Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 851 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využívání regenerace u rekreačně sportující populace.
Lauberová, Michaela ; Majorová, Simona (vedoucí práce) ; Nováková, Pavlína (oponent)
Název: Využívání regenerace u rekreačně sportující populace Cíle práce: Zjistit, zda rekreační sportovci využívají regenerační prostředky a pokud ano, které konkrétní prostředky to jsou. Zjistit důvody, které rozhodují o výběru regeneračních prostředků. Metoda: Data potřebná pro účely bakalářské práce byla shromážděna prostřednictvím neinvazivního online anketního šetření, v práci byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Typ práce je teoreticko-empirický. Online anketa, která je zcela anonymní, byla vložena na sociální sítě Instagram a Facebook jako internetový odkaz a byla určena pro rekreační sportovce ve věku 18-65 let. Výzkumný soubor je tvořen rekreačně sportující populací. Výzkumu se celkem zúčastnilo 61 rekreačních sportovců (48 žen a 13 mužů). Data byla zpracována prostřednictvím grafů a tabulek. Výsledky: Na základně výsledků z anketního šetření vyplynulo, že 91,8 % rekreačních sportovců využívá některé z regeneračních prostředků (masáže, kompenzační cvičení a regenerační procedury). Na základě subjektivního pohledu dodržuje zdravé stravování 41 % dotazovaných. Nejvíce respondentů (26,2 %) zařazuje regenerační prostředky z důvodu relaxace a další nejpočetnější skupina (24,6 %) pouze k regeneraci. Při výběru prostředků regenerace se nejvíce respondentů (37,7 %) rozhoduje na základě...
Informovanost hráčů fotbalu kategorie U19 v oblasti výživy
Hlous, Vojtěch ; Jandová, Tereza (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Informovanost hráčů fotbalu kategorie U19 v oblasti výživy Cíle: Primárním cílem bakalářské práce bylo zjistit znalosti jednotlivých hráčů v oblasti racionální stravy a následně tyto výsledky získané pomocí online ankety vyhodnotit. Sekundárním cílem práce bylo získat přehled o tom, jak velkou měrou se jednotlivý hráči zajímají o využívání racionální stravy během jejich sportovní kariéry. Metody: V praktické části bakalářské práce byla použita strategie kvantitativního výzkumu formou anketního šetření. Anketním šetřením byla shromážděna data o probandech a jejich stravovacích návycích a informovanosti v problematice racionální stravy. Výsledky byly vyhodnoceny a jejich vyhodnocení bylo předáno zástupcům klubů, ve kterých bylo anketní řešení prováděno. Z etických důvodů byli osloveni do anketního šetření pouze zletilý nebo probandi starší 18 let, protože se zde nejednalo o použití invazních metodik a otázky nebyli nikterak osobní, byly pouze anonymní, a proto nebylo žádáno o souhlas Etické komise UK FTVS. Výsledky: Z anketního šetření vyplynulo, že hráči fotbalu jsou o tématu zásad racionální stravy vcelku informovaní, ale jejich znalosti o tomto tématu nejsou na takové úrovni, aby se v něm mohli orientovat zcela samostatně. Výzkumné otázky, které byly stanoveny jsem hodnotil pozitivně. Pouze...
Nutriční gramotnost adolescentů
Soukupová, Jana ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Krmíčková, Jitka (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřená na vztah adolescentní skupinu jedinců k výživě a stravování. Teoretická část práce se věnuje charakteristice adolescentního období, principům optimální výživy v adolescentním věku, nemocem, které mohou být následkem nesprávného stravování, či nedostatku znalostí v oblasti výživy, identifikuji zde časté mýty, které mohou ovlivňovat výběr potravin a stravovací chování mladých lidí a rozebírám zásady edukace v oblasti výživy. Praktická část zahrnuje průzkum mezi adolescenty prostřednictvím dotazníků, s cílem získat hlubší vhled do postoje a chování adolescentů v oblasti výživy. Dotazníky jsem osobně rozdala na základní škole v 7., 8. a 9. třídě a na gymnáziu v 1., 2. a 3. ročníku. Obě školy se nacházejí v Kutné Hoře. Dotazováni byli studenti obou pohlaví. Na základní škole jsem vybrala celkem 60 dotazníků, 30 od dívek a 30 od chlapců. Na gymnáziu jsem vybrala také celkem 60 dotazníků, 30 od dívek a 30 od chlapců. Celkem tedy 120 vyplněných dotazníků. Dotazník byl složen z 25 otázek. Sedm otázek bylo otevřených a zbytek byly otázky uzavřené, kdy dotazovaní jedinci vybírali z možností. Výsledky jsem vyhodnocovala prostřednictvím Microsoft office. Primárním cílem mého výzkumu je nejen diagnostikovat současnou úroveň znalostí v oblasti výživy, ale také zjistit, jaký je...
Specifika výživy a pohybových aktivit v období šestinedělí a kojení
Piklová, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Tomešová, Jitka (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výživy a pohybových aktivit v období šestinedělí a kojení. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem teoretické části práce je poskytnout na toto téma ucelený přehled informací, proto obsahuje kapitoly týkající se fyziologických změn v těle ženy po porodu (včetně změn metabolických), kojení a mateřského mléka a okrajově také výživy dítěte. V kapitole věnované výživě ženy je popsán příjem energie, makro a mikroživin, pitný režim, vývoj hmotnosti po porodu a její redukce a několik mýtů ve výživě kojících žen. Posledními dvěma kapitolami jsou pohybová doporučení dle významných časových milníků po porodu a odpočinek a spánek. Praktická část je tvořena kvantitativním výzkumem a brožurou. Cílem výzkumu bylo zjistit procento kojících žen a délku období kojení, výskyt alergií u dětí a jejich vliv na stravu matky i informovanost o potřebných úpravách jídelníčku, charakter stravování kojících matek, informovanost o specifikách výživy a pohybových aktivit při kojení, rozšířenost mýtů ohledně stravy kojících žen a období a způsob redukce hmotnosti po porodu, to vše v posledních třech letech. Prostředkem k naplnění tohoto cíle byl nestandardizovaný dotazník distribuovaný v online prostředí. Brožura obsahuje stručný souhrn základních informací o výživě a...
NutriCheQ: screeningový nástroj pro nedostatky ve výživě batolat
Kaprová, Jana ; Gonsorčíková, Lucie (vedoucí práce) ; Floriánková, Marcela (oponent)
Batolecí věk je z mnoha důvodů jedním z klíčových období ve vztahu k výživě. Nejlepší možnost ovlivnit kvalitu stravování u dětí v tomto věku mají z řad odborníků praktičtí dětští lékaři. Je ovšem otázkou, jestli se tématu batolecí výživy během pravidelných prohlídek dostatečně věnují. Ve své praxi mohou využít program NutriCHEQ, který komplexně řeší otázku stravování v batolecím věku. Jeho součástí je dotazník NutriCHEQ, který byl vyvinut pro screening nedostatků ve výživě batolat, a také sada brožur, jež pomáhají rodičům tyto nedostatky řešit. Cílem této práce je pomocí dotazníku NutriCHEQ posoudit kvalitu výživy a stra- vovacích návyků dětí v batolecím věku a následně provést analýzu závislosti zjištěných skutečností na vybraných faktorech na straně dítěte a jeho rodiny. Dalším cílem je porovnat průběh výživového poradenství pro kojence a pro batolata v ordinacích praktických dětských lékařů. Výzkum týkající se výživy batolat probíhal formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 96 dětí ve věku 12-35 měsíců. Jejich rodiče vyplnili dotazník NutriCHEQ a Doplňující dotazník, jenž byl zaměřen na vybrané údaje o dítěti a jeho rodině. Dotazník pro pediatry ohledně výživového poradenství vyplnilo celkem 6 lékařek. Ve sledovaném souboru bylo podle výsledků dotazníku NutriCHEQ 8 % dětí ohroženo...
Analýza stravovacích zvyklostí seniorů
Kocová, Jana ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Bakalářská práce zkoumá výživové návyky seniorů ve věku nad 65 let, žijících v domácím prostředí v ČR. Cílem práce bylo zmapovat tyto stravovací zvyklosti a porovnat je se soudobými doporučeními příslušných odborných institucí. Teoretická část práce věnuje pozornost definicím stáří, stárnutí a vybranými pojmy, užívanými v geriatrii. Uvedeny jsou poznatky o výživových poruchách, které u seniorů nejsou ojedinělé. Zejména se jedná o malnutrici, obezitě, sakropenii či sarkopenické obezitě. Ovšem nejrozsáhlejší složkou teoretické části zaujímá otázka zdravé výživy seniorů, nutriční potřebě jednotlivých živin a faktorům, které výživu ovlivňují. Náplní praktické části práce je on-line anonymní kvantitativní empirické dotazníkové šetření a jeho následná analýza. Předmětem zkoumání byl soubor celkem 125 respondentů ve věku nad 65 let, z toho bylo celkem 89 (71,2 %) žen a 36 (28,8 %) mužů. Dotazník obsahoval otázky, týkající se obecné charakteristiky (pohlaví, výška, váha a BMI), avšak převážnou částí dotazování byla záležitost kvalitativní i kvantitativní stránky stravování. Jednalo se zejména o frekvenční dotazník, tedy frekvence konzumace jednotlivých druhů potravin. Na základě tohoto šetření vzešlo několik doporučení, které mohou zlepšit výživový stav seniorů. Nedostatečný příjem byl u dotazovaných...
Povědomí o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem
Hálová, Nikol ; Brunerová, Ludmila (vedoucí práce) ; Anděl, Michal (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá povědomím o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem. Cílem práce je zjistit, jaké jsou znalosti těchto pacientů o značení potravin a jaké mají názory na toto téma. Dále se práce zaměřuje na zkoumání vlivu značení potravin na stravovací návyky pacientů s obezitou a diabetem a na možnosti zlepšení povědomí o značení potravin mezi těmito pacienty. Výzkum byl proveden formou anonymního dotazníku, který pomohl identifikovat úroveň znalostí a postoje pacientů s obezitou a diabetem ke značení potravin. Výsledky ukázaly, že povědomí o značení potravin má významný vliv na stravovací návyky pacientů. Pacienti s vyšší úrovní znalostí o značení potravin častěji činí informovanější a zdravější rozhodnutí při výběru potravin. Práce také identifikovala hlavní bariéry, které brání pacientům v efektivním využívání značení potravin, jako jsou například malé písmo na etiketách, složitost informací a nedostatečné porozumění označení. Mezi navrhovaná opatření ke zlepšení povědomí patří zavedení edukačních programů, praktických ukázek a interaktivních workshopů zaměřených na správné čtení etiket. Dále je doporučena spolupráce s nutričními terapeuty a lékaři, kteří mohou poskytovat individuální konzultace a poradenství. Závěrem lze říci, že lepší informovanost o značení potravin může...
Vliv monitorace stravy na redukci hmotnosti u obézních pacientů
Zemanová, Adéla ; Šimková, Simona (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Vliv monitorace stravy na redukci hmotnosti obézních pacientů Abstrakt V diplomové práci s názvem "Vliv monitorace stravy na redukci hmotnosti obézních pacientů" se věnuji redukci hmotnosti u obézních pacientů. Zejména jsem se zaměřila na zjišťování, zda respondenti, kteří svůj energetický příjem monitorují pomocí aplikace Kalorické tabulky dosahují větší redukce hmotnosti a změny tělesného složení. Obezita je celosvětové onemocnění a její prevalence roste nejen ve vyspělých státech. Podle současných trendů Světové federace pro obezitu odhady naznačují, že do roku 2035 mohou být postiženy více než 4 miliardy lidí nadváhou či obezitou. Pro tuto práci jsem zvolila kvantitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 76 respondentů navštěvujících nutriční poradnu. Respondenty jsem rozdělila do dvou výzkumných skupin. Konkrétně, do výzkumné skupiny 2 byli zařazeni ti respondenti, kteří projevili zájem o používání aplikace pro monitorování kalorického příjmu (Kalorické tabulky) a současně disponovali chytrým telefonem kompatibilním s touto aplikací. Respondenti, kteří buď neprojevili zájem o používání aplikace, nebo nedisponovali vhodným telefonem, byli zařazeni do výzkumné skupiny 1. Součástí výzkumu byl odběr anamnézy, edukace k zápisu pětidenního jídelníčku, individuální nutriční intervence na základě zapsaného...
Srovnání stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku a klasických kuřáků
Strojná, Natália ; Pánková, Alexandra (vedoucí práce) ; Králíková, Eva (oponent)
Tématem této bakalářské práce bylo srovnání stravovacích návyků uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret. Hlavním cílem bakalářské práce bylo srovnat, jestli dochází k významným změnám stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret pomocí odpovědí z dotazníku stravovacích návyků. V práci byly srovnávány stravovací návyky u 18 respondentů, kteří byli rozděleni na skupinu uživatelů zahřívaného tabáku (8 respondentů) s průměrným věkem 41 ± 5,66 a kuřáků klasických cigaret (8 respondentů) s průměrným věkem 55 ± 15,09. Sledované parametry podrobeny statistickému šetření byly příjem bílkovin, tuku, sacharidu, vlákniny, mléčných výrobků a ovoce spolu se zeleninou. Pro statistické porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před vykonáním t-testu byl použitý F-test, v kterém jsme každý parametr podrobili analýze na tzv. rovnost rozptylu. Výsledné střední hodnoty sledovaných znaků mezi soubory byly následující: bílkoviny p = 0,585859, tuky p = 0,536003, sacharidy p = 0,689622, vláknina p = 0,94961, mléčné výrobky p = 0,475181, ovoce a zelenina p = 0,544135. Všechny sledované znaky nebyly z pohledu statistiky významné, vzhledem k tomu, že za hladinu významnosti jsme považovali hodnotu menší než...
Výživa a syndrom diabetické nohy u pacientů s diabetem 2. typu
Špačková, Petra ; Prázný, Martin (vedoucí práce) ; Maruna, Pavel (oponent)
12 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá výživou u pacientů s diabetem 2. typu a syndromem diabetické nohy. V praktické části je tato skupina porovnávána s kontrolní skupinou diabetiků bez této chronické komplikace. Cíl: Cílem této práce je zjistit, zda se liší strava u pacientů se syndromem diabetické nohy oproti pacientům s diabetem bez tohoto syndromu. Metodika: Jedná se o neintervenční studii formou dotazníku a týdenního záznamu jídelníčku. Respondenti byli osloveni mnou přímo v ambulanci. Minimální počet respondentů v každé skupině by měl čítat 10 pacientů, čehož bylo dosaženo. Výzkum probíhal od prosince 2023 do půlky března 2024. Výzkumný soubor tvořilo celkem 20 jedinců: konkrétně 10 diabetiků bez syndromu diabetické nohy a 10 diabetiků se syndromem diabetické nohy. Získané zápisy jídelníčku byly zadány do Nutriservisu, vyhodnoceny vzhledem k doporučením České diabetologické společnosti a vzhledem ke komorbiditám a preferencím daného pacienta. Získaná data jsou zpracována a prezentována formou tabulek, grafů a slovního popisu. Výsledky: Vzhledem k tomu, že tyto dvě skupiny srovnáváme vzhledem k doporučením České diabetologické společnosti, nejsou mezi skupinami výrazné rozdíly. Skupiny se liší pouze v příjmu tuků, přičemž podiatrická skupina doporučení nesplňuje a kontrolní skupina diabetiků...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 851 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.