Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,093 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza stravovacích zvyklostí seniorů
Kocová, Jana ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Bakalářská práce zkoumá výživové návyky seniorů ve věku nad 65 let, žijících v domácím prostředí v ČR. Cílem práce bylo zmapovat tyto stravovací zvyklosti a porovnat je se soudobými doporučeními příslušných odborných institucí. Teoretická část práce věnuje pozornost definicím stáří, stárnutí a vybranými pojmy, užívanými v geriatrii. Uvedeny jsou poznatky o výživových poruchách, které u seniorů nejsou ojedinělé. Zejména se jedná o malnutrici, obezitě, sakropenii či sarkopenické obezitě. Ovšem nejrozsáhlejší složkou teoretické části zaujímá otázka zdravé výživy seniorů, nutriční potřebě jednotlivých živin a faktorům, které výživu ovlivňují. Náplní praktické části práce je on-line anonymní kvantitativní empirické dotazníkové šetření a jeho následná analýza. Předmětem zkoumání byl soubor celkem 125 respondentů ve věku nad 65 let, z toho bylo celkem 89 (71,2 %) žen a 36 (28,8 %) mužů. Dotazník obsahoval otázky, týkající se obecné charakteristiky (pohlaví, výška, váha a BMI), avšak převážnou částí dotazování byla záležitost kvalitativní i kvantitativní stránky stravování. Jednalo se zejména o frekvenční dotazník, tedy frekvence konzumace jednotlivých druhů potravin. Na základě tohoto šetření vzešlo několik doporučení, které mohou zlepšit výživový stav seniorů. Nedostatečný příjem byl u dotazovaných...
Změny nálad při chůzi v modrém prostředí
Horký, Matouš ; Baláš, Jiří (vedoucí práce) ; Turčová, Ivana (oponent)
Cíl: Cílem práce bylo analyzovat, jak různé typy přírodních prostředí ovlivňují fyzické a duševní zdraví jedinců. Metody: Do výzkumu se zapojilo 7 studentů UK FTVS. Účastníci navštívili přírodní prostředí (modrý prostor) v pražské Troji a laboratoř v budově UK FTVS. Při návštěvě těchto prostředí podstoupili: 10 min Stroopův test k navození kognitivního stresu a 40 minut chůze vlastně zvoleným tempem. Aktuální psychické stavy a emoce byly sledovány pomocí standardizovaného dotazníku POMS (Profile of Mood State), který byl v průběhu návštěvy vyplňován celkem čtyřikrát. Výsledky: Z průměrných výsledků dotazníku POMS (na škále 0-4, 0= vůbec ne, 4= velmi značně) bylo získáno, že míra naštvanosti v laboratorním prostředí činila 0,68 a v modrém prostředí 0,39. Úroveň únavy 1,17 v laboratoři a 1,19 u vody. Hodnoty deprese v laboratoři 0,67 a u vody 0,54. Zmatenost byla v laboratoři na hodnotě 0,88 proti modrému prostředí 0,55. Napětí v laboratoři 1,02 a v modrém prostředí 0,60. Vitalita ve vodním prostředí 1,51 a v laboratoři 1,29. Průměrné hodnoty jednotlivých dimenzí POMS v průběhu času činily (modrý prostor) po úvodním měření: naštvanost 0,40, únava 0,95, deprese 0,59, zmatenost 0,54, napětí 0,50, vitalita 1,79. Stroopův test ve 2. měření zvýšil všechny hodnoty kromě vitality: naštvanost 0,83, únava...
Povědomí o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem
Hálová, Nikol ; Brunerová, Ludmila (vedoucí práce) ; Anděl, Michal (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá povědomím o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem. Cílem práce je zjistit, jaké jsou znalosti těchto pacientů o značení potravin a jaké mají názory na toto téma. Dále se práce zaměřuje na zkoumání vlivu značení potravin na stravovací návyky pacientů s obezitou a diabetem a na možnosti zlepšení povědomí o značení potravin mezi těmito pacienty. Výzkum byl proveden formou anonymního dotazníku, který pomohl identifikovat úroveň znalostí a postoje pacientů s obezitou a diabetem ke značení potravin. Výsledky ukázaly, že povědomí o značení potravin má významný vliv na stravovací návyky pacientů. Pacienti s vyšší úrovní znalostí o značení potravin častěji činí informovanější a zdravější rozhodnutí při výběru potravin. Práce také identifikovala hlavní bariéry, které brání pacientům v efektivním využívání značení potravin, jako jsou například malé písmo na etiketách, složitost informací a nedostatečné porozumění označení. Mezi navrhovaná opatření ke zlepšení povědomí patří zavedení edukačních programů, praktických ukázek a interaktivních workshopů zaměřených na správné čtení etiket. Dále je doporučena spolupráce s nutričními terapeuty a lékaři, kteří mohou poskytovat individuální konzultace a poradenství. Závěrem lze říci, že lepší informovanost o značení potravin může...
Mediální reprezentace krásy a zdraví v reklamních kampaních drogerií: Analýza marketingových kampaní drogistických společností na českém trhu
Palyzová, Markéta ; Moravcová, Hana (vedoucí práce) ; Ortová, Nina (oponent)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu mediální reprezentace krásy a zdraví v reklamních kampaních tří největších drogistických hráčů na českém trhu - drogerií dm- drogerie markt, ROSSMANN a Teta. Prostřednictvím série strukturovaných ohniskových skupin jsem shromáždila kvalitativní data od tří generačních skupin (generace X, generace Y a generace Z), abych na vybraném vzorku dotazovaných mohla popsat, jak reklamní kampaně českých drogistů ovlivňují postoje a náhledy na krásu a zdraví a nákupní chování spotřebitelů. Toto téma není v rámci českého retailového a drogistického trhu podrobně zpracováno. Zpracování tohoto tématu poskytuje nový pohled na to, jak drogistické společnosti komunikují s cílovým publikem a formují jeho vnímání krásy a zdraví. První část diplomové práce se věnuje teoretickým východiskům a historickému kontextu drogerií dm-drogerie markt, ROSSMANN a Teta. Praktická část diplomové práce se věnuje metodologii výzkumu, samotným ohniskovým skupinám a následně prezentaci výsledků a jejich shrnutí. Z výsledků provedeného výzkumu vyplývá, že v rámci reklamních kampaní českých drogistických společností převládají zejména dva dominantní obrazy a ideály krásy. Jedním z nich je zaměření na fyzickou krásu, perfektní vzhled a idealizované obrazy krásy. Druhým dominantním obrazem je...
Návrh nového studijního programu Zdravý životní styl
Hrušková, Karolína ; Vlk, Aleš (vedoucí práce) ; Hojka, Vladimír (oponent)
Název: Návrh nového studijního programu Zdravý životní styl Cíle: Cílem diplomové práce je navrhnout inovativní a komplexní studijní program Zdravý životní styl, který je konkurenceschopný na mezinárodní úrovni a reaguje na současné potřeby a trendy ve společnosti. Návrh má poskytnout univerzální vzdělávací základ, který může být přizpůsoben různým institucím, aby efektivně naplnil všechny požadavky a potřeby v oblasti zdravého životního stylu. Metody: Jsou použity metody komparativní a kvalitativní analýzy dokumentů, zaměřené na úroveň životního stylu obyvatel ČR a porovnání studijních programů veřejných a soukromých vysokých škol v ČR a zahraničí. Další použitou metodou je expertní posouzení prostřednictvím elektronického dotazníku, který poskytl zpětnou vazbu od odborníků na návrh studijního programu, což je klíčové pro vylepšení a formování finální verze návrhu. Kombinace teoretického zkoumání a praktické evaluace umožňuje vytvořit kvalitně podložený studijní program. Výsledky: Výzkum potvrzuje, že současná studijní nabídka v České republice nedostatečně reaguje na rychlé změny ve společnosti související s rostoucím důrazem na zdraví a preventivní péči. Populace ČR potřebuje zvýšit podporu v oblasti zdravého životního stylu a stávající studijní programy nejsou dostatečně komplexní. Byl...
The effect of the smoking ban in bars and restaurants on the health of the non-smoking population in Czech Republic
Bláhová, Adéla ; Votápková, Jana (vedoucí práce) ; Lušková, Martina (oponent)
V roce 2017 se Česká republika stala jednou z mnoha evropských zemí, které zavedly zákon zakazující kouření na mnoha veřejných místech včetně barů a restaurací. Tato práce zkoumá efekt zákazu kouření na zdraví českých nekuřáků. K odhadu tohoto efektu požíváme metodu difference-in-differences, která porovnává treatment skupinu, tedy české nekuřáky, s control skupinou, která se skládá z nekuřáků ze Slovenské Republiky, kde takové nařízení nebylo zavedeno. Studie používá data z šetření domácností EHIS ze tří po sobě jdoucích vln: 2009, 2014, a 2019. Dvě různé závislé proměnné byly vybrány jako proxy zdraví: přítomnost dlouhodobého zdravotního problému a počet nocí strávených v nemocnici za posledních 12 měsíců. Byly použity dva různé ekonometrické modely, Logit model a Zero-infalted negative binomial model. Výsledky prokázaly, že zavedení zákazu kouření v barech a v restauracích vedlo ke snížení jak pravděpodobnosti výskytu dlouhodobého zdravotního problému, tak i očekávaného počtu nocí strávených v nemocnici. Tyto výsledky naznačují, že zákaz kouření měl pozitivní vliv na zdraví českých nekuřáků. Klíčová slova zákaz kouření, zdraví, pasivní kouření, Česká republika Název práce Vliv zákazu kouření v restauracích na zdraví nekuřáků v ČR E-mail autora 84249192@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce...
Zdravá výživa u dětí ve školním věku
Kozáková, Kateřina ; Nikodemová, Hana (vedoucí práce) ; Neugebauer, Jan (oponent)
Bakalářská práce na téma "Zdravá výživa u dětí ve školním věku" je zaměřená na stravovací návyky u dětí v mladším a starším školním věku. Cílem práce bylo zjistit a zmapovat, jak se děti v mladším a starším školním věku stravují, jaké mají stravovací návyky. V teoretické části práce je věnována pozornost zdravé výživě a zdravému životnímu stylu, dále je kladen důraz na stravování u jednotlivých věkových kategorií dětí s rozdělením na mladší školní věk a starší školní věk. V empirické části jsou uvedeny cíle, pracovní hypotézy, metodika a organizace šetření. Jsou zde uvedeny výsledky vlastního šetření a následně komparace s výsledky jiných odborných studií. Metodou výzkumného šetření byl dotazník vlastní konstrukce, který byl distribuován u praktických lékařů pro děti a dorost ve Středočeském kraji a Praze. K vlastnímu výzkumnému šetření bylo zahrnuto 81 dotazníků. Výsledky vlastního výzkumného šetření byly velmi uspokojivé. Příkladem může být, že 74,07 % dotázaných respondentů uvedlo, že jejich děti jsou zvyklé snídat. Dalším uspokojivým výsledkem může být skutečnost, že 84 % dotázaných respondentů uvedlo, že jejich děti pijí před odchodem do školy. Výsledky vlastního výzkumného šetření, které tolik uspokojivé nejsou může být například skutečnost, že 50,62 % dotázaných respondentů uvedlo, že jejich...
Komparace vybraných ukazatelů životního stylu pedagogů chemie a pedagogů výchovy ke zdraví na základních školách
Pokorná, Veronika ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato práce se věnuje tématu komparace vybraných ukazatelů životního stylu pedagogů chemie a pedagogů výchovy ke zdraví na základních školách. Vybranými ukazateli jsou například pitný režim, pohybová aktivita, vzdělávání v oblasti zdravé výživy, zvládání stresových situací atd. V teoretické části jsou vysvětleny zásadní pojmy z pedagogické oblasti a k vybraným ukazatelům zdravého životního stylu. Praktická část je věnována srovnání těchto ukazatelů a negativnímu či pozitivnímu vlivu vyučujícího předmětu na životní styl vybraných pedagogů. K tomuto vyhodnocení slouží QUAN-qual smíšený design. Kvantitativní výzkum proběhl pomocí dotazníkového šetření. Doplňující kvalitativní výzkum byl uskutečněný pomocí dvou rozhovorů. Hlavním cílem je pomocí vybraných ukazatelů, srovnat životní styl pedagogů výchovy ke zdraví a pedagogů chemie na základních školách. Dílčími cíli pak bude porovnat do jaké míry si vybraní pedagogové myslí, že dodržují zásady zdravé výživy. Druhým dílčím cílem pak bude porovnat, který vyučovaný předmět má větší pozitivní vliv na zdraví životní styl pedagogů, zda předmět Výchova ke zdraví či předmět Chemie. Na základě uskutečněného výzkumu byly srovnány jednotlivé ukazatele životního stylu a porovnány odpovědi ze skupin pedagogů chemie a pedagogů výchovy ke zdraví. Pomocí analýzy...
Školní a komunitní projekty se zaměřením na zdraví a bezpečnost na základních školách v Pardubickém kraji
Kumpanová, Marcela ; Kovaříková, Miroslava (vedoucí práce) ; Zicha, Zbyněk (oponent)
Diplomová práce se zabývá školními a komunitními projekty se zaměřením na zdraví a bezpečnost na základních školách v Pardubickém kraji. Cílem této diplomové práce je zjistit, zda nabídka projektů či programů týkajících se zdraví a bezpečnosti je dostatečná, zda školy tyto nabídky využívají nebo si raději vytvářejí projekty či programy samy. Dalším cílem práce je zjistit, zda nějaká témata projektů či programů školám na trhu chybí, případně jaká. Posledním cílem této práce je vytvoření přehledu externích nabízených projektů a programů týkajících se zdraví a bezpečnosti. V teoretické části je vymezena terminologie, která souvisí s projekty a programy, zaměřujícími se otázkami zdraví a bezpečnosti jedince, jejich organizaci a realizaci na základních školách v Pardubickém kraji. Praktická část představuje rozhovory s vedoucími a odbornými pedagogy školy a s provozními zaměstnanci. V některých rozhovorech se dotázaní respondenti zmiňují o zajímavých školních projektech, které si dané školy vytvořily samy a které se jim v praxi osvědčily. Součástí praktické části je i seznam nabízených projektů a programů školám v Pardubickém kraji. Tento seznam je rozdělen do sekcí dle zaměření. Diplomová práce by mohla být pomocníkem pro školy k rychlejšímu vyhledávání školních a komunitních projektů a programů...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 1,093 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.