Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína
Dlapalová, Kristýna ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vinného moštu během procesu kvašení. Byly porovnávány chemické parametry vzorku moštu s přidanou komerční kvasinkou a autochtonní kvasinkou. V teoretické části je popsána réva vinná a její odrůdy. Více je rozepsána odrůda Saugvinon, která je stěžejní pro tuto práci. Dále je v teoretické části popsána stavba hroznu a jeho chemické složení, technologie výroby vína a choroby vína. Technologie výroby je rozdělena na jednotlivé kroky při výrobě (např.: sběr hroznů, lisování, fermentace a školení vína). V experimentální části jsou popsány použité metody stanovení chemických parametrů, včetně použitých chemikálií a přístrojů. Dále jsou shrnuty výsledky stanovení redukujících cukrů, titrovatelných kyselin, alkoholu a pH moštu. Diskuse obsahuje komentář k získaným výsledkům.
Izolace a charakterizace autochtonních kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy
Dlapalová, Kristýna ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je izolace a identifikace kvasinek získaných z bobulí vinné révy a sbírkových kvasinek metodou PCR - RFLP. Sbírkové kvasinky byly získány ze Sbírky kultur kvasinek, která je součástí Chemického ústavu SAV v Bratislavě. Kvasinky z bobulí vinné révy pocházely z odrůdy Hibernal z Vinařství Štepán Maňák. Identifikace kvasinek probíhala na základě analýzy DNA oblasti 5,8S - ITS pomocí metody PCR za použití primerů ITS1 a ITS4. Následně byla provedena restrikční analýza za použití restrikčních endonukleáz HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI(a). Restrikční analýzou dochází k naštípání DNA na specifické úseky, které jsou charakteristické pro každou izolovanou kvasinku. Pro posouzení genetické podobnosti analyzovaných kvasinek byl využit program BioNumerics který zpracovává výsledky pomocí shlukové analýzy s využitím Jaccardových koeficientů.
Izolace a charakterizace autochtonních kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy
Dlapalová, Kristýna ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je izolace a identifikace kvasinek získaných z bobulí vinné révy a sbírkových kvasinek metodou PCR - RFLP. Sbírkové kvasinky byly získány ze Sbírky kultur kvasinek, která je součástí Chemického ústavu SAV v Bratislavě. Kvasinky z bobulí vinné révy pocházely z odrůdy Hibernal z Vinařství Štepán Maňák. Identifikace kvasinek probíhala na základě analýzy DNA oblasti 5,8S - ITS pomocí metody PCR za použití primerů ITS1 a ITS4. Následně byla provedena restrikční analýza za použití restrikčních endonukleáz HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI(a). Restrikční analýzou dochází k naštípání DNA na specifické úseky, které jsou charakteristické pro každou izolovanou kvasinku. Pro posouzení genetické podobnosti analyzovaných kvasinek byl využit program BioNumerics který zpracovává výsledky pomocí shlukové analýzy s využitím Jaccardových koeficientů.
Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína
Dlapalová, Kristýna ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vinného moštu během procesu kvašení. Byly porovnávány chemické parametry vzorku moštu s přidanou komerční kvasinkou a autochtonní kvasinkou. V teoretické části je popsána réva vinná a její odrůdy. Více je rozepsána odrůda Saugvinon, která je stěžejní pro tuto práci. Dále je v teoretické části popsána stavba hroznu a jeho chemické složení, technologie výroby vína a choroby vína. Technologie výroby je rozdělena na jednotlivé kroky při výrobě (např.: sběr hroznů, lisování, fermentace a školení vína). V experimentální části jsou popsány použité metody stanovení chemických parametrů, včetně použitých chemikálií a přístrojů. Dále jsou shrnuty výsledky stanovení redukujících cukrů, titrovatelných kyselin, alkoholu a pH moštu. Diskuse obsahuje komentář k získaným výsledkům.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.