Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 88 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravování mladších dětí v rámci školy
Vondráčková, Irena ; Vysoká, Lenka (vedoucí práce) ; Nejedlá, Marie (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá stravováním mladších dětí v rámci školních zařízení. V teoretické části jsou popsány výživová doporučení pro makro a mikronutrienty, jejich referenční hodnoty pro příjem živin týkající se dětí mladšího školního věku a významné druhy potravin v dětské výživě. Dále jsou shrnuty výsledky významných studií a výzkumů, které se zabývají výživou a stravováním dětí v České republice. Na konci teoretické části je zmíněna historie a legislativa školního stravování a popis projektu Zdravá školní jídelna. Praktická část hodnotí, jak si vedou školní jídelny zapojené ve výše zmíněném projektu. Hodnocení probíhá na základě podrobného rozboru získaných dokumentů od čtyř základních škol, které souhlasily se spoluprací. Výsledky výzkumu jsou vyhodnocením spotřebních košů za období před a po zapojením do projektu, jídelních lístků a rozhovorů s vedoucími školních jídelen. Klíčová slova: školní stravování, dětská výživa, školní jídelny, spotřební koš
Role stravování při formování udržitelného potravinového systému: potenciál školního stravování
Strnadel, Štěpán ; Spilková, Jana (vedoucí práce) ; Hruška, Vladan (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného stravování a možnostmi prosazování udržitelných principů ve veřejném stravování. Představuje téma v širším kontextu environmentálních souvislostí, veřejného zdraví, historického vývoje, mezinárodních vlivů, významných teoretických přístupů a především základních faktorů ovlivňujících vývoj stravování v současném světě. Cílem je stanovit obecné principy udržitelného stravování, které jsou odvozeny na základě analýzy širokého spektra odborné literatury. Charakter práce je převážně rešeršní. Praktickou aplikací stanovených principů je otázka jejich využitelnosti ze strany veřejných institucí. V této souvislosti práce pojednává o potenciálu systému školního stravování v Česku. Výzkumnou otázkou jsou možnosti podpory spotřeby biopotravin pocházejících z místních zdrojů ve školním stravování, která byla analyzována na úrovni Česka. Základními zjištěními je problematická kombinace požadavků na kvalitu biopotravin v kombinaci s požadavkem upřednostnění lokálních potravin v kontextu objemu poptávky školního stravování. V obecné rovině je přínosem práce představení přístupu geografie jídla a nastínění možností dalšího výzkumu, které téma stravování naskýtá. klíčová slova: udržitelné stravování, stravovací tranzice, potraviny, ekologické zemědělství,...
Současné problémy školního stravování v ČR a vize jeho dalšího vývoje
Strosserová, Alena ; Trojan, Václav (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Pomocí dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý obor. Rozsáhlý popis situace v oblasti školního stravování v ČR odhalil velké množství problémů, se kterými se pracovníci potýkají a hledají optimální řešení. Dotazníkový průzkum pak ukázal, které problémy jsou řešitelné v praxi, a ty, které se samy nevyřeší, ale potřebují změnu systému, řízenou státními orgány. Jako největší problém, který prokázalo dotazníkové šetření i dodatečný rychlý průzkum, je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu ukázaly, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání nových pracovníků, a ten se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaných lidí, potřebných k zajištění provozu v zařízeních školního stravování.
Využití informačních technologií při provozu školního stravování
Haňková, Jitka ; Marková, Jana (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
8 NÁZEV: Využití informačních technologií při provozu školního stravování AUTOR: Jitka Haňková KATEDRA (ÚSTAV) Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: RNDr. Jana Marková ABSTRAKT: Předmětem závěrečné práce je popsat využívání informačních technologií v zařízeních školního stravování. Problematika chodu stravovacích služeb je nedílnou součástí řízení provozu mateřských, základních, středních škol a školských zařízení a její zajišťování jednou z dílčích pracovních činností vedoucích pracovníků těchto zařízení. Proto je tato problematika charakterizována jako součást školského managementu. Práce je rozdělena do několika tematických oddílů. V úvodu jsou vysvětleny termíny související s tématem školního stravování. Dále zde je vysvětlena návaznost na českou legislativu. Následující kapitoly popisují možné výhody využívání informačních technologií pro strávníky a pro provozovatele stravovacích zařízení. Je zde zmapována oblast komunikace, objednávkového systému, evidence skladu a vedení účetnictví. Praktická část závěrečné práce je zaměřena na stanovený cíl práce, který má za úkol zjistit, v jaké míře, a v jaké oblasti jsou při provozu školního stravování využívány informační technologie. Za výzkumnou metodu bylo zvoleno dotazníkové šetření. Výsledky dotazníkového šetření prokázaly, že informační technologie...
Vybrané aspekty výživy vysokoškolských studentek ze zvolených vysokých škol v České republice
Stuchlíková, Sandra ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Název Vybrané aspekty výživy vysokoškolských studentek ze zvolených vysokých škol v ČR Abstrakt Bakalářská práce se zaměřuje na konkrétní aspekty z výživy vybraných vysokoškolských studentek z oslovených vysokých škol v České republice. Počátek práce uvádí základní pojmy týkající se obecně životního stylu. Teoretická část popisuje kapitoly o vývoji nutričních návyků, které umožňují srovnání výživy v dětství a v dospělosti. V práci je představena problematika společného stravování, v níž je zahrnuto stravování v rodině, školní stravování, ale i analýza veřejného stravování. Následně je v práci zařazena kapitola o vysokoškolských studentech, jež zahrnuje popis vysokoškolského studenta, jeho nutriční nároky, stravování a průzkumy realizované na vysokoškolských studentech. Praktická část uvádí výzkumné šetření související s výživou vysokoškolských studentek z oslovených vysokých škol. Výsledky výzkumného šetření neprokázaly relevantní výkyvy ve výživě vysokoškolských studentek. Klíčová slova Vysokoškolský student, školní stravování, menza, výživa, životní styl
Životospráva dětí mladšího školního věku na vybrané základní škole
Šuranská, Karolina ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část empirickou. Teoretická část diplomové práce se zabývá životosprávou žáků mladšího školního věku. Popisuje vývoj dítěte mladšího školního věku, správnou výživu, vývoj stravovacích návyků od útlého dětství, dětskou obezitu, prevenci obezity v primární škole a výchovou ke zdraví realizovanou na prvním stupni základní školy. Empirická část diplomové práce obsahuje výsledky výzkumného šetření a projekt zaměřený na správnou životosprávu, který jsem realizovala na vybrané základní škole. Cílem výzkumného šetření je zjistit aktuální stav stravovacích návyků dětí na prvním stupni vybrané základní školy a jaký postoj mají vybraní rodiče ke stravování, které poskytuje škola jejich dětem.
Příjem mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin v jídelníčcích školních kuchyní
SKALNÍKOVÁ, Karolína
Tato bakalářská práce se zabývá příjmem mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin v jídelníčcích školních kuchyní. Cílem bylo zmapovat zastoupení mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin v pokrmech tří školních jídelen. Práce se skládá ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část je zaměřena na školní stravování, výživu dětí předškolního a školního věku a mastné kyseliny. Praktická část je zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor sestává ze tří dvoutýdenních jídelníčků (10 dnů) jedné jídelny mateřské školy a dvou jídelen základních škol. Jídelníčky byly analyzovány pomocí čtyř nutričních databází. V některých případech byly hodnoty mastných kyselin u konkrétních potravin převzaty z jejich obalu či od výrobce. Výsledné příjmy byly následně porovnány s doporučenými příjmy mastných kyselin dle věkových skupin dětí. V případě jídelníčku mateřské školy je průměrná výsledná hodnota saturovaných mastných kyselin o polovinu vyšší než doporučený příjem. Průměrné hodnoty mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin jsou v mezích normy. Průměrné výsledné hodnoty jídelníčků základních škol poukazují na adekvátní příjem saturovaných mastných kyselin a mononenasycených mastných kyselin. Při hodnocení jídelníčků dle jednotlivých dní je však možné zjistit, že se jedná o různorodý soubor hodnot. Průměrné hodnoty polynenasycených mastných kyselin jsou nižší než doporučený příjem. Nicméně poměr podskupin polynenasycených mastných kyselin Omega 6 a Omega 3 se zdá být nerizikový, jelikož žádná výsledná hodnota tohoto poměru nepřevyšuje doporučenou hranici poměru 5 : 1. V případě jídelníčku mateřské školy je tomu jinak, neboť v něm průměrný poměr převyšuje poměr 5 : 1.
Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování
Pínová, Hana ; Mach, Václav (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
NÁZEV: Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování AUTOR: Hana Pínová KATEDRA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA - Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Václav Mach ABSTRAKT: Závěrečná práce se zabývá prověřením a vyčíslením ekonomických dopadů při použití informačních a komunikačních technologií ve školních jídelnách. Bakalářská práce se věnuje moderním technologiím a jejich přínosu pro chod a maximální efektivitu při jejich využívání ve školních jídelnách. Vychází z dotazníkového šetření ve třech vybraných krajích České republiky, jehož cílem je zmapování situace v oblasti vybavenosti školních jídelen technikou, specializovaným softwarem, respektive dalšími technologiemi. Bakalářská práce přináší odpověď na otázku, zda jsou informační a komunikační technologie ekonomickým přínosem pro školní jídelny. Pro výpočet ekonomického přínosu je vytvořen jednoduchý kalkulátor, který mohou pro svou práci použít ředitelky či vedoucí školních jídelen. KLÍČOVÁ SLOVA: ICT (informační a komunikační technologie), kalkulátor, efektivita, textový editor, tabulkový editor, strávník, spotřební koš, identifikační karta, identifikační čip, školní stravování, terminál

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 88 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.