Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  začátekpředchozí20 - 29další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Povědomí žáků vybraných gymnázií o biopotravinách
Vaňková, Andrea ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Teoretická část diplomové práce se zabývá problematikou biopotravin a ekologického zemědělství. Primárním cílem je upozornit čtenáře na pozitiva i negativa spojená s biopotravinami, a proto se v této práci zmiňuji o srovnávání ekologických a konvenčních potravin. V praktické části jsou zjišťovány postoje a míra znalostí žáků na vybraných gymnázií z biopotravin. Průzkum byl veden na třech pražských gymnáziích. Praktická část je vytvořena pomocí kvantitativního výzkumu - dotazníkové šetření. K ověření stanovených předpokladů byly použity statistické metody. Při zpracování dotazníků jsem zjistila, že žáci mají spíše nedostatky ve zdravé výživě než v oblasti ekologického zemědělství, proto byl jako pedagogický výstup práce zvolen návrh vyučovací hodiny o zdravé výživě a biopotravinách. Výuková prezentace bude sloužit především žákům gymnaziálních škol, jejím záměrem bude zvýšit povědomí o této problematice.
Nové trendy v nabídce gastronomických služeb
Zelenková, Simona ; Kvítková, Zuzana (vedoucí práce) ; Netková, Jarmila (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na oblast zdravého stravování a alternativních výživových stylů nebo směrů ve stravovacích zařízeních. Cílem práce je analyzovat trh z hlediska nabídky stravovacích služeb zaměřených na alternativní výživové směry v centru hlavního města a také z hlediska spotřebitelské poptávky po těchto službách. Teoretická část obsahuje charakteristiku použitých pojmů, popisuje stravování jako proces zajištění výživy a zejména základní a některé specializované proudy alternativních výživových stylů. Vlastní výzkum je tvořen ze dvou částí. První sekce je věnována analýze nabídky stravovacích služeb v centru Prahy se zaměřením na alternativní výživové směry. Spotřebitelskou poptávkou po těchto službách, která byla zjištěna pomocí dotazníkového šetření, se zabývá druhá sekce praktické části.
Rozvoj zdravotní gramotnosti prostřednictvím mateřských center
Hromková, Renata ; Čevela, Rostislav (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
NÁZEV: Rozvoj zdravotní gramotnosti prostřednictví mateřských center AUTOR: Renata Hromková KATEDRA (ÚSTAV) Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: MUDr. Bc. Rostislav Čevela, Ph.D. ABSTRAKT Světová zdravotnická organizace definuje zdravotní gramotnost jako "…poznávací a společenské dovednosti, které určují motivaci a schopnost lidí získávat, pochopit a využít zdravotní informace k podpoře svého zdraví." V současnosti dochází k velkému rozvoji informací i v této oblasti, ale tyto informace bývají často neodborné a protichůdné. Mateřská centra se svými programy jsou vhodným místem pro rozvoj zdravotní gramotnosti. Od roku 1992, kdy u nás vzniklo první mateřské centrum došlo k velkému rozvoji těchto organizací. Nyní zastřešující organizace Síť mateřských center, která má na svých stránkách heslo: "Ruka, která hýbe kolébkou, hýbe celým světem.", sdružuje více než 330 mateřských center. Toto heslo lze přetransformovat v rovině zdravotní gramotnosti "zdravá rodina = zdravá společnost". Klienty mateřských center se stávají často již ženy gravidní a návštěvnost se týká především rodin s malými dětmi přes prarodiče, což je vhodné prostředí pro primární prevenci v oblasti komplexního přístupu ke zdraví. YMCA v České republice má ve svém znaku červený rovnostranný trojúhelník, který symbolizuje rovnováhu a harmonický...
Paleolitická dieta
Kaucká, Petra ; Hráský, Pavel (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
Název: Paleolitická dieta Cíl: Cílem bakalářské práce je prostudovat dostupné materiály o Paleo Diet a následně jí zhodnotit. Zjistit, jestli je v České republice povědomí o Paleo Diet. Dále zjistit, jaké jsou zkušenosti se stravováním podle Paleo Diet a jestli je možné jí aplikovat v našem prostředí. Metody: Jako zdroj informací posloužila vytvořená anketa. Výzkumný soubor se skládal s respondentů, u kterých byl předpoklad, že mají zkušenosti s Paleo Diet. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek četností a grafů prostřednictvím funkcí v v Excelu nebo analýzy dat na www.survio.cz. Výsledky: Na základě prostudované literatury a získaných informací prostřednictvím rozeslané ankety bylo zjištěno, že i v České republice mají někteří lidé zkušenosti a Paleo Diet, a že jí hodnotí pozitivně. Důležitou roli v problematice hraje i pohybová aktivita, která je významná v životním stylu podle Paleo Diet. Aplikovatelnost v našich podmínkách by neměla být problémem z hlediska dostupnosti potravin. Ovšem Paleo Diet zatím zůstává kontroverzním tématem. Klíčová slova: paleolitická dieta, výživa, zdravá výživa, antropologie, životní styl
Péče o tělo a média
Koubová, Magdalena ; Fialová, Ludmila (vedoucí práce) ; Tilinger, Pavel (oponent)
Název práce: Péče o tělo a média Cíle práce: Cílem práce je zhodnocení informací týkajících se péče o tělo, které nabízí současné televizní kanály. V diplomové práci je analyzována nabídka výchovně vzdělávacích pořadů, které se zabývají aktivním životním stylem a televizní reklamy související se sledovaným tématem. Metoda: Byly použity dvě metody a to metoda obsahové analýzy a metoda deskriptivní. Výsledky: Bylo zjištěno, že počet vysílaných výchovně vzdělávacích pořadů zaměřených na péči o tělo je nedostatečný. Jejich zpracování je však kvalitní. Nabídka televizních reklam je pestrá, ale svým obsahem zaměřená spíše na krásu a vzhled. Reklamy, které by podněcovaly diváka k aktivnímu pohybu a změně životního stylu, se ve vysílání neobjevily vůbec. Klíčová slova: média, reklama, zdraví, životní styl, pohybová aktivita, zdravá výživa, tělesné sebepojetí, vzhled
Implementace výuky o zdravé výživě jako možnost ovlivnění stravovacích návyků dětí na 1. stupni základní školy
Šmídová, Lucie ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Práce je zaměřena na problematiku správné výživy a možnosti pozitivního ovlivňování stravovacích návyků dětí mladšího školního věku. Teoretická část práce se zabývá výživou dětí, správným složením stravy, vhodným jídelníčkem, nutričními návyky a jejich formováním a chybami ve výživě. Další část je zaměřena na vzdělávání dětí prvního stupně základní školy, oblast zdravé výživy v Rámcovém vzdělávacím programu a výchovu ke zdraví v provozu školy a jejím začlenění do vyučování. Dále jsou zde popsány některé, v praxi již fungující, projekty podporující zdravé stravovací návyky. V praktické části jsou zpracovány údaje o stravovacích návycích dětí mladšího školního věku získané dotazníkovou metodou. Výsledná data jsou zpracována do grafů a doplněna komentářem. V poslední části je vypracován návrh vlastního projektu podporujícího správné nutriční návyky dětí. Klíčová slova: zdravá výživa, výživa dětí, stravovací návyky, výchova ke zdraví, 1. stupeň základní školy
Pojetí výchovy ke zdraví v mateřské škole
Gondeková, Michaela ; Dvořáková, Hana (vedoucí práce) ; Jahodová, Gabriela (oponent)
Pojetí výchovy ke zdraví v mateřské škole Diplomová práce se zabývá pojetím zdravého životního stylu u dětí předškolního věku a realizací výchovy ke zdraví v mateřských školách. Náplní teoretické části této práce je vymezení pojmu "zdraví" a jednotlivých determinantů zdraví, jako je zdravý životní styl, životní prostředí a zdravotní stav. Dále se práce zabývá jednotlivými složkami výchovy ke zdraví v mateřské škole, pohybu dětí, výživě v MŠ, vnitřní pohodě a celkovému prostředí mateřské školy v kontextu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání. Předmětem výzkumné části diplomové práce je zpracování a vyhodnocení dvoustupňového dotazníku, který je předložen učitelkám mateřských škol.
Projekt se zaměřením na zdravý životní styl předškolních dětí
Hrdá, Edita ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Skýbová, Jana (oponent)
Podle posledních epidemiologických šetření má více než polovina české populace nadměrnou hmotnost. Nadváha a obezita jsou spojeny s řadou závažných zdravotních problémů, vyšší mortalitou a nezanedbatelné jsou i vysoké finanční náklady na její léčbu. Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu a dětské obezity. Je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. Teoretické kapitoly mapují problematiku zdraví, zdravé výživy, pitného režimu, tělesné aktivity, relaxace, příčiny a následky dětské obezity, potravinových alergií a nastiňují zásady zdravé mateřské školy. V praktické části je inspirujícím návodem týdenní projekt rozvíjející zásady zdravého životního stylu, který má za cíl děti zaujmout a nenásilně přitáhnout k dané tematice a vytvořit tak zdravé životní návyky a postoje. Díky realizaci projektu se mi podařilo zjistit, že většina předškolních dětí má osvojené poznatky ohledně zdravého životního stylu, nicméně jsou to zejména rodiče, kteří v důsledku ovlivňují stravu a volný čas jejich dítěte ne vždy tím správným způsobem.
Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina
Srnská, Pavla ; Zvírotský, Michal (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Název: Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina Anotace: Ve své diplomové práci se zaměřuji na problematiku stravovacích návyků dětí předškolního věku. Téma je v současné době velmi aktuální v souvislosti s narůstající nadváhou a obezitou dětí, již v předškolním věku. Cílem práce je shrnout poznatky z oblasti zdravé výživy dětí předškolního věku, zdůraznit důležitost dětské zdravé výživy, upozornit na chyby, kterých se v dětské výživě dopouštíme a zároveň poukázat na výživová doporučení v tomto věku. Nedílnou součástí je specifikace vnějších vlivů a rizik, které na dítě v této oblasti působí. Současně zmiňuji některé problémy vztahující se k výživě a stravovacím návykům, jež v současné době trápí rodiče. Cílem výzkumného šetření bylo zmapování úrovně stravovacích návyků dětí předškolního věku v kraji Vysočina. Výsledky vycházejí z dotazníkového šetření, které probíhalo v různých mateřských školách v kraji Vysočina. Klíčová slova: stravovací návyky, zdravá výživa, předškolní věk

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   začátekpředchozí20 - 29další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.