National Repository of Grey Literature 142 records found  beginprevious31 - 40nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Diversity, ecology and ecophysiology of snow algae
Mikešová, Lenka ; Nedbalová, Linda (advisor) ; Kvíderová, Jana (referee)
Permanent and temporary snow cover in polar and mountain areas is a very extreme habitat. However, there are organisms that inhabit this environment. Green algae of the order Chlamydomonadales (Chlorophyta) belong among the important representatives of cryoseston, which are known from polar and mountain regions around the world. These organisms, which occupied the snow environment probably secondarily, developed different ecophysiological adaptations required for the successful survival in extreme conditions. Low temperatures and high levels of radiation are the main extreme factors that organisms must cope with. The most important survival mechanisms include the adaptation of life cycles (such as of the shifts between resistant stages and moving vegetative stages), accumulation of secondary carotenoids, changes in fatty acid composition of membranes and lowering of growth temperature optima in some species. These adaptations together with the study of diversity represent at present the main subjects of research of snow algae.
Balance of energy, water and nutrients in the aquaponic cycle
Szotkowski, Matěj ; Procházková, Michaela (referee) ; Máša, Vítězslav (advisor)
Předložená diplomová práce byla zpracována s cílem vytvořit přehled poznatků v oblasti akvaponické potravinové produkce. Informace získané během tvorby tohoto přehledu pak měly vést, v kombinaci s daty získanými z funkčního provozu, k vytvoření matematického modelu akvaponického cyklu. Na akvaponické farmě provozované společností Flenexa plus s.r.o., která byla zdrojem potřebných procesních dat, měla být dále zpracována a vyhodnocena bilance energie a vody. Nakonec měla být v průběhu práce posouzena možnost implementace mikrořasového fotobioreaktoru do akvaponického cyklu. Úvod práce představuje motivaci vedoucí k potřebě inovovat dnešní potravinovou produkci. Kriticky jsou zhodnoceny predikce vývoje lidské populace, a to pak hlavně z pohledu dopadu, který by tento růst měl na zemědělskou produkci. Současná situace se na základě získaných poznatků ukazuje jako neudržitelná, primárně pak v oblastech vodohospodářství a energetické spotřeby. Následně je jako možné řešení vedoucí ke zlepšení udržitelnosti potravinové produkce zkoumána akvaponie. Akvaponie je definována a její jednotlivé komponenty jsou představeny z hlediska mechanismu jejich fungování a z pohledu jejich návrhu. Mezi popsané oblasti patří například principy tzv. coupled a decoupled akvaponie a popis možných typů hydroponického komponentu. V této části práce je pozornost věnována také představení cyklů jednotlivých živin v rámci akvaponie. Následující a poslední teoretická část práce je pak věnována mikrořasovému fotobioreaktoru. Jsou zde popsány mechanismy, jak motivující, tak odrazující od zakomponování bioreaktoru do akvaponie. V oblasti výhod se jedná hlavně o jeho roli ve stabilizaci pH a spotřebě toxikého amoniaku. Na druhou stranu jeho ekonomické dopady na profitabilitu akvaponie jsou velmi proměnlivé v závislosti na způsobu implementace. Samotný mikrořasový fotobioreaktor je pak v práci detailněji představen. Jednotlivé procesní ukazatele ovlivňující růst řas jsou rozebrány, a to společně s jednotlivými typy fotobioreaktoru, metodami sklizně a využitími pro vyprodukované mikrořasy. Na základě poznatků schromážděných v této práci pak lze jako nejvhodnější k implementaci do akvaponie doporučit hybridní fotobioreaktory, u kterých je většina osvětlení zajištěna v podobě slunečního svitu. Samotná experimentální část práce pak začíná popisem zkoumaného provozu společnosti Flenexa plus s.r.o. z pohledu aplikovaného akvaponického procesu. Jednotka podrobená měření byla provozně stabilní a využívala implementace hydroponického komponentu typu Deep Water Culture (DWC). Spolu s detailním popisem celého provozu jsou poskytnuty a vyhodnoceny vypracované bilance vody a energií. Pozornost je pak přesunuta k matematickým modelům vypracovaným a ověřeným na základě dat a poznatků shromážděných z provozu společnosti Felenexa plus s.r.o. Logika a algoritmy, na kterých jsou oba modely postaveny, jsou v této části vysvětleny a diskutovány společně s hlavními funkcemi a schopnostmi obou modelů. První, primárně statistický model je představen jako nástroj pro použití při uvádění akvaponie do provozu. Druhý, fyzikální model pak v uživatelsky přívětivém formátu představuje základ pro model řízení akvaponické farmy s mikrořasovým fotobioreaktorem. V neposlední řadě jsou nastíněny také cesty možného budoucího vývoje pro oba vytvořené modely. Práce je následně završena shrnutím a diskusí nad poznatky a výstupy získanými během celého tvůrčího procesu.
Relationship of students of the selected secondary schools to the alternative ways of eating
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (advisor) ; Kovaříková, Miroslava (referee)
The diploma thesis deals with the relationships and opinions of students of selected secondary schools, which are connected with alternative ways of eating. The theoretical part contains basic information about rational nutrition, individual nutrients, there is a comparison of the food pyramid and a healthy plate. Last but not least, alternative diets are also clarified and then information on five specific types of alternative diets is given. In the individual subchapters, vegetarianism, veganism, raw food, paleo diet and a gluten-free diet are mentioned. The aim of the practical part is to find out the opinion of students of selected secondary schools on alternative ways of eating. These are my chosen secondary schools in the Rakovnicko region. A questionnaire survey is used as a research tool. Based on the data obtained, the questionnaire was evaluated and the results were converted into tables and graphs, which are always commented. 187 respondents answered the questionnaire. It was found that 19 of all respondents have nutrition-related health restrictions. The surprising result is that students did not learn about alternative meals primarily at school, but from their own resources (friends, family, etc.). The results of the questionnaire survey point to the fact that secondary school students...
Intraspecific variability in seeds nutrient stoichiometry
Kesl, Tomáš ; Mašková, Tereza (advisor) ; Konečná, Marie (referee)
Immediately after germination, the plants depend on the nutrients stored in the seed from which they germinated, until the nutrient intake is completely replaced by the mature leaves and roots. Nutrients in seeds are important for early development of vegetative organs. Their content and concentration in seeds can be influenced by various factors such as nutrient availability in soil, latitude, temperature, photoperiod, granivory and competition. This bachelor's thesis summarizes current knowledge about intraspecific and interspecific variability of seed nutrient stoichiometry, specifically nitrogen, phosphorus and carbon, as they most often limit plant growth. For all three elements, common and different trends can be observed, both at the intra-species and inter-species level. The only trend comparable between the intra-species and inter-species level is correlation of carbon seed concentration and latitude, while at the inter-species level there is also the opposite trend of negative correlation of latitude and carbon concentration in seeds. Other observed trends are not comparable between the intra-species and inter-species level. It is not possible to compare these trends, as there is lack of studies on the variability of seed nutrient stoichiometry. Therefore it is necessary to focus on seed...
Stroje pro aplikaci digestátu
Zeman, Martin
The work deals with the first part of the existing machines for handling the digestate - drawn tanks and self-propelled applicators. It also deals with various variants of applicators and ancillary equipment used for application of digestate. It is also described by the quality of the selected machines and of the economic and technical evaluation of the application options. Followed by evaluation of field measurements focused on the absorption of nutrients in the soil, depending on the method of application. The last part of the work is optimization resulting from the measurement results.
Vliv výživy na mléčnost chovných prasnic
Ticháček, Martin
This bachelor thesis deals with the diet influence on milk production of breeding sows. The sow milk yield is the ability of females to produce milk for the needs of piglets. To maximize and optimize milk composition, an ideally balanced diet is required. Complete feed mixtures are prepared to provide esential nutrition of sows. Those feed mixtures consist from the individual feed components corresponding to the individual categories. It is necessary to pay extra attention to the essential amino acids and especially lysine for rearing of pigs. This thesis presents differences in feed technology also. These differences depend on the different sows, housing, and last but not least, on climatic conditions. The objective of this work is to provide general information about the effects of nutrition and feeding techniques on lactation of breeding sows.
Výživa vysokoprodukčních dojnic v první fázi laktace
Paulíčková, Michaela
The aim of my bachelor thesis was to describe the nutrition of high-productive dairy cows during the first phase of lactation and to introduce the basic feed used in the nutrition of high-productive dairy cows. The next points of my bachelor thesis are the needs of nutrients of high-productive dairy cows and description of consequences of poor nutrition in connection with production and reproduction and with influence on metabolism. The thesis is focused on nutrition of high-productive dairy cows and changes in metabolism due to poor nutrition. At the beginning of the thesis the anatomy of the proventriculus and the ventriculus of the cattle, their physiology of digestion and their movement, rumination and production of gases are described. The next part of thesis focuses on feed used in dairy cows and is divided into grass-fed and grain-fed. After that brief nutritional characteristics during the first phase of lactation and nutritional requirements of dairy cows, such as energy, dry matter, carbohydrates, nitrogenous substances, fiber, fats, minerals and vitamins follow. The second half of thesis deals with the impact of poor nutrition on production, namely what effect have nutrients on content of individual components in milk and how dietetic errors are reflected in reproduction. The thesis also deals with metabolic disorders from the point of view of nutrition and feeding technique.

National Repository of Grey Literature : 142 records found   beginprevious31 - 40nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.