a two-wax load bearing system. The building is founded on footing and foundation slab. Load bearing vertical elements are walls, columns and posts. Externall wall is designed from ceramics block with and mineral insulation. Horizontal load-bearing structures are designed as cast-in-place reinforced slabs. The building has a flat roof. In the building is air condition and cooling system and heating. Part of electricity demand is covered by photovoltaics on the roof. All drawings and visualization are designes in software ArchiCAD.

National Repository of Grey Literature : 142 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
2 Kalousek, Lukáš
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.