Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 368 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Valová, Markéta ; Velehradská, Dagmar (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce bylo navrhnout vinařský dům ve volné krajině v tradiční vinařské oblasti Mikulov. Navržená stavba slouží jako čtyřhvězdičkový hotel s apartmánovými pokoji, restaurací, wellness, prodejnou vína a drobným vinařským hospodářstvím se skladováním vína. Z pozemku se naskýtají unikátní výhledy na město Mikulov, vrch Turold a okolní vinice. Podélná osa stavby je orientována směrem na severovýchod-jihozápad. Většina pokojů, restaurace, terasy i obě atria jsou směřována na výhledové osy. Objekt má jedno podzemní podlaží a tři nadzemní podlaží. Je zasazen do svažitého terénu, a svým racionálním a lineárním pojetím kontrastuje se zvlněnou mikulovskou krajinou. Inspiruje se terasovitými útvary v blízkém okolí a terasovitosti využívá i ve své hmotě. Vytváří tak novou krajinnou dominantu a materiálovým pojetím připomíná přírodní vápencové geologické útvary, které se vyskytují v okolí Mikulova. Pravidelný rytmus okenních otvorů na fasádě odkazuje na mikulovskou renesanci. Menší otvory a prosklené plochy, světlá barva fasády, zelená střecha a stínící prvky zamezují přehřívání objektu v létě. Vodní prvek na nádvoří nabízí návštěvníkům příjemné osvěžení.
Stavba v krajině - Winery
Klimešová, Naďa ; Uřídilová, Marcela (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Jaká je stavba v krajině? Není lhostejná. Využívá ale nezneužívá. Nekonkuruje. Není lhostejná Motivem projektu je cesta, jako proces, jako kompoziční prvek. Má začátek mezi vinicemi a končí výhledem na dominantu krajiny – Pálavu. Cesta je ve střední části sevřena budovami a prochází velkým rámem, který vytváří obraz krajiny proměnný v čase. Stavba už není jen stavbou, ale také rámem, kterým sledujeme nekonečné množství obrazů. Využívá ale nezneužívá Budovy vinařství i výzkumného vinařského ústavu jsou navrženy podle principů trvalé udržitelnosti a chovají se ke svému okolí pokud možno ekologicky. Jsou postaveny na parcele neúrodné půdy, jsou postaveny z dřevěných panelů, hospodaří na svém pozemku s odpadní vodou a na pozemku jsou sdruženy. Nekonkuruje Budovy jsou postaveny ve středu vinic s výhledem na Pálavské vrchy. Z dálkového pohledu srůstají s krajinou díky porostení fasády pnoucím vínem.
Stavba v krajině - Winery
Nováková, Natalie ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Urbanistický koncept v katastrálním území obce Strachotín vychází z inspirace spirálou. Obec se nachází na břehu Novomlýnských nádrží a nabízí nádherný výhled na Pálavu. Tudíž pro mě nejsilnějším motivem se stala příroda, která se pravidelně cyklí, ale neduplikuje se. Spirála byla aplikovaná na příjezdové cesty k vybranému místu, které nabízí nejlepší výhled a zároveň komunikuje s vesnicí. Funkce vinařství byla doplněna malým rekreačním jezdeckým areálem. Funkční řešení nabízí možnost návštěvy, rodinné rekreace či pořádání firemních akcí a prezentací. Při vkládání funkcí bylo uvažováno nad nejpříhodnějším způsobem dopravy, která bude tuto danou funkci vystihovat. Toto bylo dále upraveno vytvořením veřejných prostor, které navazují na jednotlivé provozy a celý areál. Samotné hmotové řešení objektů je inspirováno samotnou Pálavou, která je tvrdá, ale jemná. Pro jsem nejdůležitější objekty „vykrystalizovala“ a podpořila je zakrytím zelení ty méně důležité z hlediska návštěvníka.
Kvasinky a víno
Palíková, Petra ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných z bobulí a moštu vinné révy. K izolaci byla použita bílá odrůda vína Sauvignon, které bylo pěstováno a vyráběno podle požadavků ekologického zemědělství. Odebrané vzorky byly zpracovány v laboratoři a pomocí zřeďovací metody byly získány čisté kultury jednotlivých kvasinek. Z těchto čistých kultur byla pomocí komerčního kitu UltraCleanTM Microbial DNA Isolation Kit vyizolována DNA, která byla použita k další analýze. Izolovaná DNA byla naamplifikována metodou PCR, za použití ITS1 a ITS4 primerů. PCR produkty byly detekovány elektroforeticky v agarozovém gelu. Naamplifikované vzorky, následně přečištěné, byly podrobeny restrikční analýze, ke které bylo použito pět restrikčních endonukleáz: HaeIII, HinfI, TaqaI, AluI a MseI. Vzorky po restrikční analýze byly opět elektroforeticky detekovány, vizualizovány pod UV detektorem a porovnány s obrazem štěpení sbírkově zařazených kvasinek. Dále byla srovnána similarita těchto izolátů a to za použití programu BioNumerics, kde jako kritérium podobnosti byly zvoleny Pearsonovy koeficienty a UPGMA klastrová analýza. Výsledkem je potom dendrogram genetické podobnosti izolovaných kvasinek.
Rozvoj malého rodinného podniku
Nymburská, Barbora ; Bočková, Nina (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na rozvoj malého rodinného vinařství ve Strachotíně pod CHKO Pálava. Cílem této práce je provést analýzu současného stavu podniku i jeho okolí, a na tomto základě navrhnout konkrétní formy rozvoje, týkající se především marketingových aktivit a rozšíření služeb.
Viniční majer v Jaroslavicích
Vala, Jiří ; Stříteský, Pavel (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Jedním ze základních prvků strategie projektu je využití skrytého potenciálu tohoto zářezu a propojení krajiny s vzniklou viniční usedlosti. Umístění výrobní části celku je vytvořeno klasickou metodou využívanou při kopaných sklepech, kdy výrobní část zároveň zajišťuje stabilizaci svahu a stává se jeho součástí. Koncept vychází z historického principu hospodářské usedlosti a soustředění jednotlivých funkcí okolo centrálního dvora.
Návrh marketingového mixu společnosti
Čížek, Tomáš ; Horák, Ondřej (oponent) ; Novák, Petr (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou současného stavu podniku. Pro zjištění tohoto stavu je využito analýzy marketingového mixu a vnější a vnitřní analýzy podniku. Návrhová část bakalářské práce představuje řešení pro zvýšení prodeje, konkurenceschopnosti podniku a získání nových zákazníků.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM
Kršková, Nikola ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Předmětem diplomové práce je návrh vinařství s vinotékou, salonem vín a degustačními prostory. Dále čtyřhvězdičkový hotel pro šedesát osob s restaurací, malým wellness centrem, a to vše samozřejmě s dostatečným technickým zázemím. Tento nově navržený objekt je osazen v extravilánu města Mikulov mezi přírodními rezervacemi Turold a Růžový vrch. Právě Růžový vrch se stal inspirací pro tento návrh. Navrhuji zde terasy, jakožto analogii na pěstování vinné révy na terasách, přičemž majitelem zde pěstovaných vinohradů je právě investor. Základní koncept vznikl v závislosti na svažitosti terénu a na orientaci vůči světovým stranám. Dále jsem se snažila maximálně využít hodnotných výhledů a potlačit výhled na technickou zónu, jež se nachází jihozápadně od dané parcely. Důležitým výrazovým prvkem mého návrhu je předsazený fasádní systém z keramických “jeklů”, jež primárně slouží jako slunolam.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Ondrová, Klára ; Ing. arch. Petra Žalmanová, Ph.D (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem diplomové práce je multifunkční stavba hotelu, v nezastavěném území malebných mikulovských vinic. Expandující vinařství Nikolsburg plánuje stavbu hotelu s krásným výhledem na historické město Mikulov a Pálavské vrchy. Hotel by měl zahrnovat ubytování pro alespoň 30 hostů ve ****pokojích, restauraci, wellness a především prostory pro skladování vína. Víno bude v objektu zrát a dále se distribuovat. Návštěvníci jej zde mohou degustovat i nakupovat. Architektonický koncept ještě rozšiřuje multifunkčnost zadání. Společné prostory by se měly přizpůsobovat situacím a problému jednorázové vytíženosti stavby především v sezóně a o víkendech. Návrh pracuje s výhledy do krajiny a vytváří, jak vnitřní, tak venkovní prostory pro jejich pozorování.
Vinařství
Koláčková, Jana ; Havířová, Zdeňka (oponent) ; Lavický, Miloš (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby výrobního objektu vinařství. Vinařství je podsklepená, jednopodlažní budova obdélníkového tvaru. Výrobní objekt je dispozičně složen ze tří částí. První část – výroba, kde se bude provádět celá výroba vína od odstopkování hroznů, lisování, kvašení, lahvování, etiketování, skladování po následný export. Výroba je o celkové produkci cca 300 000 l vína. Druhá část je administrativní. Nachází se zde dvě kanceláře a zasedací místnost. Třetí část je pro využívání veřejnosti. Skládá se z degustační místnosti s výhledem na vinice a z maloprodejny. Konstrukční systém objektu je rámový, prefabrikovaný, železobetonový skelet, zastřešený plochou vegetační střechou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 368 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.