Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 99 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživové doplňky a jejich využití pro ovlivňování zdatnosti
Ješko, Václav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Černá, Sylvie (oponent)
Název práce: Doplňky stravy a jejich využití u osob navštěvují fitness centra Cíle práce: Cílem této práce je shromáždit informace o doplňcích stravy a zjistit, jaké doplňky stravy jsou nejvyužívanější ve fitness centrech. Metody práce: Řízeným rozhovorem zjistit, jaké doplňky stravy nejvíce využívají osoby navštěvující fitness centra. Výsledky práce: Většina osob navštěvující fitness centra užívá nějaký druh doplňků stravy. Klíčová slova: strava, makronutrienty, mikronutrienty, suplementy, fitness centrum, doporučené denní dávky.
Navržení stravovacích plánů pro ženy a muže trpících nadváhou.
Muchová, Eva ; Hráský, Pavel (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
Název práce: Navržení stravovacích plánů pro ženy a muže trpící nadváhou Cíle práce: Prokázat důležitost změny životního stylu, úpravy stravovacích návyků a zařazení pohybových aktivit při léčbě nadváhy či obezity. Zjistit v jakých aspektech došlo ke kladnému ovlivnění stavu. Metody: Pro studii bylo vybráno pět žen a pět mužů trpící nadváhou. Žádný z nich neprovozoval ani neprovozuje profesionálně ani závodně žádné sporty. Vybrané ženy a muži chtěli změnit svůj životní styl a tato studie jim k tomu měla napomoct. Svým probandům jsem kladla otázky týkající se jejich dřívějších aktivit, zdravotního stavu a vztahu k jídlu. Dále jsem je změřila pomocí bioimpedančního analyzéru a krejčovského metru. Poslední parametr, který mě zajímal, byla tělesná hmotnost, kterou jsem měřila pomocí osobní váhy. Na základě všech zjištěných parametrů byl sestaven vzorový týdenní individuální stravovací plán a doporučena pohybová aktivita. Tato studie trvala šest měsíců, během kterých jsem probandy navštěvovala a průběžně přeměřovala. Po uplynutí 180 dnů bylo provedeno konečné vyhodnocení vlivu změny stravovacích návyků pro ovlivnění nadváhy či obezity. Výsledky: Studie prokázala, že pohybové aktivity, úprava stravy a změna životního stylu podstatně ovlivňují boj s nadváhou či obezitou. Klíčová slova: obezita, nadváha,...
Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování.
Vondrysová, Kristýna ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Název práce: Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování Cíle práce: Cílem této práce bude zjistit, zda existují veganští elitní sportovci, kteří se zúčastnili národních, mezinárodních soutěží ve sportech jako je vzpírání, strongman, silový trojboj a umístili se do třetího místa. Komparovat jednotlivé doporučení pro objem bílkovin ve stravě na základě veganské stravy, a v tomto smyslu komparovat doporučení pro využití veganské stravy v elitním sportu. Metoda: Tato práce je zpracována formou přehledové studie. Rešerše pro analýzu byla selektována pomocí klíčových slov: vegan elite athletes, vegan nutrition, elite sports nutrition, protein nutrition, silové sporty. Celkem 1077 studí obsahovalo jedno nebo více klíčových slov naší práce a tvořili základ pro užší selekci. Bylo vybráno celkem 12 vyhovujících studií pro vzájemnou komparaci. Základní metodou je metaanalýza. Výsledky: Průměrné doporučené hodnoty k příjmu bílkovin dosahují 1,8±0,3g/kg tělesné hmotnosti. Celkem 66 % z 12 analyzovaných studií souhlasilo s tvrzením, že veganská nutrice nabízí možnosti pro plnohodnotné zastoupení složky bílkovin ve stravě a vytváří tedy potřebné předpoklady pro dosažení vysokého sportovního výkonu. Je ale nutné opatrné komplexní navržení...
Výživa a stravovací návyky učitelů základních škol
Vávrová, Gabriela ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
NÁZEV: Výživa a stravovací návyky učitelů základních škol AUTOR: Gabriela Vávrová KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT Moje bakalářská práce se věnuje problematice v oblasti výživy a stravovacích návyků učitelů základních škol v České republice. Konkrétněji se práce zaobírá racionálním stravováním, časovými možnostmi stravování u učitelů během dne a běhen pracovní doby. Dále se věnuje otázce, jaké potraviny učitelé preferují ve svém stravování a s odkazem na výživová doporučení pro Českou republiku. Tímto doporučením by se měl řídit každý občan České republiky. Zdravá výživa patří mezi základní kameny zdravého životního stylu, který je pro naše zdraví velmi důležitý. Práce je rozdělena na dvě základní části - na část teoretickou, kde se podrobněji seznámíme s výživovým doporučením pro obyvatelstvo České republiky, stravovacími návyky obyvatelstva České republiky a složkami výživy. Dále se seznámíme s často mediálně diskutovaným povoláním učitele, s klady a zápory tohoto povolání a jeho vlivem na zdraví. Praktická část rozebírá zjištění o stravovacích návycích učitelů základních škol, které byly získány s využitím dotazníkového šetření. Na celé řadě otázek chceme především zjistit, jak vzorku učitelů záleží na své výživě, jaké mají stravovací návyky a v neposlední...
Výživa ve fitness a silových sportech u vybrané skupiny osob
Farkaš, Tomáš ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Nechlebová, Eva (oponent)
V teoretické části bakalářské práce jsem shrnul podstatné informace, které se týkají výživy a rozšířil jsem je o specifika, která s sebou nese výživa ve fitness a silových sportech. Popsal jsem složky výživy, na které je třeba v jídelníčku hledět - energetická bilance, makroživiny, mikroživiny, suplementy a voda. Dále jsem popsal sestavování jídelníčku pro sportovce ve fitness a silových sportech. V praktické části jsem hodnotil, zda strava respondentů odpovídá poznatkům, které jsem popsal v teoretické části práce a souběžně jsem vydával případná doporučení ke zlepšení. Informace jsem získal od sportovců z oblasti fitness a silových sportů pomocí dokumentu, který obsahoval dotazníkovou část a šablonu pro dietní a pohybový záznam. Každý případ jsem řešil odděleně, přístup praktické části je kvalitativní. Data o energetických příjmech, výdejích a o makroživinách jsou zpracována pomocí grafů. Výsledky ukázaly, že respondenti měli často nastavený nevhodný energetický příjem, dva ho měli zcela nevhodný, jeden téměř vhodný. Výsledky také ukázaly na časté užívání suplementů vitaminů a minerálních látek, které nebylo nutné či se mu dalo malým zpestřením stravy vyhnout. Co se týká rozložení makroživin, až na jednoho respondenta, který měl rozložení správné, jsme nalezli také nedostatky.
Vliv životního stylu žen s anamnézou gestačního diabetu mellitu na manifestaci diabetu mellitu 2. typu
Dittrichová, Jana ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá životním stylem žen s anamnézou gestačního diabetes mellitus (GDM) a jeho vlivem na manifestaci diabetes mellitus 2. typu (DM 2. typu). Cílem práce je zodpovědět, zda se ženy s anamnézou GDM v rozmezí od 1 roku do 11 let po porodu chovají preventivně vzhledem k riziku rozvoje DM 2. typu - jak se stravují, pohybují a zda si nechávají pravidelně měřit glykémii. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, že ženy s anamnézou GDM pijí neslazené nápoje, kávu, jedí zeleninu i ovoce, mohly by však více eliminovat příjem sekundárně zpracovaného masa, červeného masa, sladkostí a smažených pokrmů a zvýšit příjem ořechů, ryb a obilovin. 83 % žen se věnuje pohybové činnosti nejméně třikrát týdně. 52 % se dostavilo na kontrolní vyšetření (kontrolní oGTT) po porodu a dalších 12 % si nechalo zkontrolovat glykémii v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře. Řada respondentek ale už není pravidelně sledována. Ženy s anamnézou GDM, kterým kontrolní oGTT odhalil prediabetes nebo DM 2. typu, konzumují příliš sekundárně zpracovaného masa, červeného masa a smaženého.
Dental health as a reflection of population lifestyle
Rybárová, Zuzana ; Bejdová, Šárka (vedoucí práce) ; Zazvonilová, Eliška (oponent)
Ľudský chrup je jedným z kľúčových zdrojov informácií o živote minulých ale i súčasných populácií. Vďaka vysokému podielu anorganickej zložky sú zuby dobre zachovalé. Na základe stavu dentície na kostrových pozostatkoch je možná rekonštrukcia stravy a životných podmienok archeologických populácií a ich porovnanie s modernými populáciami. Kým zubný kaz poskytuje informácie o type a zložení stravy, hypoplázia zubnej skloviny môže odrážať stresové faktory pôsobiace na jedinca počas raného detstva. Pre analýzu chrupu je však potrebné pochopenie príčin vzniku jednotlivých ochorení zubu. Väčšina týchto ochorení má multifaktoriálny pôvod, sú ovplyvnené vonkajšími aj vnútornými faktormi. Táto práca popisuje najrozšírenejšie ochorenia zubu a ich súvis so zdravotným stavom a životným štýlom jedinca, vplyv stravy a iných vonkajších faktorov na chrup a zmeny v týchto faktoroch v priebehu histórie. Kľúčové slová: dentícia človeka, zubné kazy, periodontálne ochorenia, vývojové poruchy skloviny, subsistencie, strava, fajčenie, alkohol, socioekonomický status, zdravotný stav
Tvorba biofilmu u probiotických kultur a možnosti jeho využití ve farmacii
Ryšávka, Petr ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Vorlová, Lenka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Práce byla zaměřena na vývoj adhezivní formy probiotik ve formě biofilmu na kombinovaných nosičích s prebiotickou složkou, druhá část práce byla věnována vlivu potravin na množení a přežívání vybraných typů probiotických bakterií. Dále byl sledován vliv individualizované probiotické suplementace na změny střevního mikrobiomu člověka. V první části práce byly vybrány a otestovány vhodné adherentní probiotické kmeny pro tvorbu biofilmu. Podařilo se zavést metody a otestovat různé varianty nosičů pro kultivaci a navázání bakterií. In vitro experimenty ověřily stabilitu biofilmu a jeho odolnost vůči nízkému pH, žluči a antibiotikům ve srovnání s planktonní formou. Rovněž byl sledován antimikrobiální efekt probiotických kmenů ve formě biofilmu. Kultivace multidruhového biofilmu na kombinovaném nosiči byla optimalizována a zároveň byla potvrzena stabilita biofilmu a finální životnost probiotických bakterií. Ve druhé části práce byl hodnocen vliv různých potravin a nápojů na životaschopnost probiotických bakterií důrazem na simulaci průchodu gastrointestinálním traktem. Byly testovány jak modelové roztoky (různé koncentrace alkoholu, cukru, soli, bílkovin a různé pH) tak různé druhy skutečných potravin a nápojů. Vliv potravin a nápojů byl testován na monokulturách Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve a na probiotických kapslích obsahujících smíšenou kulturu probiotických mikroorganismů. Přežití probiotik v různých potravinových matricích v simulovaném prostředí gastrointestinálního traktu bylo kvantitativně odlišné. Podařilo se definovat potraviny vhodné pro podporu množení probiotických bakterií. Poslední část práce byla zaměřena na cílenou úpravu střevního mikrobiomu individualizovanými probiotiky, kterábyla připravena na základě molekulárně biologické analýzy střevního mikrobiomu zaměřené na detekci procentuálního zastoupení laktobacilů, bifidobakterií a kmenů Firmicutes a Bacteroidetes. Personifikovaná probiotická suplementace potvrdila pozitivní efekt tohoto přístupu na změny mikrobiomu zejména na zvýšení obsahu laktobacilů, bifidobakterií a celkové diverzity mikrobiomu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 99 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.