Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 68 záznamů.  začátekpředchozí59 - 68  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Synthesis of spherical gold nanoparticles for biomedical applications
Gablech, Evelína ; Adam, Vojtěch (oponent) ; Drbohlavová, Jana (vedoucí práce)
This paper deals with synthesis of spherical gold nanoparticles for various biomedical applications. Gold nanoparticles were synthetized by green methods. Considerable part of this thesis is devoted to green procedures. The aim of this work was to synthetize stable colloid gold nanoparticles suitable for various biomedical applications; especially for in vivo and in vitro bioimaging techniques. Review of these methods is included in theoretical part of this thesis as well. A cytotoxicity test was also provided. Gold nanoparticles were characterized by methods SEM, DLS, UV-VIS.
Izolace a charakterizace autochtonních kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy
Dlapalová, Kristýna ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je izolace a identifikace kvasinek získaných z bobulí vinné révy a sbírkových kvasinek metodou PCR - RFLP. Sbírkové kvasinky byly získány ze Sbírky kultur kvasinek, která je součástí Chemického ústavu SAV v Bratislavě. Kvasinky z bobulí vinné révy pocházely z odrůdy Hibernal z Vinařství Štepán Maňák. Identifikace kvasinek probíhala na základě analýzy DNA oblasti 5,8S - ITS pomocí metody PCR za použití primerů ITS1 a ITS4. Následně byla provedena restrikční analýza za použití restrikčních endonukleáz HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI(a). Restrikční analýzou dochází k naštípání DNA na specifické úseky, které jsou charakteristické pro každou izolovanou kvasinku. Pro posouzení genetické podobnosti analyzovaných kvasinek byl využit program BioNumerics který zpracovává výsledky pomocí shlukové analýzy s využitím Jaccardových koeficientů.
Chemical modifications of hydrogels from natural polysaccharide
Poštulková, Hana ; Žídek, Jan (oponent) ; Vojtová, Lucy (vedoucí práce)
Chemical structure, use and chemical and physical properties of natural polysaccharide gum karaya (Sterculia urens) were summarized in theoretical part of this work. The general goal of the diploma work was modification of original insoluble gum karaya under alkali condition to prepare water soluble sample for further applications. Insolubility of gum karaya is caused by presence of acetyl groups and multivalent ions in the structure of polysaccharide. Optimized conditions for modification process were investigated. Sodium, potassium or ammonium hydroxide, 1 minute to 24 hours of treatment and 0.1 - 3% solution of original gum karaya were used for optimizing the modification process. Original (OGK) and modified (MGK) samples were studied by FTIR to investigate chemical composition. Modified samples A2, B1-7, C1-8 and E1-2 were considered as fully deacetylated because of absence of band at 1725 cm-1 which represents acetyl group. Absence of acetyl groups after modification was also proved by 13C CP MAS NMR. Amorphous character of original gum karaya was determined by XRD. TGA was used to evaluate amount of moisture and thermal stability of original and modified samples. Thermal stability of OGK was higher (280 °C) than of modified samples. Thermal stability of MGK was affected by reaction parameters. Thermal changes in polysaccharide chains were studied by DSC but any significant differences between OGK and MGK were not observed. Mineral composition of original and modified samples was investigated by ICP OES and presence of calcium, potassium and magnesium ions in OGK was confirmed. Molecular weight of modified samples was evaluated by GPC and was approximately 8 million g·mol-1. Rheological measurement for determination of linear viscoelastic region was determined. Effect of NaCl on viscosity of original gum karaya was performed. Viscosity of OGK decreased with higher amount of NaCl. Lower viscosity of OGK is connected with exchange of Ca2+ for Na+ ions and release of the physically bonded structure resulting in higher solubility of OGK in water.
Optimalizace přípravy aminojílů a jejich charakterizace
Plotěná, Michaela ; Sedláček, Petr (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Cílem této práce je poskytnout přehled o struktuře, syntéze, vlastnostech a využití hořečnatého fylosilikátu s 3-aminopropyl funkčními skupinami (aminojíl). Výzkum v této práci se zaměřuje na přípravu aminojílů, konkrétně na ověření stanoveného postupu a jeho modifikaci. Struktura výsledného produktu byla ověřena pomocí rentgenové analýzy a řádkovacího elektronového mikroskopu. Hlavní motivací syntézy aminojílu je jeho vyžití ve farmaceutickém průmyslu. Aminojíl by sloužil jako adsorbent, který by zajistil větší biologickou dostupnost léčiva.
Preparation and application of metal and semiconductor nanostructures
Hrubý, Jakub ; Kolíbal, Miroslav (oponent) ; Šimšíková, Michaela (vedoucí práce)
This bachelor's thesis deals with theoretical background concerning basics of preparation, characterization, and possible applications of nanostructures. Experimental part provides guidance through synthesis and characterization of nanostructures. Noble metal nanoparticles are represented by gold and silver. In addition, zinc oxide II-VI semiconductor and copper oxide -- zinc oxide composite were synthesized by the bottom up method as well. Various shapes of particles were achieved such as spheres, rods, cobblestones, and so called nanoflowers. Prepared nanoparticles were then characterized. Optical microscopy was performed for approximate estimation of morphology. Scanning electron microscopy was used for detailed insight into a structure of samples. Other characterization methods involve photoluminiscence and absorbance which were applied in CuO/ZnO composite characterization.
Amarant jako netradiční potravina ve výživě člověka
ŠESTÁKOVÁ, Irena
Bakalářská práce se zabývá amarantem (Amaranthus spp.) jako netradiční složkou ve výživě člověka. Rod Amaranthus L. patří do čeledi Amaranthaceae. Laskavec je jednoletá dvouděložná C4 rostlina. Semena jsou hladká, čočkovitá u kulturních druhů růžová nebo žlutě až smetanově zbarvená. V ČR se hmotnost tisíce semen pohybuje kolem 0,6 0,8 g. Celá nadzemní část rostliny je jedlá. Většinou se konzumují semena a listy. Druhy pěstované na zrno jsou laskavec krvavý (A. cruentus), laskavec červenoklasý (A. hypochondriacus) a laskavec ocasatý (A. caudatus). Některé druhy jsou pěstované jako listová zelenina, například A. tricolor, A. dubius nebo A. gangeticus. Rostlina je odolná k vyššímu zasolení a má zvýšenou schopnost čerpat živiny z půdy. Po vzejití rostliny dobře hospodaří s půdní zásobou vláhy, proto se hodí do i do sušších oblastí. Během vegetace je nutné porost odplevelovat, zejména odstraňovat příbuzné plané druhy, jejichž semena se nedají od kulturních forem oddělit. Semena amarantu dozrávají nestejnoměrně. Termín sklizně se volí v závislosti na odrůdě, termínu setí a povětrnostních podmínkách. Vhodná vlhkost skladování je 12 %. Výnos se v našich podmínkách pohybuje od 600 do 2400 kg/ha. Odhadovaný výnos z hektaru se pohybuje v rozmezí 4 až 14 t čerstvých listů. Využití amarantu v potravinářském průmyslu má široké uplatnění, například v pekárenství, masném průmyslu, dietetice, dětské výživě a funkčních potravinách, v průmyslu farmaceutickém, kosmetickém a energetickém. Amarant je z výživového hlediska vysoce ceněná rostlina. Obsah bílkovin je nejčastěji uváděn kolem 18%. Bílkovina amarantu je významná z hlediska vyššího obsahu lysinu, proto při vhodném začlenění do jídelníčku může nahradit bílkovinu živočišnou. Sacharidy amarantu jsou uváděny v množství přes 60 %, nejvýznamnějším sacharidem amarantu je škrob, který má mimořádně malá zrna (1 2 ?m) a je proto využitelný pro výživu, kde může být součástí snadno stravitelných nutričních nápojů a produktů. Tuky amarantu jsou uváděny v rozmezí 6 8 %. Z dietetického hlediska je důležitý vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a skvalenu, který je známý svým antioxidačním a chemoprotektivním účinkem. Další složkou oleje laskavce jsou fytosteroly, které vykazují preventivní účinky vůči ateroskleróze. Dalšími významnými látkami amarantu jsou látky fenolické například flavonoid rutin, který zvyšuje odolnost stěn kapilár a zlepšuje absorpci vitaminu C ve střevech. Amarant je výborným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Amarantová zrna i listy ale obsahují také antinutriční a toxické látky. Vlivem šlechtění, způsobem uskladnění a zpracování jsou tyto látky v rostlině postupně snižovány. Výzkumy ukázaly, že amarant má široké preventivní působení. Nezpůsobuje žádné alergické reakce a neobsahuje lepek. Z tohoto důvodu je vhodný pro zařazení do stravy celiaků. Amarant obsahuje antihypertenzní peptid, u diabetiků snižuje riziko nedostatku inzulínu v krvi a byl prokázán i antikancerogenní účinek. Konzumace amarantu má pozitivní vliv na imunitní systém a tělní zásobenost železem. Laskavec je také vhodnou složkou do nutričních nápojů a enterálních výživ. Vhodnost této plodiny ve stravě všech věkových skupin je nesporná. U seniorů ovlivňuje regeneraci buněk a látkovou výměnu a u dětí má význam lysin, který podporuje tvorbu nových mozkových buněk. Amarant je pro svoji houževnatost a obsah mnoha dobře přístupných živin, minerálů a vitaminů označován jako plodina 3. tisíciletí, která může být jedním z řešení nedostatku potravin v rozvojových zemích.
(Z; z)-Solutions
Rohn, Jiří
Plný tet: v1159-12 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Theoretical Characterization of Enclosures
Rohn, Jiří
Plný tet: v1158-12 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Purifikace a charakterizace penicilin-G-acylasy exprimované v Escherichia coli a Pichia pastoris
Marková, Zdenka ; Marešová, Helena ; Kyslík, Pavel
Gen kódující penicilin-G-acylasu z produkčního kmene E. coli RE3 byl klonován do plazmidu pPICZA a exprimován v Pichia pastoris X33. Z obou hostitelských kmenů E. coli a P. pastoris byla penicilin-G-acylasa izolována a charakterizovány její vlastnosti
Charakteristika sítě ubytovacích zařízení na Rakovnicku
Holá, Lucie ; Indrová, Jarmila (vedoucí práce) ; Bakos, Tomáš (oponent)
Cílem této práce je charakterizovat ubytovací síť na Rakovnicku a stanovit, zda vyhovuje přijíždějící klientele. Úvodní část se zabývá systémem klasifikace a kategorizace, další podrobně popisuje region Rakovnicko a jeho potenciál pro cestovní ruch. Krátce se věnuje i historii ubytovacích zařízení na Rakovnicku. Ve stěžejní části práce jsou popsána ubytovací zařízení a je vyhodnoceno dotazníkové šetření, prostřednictvím kterého byly zjišťovány požadavky turistů přijíždějících na Rakovnicko na ubytovací zařízení. V závěrečné části je zhodnocena situace v regionu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 68 záznamů.   začátekpředchozí59 - 68  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.