Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 185 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení stravovacích návyků a pohybové aktivity u dětí předškolního věku
Vařejková, Hana ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Tuka, Vladimír (oponent)
Bakalářská práce řeší problematiku stravovacích návyků předškolních dětí a jejich pohybové aktivity. Práce je členěna na teoretickou část, která zpracovává poznatky, jež byly na toto téma publikovány, a praktickou část, která analyzuje stravování a pohybovou aktivitu předškolních dětí. Použité prameny jsou uvedeny v závěrečné kapitole práce. Cílem práce je shrnout významné poznatky týkající se dětské výživy a pohybové aktivity, a podat výsledky prováděného výzkumu. Teoretická část pojednává o charakteristice předškolního věku, specifických výživových doporučeních a nejčastějších výživových omezeních. Rozebírá důležité funkce tří hlavních makronutrientů a nejvýznamnějších mikronutrientů pro dané vývojové období. Zdůrazňuje význam pohybu a jeho vliv na zdraví dítěte, uvádí příklady vhodných pohybových aktivit a her pro děti. Praktická část se zabývá samotným výzkumem, který zahrnuje propočítání čtyřdenního příjmu nutrientů a vyhodnocení dotazníku týkajícího se pohybové aktivity předškolních dětí. Sledovaný soubor tvořilo 15 dětí ve věku 3 - 6 let z mateřské školy Strojařů v Chrudimi, jejichž výsledky zapisovali rodiče. Cílem výzkumu bylo zjistit stravovací návyky u předškolních dětí, příjem jednotlivých živin, jak často se děti věnují pohybovým aktivitám, druhy vykonávaných pohybových aktivit a kde...
Výživa dětí v mateřské škole a programy podporující zdraví
Chládková, Kateřina ; Engelthalerová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Hronzová, Marie (oponent)
Obsahem bakalářské práce je teoretický rozbor programu "Zdravá abeceda", jehož záměrem je založení zdravých životních návyků formou edukace u dítěte v předškolním věku. Na základě teoretických východisek programu je předmětem mého výzkumu zjištění, jakým způsobem je program využíván v praxi, tedy v mateřské škole. Součástí práce je také problematika nadváhy a obezity v dětském věku, která má se způsobem životního stylu jedince určitou souvislost. Dále se v práci věnuji tématu výživy a nutričnímu složení lidské stravy. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Vztah mezi edukací a stravovacími zvyklostmi středoškoláků.
Králová, Kateřina ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název práce: Vztah mezi edukací a stravovacími zvyklostmi středoškoláků. Cíle práce: Formou ankety zjistit a porovnat stravovací zvyklosti adolescentů v závislosti na typu instituce, ve které se vzdělávají. Metoda: Anketa. Výsledky: Skupinou, jež se nejvíce řídí zásadami racionálního stravování, jsou gymnazisté. Nejméně tyto zásady dodržují studenti učiliště. Pravidla zdravého životního stylu více dodržují chlapci, kteří se nejen optimálně stravují, ale mají také více pohybu než dívky. Nejvhodnější stravovací návyky, pohybový režim i hodnoty BMI mají chlapci studující gymnázium. Klíčová slova: střední škola, adolescence, stravovací návyky, BMI, pohybová aktivita, výživa, anketa.
Stravovací návyky a pitný režim dárců krevní plazmy před plazmaferézou
Hostinová, Alena ; Tuka, Vladimír (vedoucí práce) ; Indra, Tomáš (oponent)
(teze): Východisko: Diplomová práce navazuje na práci bakalářskou, která byla zaměřena na stravovací návyky a pitný režim dárců krevní plazmy před plazmaferézou. Cíle: Cíle měl výzkum čtyři: 1) zjistit do jaké míry ovlivňuje poskytnutí edukačního materiálu informovanost u dárců krevní plazmy. 2) Zmapovat subjektivní zdravotní stav a životní styl dárců s ohledem na fyzickou aktivitu, zdravou, pravidelnou, pestrou stravu, kouření a spánek. 3) Prozkoumat znalost režimového opatření a rizikového chování před odběrem krevní plazmy. Posoudit stravovací návyky a pitný režim dárců před plazmaferézou a odhalit případné nedostatky. 4) zhodnotit znalost dané problematiky u respondentů, kterým byl poskytnut edukační materiál v porovnání s respondenty, kteří edukační materiál neobdrželi. Metody: Vypracován byl edukační materiál týkající se režimového opatření dárců krevní plazmy, na jehož podkladě byl zpracován standardizovaný anonymní dotazník. Při zachování etických zásad a se souhlasem etické komise byla zpracována souhrnná data 40 respondentů navštěvujících Oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha. Vzorek tvořily dvě skupiny náhodně vybraných respondentů. První skupina byla složena z 20 respondentů, kterým byl před vyplněním dotazníku poskytnut...
Nadváha a obezita dětí staršího školního věku
Šoukal, Jakub ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Fialová, Ludmila (oponent)
Název: Obezita dětí staršího školního věku Cíle: Hlavním cílem bylo porovnání stravovacích návyků dětí (dívek a chlapců) osmých a devátých tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v průběhu pobytu ve škole. Práce se zabývá rozborem vyhlášky č. 282/2016 Sb., která 20. 9. 2016 vstoupila v platnost (doprodej potravin je možný do 1. 1. 2017) a reguluje nabídku školních potravinových automatů. Metody: V práci byla použita explorativní metoda anketního šetření. Pro kvantifikaci získaných dat byl využit deskriptivní přístup. Pro analýzu získaných dat byly aplikovány metody komparace, logické, analýzy a indukce. Metoda analýzy byla využita pro rozbor jednotlivých skupin a metody indukce a logické při vyvozování obecnějších závěrů a pravidel. Metodou komparace byly srovnány všechny zkoumané skupiny. Byl vyhodnocován vliv potravinových automatů na stravovací návyky dětí. Výsledky: Bylo zjištěno, že 44 % dívek na víceletých gymnáziích využívá jídelní automaty, i když mají svačinu z domova. V ostatních skupinách využívá automaty pouze 8-14 % žáků. Z výsledků vyplynulo, že přibližně polovina žáků nevyužívá potravinové automaty ve školách vůbec, vyjma dívek na víceletých gymnáziích, kde je to pouze 5 %. Na závěr byla provedena analýza spokojenosti s nabídkou potravinových automatů. Pouze...
Gastronomie jako součást životního stylu na stránkách českých celostátních tištěných médií v období první Československé republiky
Zábrodská, Kristina ; Köpplová, Barbara (vedoucí práce) ; Vošahlíková, Pavla (oponent) ; Burešová, Jana (oponent)
Dizertační práce Gastronomie jako součást životního stylu na stránkách českých celostátních tištěných médií v období první Československé republiky představuje výsledky osmiletého výzkumu gastronomické žurnalistiky v prvorepublikovém tisku. První republika bývá nahlížena idealisticky přes filtr pozitivního sentimentu jako moderní, demokratický a prosperující státní útvar. Realita tomuto pohledu však zcela neodpovídá. Tato práce představuje úzký výsek prvorepublikového životního stylu na příkladu gastronomie, která odráží ekonomickou a sociální úroveň společnosti, a kriticky ji konfrontuje s historickými fakty. Vychází přitom z předpokladu, že gastronomii jakožto nedílné součásti života se média pravidelně věnovala. Obsahová analýza prokázala, že gastronomická žurnalistika měla své pravidelné rubriky ve sledovaných denících, ačkoliv se tak tehdy nenazývala. Analýza zahrnuje pět celostátních deníků vycházejících po celé období první republiky - Lidové noviny, Národní politiku, České slovo, Právo lidu a Venkov - a Rudé právo vzniklé v roce 1920. Svým obsahem listy postihují celé společensko-politické spektrum publika a lze se tak domnívat, že představují téměř kompletní pluralitu názorů. Do analýzy jsou zahrnuta pouze víkendová vydání ve vybraných letech signifikantních pro vývoj mladé republiky - od...
Stravovací zvyklosti dětí na základních školách se sportovním zaměřením
Páblová, Denisa ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Šteffl, Michal (oponent)
Název: Stravovací zvyklosti dětí na základních školách se sportovním zaměřením Cíle: Cílem diplomové práce bylo zjistit a porovnat stravovací návyky u vybraných žáků ze sportovních a nesportovních tříd na základních školách se sportovním zaměřením. Metody: Ve výzkumné části bylo zvoleno anketní šetření, jehož cílem bylo získat potřebné informace, týkající se stravovacích zvyklostí vybrané skupiny žáků. Anketního šetření se zúčastnilo celkem 208 respondentů ve věku 10 - 15 let. Výsledky: Získané průměrné hodnoty BMI všech respondentů, se nachází pod hranicí 75. percentilu, což značí hodnoty optimální a proporcionální tělesné hmotnosti. Zjistili jsme rozdílné stravovací zvyklosti mezi respondenty sportovních a nesportovních tříd. Respondenti z nesportovních tříd mají horší stravovací návyky než respondenti tříd sportovních. Překvapivé rozdíly byly však vyhodnoceny v možnostech trávení volného času. Celkem 39,6 % respondentů tráví čas o víkendu doma nebo jinými aktivitami, jako je například sledování televize. Z toho 22,6 % tvoří respondenti sportovních tříd, což je více než respondentů ze tříd nesportovních (17 %). Sportovním aktivitám se ve volném čase věnuje celkem 60,4 % respondentů, kde větší zastoupení mají respondenti z nesportovních tříd (31,2 %). Klíčová slova: životní styl, stravovací...
Úloha výživy v léčbě osteoporózy
Večeřová, Vendula ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Kytnarová, Jitka (oponent)
Úvod: Osteoporóza patří mezi nejčastější kostní metabolická onemocnění. Jedná se o systémové metabolické onemocnění skeletu, kdy v důsledku úbytku kostní hmoty je poškozena architektura kostní tkáně a tak snížena kvalita kosti. Dochází tedy ke zvýšené křehkosti kostí a snížení mechanické odolnosti, což vede k vyššímu riziku vzniku zlomenin. Principem patogeneze je nerovnováha mezi resorpcí a novotvorbou kosti. V důsledku prodlužující se délky života a změnám životního stylu se prevalence onemocnění zvyšuje. Cíl: Cílem praktické části diplomové práce je zhodnotit stravovací návyky u postmenopauzálních žen léčených pro osteoporózu a zhodnotit jejich nutriční stav ve vztahu k denzitě kostního minerálu (BMD). Metody: Výživové zvyklosti byly získány a hodnoceny prostřednictvím dotazníkového šetření. Pro zjištění příjmu energie a vybraných živin byly sbírány a prostřednictvím nutričního softwaru Nutriservis Profesional analyzovány třídenní jídelní záznamy. Osteodezitometrická data byla měřena pomocí dvouenergiové rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Z analýzy jídelníčku vyplynulo, že pozorovaná skupina žen přijímá v průměru nadměrné množství energie a to především ve formě tuků. Vyšší příjem byl sledován také u živočišných bílkovin. Příjem bílkovin byl navíc podrobněji sledován v průběhu celého...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 185 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.