Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 408 záznamů.  začátekpředchozí351 - 360dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Charakterizace vybraných kmenů kvasinek z životního prostředí
Bečková, Alena ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá identifikací sbírkových kvasinek získaných z různých podmínek životního prostředí. Sbírkové kvasinky byly získány ze Sbírky kultur kvasinek CCY Chemického ústavu Slovenské akademie věd v Bratislavě. Cílem je rozšíření databáze kvasinek, která slouží v laboratoři Fakulty chemické při určování kvasinek odebraných ze vzorků potravin. Identifikace kvasinek byla provedena pomocí metody PCR-RFLP. Sledovaný úsek se nachází v oblasti 5,8S-ITS a je vymezený primery ITS1 a ITS4. Při restrikční analýze byly použity restrikční endonukleasy HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI. U zkoumaných kvasinek byla dále zjišťována mimobuněčná lipolytická aktivita pomocí jednoduchého testu na agaru SpiritBlue, který působením lipas ztrácí modrý pigment.
Probiotika a jejich využití v potravinářství
Diado, Aleksandra ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Probiotické bakterie jsou definovány jako živé mikroorganismy, které, pokud jsou konzumované ve stanoveném množství, mají zdraví prospěšné účinky. Většina probiotik patří k bakteriím rodu Lactobacillus a Bifidobacteria. Tyto a řada jiných mikroorganismů se v současnosti úspěšně využívají v průmyslu, včetně potravinářského. V potravinářství se probiotika využívají v první řadě v mléčných výrobcích a doplňcích stravy. Probiotické bakterie, lze stejně jako ostatní mikroorganismy, idenfikovat metodou PCR, která umožňuje amplifikovat specifické úseky DNA. Polymerázová řetězová reakce byla provedena po izolaci DNA z bakteriálních kulturních kmenů metodou fenolové extrakce. PCR pro doménu Bakteria byla použita pro ověření amplifikovatelnosti DNA a rodově specifická PCR pro důkaz přítomnosti bakterií rodu Lactobacillus.
Matematický model experimentální smyčky kritických tepelných toků
Bartůněk, David ; Šnajdárek, Ladislav (oponent) ; Suk, Ladislav (vedoucí práce)
Práce je ve své první části zaměřena na popis experimentální smyčky měřícího standu krize přestupu tepla, umožňujícího vizualizaci dvoufázového proudění ve vertikálním kanále. V další části jsou uvedeny základní matematické postupy pro řešení přechodových jevů reálných zařízení. Poslední praktická část této práce se věnuje aplikaci předešlých postupů na elektrický ohřívák v rámci experimentální smyčky a vytvoření matematického modelu tohoto zařízení.
Realizace přístupového systému na bázi RFID
Buchal, Adam ; Matyáš, Pavel (oponent) ; Marada, Tomáš (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá využitím technologie RFID v přístupových systémech do inteligentních budov. Dále je v práci popsán princip funkce RFID čteček a seznam pracovních frekvencí, na kterých tato technologie funguje. Další část se věnuje návrhu přístupového systému s čtečkou iClass R10 pracující na frekvenci 13.56 MHz, kdy celý systém řídí mikroprocesor ATmega8. K návrhu desky je popsán program pro tvorbu elektronických schémat EAGLE. K ozkoušení funkčnosti a základnímu naprogramování funkcí byl použit kit EvB 4.3. V poslední části je popsán postup při výrobě desky plošných spojů fotocestou včetně nákresů schémat a také je popsán program ovládající celé zařízení pomocí blokového schéma.
Využití dynamického modelu pro řízení vytápění
Veselý, Antonín ; Vlach, Radek (oponent) ; Grepl, Robert (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá zjištěním a verifikací dostupných metod identifikace systémů a algoritmů samočinně se nastavujících regulátorů. Je teoretickým podkladem pro vývoj softwaru z této oblasti.
Realizace přístupového systému pro inteligentní budovy na bázi RFID
Mikšíček, Pavel ; Jančík, Stanislav (oponent) ; Marada, Tomáš (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá možností využití RFID technologie v inteligentních budovách. V první části popisuje hlavní části technologie, princip funkce a uvádí příklady využití v různých oblastech. Druhá část se zabývá návrhem RFID technologie na pracovní frekvenci 125 kHz pro výrobu prototypu funkčního zařízení, návrhem vhodného hardwaru pro realizaci a otázkou bezpečnosti. Podrobně popisuje funkce, kterými zařízení disponuje. V poslední části, práce popisuje postup při realizaci od kresby schémat přes návrh a výrobu plošných spojů až po testování vyrobeného zařízení. Získané poznatky při tvorbě této bakalářské práce jsou shrnuty v závěru.
Metoda nejmenších čtverců v identifikaci dynamických systémů
Matějka, Jiří ; Bělohradský, Petr (oponent) ; Máša, Vítězslav (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá popisem metody nejmenších čtverců a její aplikací v identifikaci dynamických systémů. Předkládá matematické odvození metody nejmenších čtverců a teoretické základy experimentální identifikace systémů. Jako případová studie je v práci realizována parametrizace matematického modelu přívodu spalovacího vzduchu na reálné experimentální jednotce pro spalování biomasy.
Evidence a rozbor délek trvání pracovních úkonů při výrobě forem
Škrabal, Ondřej ; Šeda, Miloš (oponent) ; Poliščuk, Radek (vedoucí práce)
Práce se zabývá ekonomicko-výrobním problémem v konkrétním strojírenském provozu. Řešení je založené na čtení čárových kódů, programovacím jazyku C# a datovém uložišti MS SQL Server 2005 Express Edition. Přináší reálné výsledky hodinových cen výrobních operací daného provozu založené na analýze nasbíraných dat, a vedle toho doporučené postupy k budoucímu navýšení zisku.
Využití metody PCR v reálném čase při mikrobiologické analýze potravin
Novotná, Eva ; Michaela, Kotianová (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Probiotické druhy bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus hrají důležitou roli v trávicím traktu člověka, např. chrání před patogenními mikroorganismy. Laktobacily jsou součástí různých potravinových výrobků. Detekovat a identifikovat baktérie mléčného kvašení rodu Lactobacillus lze pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) se specifickými primery LbLMA1 a R16. V experimentální části této práce byla izolována DNA z probiotického výrobku Actimel Natur metodou fenolové extrakce. Pomocí PCR v reálném čase byly amplifikovány specifické produkty PCR, které byly detegovány pomocí fluorescenčního interkalačního barviva SybrGreen. Specificita amplifikovaných produktů PCR byla ověřena pomocí křivky tání (Tm 85°C) a pomocí agarosové gelové elektroforézy (byl amplifikován produkt velikosti 250 bp).
Identifikace probiotických laktobacilů v mléčných výrobcích
Dofková, Květoslava ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Bakterie rodu Lactobacillus jsou součástí střevní mikroflóry, jejíž složení ovlivňuje zdravotní stav hostitele. Vzhledem k tomu, že u některých druhů Lactobacillus byly prokázány klinické účinky (např. posílení imunitního systému, prevence průjmových onemocnění a další), jsou laktobacily často používány k přípravě fermentovaných mléčných výrobků nebo farmakologických preparátů. Pro identifikaci bakterií rodu Lactobacillus v mléčných výrobcích byla vyvinuta metoda PCR, která je založena na amplifikaci fragmentu DNA představující oblast mezi geny kódující 16S a 23S rRNA. Celková DNA izolovaná metodou fenolovou extrakce z výrobku Actimel Natur byla v této práci amplifikována rodově specifickou PCR. Detekcí specifického PCR produktu byla prokázána přítomnost bakterií rodu Lactobacillus ve výrobku. Provedením druhově specifické PCR byla ve výrobku Actimel Natur detekována přítomnost probiotického druhu Lactobacillus casei (ve výrobku Actimel Natur) v množství, které se přibližně shodovalo s deklarovaným údajem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 408 záznamů.   začátekpředchozí351 - 360dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.