Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kulturismus a revoluce: K otázce sociálních dějin tělesnosti v Československu
Šabek, Jiří ; Rákosník, Jakub (vedoucí práce) ; Pullmann, Michal (oponent)
Diplomová práce se snaží zpracovat téma fenoménu kulturistiky v širším kontextu utváření ideálního těla v moderní době. Kulturistika je chápána jako specifický socio-kulturní fenomén pevně spjatý s moderní společností a jejím historickým vývojem. Kromě samotné kulturistiky se tak práce zaobírá rozborem soudobé sociální teorie těla se zaměřením na domácí diskurs a v dalším kroku také analýzou diskursivního vytváření moderní tělesnosti od osvícenství do 20. století. Zde je kladen hlavní důraz na chápání charakteristických změn moderní společnosti v kontextu kontinuity celého modernizačního projektu. Hlavním cílem práce je popsat obecné dějin kulturistiky v rámci nastíněného procesu modernizace, stejně jako porovnání různých alternativních pojetí ideální tělesnosti v období tzv. fordistické modernity, kdy je zvláštní pozornost zaměřena na analýzu biopolitického diskursu komunistické diktatury. Zbylá část práce zpracovává pak historický vývoj kulturistického hnutí v Československu, kdy hlavní důraz je kladen na zasazení československé kulturistiky, včetně jednotlivých historických událostí, do celkového postulovaného konceptu. Klíčová slova: Sociální dějiny; kulturistika; sociální teorie; dějiny těla; subkultura; biopolitika; modernita; modernizace; sport; normalizace; Československo.
Specifika předsoutěžní přípravy v kulturistice a její vliv na tělesné složení.
Vopravil, Ladislav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Specifika předsoutěžní přípravy v kulturistice a její vliv na tělesné složení Cíle: Cílem závěrečné práce je popis specifických výživových a tréninkových postupů v rámci předsoutěžní přípravy v kulturistice a praktické zhodnocení jejich vlivu na tělesné složení u vybraného testovaného souboru v rámci 8 týdenního intervenčního programu. Metody: V rámci práce je k posouzení vlivu na parametry tělesného složení použito metod kaliperace, pomocí kaliperu typu Best a bioelektrické impedance, za využití přístrojů BIA 2000 a Tanita MC - 980. Výsledky: Po absolvování 8 týdenního intervenčního programu, sestaveného na základě dosažení negativní energetické bilance, pomocí sacharidové restrikce v kombinaci s vysoce intenzivním silovým tréninkem a následném měření tělesného složení, jsme u probandů zjistili předpokládanou změnu parametrů tělesného složení, přičemž byla patrná jejich individuální reakce na intervenci. U obou probandů bylo dosaženo významné redukce tuku podkožního (proband č. 1 = -7,0 %, proband č. 2 = -3,2 %) i celkového ( proband č. 1 = -2,7 ± 0,3 %, proband č. 2 = -3,2 ± 0,4 %). Dále byla pozorována odlišná změna v celkovém množství svalové hmoty (proband č. 1 = - 2,5 kg, proband č. 2 = + 1,1 kg), při současném zhoršení její kvality, definované změnami hodnot koeficientu ECM / BCM...
Příprava závodníka na soutěž v kulturistice
Nosková, Tereza ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Šťastný, Petr (oponent)
Název: Příprava závodníka na soutěž v kulturistice Cíl: Cílem mé práce je příprava závodníka na soutěž v kulturistice v kategorii bikini fitness. Efekt tréninku jsem posuzovala na základě hodnocení tělesného složení, především redukci tělesného tuku a svalové hmoty. Výkonnost pak umístěním v celostátních soutěžích. Důraz kladu na snížení tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Dílčím cílem je účast závodnice na soutěži v kulturistice v kategorii bikini fitness a dosažení co nejlepšího možného umístění Metody řešení: V práci jsem využívala antropometrických měření, tedy měření tělesných obvodů v oblasti hrudníku, pasu, břicha, boků, stehen, lýtek a paže. Za pomoci přístroje InBody jsem hodnotila změny tělesného složení. V průběhu výzkumu jsem nevyužila invazivních metod. Silový trénink trval 60 - 70 minut 6x v týdnu, po dobu 16 týdnů. Aerobní aktivita byla zařazena od 7. týdne přípravy, v délce 45 -60 minut. Výsledky: Výsledek práce v ohledu snížení tuku, při zachování svalové hmoty, byl pozitivní. Došlo k redukci tělesné hmotnosti z 62,8 kg na 56,4 kg, tj. snížení o 6,4 kg. Hmota kosterního svalstva se snížila o 0,2 kg z původních 28,2 kg na 28 kg. Hmotnost tělesného tuku klesla z 10,2 kg (16,2 %) na 6,1 kg (10,8 %), tj. 4,1 kg. Po tréninkové intervenci došlo k významným změnám v oblasti...
Návrh pohybového programu pro začátečníky ve fitness
Blau, Matěj ; Krištofič, Jaroslav (vedoucí práce) ; Pinkavová, Monika (oponent)
Název: Návrh pohybového programu pro začátečníky ve fitness Cíle: Cílem práce je vyprofilovat zásady, ze kterých by měl vycházet, a které by měl respektovat plán sportovní přípravy začátečníků ve fitness. Charakterizovat fitness jako hnutí i jako svébytné sportovní odvětví. Zaměřit se na začínající adepty, na různost úrovně pohybových dispozic, respektive na proces od přijetí začátečníka po úvodní tréninkové jednotky včetně výhledu do budoucnosti. Na základě vyprofilovaných kritérií pro sestavování plánu sportovní přípravy navrhnout pohybový program pro začátečníky ve fitness. Metody: Práce je deskriptivního charakteru a vychází z literární rešerše podpořené informacemi získanými metodou pozorování. Jejím účelem je shromáždění a interpretování informací z dostupných materiálů vzhledem k fitness a následnému vytvoření pohybové programu pro začátečníka. Výsledky: Výsledkem práce je návrh strukturovaného programu pro začátečníky s cílem zvýšení tělesné zdatnosti. Jednotlivé položky pohybového programu jsou zdůvodněny a doplněny o konkrétní cviky. Klíčová slova: Fitness, kulturistika, začátečník, vstupní diagnostika, pohybový program
Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie
Nosková, Tereza ; Šteffl, Michal (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie Cíle: Cílem bakalářské práce bylo analyzovat specifika a zásady výživy v kulturistice, charakterizovat typy diet a zjistit, jaký způsob stravování je pro kulturisty během předsoutěžního období nejvhodnější. Metody: Práce je psána formou přehledové studie. K získání relevantních informací byly využity elektronické databáze SportDiscuss, ScienceDirect a Ebsco. Kromě toho práce obsahuje přílohu, ilustrující vlastní zkušenost autorky práce s přípravou na závody v kulturistice v kategorii Bikini fitness. Výsledky: Práce obsahuje stručný přehled několika výživových směrů a doporučení, která se běžně praktikují v přípravě závodníka na soutěž v kulturistice. Dává možnost výběru a srovnání jak současných, tak i v minulosti používaných diet. Závěry: Z analýzy výživových doporučení vyplývá, že v současnosti neexistuje jednotné univerzální doporučení, ale volba diety by měla být individuální a vycházet především z aktuálních potřeb daného závodníka. Klíčová slova: Redukce, tuk, hmotnost, příprava, závodník, kulturistika, výživa, dieta
Předsoutěžní příprava závodníka kategorie men's physique
Vízek, Petr ; Petr, Miroslav (vedoucí práce) ; Šťastný, Petr (oponent)
Název: Předsoutěžní příprava závodníka kategorie men's physique Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce je nashromáždění dostupných informačních zdrojů o problematice v oblasti kulturistiky a fitness. Analýza získaných dat, potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz a vyhotovení podrobnějších postojů zkušených a budoucích závodníků v kategorii men's physique. Metody: Výzkum v bakalářské práci byl proveden na základě ankety. Anketa obsahovala deset otázek, určených pro respondenty, kteří jsou pravidelnými nebo budoucími závodníky v kategorii men's physique. Otázky byly koncipovány tak, aby byla možná pouze jedna odpověď, popřípadě výběr z více možností. Anketa byla vyhotovena v elektronické podobě na internetových stránkách www.survio.com, kde bylo nashromážděno celkem 63 odpovědí. Dalších 17 bylo získáno osobním kontaktem ve fitness centrech. Výsledky: Provedený výzkum potvrdil následující hypotézy: Nadpoloviční většina respondentů se připravuje na soutěž zcela samostatně; Nadpoloviční většina respondentů v předsoutěžní fázi přípravy využívá alespoň pěti základních doplňků stravy. Vyvráceny byly následující hypotézy: Jedna třetina respondentů se zúčastnila soutěže v kategorii men's physique již po jednom až dvou letech cvičení; 70% respondentů dbá na svůj tělesný somatotyp při nastavení denní potřeby...
Kulturistika - Umění tvorby lidského těla, Lidské tělo v umění, proměny jeho zobrazení
Lázna, Petr ; Šmíd, Jan (vedoucí práce) ; Ovčáčková, Johanka (oponent)
Záměrem této bakalářské práce je představit jednu z forem možného formování lidského těla, a to prostřednictvím oblasti kulturistiky, kdy pro většinu populace je to jen jeden módní trend současnosti, ale pro zasvěcené plnohodnotně naplňuje představy uměleckého díla. Dobrý kulturista by měl být nejen vytrvalý, odhodlaný a po teoretické části vzdělán co se kulturistiky týče, ale do jisté míry by měl vynikat i uměleckým cítěním. Jedním z cílů této bakalářské práce je přiblížit kulturistiku jako sportovní a filozofický fenomén nejen v současnosti, ale i v minulosti. Taktéž zde bude představeno několik dalších novodobých forem formování lidského těla. Část práce je věnována proměnám výtvarného projevu v oblasti malířského, sochařského a v poslední době taktéž fotografického znázorňování lidského těla, kdy všechny tyto jednotlivé projevy jsou součástí výtvarné výchovy a patří k základním lidským znalostem v tomto oboru. Tomuto fenoménu je věnovaná didaktická část práce. Přínosem bakalářské práce je získání základních znalostí z oblasti kulturistiky a alespoň částečné pochopení tohoto fenoménu současné doby, kdy se dá chápat jako umělecký projev jedince. Klíčová slova: - kulturistika, lidské tělo, moderní umění, výtvarná výchova, umělec, umělecké dílo
Řízení tréninkového procesu na příkladu kulturistiky
Netík, Tomáš ; Suchý, Jiří (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Řízení tréninkového procesu Cíle: Tato diplomová práce charakterizuje sportovní kulturistiku a její tréninkový proces. Dále popisuje aspekty řízení tohoto tréninkového procesu a na základě vlastního výzkumu pak určuje, jaký vliv má aplikovaný tréninkový proces na změny ve stavu trénovanosti a výkonnosti. Dochází také k posouzení vlivu specifických a intenzifikačních tréninkových metod. Metody: Ve výzkumu diplomové práce jsme použili různé metody testování. Prováděli jsme funkční testy, antropometrická měření a biochemické testy. Na základě těchto testů jsme zkoumali vliv tréninkových programů na výkonnost v kulturistice. Výsledky: Zjistili jsme, že použití specifických a intenzifikačních metod má podstatný vliv na výkonnost v kulturistice. Také jsme zjistili, že efektivní řízení tréninkového procesu má celkově pozitivní vliv na stav výkonnosti ve sportovní kulturistice. Klíčová slova: kulturistika, tréninkový proces
Analýza a porovnání dřepů s činkou pomocí povrchové elektromyografie
Orava, Boris ; Kračmar, Bronislav (vedoucí práce) ; Jebavý, Radim (oponent)
Svoluji k zapůjčení mé diplomové práce ke studijním účelům. Prosím, aby byla vedena evidence vypůjčovatelů, kteří musí pramen převzaté literatury řádně citovat. ABSTRAKT  Název práce: Analýza a porovnání dřepů s činkou pomocí povrchové elektromyografie.  Cíle práce: Změřit a popsat strukturu zapojování vybraných svalů při dřepech s činkou vzadu, vpředu a na Smithově stroji.  Metoda: Povrchová EMG analýza a jednoduchá kinematická analýza.  Výsledky: Aktivace m. gluteus maximus byla nejvyšší těsně po zahájení koncentrické fáze u všech variant dřepů s činkou. Hlavní roli při změně excentrického pohybu dolů v koncentrický pohyb nahoru hraje m. rectus femoris. Timing aktivace svalů se shodoval u m. biceps femoris a erector spinae. V tomto případě neplatila vyšší aktivace m. quadriceps femoris a menší aktivace m. gluteus maximus u dřepů s činkou vpředu, jak uvádí literatura.  Klíčová slova: dřep, posilování, činka, dřep vpředu, dřep vzadu, kulturistika, vzpírání, silový trojboj, elektromyografická analýza, kinematická analýza, silový trénink. 5

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.