Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 185 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti aktivní regulace tělesné hmotnosti a její využívání u studentů PF
HAIT, Martin
Cílem diplomové práce je zjistit nejčastější způsoby aktivní regulace tělesné hmotnosti u studentů pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Teoretická část diplomové práce se zabývá možnostmi (způsoby) aktivní regulace tělesné hmotnosti. životním stylem, výživou, pohybem, tělesnou typologií, regenerací a psychickou stránkou člověka. Praktická část práce byla realizována pomocí kvantitativního dotazníku, který byl distribuován mezi studenty pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Získaná data jsou zpracována do tabulek a grafů. Závěrem diplomové práce je zpracování výsledků zkoumaného souboru a následná doporučení v oblasti této problematiky.
Vliv reklamy na stravovací návyky dětí a mladistvých
NIMRICHTROVÁ, Valentýna
Tato bakalářská práce se věnuje vlivu reklamy na děti a mladistvé a na jejich stravovací návyky. Stravování je totiž zásadní pro jejich zdravý vývoj, a tak můžou reklamy na potraviny nést podíl na budoucím zdravotním stavu těchto jedinců. Děti a mladiství totiž nemají dostatek kognitivních schopností se vlivu reklamních sdělení ubránit. Cílem práce je shrnout praktiky, kterých je v rámci reklamní komunikace užíváno a poukázat na riziko plynoucí z reklam na nezdravé potraviny v souvislosti s dětmi a mladistvými. Následně je pozornost věnována regulaci potravinové reklamy a tomu, jak je reklama regulována na úrovni EU pomocí směrnic a zároveň na území několika jednotlivých států EU v rámci jejich legislativy a na úrovni samoregulace. Nakonec dojde k porovnání těchto regulací s těmi, jež fungují na území České republiky.
Porovnání stravovacích návyků dívek středního a staršího školního věku na vybrané základní škole
Náplavová, Enrica ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky dívek na základní škole. Cílem bylo zjistit, zdali jsou mezi dívkami středního školního věku a staršího školního věku na vybrané základní škole určité rozdíly v tom, jak se stravují. Jestli se jejich stravovací návyky liší vzhledem k jejich věku. Dílčí cíle se proto zaměřují na to, kolikrát denně se dívky stravují. Zdali mají každý den tepelně upravenou stravu a také jestli snídají, a pokud ano, jak pravidelně. Teoretická část je věnována informacím týkajících se výživy, složek výživy a výživové hodnoty potravin. Následně se zaměřuje na rozdělení školního věku, hlavní zásady stravování u dětí, důležité složky stravy a na časté chyby týkající se celkového stravování dětí. V neposlední řadě jsou také zmíněné nejčastější onemocnění související se stravovacími návyky, jako jsou poruchy příjmu potravy nebo naopak nadváha či obezita. Praktická část obsahuje šetření, kterého se zúčastnilo celkově 132 dívek, konkrétně tedy 66 dívek středního školního věku a 66 dívek staršího školního věku. Dívky pomocí polostrukturovaného dotazníku odpovídaly na zadané otázky týkající se jejich stravovacích návyků. Šetření probíhalo na Základní škole Šumperk, Šumavská 21, pod vedením paní Mgr. Martiny Winklerové, se souhlasem pana ředitele Mgr. Viktora Vernera....
Srovnání stravovacích návyků vybrané skupiny dětí mladšího školního věku v České republice a v Dánsku
Víchová, Kristina ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Diplomová práce se zabývá výživou a stravováním zejména v mladším školním věku. Cílem diplomové práce je zjistit a porovnat stravovací návyky u vybraných žáků z České republiky a z Dánska. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje základním složkám výživy, správnému stravovacímu a pitnému režimu, obecným výživovým doporučením pro děti i dospělé a výživě dětí. Dalším tématem této části je vhled do stravování v České republice a v Dánsku. Praktická část obsahuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo zmapovat stravovací návyky vybrané skupiny žáků mladšího školního věku v České republice a v Dánsku. Jako metoda sběru dat byla zvolena písemná forma anonymního dotazníku. V rámci výzkumného šetření byly porovnány určité dílčí aspekty stravování. Jednalo se především o konzumaci ovoce, zeleniny, sladkostí, limonád, mléčných výrobků a fastfood potravin. Z dotazníkového šetření vyplývá, že vybraná skupina dánských dětí se ve zvolených aspektech stravuje lépe. Skupina dánských dětí konzumuje více zeleniny i ovoce a konzumuje spíše celozrnné tmavé pečivo namísto světlého. Oproti tomu skupina českých dětí konzumuje více sladkostí a pije více limonád. Denní stravovací režim Čechů a Dánů je značně rozdílný. Ze šetření také vyplynulo, že vybraná skupina dánských dětí...
Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina
Srnská, Pavla ; Zvírotský, Michal (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Název: Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina Anotace: Ve své diplomové práci se zaměřuji na problematiku stravovacích návyků dětí předškolního věku. Téma je v současné době velmi aktuální v souvislosti s narůstající nadváhou a obezitou dětí, již v předškolním věku. Cílem práce je shrnout poznatky z oblasti zdravé výživy dětí předškolního věku, zdůraznit důležitost dětské zdravé výživy, upozornit na chyby, kterých se v dětské výživě dopouštíme a zároveň poukázat na výživová doporučení v tomto věku. Nedílnou součástí je specifikace vnějších vlivů a rizik, které na dítě v této oblasti působí. Současně zmiňuji některé problémy vztahující se k výživě a stravovacím návykům, jež v současné době trápí rodiče. Cílem výzkumného šetření bylo zmapování úrovně stravovacích návyků dětí předškolního věku v kraji Vysočina. Výsledky vycházejí z dotazníkového šetření, které probíhalo v různých mateřských školách v kraji Vysočina. Klíčová slova: stravovací návyky, zdravá výživa, předškolní věk
Edukace a stravovací zvyklosti adolescentních dívek
Králová, Kateřina ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Panáčková, Michaela (oponent)
Ø Název práce: Edukace a stravovací zvyklosti adolescentních dívek. Ø Cíle práce: Formou ankety zjistit a porovnat stravovací návyky adolescentních dívek v závislosti na typu jejich edukace. Ø Metoda: Anketa. Ø Výsledky: P esto e studentky gymnázia nejsou t mi, které mají nej ir í znalosti o racionálním stravování, oproti studentkám ostatních dvou typ kol se ve svém stravování nejvíce blí í t mto zásadám. Stejn tak v pr m ru v nují nejvíce asu sportovním aktivitám. Tyto dv skute nosti se odrá í ve faktu, e mají suverénn nejni í hodnoty BMI. Ø Klí ová slova: st ední kola, adolescence, stravovací návyky, BMI, pohybová aktivita, vý iva, anketa.
Obezita žáků staršího školního věku v závislosti na pohybových a stravovacích návycích
Lamačová, Eva ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV: Obezita dětí staršího školního věku v závislosti na pohybových a stravovacích návycích AUTOR: Bc. Eva Lamačová KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRAKT: Diplomová práce se zabývá obezitou dětí staršího školního věku a její závislostí na stravovacích a pohybových návycích. V teoretické části jsou shrnuty poznatky týkající se nadváhy a obezity, diagnostika onemocnění, epidemiologický vývoj a komplikace s obezitou spojené. Důraz je kladen na zhodnocení důvodů, kvůli kterým k tomuto problému dochází, na prevenci onemocnění, stravovací a pohybová doporučení, jeho terapii a zařazení problému do kurikula základní školy. Praktická část obsahuje výzkumné šetření zaměřené na výživový stav, stravovací a pohybové návyky žáků druhého stupně základních škol. Podklady získané z výzkumného šetření jsou navrženy k využití v pedagogické praxi. Využití je cílené k prevenci obezity v dané věkové skupině v hodinách Tělesné výchovy a Výchovy ke zdraví. KLÍČOVÁ SLOVA: Obezita, nadváha, pohybové návyky, stravovací návyky
Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách
Šemberová, Kristina ; Köpplová, Barbara (vedoucí práce) ; Bednařík, Petr (oponent)
V poslední době je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně, zejména z období první republiky. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Právě na jeho základě vzniká v této práci obraz prvorepublikové gastronomie. Metodou obsahové analýzy jsou zkoumány 4 deníky (Lidové noviny, Národní listy, Český deník a Venkov) a 8 ženských časopisů (Ţena, Ţenské listy, Ţenský list, Ţenské noviny, Rozsévačka, Česká Ţena, Ţenský svět a Kalendář paní a dívek Československá žena na konkrétní rok), které vycházely po celé republice ve sledovaném období. Pro zjištění doplňujících faktů je použita metoda historické analýzy. Cílem práce bylo odpovědět na otázky, o jakých tématech a jakým způsobem se v prvorepublikových tiskovinách psalo o gastronomii, lze-li vysledovat určité tendence či vývoj. Pozornost je věnována i popisu jídelních zvyklostí různých vrstev společnosti, ve městech i na venkově a v průběhu roku. Do analýzy jsou zahrnuty tiskoviny z období významných gastronomických událostí roku...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 185 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.