National Repository of Grey Literature 34 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Renewal of a social house in Zlobice
Dobeš, Jan ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the reconstruction of a historic building in the village of Zlobice and the addition of a municipal office together with premises for technical services of the village. This project is a continuation of the subject AG034 Studio of Architectural Creation 4 - restoration of monuments. The solved object was built in the 1920s. Originally, it had only one floor. It is located in the heart of the original village. It is part of a terraced development of country houses. At the turn of the 20th and 21st century, a part with a bathroom and an apartment for the administrator was added to the building. During this period, the second floor was rebuilt and 3 apartments were built here, one of which is in very good, well-preserved condition. The design seeks to complete the courtyard of the building to its original condition according to historical documents. The extension with bathroom and apartment for the administrator will be removed. It will be replaced by the municipal office building and the technical services building, which is perpendicular to the office. The first floor of the historic building will be used for social and representative events of the village. One room is reserved for the clubhouse. The second floor of the historic building will have the village as a possible social housing. The largest apartment is reserved for the building manager. The courtyard is closed by a building that serves the purposes of the adjacent park. The former forest park was transformed into two areas separated by a path. On one side are residential terraces. On other side, an auditorium and parquet space is created for possible outdoor events.
Renewal of the baroque rectory in Sebranice
Bubeníková, Zuzana ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Sobotka, Jindřich (advisor)
This bachelor's thesis is aimed at the preparation of documentation for building permits and construction, based on previous architectural study for renewal of the baroque rectory in Sebranice. The projects is focused on the application of suitable methods of the reconstruction of a cultural monument along with the proposal of a new functional utilisation of the surrounding site. The design itself is characteristic by its careful and sensitive approach towards the listed building. However, it also pursues the present methods of site creation and adds a contrasting new structure to the environment, aiming to accommodate the modern standards of comfortable utilisation. The synthetic approach of the design is prominent in the effort to recover fragments of the original state of the building, as well as using present materials and colour schemes. The final outcome of the design respects the past of the landmark, adapts it to modern requirements and prepares it for its promising future.
Renewal of the town spa Malé Svatoňovice
Pajerová, Silvia ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
The topic of the bachelor thesis is the restoration of the former city spa in the village of Malé Svatoňovice. The documentation is based on an architectural study prepared within the subject AG035 Studio of Architectural Creation - Restoration of Monuments. This building listed as cultural monument is situated at the southeast side of Karel Čapek Square. Former function of a spa is returned as wellness on the 1st floor and a boarding house is restored as short-term accommodation on the 2nd floor. At the same time, it is a modernization of the building with an emphasis on preserving its original expression. Main intention was to return the building to its first republican appearance from 1936, when the building was restored after a fire in 1930. This decision stems from the fact that it is the best-preserved layer of reconstruction to these days. Representative views of the building from the square are preserved, as well as the southern view from 9th May Street, which is characterized by an underpass with an impressive view of the square with the church. The building remains multifunctional, besides leaving the function of a spa and boarding house, it leaves doctors' offices related to the overall mental and physical health. Exhibition spaces with art works by the Čapek brothers important for the village of Malé Svatoňovice remain in the building, and a café function has been added to support public life in the square. Structures from the Baroque period, which form the essence of the building, remain without significant structural changes, but the layout is cleared of later interventions - partitions which are dividing space inappropriately are going to be removed. All interventions are designed to be in accordance with the monument restoration and at the same time meet current requirements. Part of the project is the addition of two communication cores, which were necessary for the quality of operation of individual operation and to meet the requirement for ac
Arpitha - hippocentre Podolí u Brna
Čermák, Martin ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Sobotka, Jindřich (advisor)
The bachelor's thesis is based on the project of the Hippocentre, or training center for horses, processed in the third semester of the bachelor's study. The equestrian center is designed on a plot in the village of Podolí near Brno. It is a plot of land on the outskirts of the village next to the agricultural cooperative. The designed area is divided into several operating units. In the northern part of the plot there is a technical section, where the supply of hay, manure removal, horse loading and also the parking of the necessary equipment for the operation will take place. The technical part is separated from the public by the stables and warehouse buildings, but the connection through the passage between the buildings is maintained. Public traffic is located in the middle of the plot. At the entrance to the complex, it is possible to park the vehicle in 9 parking spaces. The car park is connected to the clubhouse with an outdoor terrace, where there is a buffet to serve visitors. In the basement there is a sauna with a private outdoor area overlooking the horse paddocks. The most dominant element of the area is the riding hall, which has a separate entrance for the public and for employees and horses. The entrance is directly connected to the outdoor riding area for warming up the horse before the performance. In the lower part there is a path to the paddocks with a circle. The equestrian center is designed to meet the requirements of running with such specific animals as horses, but at the same time the public is integrated here when organizing social events, races or children's camps.
Polyfunctional Building
Bulíček, Jakub ; Muroň, Ivo (referee) ; Skála, Jiří (advisor)
This diploma thesis (A POLYFUNCTIONAL BUILDING) was prepared at the level of a project documentation. The theme of this diploma thesis is a project of the polyfunctional building with offices, tenis club and coffe room. The projected building should be located in the city Jemnice. The house is designed as the FIVE-floor building, with partial basement. The house is built of brick blocks POROTHERM, in basement od concrete blocks. The ceilings of the house are made out of fundamentals roofs Miako. The partitions are combination of brick systems POROTHERM and Rigips plasterboard partitions. The roof is flat double-coated Fatrafol foil.
Winery in Mutěnice
Škorvánková, Andrea ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor)
The essential idea of the design was to create an object whose shape and size does not disturb the image of the village environment in which it is located. Winery requires large areas for production and storage. It is divided into two one-storey objects both for technological reasons, but also because of the creation of two smaller volumes. The shape of the roof creates the division of the volume into several smaller ones, which are not so foreign to the village environment. The facade consists of vertical wooden slats in a natural pale shade. Aluminum windows in anthracite color, are designed in contrast to the expression of the facade. They are framed by an aluminum structure extending beyond the facade. The entrances to the building are covered with a light steel canopy in the same color.
Renewal of the limekiln in Grygov
Venglář, Václav ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The aim of this bachelor’s thesis is to design restoration of the Grygov limekiln and to find new use for it and its surroundings. The building is not listed as historical monument, however according to the assignment it is treated as if it was. The project proposes to use the building as a multifunctional object with seasonal service for taking place of social and cultural events with use of the building’s surroundings. The restoration method is pluralistic. The aim is to capture the existing state, restore selected construction and its elements and to bring new objects to fulfil legal requirements. New objects correspond to the technical essence of the building and existing materials. The interventions are designed to be reversible if possible. The proposed interventions help the object to fulfil its potential as important spot near the city of Olomouc.
Renovation of the castle in Velké Němčice
Malínková, Valerie ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor)
This bachelor thesis deals with the restoration of a castle in Velké Němčice. The thesis builds on an architectural study carried out in the AG033 course of the Restoration of Monuments Studio. The task of the thesis is to create a complete project for the appropriate restoration and reconstruction of the castle and to propose its new utilization. At the same time, the thesis focuses on the solution of the castle's immediate surroundings. The object of the solution will be designed as a socially cultural object with administrative functions. The castle should serve as a new town hall, and in accordance with this, the following rooms will be created in the castle: a ceremonial hall, information center, mayor's office, secretary's office, registry office, accountant's office, archive, library, club room, refreshment facility, and interactive room. To achieve the implementation of the new operation in the castle, the correct restoration of the historical object is necessary. Using surveys and historical sources, I examine the architectural values and construction of the building. I strive to preserve historically significant layers, remove intrusive modern elements, and return the object its original expression. With the help of new technologies, I also strive to preserve the building for future generations. I propose minimum use of modern structures and elements, and therefore mainly focus on proper reconstruction and restoration.
Renewal of a social house in Zlobice
Sobotková, Pavla ; Muroň, Ivo (referee) ; Ležatka, Lukáš (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
This bachelor thesis deals with the reconstruction and restoration of a community center in the village of Zlobice. The aim of this project was to restore the building, ensure new functional use, and to design a new extension which suited the building. The renovations compliment the original character of the building, which dates back to the 20th century and was designed in a traditionalist style. The goals were to return the building to its original style and to design new modifications which would enable multifunctional use of the building. The building is divided into social halls and a children's playroom located on the first floor and rental apartments owned by the municipality on the second floor. The single-story extension added hygienic facilities on the first floor and further created new premises for the municipal office and technical services for the village. The extension was designed with the original building in mind. It was designed as a single-story, L-shaped building and thus creates a pleasant courtyard in the back part of the building. This bachelor thesis draws from the work of the studio whose goal was to create an urban solution that surrounds the building which includes a picnic area with parking and a parking area for the fire department vehicles.
Polyfunctional Building
Vyhnálek, Václav ; Muroň, Ivo (referee) ; Skála, Jiří (advisor)
The theme of this diploma thesis is a project of the polyfunctional building with offices and sportbar for business activities. The projected building should be located in the village Jemnice in the street ,, Budějovická“ It is a four-storey house with partial basement, which is situated on midly sloping land. The house is built of brick blocks POROTHERM. The ceilings of the house are made out of fundamentals roofs Miako. The partitions are combination of brick systems POROTHERM and Knauf plasterboard partitions. The roof is slant double-coating covering of systém Fatrafol – S810.

National Repository of Grey Literature : 34 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.