Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 188 záznamů.  začátekpředchozí133 - 142dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zdravá výživa dětí mladšího školního věku
Kopalová, Michaela ; Polášková, Marcela (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
5 Abstrakt Název: Zdravá výživa dětí mladšího školního věku. Cíl: Cílem práce je vytvořit přehled současných obecných odborných výživových doporučení pro děti mladšího školního věku. Metodika práce: Jedná se o rešeršní práci, ve které nejprve obsahově zanalyzujeme názory odborníků na zdravou výživu dětí mladšího školního věku. Přehled současných obecných nutričních doporučení pro děti mladšího školního věku vytváříme syntézou a porovnáním vybraných odborných názorů. Výsledky: Optimální denní energetický příjem je doporučován v mladším školním věku u dívek 1000-2000 kcal a u chlapců 1100-2300 kcal. Strava dětí mladšího školního věku by měla být pestrá, během dne rozdělena do 5 menších porcí. Velikost jednotkové porce je v textu pro jednotlivé skupiny potravin definována. Doporučený příjem sacharidů by měl být 55-65 % z celkového energetického příjmu. Děti by se měly vyhnout konzumaci jednoduchých sacharidů. Obiloviny by se v dětském jídelníčku měly objevovat v 6 porcích za den. Optimální počet porcí zeleniny jsou 3 porce, u ovoce jsou to 2-3 porce za den. Příjem tuků by se měl pohybovat mezi 30-35 % z celkového energetického příjmu. Mléko a mléčné výrobky by děti měly konzumovat 2-3 porce za den. Přednost dáváme plnotučným výrobkům. Doporučená dávka bílkovin je 0,9 g/kg/den. Děti by měly konzumovat 2 porce...
Vliv pohybu a diety na ovlivňování nadváhy a obezity dospělých žen
Václavík, Pavel ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název Práce: Vliv pohybu a diety na ovlivňování nadváhy a obezity u dospělých žen Cíl práce: Cílem našeho šetření bude zjistit, zda prostřednictvím způsobu stravování a pohybové aktivity můžeme dosáhnout u dospělých žen s nadváhou a obezitou snížení tělesné hmotnosti. Hlavním úkolem bude porovnat mezi sebou stravovací a pohybové zvyklosti dospělých žen s nadváhou a obezitou a dospělých žen s normální hmotností a zjistit možný vliv těchto zvyklostí na redukci hmotnosti. Šetření je zaměřeno na ženy ve věku od 18 do 30 let. Touto prací bych také rád upozornil na stravovací a pohybové zvyklosti, které mohou být nedostatečné. Metoda práce: Pro získání veškerých dat byl využit dotazníkový průzkum, který se skládal ze 17 mnou zvolených otázek a který trval po dobu 5 týdnů. Vyplňovaný dotazník byl zcela anonymní. Tím mohlo být přispěno k co nejobjektivnějším odpovědím. Výsledky práce: Z výzkumného šetření se nám potvrdili všechny čtyři hypotézy. Můžeme tedy říci, že ženy s nadváhou a obezitou mají horší stravovací zvyklosti než ženy s normální hmotností. Ţeny s nadváhou a obezitou mají horší pohybový režim než ženy s normální hmotností. Ţeny s normální hmotností drží dietu méně často než ženy s nadváhou a obezitou. Působením pohybu a výživy lze dosáhnout snížení nadváhy a obezity u dospělých žen. Klíčová...
Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách
Šemberová, Kristina ; Köpplová, Barbara (vedoucí práce) ; Bednařík, Petr (oponent)
V poslední době je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně, zejména z období první republiky. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Právě na jeho základě vzniká v této práci obraz prvorepublikové gastronomie. Metodou obsahové analýzy jsou zkoumány 4 deníky (Lidové noviny, Národní listy, Český deník a Venkov) a 8 ženských časopisů (Ţena, Ţenské listy, Ţenský list, Ţenské noviny, Rozsévačka, Česká Ţena, Ţenský svět a Kalendář paní a dívek Československá žena na konkrétní rok), které vycházely po celé republice ve sledovaném období. Pro zjištění doplňujících faktů je použita metoda historické analýzy. Cílem práce bylo odpovědět na otázky, o jakých tématech a jakým způsobem se v prvorepublikových tiskovinách psalo o gastronomii, lze-li vysledovat určité tendence či vývoj. Pozornost je věnována i popisu jídelních zvyklostí různých vrstev společnosti, ve městech i na venkově a v průběhu roku. Do analýzy jsou zahrnuty tiskoviny z období významných gastronomických událostí roku...
Edukace a stravovací zvyklosti adolescentních dívek
Králová, Kateřina ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Panáčková, Michaela (oponent)
Ø Název práce: Edukace a stravovací zvyklosti adolescentních dívek. Ø Cíle práce: Formou ankety zjistit a porovnat stravovací návyky adolescentních dívek v závislosti na typu jejich edukace. Ø Metoda: Anketa. Ø Výsledky: P esto e studentky gymnázia nejsou t mi, které mají nej ir í znalosti o racionálním stravování, oproti studentkám ostatních dvou typ kol se ve svém stravování nejvíce blí í t mto zásadám. Stejn tak v pr m ru v nují nejvíce asu sportovním aktivitám. Tyto dv skute nosti se odrá í ve faktu, e mají suverénn nejni í hodnoty BMI. Ø Klí ová slova: st ední kola, adolescence, stravovací návyky, BMI, pohybová aktivita, vý iva, anketa.
Implementace výuky o zdravé výživě jako možnost ovlivnění stravovacích návyků dětí na 1. stupni základní školy
Šmídová, Lucie ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Práce je zaměřena na problematiku správné výživy a možnosti pozitivního ovlivňování stravovacích návyků dětí mladšího školního věku. Teoretická část práce se zabývá výživou dětí, správným složením stravy, vhodným jídelníčkem, nutričními návyky a jejich formováním a chybami ve výživě. Další část je zaměřena na vzdělávání dětí prvního stupně základní školy, oblast zdravé výživy v Rámcovém vzdělávacím programu a výchovu ke zdraví v provozu školy a jejím začlenění do vyučování. Dále jsou zde popsány některé, v praxi již fungující, projekty podporující zdravé stravovací návyky. V praktické části jsou zpracovány údaje o stravovacích návycích dětí mladšího školního věku získané dotazníkovou metodou. Výsledná data jsou zpracována do grafů a doplněna komentářem. V poslední části je vypracován návrh vlastního projektu podporujícího správné nutriční návyky dětí. Klíčová slova: zdravá výživa, výživa dětí, stravovací návyky, výchova ke zdraví, 1. stupeň základní školy
Stravovací návyky u osob s kombinovaným postižením
Čadilová, Petra ; Šumníková, Pavlína (vedoucí práce) ; Durdilová, Lucie (oponent)
Tématem bakalářské práce je popis základních stravovacích návyků dětí s kombinovaným postižením a zmapování metod, kterými si tyto návyky osvojují. Dále práce popisuje fyziologický způsob příjmu potravy i jednotlivé části trávicí soustavy, které se na něm podílejí. Cílem je na základě soudobé domácí i světové literatury popsat jednotlivé strategie osvojování nejelementárnějších stravovacích návyků, jimiž jsou např. žvýkání či polykání, a tyto teoretické poznatky porovnat s praktickými zkušenostmi nabytými prací osobní asistentky u dětí s kombinovaným postižením v domácím i školském prostředí. Velká pozornost je věnována orofaciální stimulaci ve vztahu k osvojování jednotlivých stravovacích návyků a dále možnosti využití konceptu bazální stimulace k jejich zkvalitnění. Práce se také zabývá alternativními způsoby výživy osob s kombinovaným postižením, resp. perkutánní endoskopickou gastroskopií a nasogastrickou sondou. Práce obsahuje tři kazuistiky dětí s kombinovaným postižením, na nichž je doloženo, jakým způsobem může být pomocí léčebných metod zkvalitněn život osob s kombinovaným postižením, přičemž důraz je kladen především na příjem potravy.
Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina
Srnská, Pavla ; Zvírotský, Michal (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Název: Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina Anotace: Ve své diplomové práci se zaměřuji na problematiku stravovacích návyků dětí předškolního věku. Téma je v současné době velmi aktuální v souvislosti s narůstající nadváhou a obezitou dětí, již v předškolním věku. Cílem práce je shrnout poznatky z oblasti zdravé výživy dětí předškolního věku, zdůraznit důležitost dětské zdravé výživy, upozornit na chyby, kterých se v dětské výživě dopouštíme a zároveň poukázat na výživová doporučení v tomto věku. Nedílnou součástí je specifikace vnějších vlivů a rizik, které na dítě v této oblasti působí. Současně zmiňuji některé problémy vztahující se k výživě a stravovacím návykům, jež v současné době trápí rodiče. Cílem výzkumného šetření bylo zmapování úrovně stravovacích návyků dětí předškolního věku v kraji Vysočina. Výsledky vycházejí z dotazníkového šetření, které probíhalo v různých mateřských školách v kraji Vysočina. Klíčová slova: stravovací návyky, zdravá výživa, předškolní věk
Výživa diabetiků 2. typu - doporučení a realita
MÍČKOVÁ, Veronika
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stravování diabetiků 2. typu a vhodnosti edukace ohledně stravování a vzniku případných rizik tohoto onemocnění. Pro tuto práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo prověřit vlastním výzkumem edukaci diabetiků 2. typu o správném stravování a zdravotních rizicích nesprávného stravování při této nemoci. Druhým cílem bylo zjistit vlastním výzkumem reálné stravovací návyky diabetiků 2. typu. První část bakalářské práce je zaměřená na teorii. Druhá část je zaměřená na vlastní výzkum, který byl vypracován kvalitativní metodou. Zde byl zvolen polo-strukturovaný rozhovor jako metoda sběru dat. Výzkumný soubor tvořilo celkem šest respondentů - dva muži a čtyři ženy. Z výsledků práce vyplývá, že edukace lékařem u respondentů je spíše uspokojivá. Celkem čtyři respondenti ze šesti uvedli, že se svým lékařem jsou spokojení. Pouze jeden respondent uvedl celkovou nespokojenost a hodnocení jedné respondentky nebylo považováno za příliš objektivní vzhledem k vysokému věku a dlouhým obdobím trvání této nemoci. Stejně tak bylo považováno i její negativní hodnocení edukace lékařem, vzhledem k dlouhému trvání této nemoci se zcela jistě jednalo o jiného lékaře, než je ten současný. Dále z výsledků vyplývá, že většina respondentů dodržuje doporučený dietní režim. Všichni respondenti uvedli, že se stravují minimálně 5 x denně, někteří i 6x denně. Většina z nich uvedla, že konzumuje převážně zeleninu, libové maso a tmavé či celozrnné pečivo. Ohledně preferovaných tekutin téměř všichni uvedli vodu, čaj, popřípadě kávu. Z výsledků dále můžeme vyčíst, že všichni respondenti preferují doporučovanou úpravu stravy, především dušení, restování a vaření celkem pět dotazovaných ze šesti. Stejně tak se všichni shodují v druhu potravin, kterým se vyhýbají nejčastěji byly uvedeny sladkosti. Dále lze z provedeného výzkumu vyčíst, že polovina respondentů uvedla situaci, při které daný dietní režim nedodrží. Jelikož uvedli, že je jedná o výjimku, nemuselo by se to považovat za závažné porušení dietního režimu. Otázkou je, zda jsou dané odpovědi respondentů opravdu pravdivé. Z celkových výsledků usuzuji, že respondenti dodržují dietní doporučení nebo se o to pokouší. Tomu nasvědčuje i fakt, že téměř všichni uvedli, že pravidelně navštěvují svého lékaře a hodnoty glykémie jsou stále stejné. Dále byly do výzkumu zařazeny dvě otázky, které měly poukázat na možnosti respondentů v závislosti na místě bydliště. V první mělo být zjištěno, zda je rozdíl v edukaci v závislosti na velikosti lokality co do počtu obyvatel. Ukázalo se, že velikost lokality nemá markantní vliv na míru edukace. Druhá otázka byla směřována na sortiment a cenu dia výrobků v okolí respondenta. Zde se ukázalo, že velikost lokality co do počtu obyvatel má velký vliv jak na cenu, tak na sortiment dia výrobků. Čím větší aglomerace, tím větší a levnější sortiment těchto výrobků. Zhodnocení rozhovorů a daných výsledků bylo spíše pozitivní - porovnám-li to s jinými publikacemi, ve kterých se většina autorů shoduje v doporučeném dietním režimu, tento výzkum dospěl k obdobným závěrům.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 188 záznamů.   začátekpředchozí133 - 142dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.