| |
|
Nástroj pro správu souborů v systému MacOS/X
Ševčík, Ondřej ; Kočí, Radek (oponent) ; Hrubý, Martin (vedoucí práce)
Diplomová práce popisuje historii operačních systému firmy Apple a vývoj aplikací pro Mac~OS~X.První část představuje dlouhý vývoj pro tuto platformu od raných začátků v roce 1974 se zaměřením na současný Mac~OS~X. Druhá část seznamuje čtenáře se základy vytváření aplikací pro Mac~OS~X s využitím frameworku Cocoa a jazyka Objective-C, který je skutečně objektovou nadmnožinou mi dobře známého jazyka C. Praktickou částí této práce bylo vytvoření souborového manažera. Způsoby řešení konkrétních částí tohoto manažera jsou použity k vysvětlení základů vývoje. Práce obsahuje přesný návod jak vytvořit svou první aplikaci krok po kroku.
|
| |
|
Uplatnění výrobků pod značkou Fair trade cocoa
ANTOŇŮ, Monika
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku fair trade a jeho využití v České republice. Teoretická část práce popisuje pojem fair trade, jeho principy, standardy, certifikaci a jeho stručnou historii. Dále věnuje pozornost problematice pěstování kakaových bobů v rozvojových zemích a pojmu čokoláda. Zaměřuje se také na osobnost a nákupní chování spotřebitelů v České republice a na to, jak správně řídit maloobchod s cílem maximalizovat poptávku po kakaových produktech fair trade. Pro výzkum je použita metoda dotazníkového šetření a pozorování. Zkoumána je nabídka kakaových produktů s označením Fair trade cocoa v maloobchodních řetězcích a poptávka po těchto produktech. Dále povědomí veřejnosti o fair trade a chování spotřebitelů. Hlavním cílem této bakalářské práce je tedy prozkoumat nabídku výrobků označených Fair trade cocoa v maloobchodních prodejnách a povědomí a zájem o tyto výrobky mezi spotřebiteli. Na základě zjištění pak navrhnout opatření pro zvýšení prodeje.
|
| |
|
Nástroj pro správu souborů v systému MacOS/X
Ševčík, Ondřej ; Kočí, Radek (oponent) ; Hrubý, Martin (vedoucí práce)
Diplomová práce popisuje historii operačních systému firmy Apple a vývoj aplikací pro Mac~OS~X.První část představuje dlouhý vývoj pro tuto platformu od raných začátků v roce 1974 se zaměřením na současný Mac~OS~X. Druhá část seznamuje čtenáře se základy vytváření aplikací pro Mac~OS~X s využitím frameworku Cocoa a jazyka Objective-C, který je skutečně objektovou nadmnožinou mi dobře známého jazyka C. Praktickou částí této práce bylo vytvoření souborového manažera. Způsoby řešení konkrétních částí tohoto manažera jsou použity k vysvětlení základů vývoje. Práce obsahuje přesný návod jak vytvořit svou první aplikaci krok po kroku.
|
| |
|
Determinants of Technical Efficiency and its Change among Ghanaian Cocoa Farmers
Valenta, David ; Janský, Petr (vedoucí práce) ; Břízová, Pavla (oponent)
Tato práce analyzuje determinanty technické efektivity (TE), její změny a efektivity rozsahu na nevyrovnaném panelu více než 700 ghanských farmářů, který byl posbírán mezi lety 2004 a 2010. Hodnoty TE byly nalezeny pomocí "data envelopement analysis" modelu s proměnlivými výnosy z rozsahu. Průměrná hodnota TE nalezena činila 35.4%. V druhé fázi byly vyzkoumány determinanty efektivity pomocí Tobitovy regrese s náhodnými efekty a bylo nalezeno mnoho proměnných se signifikantním efektem v kategoriích jako: charakteristiky farmáře, technické specifikace farmy, zaměření na farmaření, styl managementu a investic. Navíc, tato práce přispívá do debaty o efektivitě tím, že zkoumá determinanty změny efektivity a nalezla, mimo jiné, že pohlaví farmáře a spoření mají signifikantní pozitivní vliv na změnu efektivity v čase.
|
|
Obchod s kakaem v koloniální Španělské Americe
Pekařová, Jana ; Binková, Simona (vedoucí práce) ; Křížová, Markéta (oponent)
Diplomová práce se věnuje obchodu s kakaem v koloniální Španělské Americe. Kakao je bezesporu jedním z produktů Nového světa, který ovládl Evropu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá předkolumbovským obdobím. Líčí pravděpodobný původ kakaa, jeho rozšíření a nastiňuje jeho význam u prvních pěstitelů. Vzhledem k dochovaným pramenům je významná část věnována Aztékům a důležitosti kakaa pro jejich kulturu. Další kapitola se zabývá událostmi spojenými s příchodem Španělů, jejich prvním setkáním s kakaem, počátky správy koloniálního obchodu a rozšířením kakaa v Evropě. Hlavními body třetí kapitoly jsou centra produkce a obchodu s kakaem v koloniálním období. Jednotlivé podkapitoly se zaměřují na obchod s kakaem ve Venezuele, Ekvádoru a Novém Španělsku. Důraz je přitom kladen nejen na vlastní obchod, ale i na další příbuzná témata. Čtvrtá kapitola stručně charakterizuje Bourbonské reformy a ukazuje jejich vliv na jednotlivá centra produkce v 18. a na počátku 19. století. V závěru jsou všechny poznatky shrnuty. Klíčová slova: Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství Peru
|
|
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent) ; Štemberk, Jan (oponent)
Disertační práce pojednává o konzumu kakaa, kávy, čaje a čokolády v meziválečném Československu a na základě získaných statistických dat a prozkoumání archivních pramenů přichází s vymezením skupiny střední vrstvy obyvatelstva, která uvedené komodity konzumovala. Práce ukazuje rozložení konzumu zkoumaných komodit v dělnických a úřednických rodinách, přináší pohled na život rodin, rozložení jejich výdajů a velikost příjmů. Poukazuje na zastoupení pochutin ve spotřebním koši spotřebitelů a ukazuje elasticitu uvedených komodit. Za ústřední část výzkumu zvolila disertační práce české země, jelikož právě zde byly dobře dostupné veškeré údaje a prameny. Práce objasňuje příčiny konzumace kakaa, kávy, čaje a čokolády a dochází k závěru, že každá pochutina byla konzumována z jiného účelu, z čehož vyplýval i status luxusu těchto poživatin. Konzumace čaje byla určena pro vyšší vrstvy obyvatelstva, čokoládu zakupovali převážně úřednické rodiny, avšak postupem dvacátých let pronikala drobná spotřeba čokoládových produktů taktéž mezi střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Čokoládové výrobky podléhaly na počátku dvacátých let přepychové dani. Kakao se užívalo ve spojení s vařením a pečením, avšak v rodinách příliš dostupné nebylo. Kávu pily všechny vrstvy obyvatel, ovšem spotřeba se odvíjela od společenského statusu konzumenta. Hojně spotřebovávaly rodiny žitnou kávu a cikorku. Odlišnosti mezi vrstvami byly ještě více umocněny regionálními rozdíly, které disertační práce taktéž vyzdvihuje. Dále podrobně zkoumá výši cel daných komodit, která v meziválečném období značně kolísala, a dochází k závěru, že cla až neúměrně zvyšovala cenu produktů a znemožňovala konzumentům zakoupit vyšší množství těchto pochutin.
|