National Repository of Grey Literature 86 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
5- Minutes Neighbourhood
Uhrová, Veronika ; Urbášková,, Hana (referee) ; Menšíková, Naděžda (advisor)
The aim of my thesis was the design of a new urban structure, located in the existing buildings by the river Svitava inZvonařkaStreet, near the center of the city. My proposaladded to the existing urban character of the area and added it to the missing block development. This location has become an attractive area for the whole region, which offers a wide range of new jobs in services, administration, education, healthcare and a number of residential units for different social groups. The proposed multi-purpose building uses plot in the urban area and is designed as a selfcontained. It reduces transportation and cumulates more diverse functions in one place. It follows the surrounding urban areas. West facade respects the existing street line the MasnáStreet and its height fits the surrounding buildings. When forming materials, some spatial structuring principleswere used, namely: multiplicity, porosity and connectivity.
Intensive Urban Housing
Hurych, Martin ; Kuba, Ladislav (referee) ; Menšíková, Naděžda (advisor)
The study deals with a proposal to deal with an area of 27 hectares in the city of Brno - Center. The premises of the former military warehouses on a plot between the streets of Veveří, Pekárenská, Kounicova and Sokolská. At present there are used by supermarket, other buildings deteriorate and are intended for demolition. At the southern corner of the parcel is located on the street Veveří tram stop. From here you can easily walk through the plot in Kounicova street, but the current state of the environment at the site of the area devalues the experience of being in such a space and aesthetics due to the surrounding historic buildings. The dominant element on the corner of the parcel is a protected sycamore. The proposed structure is suited to the current understanding of the world. Combines resources for intensive way of life with the necessary convalescence and his need for space with greenery, calm and light. The concept uses a nautical elements inserted into the context of the Czech Republic and simultaneously builds on Brno functionalism.
Intensive Urban Housing Brno
Račko, Valentín ; Zadražilová, Miroslava (referee) ; Menšíková, Naděžda (advisor)
This master thesis is exploring a possibility of densifying traditional block structure of a city by the design of a multifunctional building. It is located in Brno exactly in Brno centrum city part. The building site is defined by Veveří, Kounicova and Pekárenská streets. On the forth side there is existing block of flats on the Sokolská Street. The design itself is based on the form of a traditional enclosed block of flats, but masses are oriented differently. The basic principle is layering when first two floors are commercially oriented and therefore accessible by public. Living areas are separated by position above. The roof, connecting all of the buildings, is taking role of a traditional courtyard. In this case, it stays visually connected with surrounding street life and newly formed commercial parts. Masses of the complex are reflecting different city structures on each side. It encloses on the side of the Veveří Street which creates undisturbed street corridor. New structure opens more to Kounicova Street and reflects free city pattern of this part.
Intensiv Urban Housing Brno
Spurná, Tereza ; Glosová,, Dagmar (referee) ; Glosová,, Dagmar (referee) ; Menšíková, Naděžda (advisor)
The diploma project designs architectural study of Intensive Urban Housing in the city of Brno, district Veveří. Its proposed a building of complex form on vacant site desined by Veveří, Kounicova, Pekárenská and Sokolská Streets which used to be a military grounds. Intensive Urban Housing includes wide community amenities and dwelling for different social groups. As it is located on within walking distance to services which makes the complex self-sufficient, the transport demands are reduced. The proposal works with differentiation of public space, main buildings volumes and facade arrangement that create a lovely city environment and new atractive location in the city of Brno.
Intenzive Urban Housing Brno
Giacintová, Sylva ; Urbášková,, Hana (referee) ; Menšíková, Naděžda (advisor)
The subject of this thesis is the architectural study of revitalization of a city block and its spatial structure. Selected part of city was solved already in previous project that preceded own thesis. Merger proposal will allow a larger number of different functions within the complex, which will ensure the residents to various forms of housing, services and employment and leisure activities. The studied area is located in the city of Brno-Veveří. Plan shape of the object based on the area in which the three parties connected to the access road. Mass and spatial design respects the surrounding buildings and uses the sidewalks along the whole of the area. The matrix of the object is divided by two axes passing through the object into three blocks linked by a courtyard. This creates a square with a water surface with the possibility of recreation and sitting under the trees. The shape of these three blocks is further formed in several height terraced layers. Do terraces are placed in the atrium and individual residential and office units have large windows and balcony available. This solution brings natural light into the interior while allowing illumination of the courtyard and surrounding objects within the chosen area. This spatial structure is horizontally divided by function. There are proposed underground public garage, arcade with shops, services, administration and housing. The exterior of the building is designed by combining brick facades and white plaster, which works like optically lighter impression of the building.
Intenzive City House
Kundrák, Karol ; PhD, Iva Poslušná, (referee) ; Menšíková, Naděžda (advisor)
The subject of the diploma thesis is the design of a city block on brownfield areas in the Trnitá district of Brno. The aim was to make the most out of the land, minimize motor traffic and create objects with different functions (housing, administration, amenities, services) will be mixed. The main part of the whole area will be the Ponávka river, which will take advantage of the great potential of the watercourse, thus creating a quality public space for recreation. The principles of multiplicity and porosity have been used to design - from the maximum land abandonment, the mass was gradually taken away to create apartment houses, administrative areas, a common parcel with civic amenities and a walkable green roofs.
Urban Architectural Study of Conversion of Military Brownfield
Beránková, Tereza ; Menšíková, Naděžda (referee) ; Urbášková, Hana (advisor)
This is the transformation of the former military camp near Český Krumlov to the KRUMLOVIA training center, which should be a source of inspiration not only in the field of education but also a source of inspiration for the creation of a modern urban space with a significant social and ecological overlap.
Urban Architectural Study of Conversion of Military Brownfield
Tomcová, Barbora ; Menšíková, Naděžda (referee) ; Urbášková, Hana (advisor)
This is the transformation of the former military camp near Český Krumlov to the KRUMLOVIA training center, which should be a source of inspiration not only in the field of education but also a source of inspiration for the creation of a modern urban space with a significant social and ecological overlap.
Urban architectural study of urban low-rise housing
Krůpa, Miloslav ; Menšíková, Naděžda (referee) ; Urbášková, Hana (advisor)
The theme of the thesis is to propose urban efficient comfortable living in a quiet natural environment between the original settlement of Líšeň and the panel housing estate from the 1980s. The design of the new residential complex will be in line with the current trends and needs of healthy living. The land lot which the buildings will be constructed on has a trapezoidal shape with a longer side in the west-east direction, narrowing and sloping towards the east. The elevation is about 22 m to 330 m of the length of the land lot. An important feature of Líšeň is the "chapel" (Chapel of Virgin Mary the Helpful) on the opposite eastern hill. The aim of the urban study was to create a smooth transition between the old part of Líšeň (so called "Stará Líšeň") and the new part of Líšeň (so called "Nová Líšeň”), with an emphasis on environmental and social aspects. The territory is divided by compositional and a viewing axes, which are meeting in the social space, formed by the social center with a dominant open space and covered facilities in an adjacent building located in its highest western part. In front of this building, there is a small square followed by the central area with a residence lawn, a public grill and a playground for children. This part finishes in the east with a new water surface in the form of a bathing biotope, which is bridged by two footbridges following the compositional axes. The west side of the stairs between the footbridges continues in a landing stage. Selected combination of low-floor apartment houses and low-floor family houses elevates in height and volume from the eastern and southern boundaries of the territory towards its northwest corner. Along the western border of Novolíšeňská street, a barrier house is designed and it performs also a function of an optical dividing line from the existing panel houses. Emphasis was also put on the minimum of traffic areas. The main routes are designed as one-way roads so as to simplify the orientation in the area. Parking areas are preferably designed as covered and subterranean parking. The main priorities were the greatest extend of greenery (in the form of growing plants and green roofs) on the one hand, and the utmost preservation of a non-built-up area. The result of this study is a low-rise housing in the greenery area with the open views from the buildings to their surroundings, a generous amount of sunshine in living rooms, and an extensive social life for its inhabitants and for inhabitants of surrounded areas. Energetic efficiency was also taken into account while designing the houses. Objects are designed as simple block-shaped blocks with a rectangular or square ground plan. Residential buildings usually have a common or conjoined underground floor. The object of the barrier house has a linear character and roughly copies the western border of the territory. Its parterre is regularly interrupted in four places by passages which serve as a connection with the Novolíšeňská service road. Wood and stone were chosen as materials because of their natural character. Family houses at the southern border are terraced (in groups of 2 x 4 and 1 x 5) and intended as passive houses. Separate family houses around the water area are accessible only by foot, as no car-traffic around the water surface is allowed (however, the arrival of vehicles is possible on a walkway with a width of 3.0 m). These houses are considered as low-energy houses.
Urban Architectural Study of Conversion of Military Brownfield
Poláková, Katarína ; Menšíková, Naděžda (referee) ; Urbášková, Hana (advisor)
This is the transformation of the former military camp near Český Krumlov to the KRUMLOVIA training center, which should be a source of inspiration not only in the field of education but also a source of inspiration for the creation of a modern urban space with a significant social and ecological overlap.

National Repository of Grey Literature : 86 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.