Název:
Studium zdraví prospěšných látek v semenech Vitis vinifera L.
Autoři:
Popluhárová, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Studium zdraví prospěšných látek v semenech Vitis vinifera L. byla vypracována v letech 2015/2016, na Ústavu vinohradnictví a vinařství, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Hlavním cílem bylo prostudování studií zabývající se složením látek v hroznových semenech. Pozornost pak byla kladena na antioxidační komponenty. Bylo zde popsáno složení jednotlivých částí hroznu (třapina a bobule, která obsahuje slupku, dužninu a semena)slupka, dužnina, semena), rozdělení fenolických látek a následně studie, které se zaměřují na antioxidační aktivitu, polyfenolické sloučeniny, minerály, lipidy a vitamíny. Byly popsány některé metody určené k analýze látek obsažených v hroznových semenech (HPLC a TLC) a některé metody pro stanovení antioxidační aktivity (DPPH, ABTS, FRAP a ORAC).This bachelor thesis with the topic Study of healthy substances in the seeds of Vitis vinifera L. has been written in the years 2015/2016 at the Department of viticulture and oenology at the Faculty of Horticulture at the Mendel University in Brno. The main purpose of this thesis was reading up some studies which are dealing with the composition of substances in the grape seeds. The attention was on the antioxidant compounds. There was described a composition of the grape (stem and berry, which contain skin, pulp, seeds) and distribution of the phenolics. Next there was described some studies which are focusing on antioxidant activity, polyphenolics, mineral substances, lipids and vitamins. Also there was described some methods which are using for analysis of grape seeds compounds (HPLC and TLC) and some methods using for measurement of antioxidant activity (DPPH, ABTS, FRAP and ORAC).
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; fenolické látky; flavan-3-oly; hroznová semena; zdraví prospěšné látky