Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 156 záznamů.  začátekpředchozí80 - 89dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití aktivních látek medu v kosmetice
Balášová, Patricie ; Langová, Denisa (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce byla zaměřena na přípravu a charakterizaci extraktů a liposomů s obsahem aktivních látek z vybraných typů medu s cílem aplikovat tyto extrakty v kosmetických přípravcích. Extrakce aktivních látek z vybraného materiálu byla v průběhu práce optimalizována, přičemž za nejvhodnější organické rozpouštědlo pro extrakci byl zvolen diethylether. U všech extraktů byl sledován obsah celkových polyfenolů, cukrů a antioxidační aktivita. U finálních vzorků pak byl sledován i obsah flavonoidů. Extrakty byly dále enkapsulovány do liposomů, u nichž byla především sledována antioxidační aktivita, velikost a stabilita. Extrakty a liposomové částice byly následně aplikovány i do kosmetických přípravků. Byly připraveny krémy a gely, u kterých byl sledován jejich antimikrobiální účinek vůči kmenům Serattia marcescens a Micrococcus luteus. U gelů byl prokázán antimikrobiální účinek, a to především na kmen grampozitivní bakterie – Micrococcus Luteus. Z tohoto důvodu byl zvolen ještě jeden testovací kmen – Propionibacterium acnes. Na závěr byly vybrané liposomy testovány z hlediska jejich bezpečnosti při kontaktu s humánními buňkami, imortalizovanými keratinocyty HaCat. Nebyl prokázán žádný cytotoxický účinek připravených liposomů a testované materiály je tím pádem možné využít v aplikacích do kosmetiky proti akné.
Hodnocení změn obsahu vybraných bioaktivních látek v semenech lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) během klíčení
HAŠKOVÁ, Kateřina
Tato práce se zabývá určením vlivu klíčení na obsah některých bioaktivních látek lněného semene (Linum usitatissimum L.). Použita byla odrůda Libra, která byla nakličována po deset dní ve dvou variantách: ve tmě a při plném osvětlení 24 h denně. Vzorky byly odebrány 2., 4., 6., 8. a 10. den. Zjišťován byl obsah sušiny, tuku, celkových dusíkatých látek, bílkovin, bílkovinné spektrum, obsah chlorofylu, celkových polyfenolických látek a antioxidační aktivita. Sušina v průběhu klíčení klesala, stejně tak obsah lipidů, bez ohledu na světelné podmínky. Obsah dusíkatých látek se během klíčení příliš neměnil. Zaznamenán byl nárůst bílkovin v závislosti na délce klíčení a osvětlení. Analýza bílkovinných spekter potvrdila probíhající hydrolýzu bílkovin. Obsah chlorofylu se klíčením zvyšoval pouze u semen klíčených na světle. Klíčením se zvýšil i obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivita. U posledních dvou jmenovaných bylo pozorováno zhruba dvojnásobné navýšení v obsazích po odtučnění.
Komplexní analýza léčivých rostlin a jejich potenciál při využití v potravinářském průmyslu
Burdějová, Lenka ; Kráčmar, Stanislav (oponent) ; Šilhár, Stanislav (oponent) ; Polovka, Martin (vedoucí práce)
Předložená dizertační práce se zabývá komplexní charakterizací extraktů z léčivých rostlin pomocí spektroskopických a chromatografických technik s důrazem na vliv rozpouštědla, posklizňové úpravy vzorku, lokality a roku produkce na vybrané parametry. Část práce je věnována aplikaci vybraných extraktů z léčivých rostlin ve vhodné formě do nápojů. Tematicky je práce rozdělena do dvou částí. V první části práce byly pomocí kombinace metod elektronové paramagnetické rezonance, ultrafialové viditelné spektroskopie, kapalinové chromatografie a optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem charakterizovány vodné, ethanolové a dimethylsulfoxidové extrakty z 10 vybraných druhů léčivých rostlin, které byly sbírány ve dvou různých lokalitách v průběhu dvou let (2015, 2016) a posklizňově upravovány dvěma způsoby (zmražení, sušení). Celkově bylo sledováno ve všech extraktech 39 parametrů: konkrétně obsah celkových fenolických látek, flavonoidů, 14 konkrétních fenolických sloučenin, barevné charakteristiky v systému CIE L*a*b* (L*, a*, b*, C*, h°, BI), radikál-zhášecí aktivita s využitím kation radikálu 2,2'-azino-bis-(3-ethylbenzthiazolin-6-sulfonové kyseliny), antioxidační/prooxidační aktivita technikou spinových lapačů v systému 5,5-dimethyl-1-pyrrolin-N-oxid (DMPO)/peroxodisíran draselný a obsah 15 minerálních látek (Al, As, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, Pb, Zn). Výsledky prokázaly, že sledované parametry léčivých rostlin jsou různou mírou ovlivňovány použitým extrakčním systémem, posklizňovou úpravou vzorků, rokem produkce, původem vzorků (lokalitou) i druhovou skladbou. Bylo prokázáno, že druh extrakčního činidla výrazně ovlivňuje složení extraktů. Na základě analýz byl jako nejvhodnější systém pro potravinářskou aplikaci – izolaci hlavních funkčních složek (fenolických látek, flavonoidů) vybrán 50% ethanol, úprava rostlin sušením a z jednotlivých druhů máta peprná, meduňka lékařská, třezalka tečkovaná a šalvěj lékařská. Druhou částí práce byla aplikace extraktů vybraných léčivých rostlin do nápojů. Pro aplikaci byly vybrány výše zmíněné rostliny, 25% ethanol místo 50% ethanolu (vzhledem k limitaci obsahu ethanolu v konečné surovině). V první fázi byla optimalizována extrakce léčivých rostlin. Byl vybrán vhodný poměr materiálu a rozpouštědla (1:10), doba extrakce (8 h) a zjištěna nasákavost bylin (50–62 %). Vyrobený extrakt byl po filtraci aplikován k sirupovému základu ve vybraných poměrech pro výrobu jednodruhových sirupů a senzoricky testován za účelem výběru vhodné receptury, příchutě a základu pro výrobu dvoudruhových sirupů. Nejchutnějším a celkově nejpřijatelnějším z hlediska flavouru byl vyhodnocen mátový sirup a jako základ pro dvoudruhové sirupy byl vybrán šalvějový sirup. V rámci dalšího testování byla vybírána nejvhodnější receptura dvoudruhového sirupu, senzoricky nejvhodnější příchuť a testováno, zda by bylo vhodné vybrané dvoudruhové sirupy dobarvovat. Preferenčně bylo zjištěno, že dvoudruhové sirupy není nutno dobarvovat. Na základě senzorické analýzy bylo prokázáno, že z jednodruhových sirupů byl nejlépe hodnocen mátový sirup, z dvoudruhových sirupů šalvějovo-mátový, tyto sirupy by po dalším testování bylo možné uvést do výroby a obohatit tak trh s potravinami.
Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje
Šedý, Michal ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek obsažená v extraktech zeleného čaje vykazuje silné antioxidační účinky. V teoretické části se tato práce zabývá historií a výrobou čaje. Dále se zaměřuje na popis nejhojněji zastoupených antioxidačních a bioaktivních látek v čaji. V experimentální části byly vybrány tři vzorky zeleného čaje z obchodního řetězce, které byly dále analyzovány vybranými metodami UV-VIS spektrometrie a následně porovnány.
Využití vzácných olejů v kosmetice
Pilipenco, Alina ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání vzácných olejů. V práci byly charakterizovány oleje z vybraných rostlin (mák, konopí, ostropestřec) z hlediska obsahu aktivních fenolických látek, složení mastných kyselin, antioxidační a antimikrobiální účinky. První část práce je literární rešerší na zadané téma, která obsahuje následující části: univerzální chemické složení rostlinných olejů, charakteristiky a účinků netradičních rostlinných olejů a způsobů jejich získávání ke kosmetickým účelům. Experimentální část je především zaměřena na základní analýzu vybraných složek olejů a na základě získaných výsledků návrh využití v kosmetice, konkrétně přípravu sprchového oleje. Na závěr je uveden přehled všech vlastností vybraných olejů, jejich praktické využití a zhodnocení z ohledu na jejich aplikace v kosmetice.
Zhodnocení produkčních parametrů vybraných odrůd salátové řepy
ŠINDELKOVÁ, Tereza
Předložená bakalářská práce se zabývá zhodnocením produkčních parametrů vybraného sortimentu odrůd salátové řepy. Byl založen maloparcelový pokus v rozsahu 6 odrůd (Alexis, Betina, Burpee´s golden, D´Egypte, Choggia, Karkulka). V pokusu byl sledován výnos bulev z plošné jednotky, průměrnou hmotnost bulev, obsah sušiny, obsah sacharidů, obsah dusíkatých látek v sušině (N x 6,25), antioxidační aktivita a byla stanovena barevnost vzniklých mouk.
Studium zdraví prospěšných látek v semenech Vitis vinifera L.
Popluhárová, Lucie
Bakalářská práce na téma Studium zdraví prospěšných látek v semenech Vitis vinifera L. byla vypracována v letech 2015/2016, na Ústavu vinohradnictví a vinařství, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Hlavním cílem bylo prostudování studií zabývající se složením látek v hroznových semenech. Pozornost pak byla kladena na antioxidační komponenty. Bylo zde popsáno složení jednotlivých částí hroznu (třapina a bobule, která obsahuje slupku, dužninu a semena)slupka, dužnina, semena), rozdělení fenolických látek a následně studie, které se zaměřují na antioxidační aktivitu, polyfenolické sloučeniny, minerály, lipidy a vitamíny. Byly popsány některé metody určené k analýze látek obsažených v hroznových semenech (HPLC a TLC) a některé metody pro stanovení antioxidační aktivity (DPPH, ABTS, FRAP a ORAC).
Vliv přídavku technického konopí Cannabis sativa na antioxidační aktivitu u laboratorních potkanů
Urbánková, Lenka
Diplomová práce se zabývá vlivem přídavku technického konopí na organismus. V krmném pokusu byl sledován vliv zkrmování technického konopí na přírůstky a antioxidační aktivitu u laboratorních potkanů kmene Wistar albino. Pokus byl prováděn se 20 samci potkana a ti byli dále rozděleni do 4 skupin, z nichž dvě byly krmeny konopnou směsí a dvě směsí kontrolní. Během pokusu byli potkani 1x týdně váženi a přírůstky zaznamenávány, stejně tak byla zjišťována i spotřeba krmiva. Ke stanovení obsahu polyfenolových látek byla použita spektrofotometrická metoda s Folin-Ciocalteu reagentem. Antioxidační aktivita byla zjišťována u jednotlivých vzorků krmiv a z jaterní tkáně pokusných potkanů. Stanovení proběhlo metodami FRAP a TEAC. Výsledky měření antioxidační aktivity jaterní tkáně se ukázaly neprůkazné u obou metod. Prokazatelné rozdíly antioxidační aktivity byly zjištěny pouze u vzorků krmných směsí. Ke zpracování výsledků byla použita ANOVA statistická metoda s využitím Scheffeho testu.
Studium antioxidantů ve vybraných druzích koření pomocí moderních analytických metod
Lacková, Zuzana
Koření je pro člověka přirozeným zdrojem přírodních látek, z nichž jsou zastoupeny převážně fenoly a flavonoidy, které mají antioxidativní účinky. V této práci byla nejmodernější a nejvyspělejší analytickou technikou hodnocena přítomnost a koncentrace přírodních antioxidantů extrahovaných z mletého koření (majoránka, paprika (sladká), černý pepř, kmín, anýz, tymián, skořice a oregano). Následně byla u jednotlivých koření zhodnocena celková výtěžnost v závislosti na použitém typu extrakce. Dále byla u jednotlivých druhů koření zkoumána antioxidační aktivita pomocí DPPH testu a metody FRAP a celkový obsah fenolů.
Antioxidační aktivita explantátových kultur třezalky tečkované
Vrabec, Rudolf ; Martin, Jan (vedoucí práce) ; Spilková, Jiřina (oponent)
Třezalka tečkovaná je léčivá rostlina známá hlavně díky svému antidepresivnímu účinku. Obsahuje antrachinonové deriváty, prenylované floroglucinoly, třísloviny, hydroxyskořicové kyseliny a zejména flavonoidy, které mají na organismus široké spektrum biologických účinků včetně antioxidačních schopností. Antioxidanty jsou jednou z možností, jak organismus chránit před vlivem volných radikálů - vysoce reaktivních částic poškozujících biologické struktury. V rámci této práce byla dvěma metodami (DPPH a superoxidový radikál) změřena antioxidační aktivita metanolových a vodných extraktů sušené rostliny třezalky - Hypericum Perforatum L. a jejích kalusových a suspenzních explantátových kultur. Výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů, z nichž je v rámci dané metody porovnána účinnost extraktů zhášet radikály. EC50 u metanolového extraktu drogy bylo 0,064 mg/ml a u vodného extraktu 0,068 mg/ml. U vodného extraktu kalusu EC50 bylo 16,727 mg/ml, ale bohužel u ostatních extraktů byly hodnoty antioxidační aktivity ke stanovení EC50 příliš nízké. Stanovení obsahu flavonoidů hyperosidu a quercetinu vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií ukázalo, že jejich nejvyšší obsah se nacházel v extraktech drog, explantátové kultury měly obsah stanovovaných flavonoidů zanedbatelný. Obsah hypericinu byl pravděpodobně...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 156 záznamů.   začátekpředchozí80 - 89dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.