Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravovací zvyklosti a jejich vliv na kompenzaci u těhotných žen s diabetem 1. typu
Mlejnková, Klára ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Úvod: Tato bakalářská práce se věnuje stravovacím zvyklostem těhotných žen s diabetes mellitus 1. typu před otěhotněním a v průběhu gravidity s ohledem na kompenzaci jejich onemocnění. Následně poukazuje na změny těchto zvyklostí, ke kterým v průběhu těhotenství došlo. Cíle: Teoretická část stručně popisuje charakteristiku diabetu 1. typu a jeho léčby. Dále popisuje těhotenství při tomto onemocnění a komplikace s ním spojené. Více pozornosti je věnováno především výživě během prekoncepce a gravidity. Blíže rozebírá jednotlivé makronutrienty a mikronutrienty potřebné v těchto obdobích a poukazuje na potraviny a nápoje, které jsou nevhodné. Hlavním cílem praktické části bylo zjistit stravovací návyky žen s diabetem mellitem 1. typu před a během těhotenství a následně porovnat, zda došlo k jejich úpravě s ohledem na kompenzaci diabetu. Metody: Data pro bakalářskou práci byla získávána pomocí dotazníkového šetření, které probíhalo od srpna 2022 do dubna 2023. Dotazníky byly vytvořeny dva, v elektronickém rozhraní Google Forms, a poté nabízeny v elektronické nebo papírové verzi pacientkám v ambulanci Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Pro zjištění kompenzace diabetu byla do praktické části použita data z dokumentace z interního systému Medea. Na závěr byla získaná data anonymizována,...
Souvislosti mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky
Mastromatteová, Nikol ; Konečná, Judita (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Tato práce studuje souvislosti mezi osobnostními rysy modelu Big Five (neuroticismus, extraverze, přívětivost, otevřenost vůči zkušenosti, svědomitost) a stravovacími návyky. Cílem této práce je zmapovat souvislost mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky, popsat souvislosti konkrétních rysů s konkrétními stravovacími návyky a prodiskutovat možné využití v praxi. Data byla získána pomocí dvou dotazníků administrovaných anonymně v online prostředí. Dotazník NEO-FFI byl použit pro měření osobnostních rysů a vlastní dotazník vycházející z výživových doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), Organizace pro výživu a zemědělství spojených národů (FAO) a Společnosti pro výživu (SPV) byl použit pro měření stravovacích návyků. Analyzována byla data od 91 respondentů (22 mužů a 69 žen). Výsledky ukázaly spojitost neuroticismu s některými stravovacími návyky, které byly zařazeny do skupiny nezdravé, spojitost svědomitosti a přívětivosti s některými stravovacími návyky, které byly zařazeny do skupiny zdravé. Extraverze a otevřenost vůči zkušenosti měla souvislost s návyky jak ze skupiny zdravé tak nezdravé. Výsledky se shodují s předchozími studiemi v souvislostech svědomitosti a neuroticismu. Přívětivost vykázala u mužů v této studii větší souvislost se stravovacími návyky zařazených do skupiny...
Porovnání léčby inzulínovou pumpou a inzulínovými pery v těhotenství u žen s diabetem mellitus 1. typu
Cvejnová, Michaela ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Těhotenství u žen s diabetem mellitus 1. typu s sebou přináší řadu komplikací a rizik pro matku i dítě během těhotenství, porodu i po porodním období. Proto je důležité, aby pacientky byly správně léčeny a onemocnění bylo dobře kompenzováno. Výborná kompenzace diabetu a přidružených onemocnění před a v průběhu těhotenství je základem úspěšného těhotenství. Těhotenství by v ideálním případě mělo být plánované v době co nejlepší kompenzace diabetu. Léčba diabetu v těhotenství zahrnuje úpravu životního stylu (diabetická dieta a pohyb), pravidelný selfmonitoring glykémie a inzulinoterapii pomocí inzulínových per či inzulínovou pumpou. Diplomová práce se zabývá problematikou diabetu mellitus 1. typu v těhotenství. Cílem práce bylo porovnat vliv léčby inzulínovými pery vs inzulínovou pumpou na kompenzaci diabetu, průběh těhotenství, porodu a komplikace u plodu. V teoretické části práce jsou shrnuty aktuální informace a poznatky o diabetu mellitus 1. typu v těhotenství. V praktické části je porovnávána léčba inzulínovou pumpou a inzulínovými pery. Jednalo se o statistickou analýzu dat u žen léčených inzulínovými pery či inzulínovou pumpou. Bylo zjištěno, že nebyl nalezen statisticky významný rozdíl mezi léčbou inzulínovými pery a inzulínovou pumpou u těhotných žen s DM 1. typu. Pacientky léčené...
Kvalita stravy hospitalizovaných žen s diabetes mellitus v těhotenství a po porodu
Chlubnová, Kateřina ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Diplomová práce se zaměřila na kvalitu stravy hospitalizovaných žen s diagnózou diabetes mellitus, resp. gestační diabetes mellitus (GDM). Jelikož GDM se objevuje v souvislosti s těhotenstvím, pro řadu žen to znamená významnou (obvykle krátkodobou) změnu ve stravování. To se ale v domácích podmínkách může značně odlišovat od podmínek v nemocnici, kde je dietní režim dán. Cílem práce tak bylo odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: Jak jsou ženy s diagnózou gestační diabetes mellitus spokojeny se stravou v nemocnici? a také na otázky související - dílčí. Ty se týkaly chutnosti nemocniční stravy i její dostatečnosti/množství, tematizováno bylo i dodržování diabetické diety. Pro naplnění cíle práce byl zvolen kvantitativní výzkum - dotazníkové šetření. To proběhlo přímo na lůžkovém oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Pro doplnění shromážděných informací byl realizován i rozhovor s tamní nutriční sestrou. K vyhodnocení dotazníků byl využit statistický software IBM SPSS, konkrétně deskriptivní statistika a také výpočet průměru a směrodatné odchylky. Jak šetření prokázalo, většinou jsou hospitalizované ženy s GDM s nemocniční stravou spokojeny, s chutností i množstvím. Objevily se ale výhrady k pestrosti a kvalitě podávaných pokrmů. Názor respondentek, že nedostatky souvisí zejména s...
Nízkosacharidová dieta v terapii diabetu mellitu 2. typu
Kábelová, Adéla ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Šeda, Ondřej (oponent)
Diabetes mellitus 2. typu (DM2) je vysoce prevalentní metabolické onemocnění, které významným způsobem ovlivňuje kvalitu života pacientů a současně v důsledku rozvoje specifických komplikací zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Terapie DM2 v současné době sestává primárně z farmakoterapie, nicméně režimová opatření, zejména změna stravovacích návyků, hrají v léčbě tohoto onemocnění neméně důležitou úlohu. Zatímco konvenční dietoterapie DM2 zahrnuje primárně snížení příjmu tuků, s cílem dosáhnout kalorické restrikce, nízkosacharidová dieta, která je v posledních letech v souvislosti s terapií DM2 diskutována, vychází z výrazného omezení příjmu sacharidů, kdežto příjem tuků a/nebo bílkovin je navýšen. Účinky nízkosacharidové diety v terapii DM2 a jeho komorbidit jsou shrnuty v teoretické části práce. Cílem praktické části bakalářské práce bylo posouzení vlivu nízkosacharidové diety na zdravotní parametry asociované s DM2 a současné zhodnocení subjektivní spokojenosti respondentů s tímto typem stravování, jakožto i jejich adherenci a komplianci. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že nízkosacharidová dieta vedla u respondentů ke snížení tělesné hmotnosti, obvodu pasu, glykémie a glykovaného hemoglobinu a u řady z nich došlo i ke snížení medikace. Spokojenost výzkumného souboru s nízkosacharidovou dietou...
Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Tématem diplomové práce je vliv nízkosacharidové stravy na léčbu onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém je pro pacienty nutné aplikovat inzulin. K úspěšné kompenzaci diabetu přispívá také výběr vhodných sportovních aktivit, dobrý zdravotní i psychický stav a především úprava stravovacích návyků. Tato práce poukazuje na nízkosacharidovou stravu jako na jednu z možností, jak se diabetici mohou stravovat. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část stručně popisuje onemocnění a představuje doporučenou a nízkosacharidovou stravu. V další části se zabývá také pohybovou aktivitou. Popisuje problematiku sportování lidí s diabetem, kteří jsou jak na běžné stravě, tak na stravě s omezeným množstvím sacharidů. Praktická část ukazuje výsledky z glukózových senzorů (Free Style Libre, Dexcom G6 a Medtronic), které kontinuálně měří hladinu krevního cukru. V praktické části bylo formou dotazníku osloveno osm respondentů s diabetem 1. typu, kteří přešli z doporučené stravy na nízkosacharidové stravování. Účelem dotazníku bylo posouzení vlivu přechodu na nízkosacharidovou stravu na kompenzaci diabetu, četnost hypoglykémií, spotřebu inzulinu i zvládání sportovních aktivit. Další součástí praktické části bylo porovnání základních...
Vliv životního stylu žen s anamnézou gestačního diabetu mellitu na manifestaci diabetu mellitu 2. typu
Dittrichová, Jana ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá životním stylem žen s anamnézou gestačního diabetes mellitus (GDM) a jeho vlivem na manifestaci diabetes mellitus 2. typu (DM 2. typu). Cílem práce je zodpovědět, zda se ženy s anamnézou GDM v rozmezí od 1 roku do 11 let po porodu chovají preventivně vzhledem k riziku rozvoje DM 2. typu - jak se stravují, pohybují a zda si nechávají pravidelně měřit glykémii. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, že ženy s anamnézou GDM pijí neslazené nápoje, kávu, jedí zeleninu i ovoce, mohly by však více eliminovat příjem sekundárně zpracovaného masa, červeného masa, sladkostí a smažených pokrmů a zvýšit příjem ořechů, ryb a obilovin. 83 % žen se věnuje pohybové činnosti nejméně třikrát týdně. 52 % se dostavilo na kontrolní vyšetření (kontrolní oGTT) po porodu a dalších 12 % si nechalo zkontrolovat glykémii v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře. Řada respondentek ale už není pravidelně sledována. Ženy s anamnézou GDM, kterým kontrolní oGTT odhalil prediabetes nebo DM 2. typu, konzumují příliš sekundárně zpracovaného masa, červeného masa a smaženého.
Faktory ovlivňující kompenzaci diabetes mellitus 1. typu u gravidních žen
Dolejšová, Lenka ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se věnuje problematice kompenzace diabetes mellitus 1. typu v období gravidity a jejího vztahu ke zdraví matky i dítěte. Blíže shrnuje a popisuje proměnlivé faktory, které mohou mít přímý vliv na aktuální glykemickou variabilitu i dlouhodobou kompenzaci diabetu. Cíle: V teoretické části pospána charakteristika diabetes mellitus 1. typu a možnosti terapie v graviditě. Následně jsou shrnuty a blíže popsány faktory ovlivňující kompenzaci diabetu v tomto období, zejména složení potravy a možnosti ovlivnění postprandiální glykémie, účinky druhu a intenzity pohybové aktivity a psychosociální aspekty související zejména se stresem z potenciálního negativního vlivu glykémií na plod. V závěru teoretické části jsou uvedena rizika a komplikace pro matku i plod vznikající na základě dlouhodobé neuspokojivé kompenzace diabetu. Cílem praktické části práce bylo zjištění rozsahu vědomostí žen ohledně kompenzace diabetu v graviditě s následným stanovením vlivu rozsahu vědomostí na dlouhodobou kompenzaci, vyjádřenou pomocí glykovaného hemoglobinu. Metody: Data k diplomové práci byla získána na základě kvantitativního dotazníkového šetření, které probíhalo pomocí sociálních sítí od začátku února do konce března 2021. Dotazník byl koncipován anonymní metodou výběrového šetření na základě...
Změna stravování během těhotenství s diagnózou gestační diabetes mellitus a bez
Dlouhá, Kristýna ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice žen s gestačním diabetem. Věnuje se změně stravování a životnímu stylu těhotných žen s i bez diagnózy gestační diabetes mellitus. V teoretické části je postupně rozebrána strava před otěhotněním a strava v těhotenství, jelikož právě správná skladba stravy se ukazuje jako nejúčinnější léčba ve většině případů GDM. Dále je zde popsáno onemocnění GDM a vše co s ním souvisí - jeho definice, výskyt, rizikové faktory, mechanizmus vzniku, důsledky, diagnostika a léčba. V praktické části práce jsou pak popsány výsledky dotazníkového šetření. Dotazník se zaměřoval na rizikové faktory pro vznik GDM u dotázaných žen, dále pak na změnu stravování po diagnostikování GDM, na informace ohledně zdravého životního stylu poskytnuté ošetřujícími gynekology pacientek a na místo nutričního terapeuta v edukaci těhotných žen ohledně stravování. Cílem práce bylo zjistit a porovnat stravovací návyky, míru pohybu a životní styl dotazovaných žen s GDM, s jejich návyky ještě před diagnostikováním GDM a odhalit tak, zda existuje možná souvislost rozvoje onemocnění právě se stravovacími návyky a životním stylem žen a jak by mohl nutriční terapeut ovlivnit stravovací návyky těhotných žen pozitivním směrem. Dále zkoumá, do jaké míry ovlivňují vznik GDM známé rizikové faktory jako je...
Efektivita různých dietních přístupů v terapii diabetu 2. typu
Šindelář, Miloslav ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Diabetes mellitus je závažné chronické onemocnění, které patří mezi nejčastější příčiny úmrtí na světě. Toto onemocnění velmi zásadně zvyšuje celkové náklady na zdravotní péči a snižuje kvalitu života stovkám milionů osob po celém světě. I přes veškerá preventivní opatření a rostoucí úroveň zdravotní péče se celkový počet pacientů s diabetem zvyšuje. Rozlišujeme více typů diabetu, nicméně naprostou většinu případů (přibližně 90 %) tvoří pacienti s diabetem 2. typu. I když je diabetes 2. typu podmíněn geneticky, jeho riziko vzniku a terapii můžeme ovlivnit naším životním stylem. Ukazuje se, že dieta hraje velmi významnou roli v terapii, a dokonce i v možném navození remise diabetu 2. typu. Tato teoretická bakalářská práce si klade za cíl objektivně a kriticky zhodnotit výživové styly používané v terapii diabetu 2. typu. Na základě provedené analýzy 10 RCT studií, které byly publikovány mezi roky 2011-2021, vyplývá, že existuje více výživových postupů, které jsou efektivní v jejich schopnosti redukovat hladinu glykovaného hemoglobinu, snižovat dávky medikace, redukovat hmotnost, a dokonce i navodit úplnou či částečnou remisi u pacientů s diabetem 2. typu. Mezi tyto efektivní diety patří nízkosacharidová dieta, nízkotučná dieta, středomořská strava, DASH a vegetariánská strava. Ačkoliv některé z...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
4 Krejčí, Hanuš
1 Krejčí, Helena
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.