Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Úloha sippingu v nutriční podpoře geriatrických pacientů
Ondrová, Ellen ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Úvod do problematiky: Významným problémem ve stáří je podvýživa (malnutrice). Malnutrice je přítomna u 30 -70 % hospitalizovaných seniorů a její následky jsou závažné. Systematický screening a včasná léčba jsou nezbytné pro zajištění a udržení dobrého zdravotního stavu seniora a jsou nedílnou součástí celkové geriatrické péče. Nutriční pod- pora pomocí sippingu, perorálními nutričními doplňky (PND), je jedním ze základních pří- stupů v léčbě malnutrice u geriatrických pacientů. Cíl práce: Hlavním cílem diplomové práce bylo zhodnotit příjem sippingu u geriatrických pacientů a zmonitorovat případná úskalí v jeho užívání. Pro zodpovězení hlavního cíle byly stanoveny čtyři výzkumné otázky, které měly přinést odpovědi: 1. Jaký podíl tvoří energie přijatá z diety a ze sippingu z celkového energetického příj- mu (CEP) pacienta a jak ovlivní pohlaví a věk energetický příjem ze sippingu? 2. Jaký podíl tvoří bílkoviny získané z diety a ze sippingu z ordinované dávky pacienta? 3. Pokryje dieta včetně sippingu energetické a bílkovinné potřeby pacienta? 4. Vypijí pacienti svou ordinovanou dávku sippingu a ovlivní některé faktory jako edukace nutričním terapeutem a schopnost najedení příjem sippingu u pacienta? Metody výzkumu: V této observační studii bylo použito kvantitativního výzkumu formou sběru dat....
Povědomí seniorské populace o zásadách zdravé výživy
Andrysíková, Šárka ; Mádlová, Pavla (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent)
Klíčová slova: stáří, specifika stárnutí, výživa, nutriční gramotnost Diplomová práce pojednává o problematice výživy u seniorské populace. Je zaměřena na úroveň znalostí a schopnosti využití získaných informací. Teoretická část je věnována demografickému vývoji populace, popisuje projevy stárnutí a stáří, shrnuje obecná výživová doporučení vhodná pro seniorskou populaci. Empirická část práce analyzuje poznatky a informace získané od respondentů prostřednictvím anonymních dotazníků. Cílem práce je zjistit úroveň znalostí seniorů o zdravé výživě a zájem o danou problematiku. Nutričně vyvážená strava napomáhá upevňovat zdraví a tím i zvyšovat kvalitu života seniorů.
Nutriční a funkční stav klientů žijících v domovech pro seniory
Dvořáková, Tereza ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Cíle práce: Cílem této průřezové studie bylo zhodnocení nutričního stavu a fyzické zdatnosti osob starších 65 let žijících v domově pro seniory a jako hlavní výzkumnou otázku posoudit, zda existuje korelace mezi porušeným výživovým stavem a zhoršenou fyzickou zdatností seniorů. Dále otestovat, zda má nechtěný váhový úbytek v horizontu 3 měsíců vliv na zhoršené výsledky ve standardizovaném testu fyzické zdatnosti seniorů (SPPB) a na sílu stisku ruky (Handgrip test). A nakonec ověřit, zda lze z optimálního BMI pro seniorský věk usuzovat dobrou fyzickou zdatnost a považovat ho tak za protektivní faktor v případě stařecké křehkosti - funkčního stavu. Metody: Výzkumné šetření bylo zpracováno kvantitativní metodou s vyšetřováním respondentů jako technikou sběru dat. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy z testování nutričního stavu (BMI, stavu výživy dle MNA-FF, SMI) a funkčního hodnocení (dynamometrie, SPPB baterie). Výsledky těchto proměnných diagnostikovaly seniory v normě, v riziku a s patologií. Výsledky: Výsledný soubor výzkumného šetření tvořilo celkem 40 seniorů, z nichž bylo 29 žen (72,5 %) a 11 mužů (27,5 %). Normální výživový stav byl zjištěn u většiny zúčastněných - 67,5 %, riziko podvýživy u 22,5 % a podvýživa u 10 %, zatímco dobrou fyzickou...
Výživa v geriatrii - specifika geriatricky nemocného, výživa v paliativní péči
Lišková, Dagmar ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na problém výživy u geriatrických pacientů a pacientů v paliativní léčbě. Teoretická část zahrnuje poznatky o výživě v těchto oborech a způsoby měření nutričního stavu. Praktická část je zaměřena na problém existence a absence pozice nutričního terapeuta v domovech pro seniory z hlediska poskytování nutriční péče. Výzkum probíhal ve dvou domovech pro seniory, kde u jednoho byla vytvořena pozice nutričního terapeuta a u druhého ne. Výsledky byly získány na základě strukturovaného rozhovoru s pracovníky domovů, následně provedením screeningu MNA a provedením Barthelova testu (Acitivties of Daily Living) u vybraných klientů při vstupním a výstupním šetření v odstupu čtyř měsíců. Prokázalo se, že v domově pro seniory s absencí pozice nutričního terapeuta je pouze zaznamenávána hmotnost klientů jednou měsíčně do dokumentace a není prováděn základní nutriční screening MNA. Zatímco v domově pro seniory s existencí pozice nutričního terapeuta je prováděn screening MNA ve frekvenci jednoho měsíce, v případě nutnosti je kontaktován nutriční terapeut a probíhá zde i spolupráce s lékařem s licencí F016. Dále výsledky ukázaly, že v domově pro seniory bez pozice nutričního terapeuta není vhodně sestavený ani propočtený jídelní lístek. Jako třetí poznatek lze uvést, že v domově pro...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.