Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 118 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Izolace antibakteriálních sloučenin z kávové sedliny
Kurzová, Pavlína ; Veselá, Mária (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Kávová sedlina patří mezi velmi hodnotné lignocelulózové odpady, které by bylo možné zpracovat a využít na izolaci fenolických látek. Mnoho fenolických látek izolovaných z lignocelulozóvých odpadů má antimikrobiální vlastnosti. Cílem této diplomové práce bylo izolovat fenolické látky s extraktu kávové sedliny a stanovit jejich antimikrobiální vlastnosti. Tyto fenolické látky by extrahované dvěma způsoby, extrakci do rozpouštědla (hexan, 75% ethanol, 70% aceton, diethyl éther, a ethyl acetát kyseliny octové) nebo uvolněním pomocí alkoholického kvašení. Všechny izolované vzorky byli charakterizované z hlediska obsahu redukujících cukrů, polyfenolů a flavonoidů. Následně byla posouzena jejich antimikrobiální aktivita použitím agarové difúzní a bujonové diluční metody. Pro stanovení antimikrobiální aktivity byly použity jak zástupci bakterií, tak kvasinek. Z bakterií byly vybrané dva druhy gram-pozitivních bakterií, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus a jeden druh gram-negativních a to Serratia marcescens. Z kvasinek byly vybrány druhy Candida glabrata a Saccharomyces cerevisiae. Pro identifikaci fenolických látek v extraktech byla využita vysokoúčinná kapalinová chromatografie Při testech antimikrobiální aktivity fenolických extraktů byl jako nejúčinnější vyhodnocen extrakt kávové sedliny 70% acetonem, ve kterém byly, dle kapalinové chromatografie, identifikovány kyseliny chlorgenová, gallová, kávová a kumarová. Nejméně účinným pak extrakt ethyl acetátem. Následně byly fenolické extrakty lyofilizovány a testovány na antimikrobiální aktivitu. U lyofilizovaných vzorků byl jako neúčinnější inhibitor růst mikroorganismů vyhodnocen extrakt kávové sedliny 70 % ethanolem s obsahem kyselin chlorgenové, gallové a kávové. Fermentací kávové sedliny byly izolovány vzorky s obsahem fenolických látek. Stanovením antimikrobiální aktivity těchto vzorků bylo zjištěno, že všechny vzorky mají velmi dobrý inhibiční účinek pro růst bakterií. Nefiltrované vzorky prokázaly i antimykotické vlastnosti. Ve filtrovaných i nefiltrovaných vzorcích izolovaných fermentací kávové sedliny byly identifikovány kyseliny chlorgenová, kávová a gallová.
Obsah vybraných alkaloidů v čaji a v kávě
Trenzová, Kristina ; Divišová,, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obsahem vybraných alkaloidů ve vzorcích kávy a čaje. V teoretické části se nachází charakteristika kávovníku a čajovníku, jejich technologie zpracování a doporučená příprava nápoje. Dále je zde rozebráno chemické složení, účinky methylxanthinů na lidský organismus, vlivy na zdraví a metabolismus. Vzorky byly extrahovány do organického rozpouštědla a taktéž připraveny do vodné fáze dle doporučené přípravy. V těchto vzorcích byly hledány xanthinové alkaloidy - kofein, theobromin a theofyllin. Z káv dosahovala nejvyšší koncentrace kofeinu káva Robusta z Indie (1730 mg/l), což odpovídá 1,72 % kávy. Z Arabic byla naměřena nejvyšší koncentrace kofeinu u kávy Honduras (1115 mg/l), což je 1,11 %. Z čajů byly nejvyšší hodnoty naměřeny u Ceylonských typů, nejvyšší koncentrace kofeinu byla naměřena u černého Ceylonu 2087 mg/l, což je 2,08 %. Nejvyšší koncentrace theobrominu byla v Ceylonském zeleném gunpowderu (175,4 mg/l). Do vodných roztoků procházely alkaloidy téměř se 100 % účinností, v závislosti na teplotě a čase. Nejlepší prostup byl u káv připravované pomocí moka konvičky a u čajů pu-erh. Nejhorší u zelených čajů a u vzorků maté.
Design mlýnku na kávu
Krčma, Martin ; Buganská, Tamara (oponent) ; Ondra, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá designem mlýnku na kávu. Produkt je nejdříve analyzován z historické, technické a designerské stránky. Poté je na základě analýzy navržen nový design, který splňuje ergonomické, technické, estetické a sociální aspekty.
Studium změn chemického složení kávy během pražení
Kohoutová, Lenka ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním změn koncentrace akrylamidu a hydroxymethylfurfuralu v kávě během pražení kávy. Zelená káva byla pražena pomocí dvou různých pražicích programů (střední stupeň pražení: při teplotě 210 °C po dobu 14 minut, City pražení: při teplotě 220 °C po dobu 17 minut). Koncentrace akrylamidu a hydroxymethylfurfuralu v kávě pražené po různou dobu byla sledována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V případě akrylamidu byl pozorován lineární nárůst koncentrace s dobou pražení. Finální koncentrace akrylamidu v upražené kávě odpovídala hodnotám uváděným v literatuře, nebyl ale pozorován charakteristický trend tvorby akrylamidu. U stanovení hydroxymethylfurfuralu byl u vzorků pražených na stupeň City roast pozorován typický trend pro tvorbu hydroxymethylfurfuralu, u programu středního stupně pražení byl pozorován počáteční trend tvorby hydroxymethylfurfuralu. Koncentrace hydroxymethylfurfuralu v upražené kávě odpovídaly hodnotám uváděným v literatuře.
Vliv stupně pražení na senzorický profil kávy
Šajdlerová, Kristýna ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem stupně pražení na obsah sacharidů a aromatických látek v kávě. Věnuje se také změnám v kyselosti kávy v různých stupních pražení. V praktické části bylo provedeno měření pH, stanovení obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy pomocí kapalinové chromatografie, analýza aromatických látek s využitím plynové chromatografie a také senzorická analýza 17 druhů káv. Každý vzorek kávy byl pražen s použitím dvou různých teplot (210 °C a 240 °C). Na základě statického zpracování výsledků základní chemické analýzy a senzorické analýzy byly prokázány statisticky významné rozdíly mezi stanovenými parametry vzorků kávy pražených na 210 °C a na 240 °C. Zpracováním výsledků senzorické a chemické analýzy vzorků kávy se nepodařilo od sebe odlišit vzorky kávy různého geografického původu. U nižšího stupně pražení kávy byla nalezena slabá, ale statisticky významná korelace mezi výsledky senzorické analýzy a obsahem aromatických látek, zatímco u vyššího stupně pražení kávy nebyla nalezena žádná korelace.
Marketingová komunikace internetového obchodu
Všetulová, Kristýna ; Tomšů, Michaela (oponent) ; Kaňovská, Lucie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnou v marketingové komunikaci internetového obchodu Coffee Dream, která je realizována na základě provedených analýz. Smyslem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu marketingové komunikace Coffee Dream, zabývající se především prodejem kávy. Dle výstupů provedených analýz jsou následně navržena opatření, která mají za cíl přilákat potencionální zákazníky, taktéž si udržet stávající zákazníky a v neposlední řadě zvýšit povědomí o společnosti.
Bytový dům s polyfunkcí
Kožík, Jiří ; Havlíček, Ivan (oponent) ; Brukner, Bohuslav (vedoucí práce)
Předmětem řešení diplomové práce je novostavba bytového domu s polyfunkcí. Jedná se o podsklepený čtyřpodlažní objekt. Konstrukční systém je sloupový s monolitickými železobetonovými stropy a jednoplášťovou střechou. V podzemním podlaží se nachází hromadná garáž. V přízemí je na jižní straně vyhrazen komerční prostor. Dále se na patře nachází technické zázemí a 7 bytových jednotek. V dalších patrech se nachází vždy 11 bytových jednotek. Stavba je umístěna v rovném terénu v nové lokalitě určené pro výstavbu bytových domů ve Zlíně části zvané Boněcko.
Café klub BIKROS FAVORIT Brno - Komárov
Valach, Lukáš ; Hrabec, Josef (oponent) ; Šindlar, Jiljí (vedoucí práce) ; Kalousek, Lubor (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce je návrh Café klubu Bikros Favorit při ulici Hněvkovského v městské části Brno-Komárov. Cílem této práce je vytvoření architektonické a urbanistické koncepce, jejíž funkce bude velkým přínosem pro uživatele areálu a závodní dráhy a širokou veřejnost. Jedná se o třípodlažní objekt s plochými střechami. Terasa, která umožňuje přístup na startovací kopec, je krytá a pochozí po celé ploše. Přístup na tuto terasu je možný i zvenčí po rampě ohraničující z jedné strany startovací kopec. Ten je vytvořen tak, že se opírá o severní stěnu v určité části stavby. Stavba se pak stává součástí závodní dráhy. Celá stavba je navržena z jednoduchých hmot tvaru kvádru. Rovinatý terén nijak nekomplikoval zasazení stavby na pozemku. Na jiho – západním rohu se nachází kavárna pro bezvadný výhled a návaznost na cyklostezku. Navržený předprostor reaguje na místní komunikaci a cyklostezku vedoucí kolem řeky Svratky. Vstupní 1. nadzemní podlaží můžeme rozdělit na dvě části. Tou větší jsou prostory klubu, přístupné z východní strany. Z dlouhé centrální chodby máme přístup ke skladu kol, servisu kol, úklidové místnosti, šatně a hygienickému zařízení žen a dívek a ke čtyřem stejným šatnám a hygieně pro muže a chlapce. Na konci chodby pak nalezneme schodiště. Druhá část patří kavárně – coffee & snack baru, přístupné z jihu. K hlavnímu prostoru přiléhá WC pro návštěvníky (muži, ženy, imobilní), úklidová místnost a menší sklad. Samostatně přístupný je pak prostor zaměstnanců a zásobování – šatna a hygiena, sklad odpadků, sklad potravin a nápojů a přípravna, která je napojena na bar. Samostatně přístupné zvenčí jsou ošetřovna a technická místnost. 2. nadzemní podlaží nabízí klubovnu pro trávení volného času či společenské akce a schůzky. Doplněna je o malou kuchyňku a kancelář trenéra a majitele.
DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská
Kubinová, Michaela ; Hrabec, Josef (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Polyfunkční dům ve Valašském Meziříčí na hranici historického jádra a novodobé obytné zástavby
Detoxifikace kávové sedliny oxidačními procesy
Maňáková, Helena ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá detoxifikací kávové sedliny za využití oxidačních procesů. V teoretické části je popsána charakterizace kávových zrn a kávové sedliny. Poté je popsána valorizace kávové sedliny se zaměřením využití kávové sedliny jako rostlinného substrátu. Na závěr jsou charakterizovány fenolické látky, které zapříčiňují toxicitu kávové sedliny, a jsou popsány metody jejich stanovení pomocí UV–VIS spektrofotometrie a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část práce se zaměřuje na přípravu vzorků, na aplikaci účinného oxidačního procesu a na analýzu detoxifikované kávové sedliny se zaměřením na obsah fenolických látek. Pro analýzu fenolických látek byly využity tři typy kávové sedliny: neupravená, odtučněná a odtučněná a zároveň hydrolyzovaná kávová sedlina. Při analýze vzorků byly ve zvýšených koncentracích identifikovány především fenolické kyseliny, přesněji kyseliny gallová, ferulová, chlorogenová a kávová. Po aplikaci oxidačního činidla byla potvrzena detoxifikace u všech vzorků kávové sedliny. Pro nejúčinnější a ekonomický nejúspornější oxidaci byl vybrán roztok 1% oxidačního činidla, které bylo schopné po 10minutové oxidaci zredukovat více než 90 % obsažených fenolických látek.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 118 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.