Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Krátke dodavateľské reťazce a komunitou podporované poľnohospodárstvo
Králová, Lucia
Diplomová práce se věnuje problematice krátkých dodavatelských řetězců a komuni-tou podporovaného zemědělství. Tyto koncepty jsou formou alternativních dodavatelských řetězců, které se věnují prodejům kvalitních, lokálních potravin z prvovýroby, které zároveň podporují lokální ekonomiku a lokální prodejce. Obě formy distribuce zároveň podporují udržitelný potravinový systém a ekologické zemědělství, přičemž jejich přidanou hodnotou je zapojování lidí do komunitního způsobu žití. Práce vyhodnocuje výzkumné otázky potvrzením nebo vyvrácením hypotéz, které měly za úkol zjistit v souvislosti s tímto konceptem aktuální situaci v české a slovenské republice. V práci jsou analyzovány úspěšně fungující distribuční systémy, a to z etického, ekonomického, ekologického hlediska. Dotazníkovým šetřením byl zkoumán pohled spotřebitelů na krátké obchodní řetězce, s výzkumnou otázkou: „Preferují spotřebitelé nákup v krátkých dodavatelských řetězcích?“, kde byla potvrzena hypotéza č.j. 1, ze které plyne, že spotřebitelé preferují nákup v krátkých obchodních řetězcích z několika důvodů, ale ve skutečnosti praktikují nákup v dlouhých obchodních řetězcích. V praktické části diplomové práce byly vypracovány SWOT analýzy obou typů řetězců, ve kterých byly stanoveny jak silné a slabé stránky, tak i hrozby a příležitosti těchto řetězců, se zaměřením se především na rizika a limity, které jsou důvodem dosud malého zájmu o čerpání finančních podpor z programu rozvoje venkova. Ve SWOT analýze pro komunitou podporované zemědělství byla zodpovězena výzkumná otázka: „Má komunitou podporované zemědělství pro producenty příznivou budoucnost?“ a v závislosti na ni potvrzená hypotéza č.j. 1 , která tvrdí, že komunitou podporované zemědělství má pro pro-ducenty příznivou budoucnost.
Social History of Plant Breeding and Seed Production
Lichá, Tereza ; Žák, Martin (oponent) ; Kollarová, Denisa (vedoucí práce)
How do Grocery Stores Shelves Stay Full All the Time je vizuální esej zpracovaná na základě rozsáhlé rešerše. Formou interaktivního webu se práce zabývá problematikou nedostatku zeleniny ve Velké Británii v době měsíců února a března tohoto roku a reakcí britské vlády na vzniklou situaci. Cílem je poukázat na křehký systém, jež je pro nás v každodenním životě neviditelný svou samozřejmostí plných regálů v supermarketech. Navzdory faktu, že je to pouhé století, kdy lidé pracovali každý den na polích pro svou vlastní obživu, přišly o život miliony lidí z důvodu imperialistických experimentů světových mocností v oblasti potravinové soběstačnosti. Esej posléze přesouvá svůj exkurz ze současné situace ve Velké Británii na experimenty se zásahy do krajiny ve 20. století, počínaje Velkou hospodářskou krizí v USA a Maovým Velkým skokem vpřed konče. V průběhu tzv. longreadu se vynořují vyskakovací okna s historickými referencemi sloužícími jako krátká zajímavost k tématu, jako například umělá vesnice Marie Antoinetty nebo nápad vypustit Středozemní moře a vytvořit na jeho dně nový stát, který bude osídlen a obhospodařován.
Udržitelný rozvoj a jeho ekologické souvislosti
Svobodová, Zuzana
Bakalářská práce se zabývá analýzou hospodaření v zemědělském sektoru České repub-liky a snaží se identifikovat přístupy, které by mohly přispět k jeho zlepšení. Formou literární rešerše, konkrétně sběrem a analýzou dostupných informací, zejména srovnáním údajů českých a evropských statistik jsou prezentovány souvislosti týkající se efektivity využívání zdrojů. V praktické části dokumentuje vývoj zemědělství, a to hlavně z pohledu potravinové soběstačnosti. Závěrem popisuje konkrétní příklady z praxe: eko-logickou farmu Aleny Vrškové ve Zdounkách, a také dobrovolnické organizace zabýva-jící se šetrnými přístupy ke krajině.
Potravinová bezpečnosť vo vzťahu k ekonomike štátu
Roháčková, Simona
Tato práce je zaměřena na potravinovou bezpečnost ve vztahu k ekonomice státu. Jejím cílem je posoudit současnou potravinovou bezpečnost Slovenské a České republiky a jejich vzájemné porovnání. Objasňuje základní pojmy a souvislosti bezpečnosti potravin s důrazem na ekonomické aspekty. Zkoumá míru potravinové soběstačnosti vybraných komodit obou zemí. Data 113 zemí ze Světového indexu bezpečnosti potravin jsou zpracována několika shlukovými analýzami a faktorovou analýzou.
Pěstitelské práce na vybraných základních školách
Škorpilová, Martina ; Jančaříková, Kateřina (vedoucí práce) ; Skýbová, Jana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá výukou pěstitelských prací na vybraných základních školách. V teoretické části je charakterizován předmět Pěstitelské práce a je uvedena stručná historie výuky tohoto praktického předmětu. Dále je věnována pozornost současnému zastoupení pěstitelských prací ve školních vzdělávacích programech, je uveden přehled očekávaných výstupů a obsahu učiva tohoto předmětu a jsou sestaveny možnosti aplikace průřezových témat a mezipředmětových vztahů v jeho rámci. V závěru teoretické části jsou uvedeny prostorové možnosti pro výuku tohoto předmětu, přehled vydaných učebnic a metodických materiálů, možnosti inovace předmětu a jeho souvislost s potravinovou soběstačností a využíváním potravin z místních zdrojů. Praktická část se zabývá nejprve zodpovězením základní výzkumné otázky: Jak probíhá výuka předmětu Pěstitelské práce na vybraných základních školách? Uvedeny jsou charakteristiky jednotlivých škol, je popsán způsob, hodinová dotace a formy výuky tohoto předmětu, vybavení školy pro výuku předmětu a popsány jsou také aktuální, zajímavé a netradiční metody, které mohou posloužit jako příklady dobré praxe výuky Pěstitelských prací. Tyto údaje byly zjišťovány formou kvalitativního výzkumu. Dále se praktická části zabývá zodpovězením vedlejších výzkumných otázek a uvedeny jsou...
Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti
Tuzová, Kristýna
Bakalářská práce Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti pojednává o geneticky modifikovaných organismech (GMO) ve vztahu k zabezpečení potravinové soběstačnosti v České republice a Evropské unii (EU). Cílem bylo přiblížit a srovnat výhody i nevýhody spojené se zaváděním GMO do přirozeného prostředí především z etického hlediska a z pohledu platné legislativy. Z výsledků studie vyplývá, že geneticky modifikované organismy mají potenciál zvýšit potravinovou soběstačnosti jednotlivých států, díky zvýšené zemědělské produkci a současně mohou pozitivně i negativně ovlivnit životní prostředí a lidské zdraví.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.