Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10,615 záznamů.  začátekpředchozí10606 - 10615  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.35 vteřin. 

Antiradikálová aktivita extraktů Fagopyri herba
Mikšátková, Petra ; Siatka, Tomáš (oponent) ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce)
Petra Mikšátková Druhy rodu Fagopyrum (Polygonaceae), z nichž jsou v praxi nejpoužívanější především Fagopyrum esculentum Moench (pohanka obecná) a Fagopyrum tataricum Gaertn. (pohanka tatarská) obsahují řadu látek, které vykazují řadu účinků na živý organismus. Působí například antikancerogenně, hypotenzivně, snižují lomivost krevních kapilár, normalizují jejich permeabilitu, ovlivňují vývoj atherosklerózy. Pro své výhodné nutriční hodnoty se tyto druhy používají jako potravina. Většina těchto vlastností je důsledkem výrazného antioxidačního účinku skupiny obsahových látek, flavonoidů. Antioxidační aktivita drogy Fagopyri herba byla stanovena dvěma metodami, metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl) a metodou zhášení superoxidu generovaného neenzymaticky. Metodou zhášení DPPH byla stanovena aktivita methanolového extraktu drogy a lyofilizá- tu vodného extraktu. Po porovnání hodnot IC50 se standardy klesala antioxidační aktivita v tomto pořadí: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanolový extrakt (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyofilizát vodného extraktu (IC50 = 0,2945 mg/ml). Metodou zhášení superoxidu byla stanovena antiradikálová aktivita lyofilizátu vodného extraktu. Po porovnání se standardy klesala aktivita v pořadí: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) ›...

Vliv salmonelového lipopolysacharidu na genový přepis a sekreci inferferonu gama
Machovská, Jana ; Celer, Vladimír (oponent) ; Jílek, Petr (vedoucí práce)
Autor: Bc. Jana Machovská Název: Vliv salmonelového lipopolysacharidu na genový přepis a sekreci interferonu gama Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd (KBLV) studijní obor: Odborný pracovník v laboratorních metodách Cíl práce: Cílem diplomové práce je posoudiv vliv typu salmonelového lipopolysacharidu na aktivaci genového přepisu a produkci interferonu gama (IFN-) jako ústředního cytokinu imunitní reakce proti intracelulárním bakteriálním patogenům. Studie byla provedena na infekčním modelu gnotobiotického prasete infikovaného gramnegativní bakterií Salmonella enterica serovar Typhimurium kmen LT2 nebo jejím rfaL- mutantem. Metody: 1) Vytvoření čtyř skupin selat: kontrolní bezmikrobní skupina (GF), skupina konvenčních selat a skupiny selat infikovaných kmenem LT2 a rfaL- 2) stanovení počtu CFU v krvi a výplachu tenkého střeva kultivací na bakteriologických půdách 3) Izolace celkové RNA z ilea, stanovení její koncentrace (spektrofotometricky) a odhad čistoty (A280/A260). 4) reverzní transkripce 5) kvantifikce specifické vzniklé cDNA (real-time PCR s LNA sondami) 6) normalizace a relativizace dat z real-time PCR 7) stanovení cytokinů jako proteinů v krvi a výplachu tenkého střeva metodou ELISA Výsledky: 1) Počet bakterií v tenkém...

Náhoda jako princip
Bláhová, Tereza ; Rakušanová, Marie (vedoucí práce) ; Bydžovská, Lenka (oponent)
Náhoda jako princip Chance as a Principle ANOTACE Práce se zaměřuje na problematiku náhody jako principu v umění 20.století, přičemž její těžiště se soustřeďuje na umělce Jacksona Pollocka, Johna Cage, Merce Cunninghama a Jamese Joyce. V úvodu se přes etymologii slova, náhodu ve vědě a přírodě dostává k náhodě a hře. Druhá část - Náhoda a její role v umění - se zabývá typologií náhody, kde jsou naznačena jednotlivá východiska: Náhoda na cestě ke svobodě abstraktního expresionismu, volné atonality a "čistého jazyka"; Náhoda jako prostředek hry; Náhoda ve službách boje proti konvencím; Náhoda jako prostředek destrukce; Náhoda a imaginace. Na jednotlivých autorech a dílech dokládá potřebu náhody jako inspiračního zdroje umění. Třetí, stěžejní část práce se věnuje Hegemonii náhody, ve které dochází na komparaci třech fází tvorby (spontánní imaginace, osvobození od zaběhlých schémat, Work in Progress) umělců Pollocka, Cage, Cunninghama a Joyce. V závěru jsou shrnuty dosavadní poznatky a naznačena možná východiska pro další zkoumání. Klíčová slova: náhoda - spontánnost - gesto - organičnost - proud vědomí Počet slov: 145 320

Online and Offline Vocabulary Correction while using a Digital Pen
Shrestha, Prajol ; Hlaváč, Václav (vedoucí práce) ; Průša, Daniel (oponent)
This thesis is a requirement for the completion of my double degree with Charles University and University of Nancy (France) under the Erasmus Mundus masters program in Language and Communication Technology. The topic was provided by Prof. Abdel BelaÄd along with Actimage Company and has been completed and successfully defended at University of Nancy under their supervision. After the defense in France, I came here to Prague and worked with my co-supervisor Dr. Václav Hlaváč to improve the text of the thesis to meet the standards of Charles University in order to defend it in Prague. The aim of this work is to study some helpful handwriting correction marks and propose a system that automatically incorporates the corrections made by the writer while writing with a digital pen. The problem is complex because the corrections have to be at the same time readable by the writer and by the machine. Even detecting a free řowing line of handwritten text has not been understood completely by machines. The spatial relations between the correction marks and the text line are easily detected by the writers and readers and hence systematic to them, yet for machines this detection is a huge challenge. Humans have an intelligence that is hard to mimic by machines. This seemingly systematic writing has not been studied in...

Rodinný dům s projekční a architektonickou kanceláří
Wernerová, Lucie ; Kalivoda, Tomáš (oponent) ; Kalousek, Lubor (vedoucí práce)
Projekt se týká návrhu a řešení rodinného domu s kanceláří. Jedná se o novostavbu rodinného domu na pozemkové parcele č. 342/26, která se nachází ve městě Golčův Jeníkov. Stavba je určena pro bydlení čtyřčlenné rodiny. Kancelář je využívaná majitelem/majiteli domu pro vlastní podnikatelský záměr a přístup k ní je bezbariérově řešený. Objekt je nepravidelného tvaru, který je zastřešen z části valbovou a z části sedlovou střechou pomocí příhradových vazníků ve sklonu 25° se střešní krytinou z betonových tašek. Budova je tvořená podzemním podlažím, dvěma nadzemními podlažími a bez obytného podkroví. Svislé obvodové konstrukce jsou tvořené z cihelných bloků Porotherm T Profi, které jsou plněné minerální vatou. Vnitřní nosné zdivo, příčky a strop jsou také ze systému Porotherm. Dům je omítnutý světle modrým odstínem. Okna a dveře jsou plastová s imitací dřeva – dub bahenní. Příjezdový zpevněný vjezd je napojený na místní komunikaci pomocí rampy ve sklonu 9°. RD má orientaci obytných místností na jihovýchodní, jižní a jihozápadní stranu. Vstup do objektu a kanceláře je umístěn na východní straně.

Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
HROMÍŘOVÁ, Jana
Shrnutí: Jedním z hlavních cílů lidstva je získání a udržení zdraví. K jeho dosažení je důležité nemocem předcházet, hovoříme o tzv. prevenci. Mezi důležité faktory prevence patří správná výživa, přiměřená tělesná a duševní aktivita a optimální životní styl. Proto jsem si zvolila za téma své bakalářské práce {\clqq}Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity``, jež se zaměří na správnou výživu vysokoškoláků. Cílem mé práce bylo zjistit, zda se studenti JČU stravují dle zásad správné výživy během studia a zda úroveň jejich stravování závisí na jejich finanční situaci. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se studenti JČU nestravují dle zásad správné výživy. Změny stravovacích zvyklostí, ke kterým došlo u studentů během jejich studia, byly většinou negativní např. nepravidelnost stravy a snížení kvality stravy a to hlavně díky nedostatku financí a času. Studenti JČU dávají více přednost světlému pečivu a sladkostem. Naopak méně upřednostňují ryby a luštěniny a opomíjejí zakysané mléčné výrobky. Je potřebné, aby do svého jídelníčku studenti zařadili zejména více ovoce a zeleniny, luštěnin, tmavého celozrnného pečiva, ryb a také aby dodržovali pravidelný denní přísun tekutin více než 1,5 litru. Naopak by měli snížit konzumaci sladkostí, uzenin a slazených nápojů. Studenti JČU by se měli častěji věnovat fyzické aktivitě, protože je důležitá k udržení optimální tělesné hmotnosti a též má svůj význam v prevenci některých onemocnění. Mezi nejčastější faktory ovlivňující výběr stravy patří finanční dostupnost společně s chutí, vůní a vzhledem potravin. Z dalšího dotazníkového výzkumu, který jsem provedla ve Francii vyplývá, že francouzští studenti se stravují více dle zásad správné výživy, jejich strava je lehká, lépe stravitelná a bohatá na zeleninu, drůbež, luštěniny a ryby. Podle mého názoru by studenti JČU měli přejímat jejich stravovací zvyklosti a do svého jídelníčku častěji zařazovat pokrmy francouzské kuchyně.

Pojetí vědy u Paula Karla Feyerabenda.
Brouček, Luděk ; Hogenová, Anna (oponent) ; Hajnal, László (vedoucí práce)
Přístup k vědě podle Paula Feyerabenda má být zhruba následující: pragmatickým cílem je nalézt řešení nějakého problému. Vycházíme z konkrétní situace a rozvíjíme libovolné hypotézy, které mohou problém řešit a tím obohacujeme poznání. Jediným kritériem je nalézt řešení problému. Přístup k výběru hypotézy nebo teorie nemá být omezován "vědeckostí", tedy ani vědeckou metodou ani vědeckou demarkací. Necháme rozvíjet a soupeřit mezi sebou alternativní hypotézy. Feyerabend dokazuje, že tento svobodný přístup rozšiřuje poznání efektivněji, brání rigiditě a exklusivitě a ideologické indoktrinaci. Skutečnost je prostě nevyčerpatelně bohatá a metodologie svazuje.

Vliv dojení dojícím automatem na vybrané parametry welfare dojnic
PROVAZNÍKOVÁ, Iveta
Téma této bakalářské práce bylo zaměřeno na vyhodnocení welfare dojnic při volném způsobu ustájení a dojení stáda pomocí robota. Hlavními posuzovanými ukazateli byly údaje o celkové době, kterou strávily dojnice v zařízení robota, a údaje o následujícím pohybu zvířat po opuštění dojícího boxu. Dále byla vyhodnocena doba přípravy dojnice od vstupu do robota do úspěšného nasazení strukových násadců. Rovněž byl posouzen i vliv stresu na vybrané krevní parametry. Na základě těchto pozorování si lze utvořit představu o pohodě zvířat při tomto způsobu ustájení a o jejich možnosti svobodného rozhodování, v jakých intervalech v průběhu dne budou proces dojení absolvovat. Měřené a sledované hodnoty byly získávány pozorováním dojnic a přesnou evidencí jejich činnosti od vstupu do robota. V následujících třiceti minutách po jeho opuštění byl dále zaznamenáván pohyb zvířat ve stáji a uspokojování jejich fyziologických potřeb, příjem potravy, pití a ulehnutí. Měření probíhalo v běžných provozních podmínkách po dobu 24 hodin a bylo orientováno na všechny dojené kusy ve stádě. Podrobné časové údaje o délkách probíhajících úkonů a o denní dojivosti byly převzaty ze záznamů dojícího robota Lely Astronaut. Výsledky byly následně vyhodnoceny programy Microsoft Excel, Statistika 9 a byl porovnán jejich vliv na celkovou užitkovost. Údaje o stresovém působení rozdílných způsobů dojení na dojnice byly získány ve spolupráci s VFU Brno na jejich experimentálním pracovišti. V oblasti pohody ustájených zvířat pozorování neprokázala žádné vážnější problémy, zvířata byla po dobu celého hodnocení klidná a spokojená. Dojení probíhalo průběžně a dojnice nastupovaly ukázněně do boxu robota. Pouze 5 kusů, což tvoří necelých 6 % dojených krav, bylo nutno do boxu nahánět za pomoci zootechnika. Vesměs se však jednalo o prvotelky, které se technologii robota teprve přizpůsobují. V průběhu pozorování bylo zjištěno 147 dojení na 58 kusech dojnic, což odpovídalo průměru 2,54 dojení na kus. Při průměrné dojivosti 14,87 kg to znamenalo průměrnou denní užitkovost 37,8 kg mléka na dojnici. Délka přípravy k dojení se pohybovala kolem 2 minut 25 sekund. Délka samotného dojení činila průměrně 6 minut. Ze sledovaných dojnic po dojení vyhledalo potravu 83,7 % a bezprostředně po podojení ulehlo pouhých 6,8 % krav. Průměrná denní dojivost se výrazně navýšila u dojnic dojených 3x za den a to o 16,1 kg, což představuje nárůst o 31 %. Křivka aktivity dojnic v grafu vykázala značnou ochotu dojnic spolupracovat s dojícím robotem. Kortizon v krevním séru nevykázal nadlimitní hodnoty.

Bytový dům
Jánská, Kamila ; Lavická, Radomila (oponent) ; Lavický, Miloš (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem a zpracováním projektové dokumentace bytového domu. Navrhovaný objekt bytového domu se nachází ve středové části města Brna, v městské části Štýřice. Jedná se o pětipodlažní, nepodsklepený objekt s plochou střechou. Objekt je založen na základových pasech z prostého betonu. Nosné, obvodové i dělící stěny jsou navrženy z keramických tvárnic POROTHERM. Stropní konstrukce je navržena jako skládaná z keramických stropních tvarovek MIAKO uložených na POT nosnících. Obvodové stěny všech nadzemních podlaží jsou zatepleny pomocí vnějšího kontaktního zateplovacího systému ETICS s tepelnou izolací z minerální vaty, ta je v místě soklu nahrazena XPS polystyrenem. Do fasády jsou kotveny dřevěné příhradové kontrukce pomocí ProPasiv kotev a jsou opláštěny fasádními obkladovými deskami CEMBRIT METRO. Tyto architektonicky člení budovu na samostatné celky. Objekt obsahuje část bytovou a část společnou. V prvním nadzemním podlaží se nachází prostory společných skladovacích prostor, hlavní technická místnost, úklidová místnost a dva bezbariérově řešené byty. V druhém až pátem nadzemním podlaží se nachází 9 bytových jednotek, jedna z nich je řešena jako mezonetová.Všechna patra spojuje schodiště a bezbariérový výtah. Před objektem je navrženo parkoviště pro 17 osobních automobilů. Dvě parkovací stání jsou bezbariérové.

Tvorba biofilmu u probiotických bakterií a jejich zpracování do pevné lékové formy.
Grossová, Marie ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Buňka, František (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem práce je kultivace probiotických bakterií L. acidophilus, B. breve a B. longum tak, aby kultura vytvářela shluky buněk nebo souvislý biofilm na různých typech volných nosičů. Tvorba biofilmu L. acidophilus na oxidu křemičitém byla následně studována z hlediska vyšší odolnost vůči nízkému pH a koncentraci žlučových solí v zažívacím traktu. Zatímco počet živých buněk u planktonické formy při pH 1 klesl o 30 %, života schopnost biofilmových buněk se udržela za stejných podmínek na 90 %. V případě působení žluči byla také sledována protektivní ochrana biofilmu před škodlivým prostředím žlučových solí. Dále byly studovány možnosti sušení tekutých biofilmových kultur komerčně užívanými technologiemi ve farmaceutickém průmyslu. Srovnání lyofilizace a fluidního sušení ukázalo, že lyofilizace je v závislosti na výběru vhodného kryoprotektivního média vhodnější sušící technikou zachovávající nejvyšší počty životaschopných buněk a ve srovnání s fluidním sušením byla získána o přibližně 90 % vyšší životaschopnost probiotických buněk. Závěrem bylo studováno velkoobjemové zpracování probiotických kmenů do pevné lékové formy. Tablety je vhodné vyrábět při pevnosti 70 - 90 N, přičemž vodní aktivita tabletoviny může být udržována pod 0,3. Následně musí být zajištěno sušení tablet v hermeticky uzavřeném prostoru s minimálně 10 % silikagelu, pak tablety i po 6 měsíčním skladování obsahují (5,4 ± 0,7)109 životaschopných buněk. Technologie výroby kapslí nemá výrazný vliv na počty živých buněk během výroby. Pro následné primární balení byla vybrána triplexová blistrovací fólie, která má nízké hodnoty propustnosti vodní páry (0,07 g H2O / (m2 × den)) a kyslíku (0,01 cm3/m2 × den). Blistrovací folie běžně užívané ve farmaceutickém průmyslu nejsou pro skladování probiotik vhodné.