Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ochrana spotřebitele - klientů proti úpadku cestovních kanceláří - v právu EU
Vysoká, Lenka ; Vondráčková, Aneta (oponent)
Ochrana spotřebitele - klientů proti úpadku cestovních kanceláří - v právu EU Tato práce se zabývá právní úpravou ochrany spotřebitele v případech úpadku cestovních kanceláří. Ve chvíli, kdy upadne cestovní kancelář do insolvence, vyvstává problém, kdo zajistí spotřebiteli návrat ze započaté dovolené domů nebo kdo mu vrátí náklady, které za neuskutečněný zájezd vynaložil. Tuto problematiku poprvé upravila směrnice 90/314 o souborných cestovních službách. Směrnici 90/314 autorka analyzuje v druhé kapitole předkládané práce. Směrnice ponechává členským státům do značné míry volnou ruku v tom, jakým způsobem dosáhnou požadovaného standardu ochrany spotřebitele. Musí však být zajištěno, že spotřebitelům budou uhrazeny veškeré náklady, které vynaložili za neuskutečněné služby. V souvislosti s tímto požadavkem tak členské státy přišly s různými variantami zajištění - např. pojištění cestovních kanceláří proti úpadku, bankovní záruka nebo garanční fondy cestovních kanceláří. Třetí kapitola práce se věnuje této implementaci do vnitrostátních právních řádů a blíže popisuje české provedení směrnice v zákoně č. 159/1999 Sb. Tento zákon jakožto způsob zajištění zvolil pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku. Práce se zabývá důvody této volby, stejně tak jako jejími následky. V návaznosti na to pak...
Znalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČR
Weidenthalerová, Edita ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...
Ochrana spotřebitele - klientů proti úpadku cestovních kanceláří - v právu EU
Vysoká, Lenka ; Vondráčková, Aneta (oponent)
Ochrana spotřebitele - klientů proti úpadku cestovních kanceláří - v právu EU Tato práce se zabývá právní úpravou ochrany spotřebitele v případech úpadku cestovních kanceláří. Ve chvíli, kdy upadne cestovní kancelář do insolvence, vyvstává problém, kdo zajistí spotřebiteli návrat ze započaté dovolené domů nebo kdo mu vrátí náklady, které za neuskutečněný zájezd vynaložil. Tuto problematiku poprvé upravila směrnice 90/314 o souborných cestovních službách. Směrnici 90/314 autorka analyzuje v druhé kapitole předkládané práce. Směrnice ponechává členským státům do značné míry volnou ruku v tom, jakým způsobem dosáhnou požadovaného standardu ochrany spotřebitele. Musí však být zajištěno, že spotřebitelům budou uhrazeny veškeré náklady, které vynaložili za neuskutečněné služby. V souvislosti s tímto požadavkem tak členské státy přišly s různými variantami zajištění - např. pojištění cestovních kanceláří proti úpadku, bankovní záruka nebo garanční fondy cestovních kanceláří. Třetí kapitola práce se věnuje této implementaci do vnitrostátních právních řádů a blíže popisuje české provedení směrnice v zákoně č. 159/1999 Sb. Tento zákon jakožto způsob zajištění zvolil pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku. Práce se zabývá důvody této volby, stejně tak jako jejími následky. V návaznosti na to pak...
Alternativní výživové směry a jejich rizika
Ciprová, Markéta ; Vysoká, Lenka (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Východiska: Tato bakalářská práce se zabývá problematikou alternativního výživového směru raw veganství. Informace byly čerpány z 23 literárních a 27 internetových zdrojů. Z důvodu aktuálnosti tohoto tématu je velká část zdrojů zahraničního původu. Téma bylo zvoleno na základě dlouhodobého zájmu a samostudia pozitiv a negativ radikálních výživových směrů. Cíle práce: Na základě informací z bibliografických zdrojů byly cíle pro tuto bakalářskou práci formulovány takto. Prvním hlavní cílem práce bylo odhalit stěžejní důvody, kvůli kterým si lidé volí tuto radikální životosprávu, a na základě zpracované literatury je analyzovat a zhodnotit tak případná zdravotní rizika. Předběžná hypotéza určila jako hlavní očekávaný důvod argument zdravotní. Druhým hlavním cílem bylo srovnání raw veganského stravování s ortorexií, kterou lze popsat jako patologickou závislost na zdravé stravě. Následné výstupy a argumenty mají za účel posloužit případným kolegům zdravotníkům. Metodika: Potřebná data byla získána formou elektronického průzkumu. Dotazník, čítající 20 povinných a 1 nepovinnou otázku, byl zpřístupněn pouze konkrétnímu vzorku osob, které se v minulosti nebo současnosti částečně nebo zcela stravovali raw veganskou stravou a dosáhli 18 let. Dotazník vyplnilo 50 respondentů, otázky jsou vyhodnoceny jak...
Ochrana spotřebitele - klientů proti úpadku cestovních kanceláří - v právu EU
Vysoká, Lenka ; Zemánek, Jiří (vedoucí práce) ; Král, Richard (oponent)
Ochrana spotřebitele - klientů proti úpadku cestovních kanceláří - v právu EU Tato práce se zabývá právní úpravou ochrany spotřebitele v případech úpadku cestovních kanceláří. Ve chvíli, kdy upadne cestovní kancelář do insolvence, vyvstává problém, kdo zajistí spotřebiteli návrat ze započaté dovolené domů nebo kdo mu vrátí náklady, které za neuskutečněný zájezd vynaložil. Tuto problematiku poprvé upravila směrnice 90/314 o souborných cestovních službách. Směrnici 90/314 autorka analyzuje v druhé kapitole předkládané práce. Směrnice ponechává členským státům do značné míry volnou ruku v tom, jakým způsobem dosáhnou požadovaného standardu ochrany spotřebitele. Musí však být zajištěno, že spotřebitelům budou uhrazeny veškeré náklady, které vynaložili za neuskutečněné služby. V souvislosti s tímto požadavkem tak členské státy přišly s různými variantami zajištění - např. pojištění cestovních kanceláří proti úpadku, bankovní záruka nebo garanční fondy cestovních kanceláří. Třetí kapitola práce se věnuje této implementaci do vnitrostátních právních řádů a blíže popisuje české provedení směrnice v zákoně č. 159/1999 Sb. Tento zákon jakožto způsob zajištění zvolil pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku. Práce se zabývá důvody této volby, stejně tak jako jejími následky. V návaznosti na to pak...
Stravování mladších dětí v rámci školy
Vondráčková, Irena ; Vysoká, Lenka (vedoucí práce) ; Nejedlá, Marie (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá stravováním mladších dětí v rámci školních zařízení. V teoretické části jsou popsány výživová doporučení pro makro a mikronutrienty, jejich referenční hodnoty pro příjem živin týkající se dětí mladšího školního věku a významné druhy potravin v dětské výživě. Dále jsou shrnuty výsledky významných studií a výzkumů, které se zabývají výživou a stravováním dětí v České republice. Na konci teoretické části je zmíněna historie a legislativa školního stravování a popis projektu Zdravá školní jídelna. Praktická část hodnotí, jak si vedou školní jídelny zapojené ve výše zmíněném projektu. Hodnocení probíhá na základě podrobného rozboru získaných dokumentů od čtyř základních škol, které souhlasily se spoluprací. Výsledky výzkumu jsou vyhodnocením spotřebních košů za období před a po zapojením do projektu, jídelních lístků a rozhovorů s vedoucími školních jídelen. Klíčová slova: školní stravování, dětská výživa, školní jídelny, spotřební koš
Znalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČR
Weidenthalerová, Edita ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...
Plnění výživových norem pro školní stravování na základních škol v závislosti na různých podmínkách
Pourová, Veronika ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářksá práce hodnotí vztah mezi plněním výživových norem pro školní stravování a výživovými hodnotami podávaných jídel. Sleduje také, jakými potravinami je nejvíce plněn spotřební koš. V teoretické části jsou sepsány zásady zdravého stravování pro děti ve věku 7-11 let v rámci celkového a školního stravování. Dále je popsána legislativa týkající se školního stravování. Na konci této části jsou zmíněny projekty, které se zabývají školním stravováním v České republice. Praktická část hodnotí obsah makro živin a obsah soli ve školních pokrmech. Dále zkoumá způsob plnění spotřebního koše v 15 školních jídelnách ze 4 krajů ČR. Výzkum byl provedem vyhodnocením výdejek ze skladu a vztažením na výkaz plnění spotřebního koše za 1 měsíc. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že obsah živin ve školních pokrmech z velké části neodpovídá doporučeným hodnotám pro děti a že podávané pokrmy obsahují vysoké množství soli. Zdá se, že spotřební koš je alespoň z části plněn potravinami vhodnými pro děti a že je často použito čerstvé zeleniny a ovoce, je však stále prostor pro zlepšování kvality poskytovaného stravování. Výsledky této práce umožňují kritický pohled na školní stravování na základě podrobného rozboru měsíčního stravování v 15 jídelnách, ukazují, ve kterých oblastech je nutné stravování zlepšovat a...
Srovnání profese nutričního terapeuta v ČR a v zahraničí
Kotyzová, Tereza ; Prošková, Eva (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce srovnává profesi nutričního terapeuta v České republice a zahraničí. Cílem této práce je analýza shod a rozdílů ve vzdělání nutričních terapeutů v České a Slovenské republice. Práce je členěna do kapitol, v závěru každé kapitoly je uvedena srovnávací analýza. Analýzy shod a rozdílů ve vzdělání bylo dosaženo studiem dokumentů a jejich následnou komparací. V první části práce jsou uvedeny obecné podmínky na výkon zdravotnického povolání. Následuje odborné vzdělávání, na které navazuje vzdělávání specializační. Poté jsou srovnány studijních plány vysokých škol, vyšších odborných škol a středních zdravotnických škol. V této části jsou zahrnuty předměty specializačního i odborného vzdělávání. Následně je pozornost věnována certifikovaným kurzům a v poslední řadě celoživotnímu vzdělávání, které je důležitou součástí výkonu zdravotnického povolání. Výsledkem práce je poznatek, že vzdělání nutričních terapeutů v České a Slovenské republice je velmi podobné. V případě vzdělání odborného téměř stejné. Výrazný rozdíl ve vyučovaných předmětech ovšem nalezneme u vzdělávání specializačního. Doporučila bych uznání odborného vzdělání získaného ve Slovenské republice bez dalšího ověření znalostí. V případě specializačního vzdělání jsem názoru opačného. Klíčová slova: nutriční terapeut,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.