Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 218 záznamů.  začátekpředchozí199 - 208další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Současná péče o umírající pacienty z pohledu ošetřujícího personálu
Stránská, Aneta ; Mareš, Jiří (vedoucí práce) ; Hodačová, Lenka (oponent) ; Švecová, Dagmar (oponent)
Bakalářská práce charakterizuje proces umírání a smrti a přibližuje současné možnosti paliativní a hospicové péče v ČR. Východiskem je vymezení základních pojmů a jejich stručná charakteristika čerpající z dostupné literatury a poznatků z praxe. Pro nalezení odpovědí na současnou úroveň péče o umírající pacienty byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu v podobě anonymního dotazníku určeného ošetřujícímu personálu standardních oddělení ve vybraných zdravotnických zařízeních. Tato bakalářská práce není univerzálním návodem, jak pečovat a jak se chovat k umírajícím lidem, ale přispívá k zamyšlení se nad otázkami smrti a umírání, nad vlastní smrtelností a nad faktory, které toto období ovlivňují. Přibližuje potřeby umírajících lidí a názory ošetřujícího personálu na priority a překážky v doprovázení umírajících.
Farmakologické a nefarmakologické ovlivnění bolesti u pacientů po kardiochirurgickém výkonu
Klemová, Eva ; Mareš, Jiří (vedoucí práce) ; Manďák, Jiří (oponent) ; Ulrychová, Hana (oponent)
Farmakologické a nefarmakologické ovlivnění bolesti u pacientů po kardiochirurgickém výkonu Bakalářská práce se zaměřuje na bolest pacientů po kardiochirurgickém výkonu, především na intenzitu bolesti, charakter bolesti a faktory, které ji ovlivňují. V teoretické části je uvedena základní fyziologie bolesti, jako je vedení bolesti, reakce na bolest, druhy bolesti. Jsou zde zmíněny také systémy sloužící k hodnocení bolesti. Podrobněji je rozpracována bolest pooperační, její léčba a posouzení sestrou. V závěru je zmínka o oboru kardiochirurgie. Jsou zde představeny základní kardiochirurgické diagnózy, operační přístupy, péče o pacienta po výkonu, základní monitorace a léčba. Empirická část této práce obsahuje výsledky z rozhovoru s pacienty, které se týkaly intenzity, charakteru, doby, místa pooperačních bolestí a faktorů ovlivňujících bolest.
Národní kuchyně jako sociokulturní jev
Mareš, Jiří ; Matějů, Martin (oponent) ; Soukup, Václav (vedoucí práce)
Předmětem mé diplomové práce je teoretická analýza národní kuchyně jako základního atributu kultury v čase a prostoru. Studium potravinových strategií a nutričních zvyklostí patří k tradičním tématickým okruhům sociální a kulturní antropologie. Je evidentní, že každá historická nebo lokální kultura byla nucena využívat surovinové a energetické zdroje v závislosti na prostředí, ve kterém existovala. Není náhodou, že výzkum vzniku a fungování lokálních kultur v konkrétním ekologickém a potravinovém kontextu vedl ke vzniku jednoho z nejvýznamnějších směrů kulturní antropologie 2. poloviny 20. století - kulturní ekologie a kulturního materialismu. Významnou složkou adaptace člověka k vnějšímu prostředí je právě potravinová strategie. V průběhu vývoje lidské společnosti jednotlivé kultury vytvořily široké spektrum tzv. národních kuchyní. Podle mého názoru potravinové strategie a s nimi spjaté kulturní tradice výrazně odrážejí způsob života každé společnosti. Proto jsem se rozhodl tento úhel pohledu uplatnit ve své diplomové práci věnované teoretické analýze národních kuchyní jako sociokulturního jevu v čase a prostoru.
Význam delegování pro efektivní řízení
Mareš, Jiří ; Horáková, Jana (vedoucí práce) ; Venclová, Kateřina (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou významu delegování pro efektivní řízení v organizacích. Teoretická část práce je zaměřena na zjištění významu procesu delegování. Kapitoly se zabývají tím, co je hlavní náplní delegování a tedy jaké výhody tento proces přináší. Dále je v práci rozepsána efektivní metodika postupu delegování, a jsou zde také vymezeny bariéry delegování, které neumožňují vedoucímu pracovníky se o své úkoly rozdělit se zaměstnanci. V práci je uvedena charakteristika manažera, jeho osobnosti a činností. Cílem praktické části je výzkum významu delegování jak u vedoucích manažerů, tak i u zaměstnanců ve společnosti ERGO, a. s. V teoretické části je použita literární rešerše odborné literatury a jiných článků. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu. Řízený rozhovor je založený pouze na otevřených otázkách.
Parametry dojitelnosti a jejich vztah k množství, složení a technologickým vlastnostem kravského mléka
Mareš, Jiří
Cílem této diplomové práce s názvem Parametry dojitelnosti a jejich vztah k množství, složení a technologickým vlastnostem kravského mléka je představit problematiku týkající se tohoto tématu. To zahrnuje nejen literární rešerši, ale i vlastní výzkum, tedy odběr a analýzu vzorků mléka a jejich následnou konfrontaci s ostatními již uskutečněnými výzkumy. V teoretické části je shrnuta sekrece i ejekce mléka a jeho složek, stejně tak jako i faktorů jež je ovlivňují jak z hlediska množství, tak technologického využití. V praktické části této diplomové práce jsou pak odebrány vzorky mléka sledované skupině dojnic a tyto vzorky následně zpracovány podrobnou analýzou. Výsledkem rozborů bylo zjištění, že existuje řada statisticky průkazných vztahů mezi parametry dojitelnosti a množstvím, složením a technologickými vlastnostmi kravského mléka. Průkaznými vztah byl mezi délkou dojení a celkovým nádojem, dojnice s nádojem větším než 10,6 kg mléka měly čas dojení o 1,13 minut delší, než tomu bylo u dojnic s nižší produkcí. Délka dojení měla zápornou korelaci s absolutním průměrným minutovým výdojkem (APMV) i celkovým nádojem. Dojnice, které byly vydojeny do 5-ti minut měly průměrně o 1,21 kg/min větší APMV. Tyto dojnice měly také průměrně o 0,20 kg méně mléka, než dojnice, které byly dojeny déle než 5 minut. Dojnice, jejichž produkce mléka za jeden nádoj činila více než 10,6 kg měly nižší tučnost mléka o 1,07 %, ve srovnání s dojnicemi s nižší produkcí. Pokud se týká technologických vlastností, ukázalo se, že není statisticky průkazný vztah mezi parametry dojitelnosti a syřitelností, potažmo tedy i kvalitou sýřeniny. Dále byly sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti mléka, kde byl prokázán pouze jediný vztah mezi těmito vlastnostmi a parametry dojitelnosti, jednalo o aktivní kyselost, jejíž hodnota u dojnic s vyšším nádojem byla o 0,13 pH vyšší než u dojnic s nižším nádojem Velice výrazný byl vliv individuality dojnic, který se projevil v obsahu bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, dále u syřitelnosti a všech sledovaných fyzikálně chemických vlastností.
Modification of coating-substrate interface character of thermally sprayed coatings using electron beam technology
Mareš, Jiří ; Moravčík, Igor (oponent) ; Čížek, Jan (vedoucí práce)
This thesis is focused on a modification of the coating-substrate interface of NiCrAlY bond-coats deposited by water stabilized plasma technology on S235JRC+C steel substrates. Electron beam remelting was chosen as the technology used for the modification and two different modifications were investigated. Attempt has been made to determine the effect of remelting on the adhesive strength of the coatings. Further analysis of the microstructure, phase and chemical composition and microhardness were carried out in the state prior and after the modification. During the study it was found that change in phase composition occurs after the deposition as well as after the electron beam modification. It was also found that the electron beam modification caused melting of oxides in the coating original microstructure and resulted in resolidification of these oxides on the surface of the modified layer. Further it was found that electron beam modification resulted in decreased microhardness of the coatings due to oxide removal from the microstructure and coating substrate material mixing. Adhesive strength of the coatings in as-sprayed condition was quantified, however in the case of electron beam modified coatings the adhesive strength could not be fully quantified due to premature failure at the coating adhesive agent interface during adhesion testing.
Ochrana ocelových konstrukcí proti korozi
Mareš, Jiří ; Tulka, Jaromír (oponent) ; Molliková, Eva (vedoucí práce)
Práce se zabývá problematikou koroze a možnostmi protikorozní ochrany ocelových konstrukcí. Postupně jsou zmíněny principy a mechanismy elektrochemické koroze, formy korozního napadení a vlivy prostředí na korozní procesy. Dále je věnována pozornost specifickým ocelovým konstrukcím a možnosti jejich protikorozní ochrany. V závěru jsou popsány metody korozního monitoringu.
Synthesis, structure, and opto-electronic properties of organic dies on diamond
Rezek, Bohuslav ; Čermák, Jan ; Ukraintsev, Egor ; Hubík, Pavel ; Mareš, Jiří J. ; Ledinský, Martin ; Fejfar, Antonín ; Kočka, Jan ; Kromka, Alexander
We prepare a thin-film heterojunction of polypyrrole (Ppy) on hydrogen-terminated diamond by electro-polymerization from solution. We combine advanced scanning techniques (AFM, KFM, micro-Raman) to characterize microscopic structural, chemical, and opto-electronic properties of such system.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 218 záznamů.   začátekpředchozí199 - 208další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
48 MAREŠ, Jan
23 MAREŠ, Jiří
6 MAREŠ, Josef
2 Mareš, J.
15 Mareš, Jakub
48 Mareš, Jan
8 Mareš, Jaroslav
1 Mareš, Jindřich
1 Mareš, Jiří A.
1 Mareš, Jiří J.
6 Mareš, Josef
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.