Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Matka pracující z domova: strategie pro slaďování péče o dítě a výdělečné činnosti
Šlapáková, Tereza ; Pavlík, Petr (vedoucí práce) ; Jiroutová Kynčlová, Tereza (oponent)
usiluje o analýzu jedinečných strategií pečují o závislé dítě. relativně nová forma výjimečnou příležitost ke slaďování pracovní i mateřské role jednom čase, prostředí svého domova. teoretické části diplomové práce věnuji značnou českému trhu práce a rodinné politice z genderové perspektivy a rovněž ře Následně se analytické části analýzou tří hlavních okruhů, které formují strategii slaďování práce a péč - volbě domova namísto rodičovské dovolené, způsobům zajištění péče. Klíčová slova slaďování péče o děti
Rovnost mužů a žen v pracovněprávních vztazích v České republice a severských zemích
Grabcová, Lenka ; Vysokajová, Margerita (vedoucí práce) ; Štefko, Martin (oponent)
Rovnost mužů a žen v pracovněprávních vztazích v České republice a severských zemích Abstrakt Problematika rovnosti mužů a žen v pracovněprávních vztazích je klíčovým tématem této rigorózní práce. Hlavní pozornost je věnována rovnosti a nediskriminaci obou rodičů při výkonu placeného zaměstnání, a to zejména z pohledu možností ke sladění jejich pracovního a rodinného života poskytovaných ze strany zaměstnavatelů. Náplní této práce je komparace rodinných politik v severských státech, tedy Švédsku, Norsku, Finsku, Dánsku a na Islandu, se zbytkem evropským států, zejména s Českou republikou. Severské státy jsou obecně považovány za pokrokové v mnoha oblastech, ale především v oblasti rovného přístupu k oběma pohlavím jako tzv. genderově neutrální státy, kde pohlaví nehraje téměř žádnou roli. Toto specifikum bylo zásadním pro jejich volbu jako vzorů v oblasti rodinné politiky a používaných harmonizačních nástrojů. Nejprve je v úvodních kapitolách věnován prostor podrobnému rozboru nezbytného pojmosloví spojeného s danou problematikou, zejména pojmů gender, diskriminace či rovnost, ale i příslušné právní úpravy věnující se problematice rovnosti a zákazu diskriminace, zejména ve vztahu k oběma pohlavím či rodičovství, a to na mezinárodní, evropské i národní úrovni. Další kapitola je pak věnována rodinným...
Komparace rodinné politiky umožňující slučitelnost práce a rodiny v České republice a Německu
Estočinová, Barbora ; Dobiášová, Karolína (vedoucí práce) ; Vlčková, Kamila (oponent)
Předmětem práce je komparace rodinné politiky České republiky a Spolkové republiky Německo z hlediska nastavení opatření umožňující harmonizaci práce a péči o děti do předškolního věku. V textu je problematika work-life balance blíže představena v kontextu tradičních sociologických konceptů a teorií modelu sociálního státu. Dále následuje popis vývoje a současný stav zaměstnanosti žen na trhu práce v obou zemích doplněný o demografické údaje. Práce se konkrétně zaměřuje na popis vládní rodinné politiky obou zemí v perspektivě nastavení rodičovské dovolené, služeb zařízení denní péče o děti, tedy jeslí a školek, a formálního zapojení otců do péče o děti. Metodologická část práce je zaměřena na popis jednotlivých opatření rodinné politiky daného státu. Komparace obou zemí z hlediska umožnění sladění práce a péče o děti je provedena na základě analýzy a porovnání jak sekundárních kvantitativních dat, tak kvalitativních dat, které byly čerpány z diskusních příspěvků umístěných na veřejně dostupných webových serverech. V závěru práce je řešena otázka možné aplikovatelnosti opatření rodinné politiky Spolkové republiky Německo na podmínky v České republice, a zda lze rodinnou politiku Německa považovat za příklad dobré praxe.
Analýza nízkomolekulárních proteinů metodou SDS-PAGE v ječmeni během sladování
Myslivcová, Pavla ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá analýzou nízkomolekulárních proteinů v ječmeni během sladování metodou SDS-PAGE. Pozornost byla zaměřena na PR proteiny, konkrétně LTP proteiny a thioniny, které jsou zmiňovány v souvislosti s problematikou gushingu. Pro experiment byly použity vzorky ječmene, meziproduktů sladování a sladu odebíraných v 10 po sobě následujících dnech pro pokrytí celého procesu sladování. Celkem bylo analýze podrobeno 5 odběrů. Ze vzorků byly extrahovány proteiny, které pak byly separovány pomocí SDS-PAGE za použití Tris-tricinového pufrového systému. Ve výsledných gelech byly identifikovány proteinové linie LTP proteinů a thioninů. Pro posouzení vlivu sladování na tyto proteiny byly získány hodnoty relativní optické hustoty bandů vybraných proteinů. Byl sledován podobný charakter změny obsahu zmíněných nízkomolekulárních proteinů během sladování. To bylo následně potvrzeno nalezením statisticky významné pozitivní korelace mezi hodnotami relativní optické hustoty LTP proteinů a thioninů. Dále byla hledána souvislost mezi obsahem nízkomolekulárních proteinů a gushingovým potenciálem a mikrobiologickou kontaminací vzorků, která nebyla prokázána.
Barley Proteomic Studies Related to Beer Production
Benkovská, Dagmar ; Márová, Ivana (oponent) ; Ehrenbergerová, Jaroslava (oponent) ; Zdráhal, Zbyněk (oponent) ; Bobáľová, Janette (vedoucí práce)
This work is focused on barley proteomic studies in relation to the beer production. Barley belongs between the most important crops in the world and its greatest use is for malting purposes, most commonly for the brewing industry. Studies of barley proteins during malting and brewing provide information about changes in protein composition or their post translational modifications. Since the protein composition and their modifications are essential for the quality of malt and beer, barley proteomic studies have a potential to improve the malting and brewing process. The main goal of this thesis is to investigate barley water-soluble proteins and their changes that occur during the malting and brewing process. The differences in protein composition were investigated using gel electrophoresis, reversed phase and size exclusion liquid chromatography, and MALDI-TOF mass spectrometry. The amount of some proteins is increasing and some new proteins are created in the germinated grain during the malting process. Contrary, many proteins are decomposed during the brewing process due to the high temperature and enzymatic activity of some proteases. Only some proteins belonging to the family of pathogenesis related proteins resist these harsh conditions and pass into the beer where they can influence several important quality properties. Furthermore, various barley varieties and their differences were investigated. Varieties allowed for the production of certified Czech beer were compared to one variety with well proven malting properties and one non-malting barley variety. In addition, alcohol soluble barley proteins and their changes during the malting process were investigated as well. A special attention was paid to selected post-translational modifications of proteins, namely glycosylations. Non-enzymatically glycosylated barley proteins (or glycated proteins) are formed during the malting process considering the large amount of glucose released from the starch degradation, and influence the protein stability as well as the beer quality, especially foaming properties. Enzymatic N-glycosylation represents the most frequently studied post translational modification in plants because glycoproteins play a key role in various biological functions. Since glycoproteins are often present in a small amount, their enrichment from a complex mixture is required for their analysis. Lectin concanavalin A affinity chromatography was used for barley glycoproteins investigation. Moreover, the analysis of the carbohydrate part of glycoproteins was optimized. This doctoral thesis brings important information about barley proteins, their modifications and analysis that are useful for further studies.
Návrh slaďování pracovního a soukromého života ve vybraném podniku
Zavadilová, Lada ; Nováková, Petra (oponent) ; Rašticová, Martina (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá problematikou sladění pracovního a soukromého života zaměstnanců, a obzvláště manažerů, ve vybraném podniku. Teoretická část pojednává o problematice genderu, faktorech ovlivňujících kariéru manažerů a manažerek a forem slaďování soukromého a pracovního života. V praktické části je analyzována současná praxe v podniku. Na základě teoretických poznatků a analýzy ve formě studia firemních dokumentů, dotazníku a interview s vybranými pracovníky, jsou vytvořeny návrhy na opatření ke zlepšení dosavadní podnikové praxe. Součástí finálních návrhů je také finanční ohodnocení nových přístupů.
Návrh na slaďování pracovního a soukromého života ve vybraném podniku
Švejdíková, Romana ; Mikyska, Martin (oponent) ; Rašticová, Martina (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá problematikou slaďování práce a soukromého života ve zvolené organizaci. Detailně popisuje nástroje slaďování práce a soukromého života, srovnává teoretické poznatky se skutečností. Práce identifikuje možnosti a překážky slaďování práce a soukromého života u zaměstnanců zkoumané firmy. Na základě semistrukturovaného rozhovoru a dotazníkového šetření jsou navržena opatření pro optimální slaďování práce a života v organizaci.
Změny proteinového profilu v průběhu sladování ječmene
Šopíková, Martina ; Mazanec,, Karel (oponent) ; Bobáľová,, Janette (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem změn proteinového profilu ječmene během procesu sladování. Podstatná část práce se věnuje proteomické identifikaci ječných proteinů, které se během sladování mění, stávají se stabilnějšími a v konečném důsledku ovlivňují vlastnosti piva (např. pěnu a zákal). Jako vzorek byl použit ječmen odrůdy Jersey. V literární části jsou uvedeny obecné informace o pivu, o procesu jeho výroby s popisem důležitých surovin pro výrobu a informace o sladovnickém ječmeni a procesu sladování. Dále jsou popsány použité metody separace proteinů (1D a 2D gelová elektroforéza), hmotnostní spektrometrie MALDI TOF/TOF a její využití k analýze a identifikaci proteinů, použití matric a způsoby přípravy vzorků. V experimentální části byla provedena optimalizace dávkování vzorku pro 1D gelovou elektroforézu a optimalizace vizualizace. Nejlepší výsledky byly dosaženy u 15 % TRIS-HCl gelu, který byl obarven barvivem Commassie Brilliant Blue G-250. Pro ilustraci změn byla provedena i 2D gelová elektroforéza. Pomocí metody peptidového mapování a MS/MS byly identifikovány ječné proteiny – protein Z, -amylasa subtilisin inhibitor, -amylasa a peroxidasa. Byla provedena analýza intaktních proteinů, která byla zaměřena na sledování změn u významného proteinu ječmene LTP 1.
Komparace rodinné politiky Německa a České republiky
Mottlová, Nikola ; Vostrovská, Zdenka (vedoucí práce) ; Barák, Vladimír (oponent)
Bakalářská práce se zabývá komparací rodinné politiky České republiky a Německa. Aktuálnost tématu rodinné politiky je zapříčiněna především klesající porodností napříč celou Evropou. Německo je představitelem země s vysokou výkonností ekonomiky a zároveň se značně propracovanou rodinnou politikou. Česká republika je země s relativně nedávnou komunistickou minulostí, s níž se ještě dnes vyrovnává a svou rodinnou politiku stále utváří. Bakalářská práce hodnotí demografický vývoj obou zemí a srovnává rodinnou politiku z pohledu přímých a nepřímých finančních nástrojů, daňového zatížení, institucionálního zajištění pro předškolní děti a slaďování práce s rodinou. V závěru práce jsou popisovány doporučení pro Českou republiku.
Hodnocení změn zásobních profilů zrna ječmene (Hordeum vulgare L.) v průběhu procesu sladování pomocí gelové elektroforézy
BINDER, Richard
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením změn profilů zásobních bílkovin zrna ječmene (Hordeum vulgare L.) v průběhu procesu sladování pomocí gelové elektroforézy. Analýzám byly podrobeny tři odrůdy jarního ječmene. Nesladovnická odrůda Herris a sladovnické odrůdy Radegast a Sebastian. V průběhu procesu sladování dochází k proteolýze a tím pádem ke změně spekter zásobních bílkovin zrna. Tyto změny zásobních bílkovin byly zachyceny a vyhodnoceny pomocí gelové elektroforézy, technikou SDS-PAGE, na základě změn molekulových hmotností v různých fázích procesu sladování. Dále byla pozorována hmotnost tisíce semen (HTS) před a po procesu sladování. Tyto výsledky byly statisticky vyhodnoceny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.