Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina
Srnská, Pavla ; Zvírotský, Michal (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Název: Stravovací návyky dětí předškolního věku v kraji Vysočina Anotace: Ve své diplomové práci se zaměřuji na problematiku stravovacích návyků dětí předškolního věku. Téma je v současné době velmi aktuální v souvislosti s narůstající nadváhou a obezitou dětí, již v předškolním věku. Cílem práce je shrnout poznatky z oblasti zdravé výživy dětí předškolního věku, zdůraznit důležitost dětské zdravé výživy, upozornit na chyby, kterých se v dětské výživě dopouštíme a zároveň poukázat na výživová doporučení v tomto věku. Nedílnou součástí je specifikace vnějších vlivů a rizik, které na dítě v této oblasti působí. Současně zmiňuji některé problémy vztahující se k výživě a stravovacím návykům, jež v současné době trápí rodiče. Cílem výzkumného šetření bylo zmapování úrovně stravovacích návyků dětí předškolního věku v kraji Vysočina. Výsledky vycházejí z dotazníkového šetření, které probíhalo v různých mateřských školách v kraji Vysočina. Klíčová slova: stravovací návyky, zdravá výživa, předškolní věk
Projekt se zaměřením na zdravý životní styl předškolních dětí
Hrdá, Edita ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Skýbová, Jana (oponent)
Podle posledních epidemiologických šetření má více než polovina české populace nadměrnou hmotnost. Nadváha a obezita jsou spojeny s řadou závažných zdravotních problémů, vyšší mortalitou a nezanedbatelné jsou i vysoké finanční náklady na její léčbu. Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu a dětské obezity. Je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. Teoretické kapitoly mapují problematiku zdraví, zdravé výživy, pitného režimu, tělesné aktivity, relaxace, příčiny a následky dětské obezity, potravinových alergií a nastiňují zásady zdravé mateřské školy. V praktické části je inspirujícím návodem týdenní projekt rozvíjející zásady zdravého životního stylu, který má za cíl děti zaujmout a nenásilně přitáhnout k dané tematice a vytvořit tak zdravé životní návyky a postoje. Díky realizaci projektu se mi podařilo zjistit, že většina předškolních dětí má osvojené poznatky ohledně zdravého životního stylu, nicméně jsou to zejména rodiče, kteří v důsledku ovlivňují stravu a volný čas jejich dítěte ne vždy tím správným způsobem.
Pojetí výchovy ke zdraví v mateřské škole
Gondeková, Michaela ; Dvořáková, Hana (vedoucí práce) ; Jahodová, Gabriela (oponent)
Pojetí výchovy ke zdraví v mateřské škole Diplomová práce se zabývá pojetím zdravého životního stylu u dětí předškolního věku a realizací výchovy ke zdraví v mateřských školách. Náplní teoretické části této práce je vymezení pojmu "zdraví" a jednotlivých determinantů zdraví, jako je zdravý životní styl, životní prostředí a zdravotní stav. Dále se práce zabývá jednotlivými složkami výchovy ke zdraví v mateřské škole, pohybu dětí, výživě v MŠ, vnitřní pohodě a celkovému prostředí mateřské školy v kontextu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání. Předmětem výzkumné části diplomové práce je zpracování a vyhodnocení dvoustupňového dotazníku, který je předložen učitelkám mateřských škol.
Stravovací návyky bankovních poradců a jejich možná rizika
Petříčková, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Tato práce se zabývá tématem sedavého zaměstnání bankovních poradců, jejich stravovacími návyky, pohybovou aktivitou a možnými zdravotními riziky, vyplývajícími ze sedavého způsobu života.. Cíl práce: Zjistit stravovací návyky bankovních poradců v ČSOB a.s., míru jejich pohybové aktivity a vyhodnotit možná zdravotní rizika. Metoda výzkumu: Výzkum proběhl v pobočkové síti ČSOB a.s. formou anketního šetření, kdy byl bankéřům osobně, nebo e-mailem distribuován dotazník. Celkový vzorek tvořilo 66 bankéřů, 40 žen a 26 mužů. Výsledky: 56 % bankéřů ze sledovaného vzorku se dle jejich zjištěného BMI pohybuje v pásmu nadváhy a obezity, u 73 % došlo za dobu, kterou pracují jako bankéři, k nárůstu hmotnosti. 79 % se v pracovním týdnu stravuje převážně v restauracích, 24 % má nízký příjem tekutin, 9 % jako hlavní zdroj tekutin uvádí slazené nápoje, 26 % konzumuje alkohol ve vyšším než doporučeném množství, 12 % nepěstuje žádnou pohybovou aktivitu. Výsledky potvrdily, že sedavé zaměstnání významně přispívá k nárůstu tělesné hmotnosti a že bankéři patří do rizikové skupiny z hlediska možného rozvoje civilizačních onemocnění. Klíčová slova: zdravá výživa, sedavý způsob života, obezita, kardiovaskulární onemocnění, pohybová aktivita
Zdravá výživa a sport v těhotenství
Piklová, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Těhotenství je období v životě ženy, které od základů mění život její, případně jejího partnera a i celé rodiny, protože na jeho konci je na svět přiveden nový jedinec. Proces jeho vývoje a růstu je samozřejmě uskutečňován prostřednictvím matky, která ho nosí ve svém těle zpravidla po celých devět měsíců, a během tohoto období a dokonce už i před otěhotněním je vývoj jedince výrazně ovlivňován matčiným životním stylem. Zdravým životním stylem je myšlena především pestrá a vyvážená strava a adekvátní pohybová aktivita, které mohou nejen zabránit nespočtu malformací plodu, ale i příznivě ovlivnit průběh samotného těhotenství a následné rehabilitace matky po porodu. Tato bakalářská práce pojednává právě o vlivu výživy a sportu na průběh těhotenství i vývoj plodu. Je rozdělena na část teoretickou, kde jsou shrnuty teoretické poznatky o této problematice, a část praktickou, kde je na toto téma rozveden výzkum. Teoretická část je rozdělena do tří hlavních kapitol. První z nich pojednává o těhotenství jako takovém, tzn. o vývoji jedince, o těhotenských změnách v těle matky a obecně o rodičovství. Ve druhé kapitole je rozebrána prekoncepční výživa a nutrice v těhotenství, včetně rozvedení energetické potřeby, potřeby jednotlivých makroživin a mikroživin, pitného režimu a nakonec alternativních výživových...
Role zaměstnavatelů při prevenci civilizačních onemocnění
Kollerová, Martina ; Lipšová, Vladimíra (vedoucí práce) ; Kožená, Ludmila (oponent)
Cílem této diplomové práce je definovat roli zaměstnavatelů při prevenci civilizačních onemocnění, přesněji prozkoumat existující účinné možnosti prevence civilizačních onemocnění, které může zaměstnavatel nabízet na pracovišti. Zjistit postoje zaměstnavatelů v České republice k těmto možnostem prevence a porovnat je s postoji zaměstnanců. Na případové studii dále demonstrovat účinnost vybraného nástroje prevence na pracovišti. V teoretické části jsou definovaná klíčová civilizační onemocnění, jejich prevalence a incidence v globálním měřítku a v ČR. Popsány jsou hlavní rizikové faktory těchto onemocnění s důrazem na ovlivnitelné rizikové faktory životního stylu. Výsledky rešerše nejnovějších přehledových studií sumarizují aktuální vědecky podložené informace o vlivu klíčových faktorů životního stylu v prevenci civilizačních onemocnění. Možnostmi ovlivňování rizikových faktorů civilizačních onemocnění ze strany zaměstnavatelů se zabývá analýza dostupné zahraniční literatury. Jejím cílem je najít hlavní oblasti intervence na pracovišti ze strany zaměstnavatele, srozumitelně je definovat a dále v praktické části zjišťovat rozsah využívání zaměstnavateli v ČR, zájem o využití v budoucnosti a míru zájmu účastnit se těchto oblastí intervence ze strany zaměstnanců v ČR. V praktické části práce bylo...
Ortorexie jako nová závislost: případová studie
Roztočilová, Dominika ; Vacek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Svěcená, Kateřina (oponent)
Východiska: V posledních letech, s rozvojem masmédií, se objevují nově vznikající pojmy, často také označované jako "novodobé" závislosti. Konkrétně pojem orthorexia nervosa s nímž přišel již v roce 1997 americký lékař Steven Bratman, dnes vzbuzuje zájem mezi mnoha odborníky. Mnozí z nich diskutují nad tím, zda tento pojem zařadit mezi poruchy příjmu potravy či jiné poruchy a nebo mu dát samostatné místo v klasifikačních systémech. Ortorexie však vykazuje mnoho podobností se závislostním chováním a to je také důvod proč jsem si vybrala toto téma bakalářské práce. Cíl: Má práce se vlastně zaměřuje na popis problematiky ortorexie z pohledu závislostního chování. Klade si za úkol zmapovat podobné etiopatogenetické mechanismy, které se podílí na vzniku obou poruch. Výzkumným cílem je tedy popsat podobnosti mezi ortorexií a závislostním chováním se zaměřením na rizikové faktory z bio-psycho-sociálního pohledu. Práce se mimo jiné zabývá shledáním podobností v průběhu, diagnostice a léčbě nemoci. Sledovány jsou zejména biologické, psychologické a sociální faktory související s výše jmenovaným rizikovým chováním s důrazem na rodinné prostředí. Metody: Vzhledem k volbě případové studie, vychází práce z metod kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří jedna respondentka, která se s danou problematikou...
Projekty Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol v podmínkách vybraného regionu
BLAFKOVÁ, Monika
Cílem této diplomové práce je zhodnotit fungování projektu "Mléko, ovoce a zelenina do škol" ve vybraném regionu, zjistit jeho případné nedostatky a navrhnout další směřování tohoto programu. Pro účely této diplomové práce byl zvolen region Táborsko. V rámci praktické části byl proveden výzkum na základních školách v tomto okrese a průzkum názoru rodičů napříč všemi devíti ročníky v jedné ze škol. V závěru práce jsou uvedeny problémové okruhy týkající se projektu a navržena některá opatření. Zhodnocena je zde také možnost využití biopotravin a regionálních potravin v rámci projektu a hodnocení tzv. "Pamlskové" vyhlášky ze strany škol i rodičů.
Povědomí žáků vybraných gymnázií o biopotravinách
Vaňková, Andrea ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Teoretická část diplomové práce se zabývá problematikou biopotravin a ekologického zemědělství. Primárním cílem je upozornit čtenáře na pozitiva i negativa spojená s biopotravinami, a proto se v této práci zmiňuji o srovnávání ekologických a konvenčních potravin. V praktické části jsou zjišťovány postoje a míra znalostí žáků na vybraných gymnázií z biopotravin. Průzkum byl veden na třech pražských gymnáziích. Praktická část je vytvořena pomocí kvantitativního výzkumu - dotazníkové šetření. K ověření stanovených předpokladů byly použity statistické metody. Při zpracování dotazníků jsem zjistila, že žáci mají spíše nedostatky ve zdravé výživě než v oblasti ekologického zemědělství, proto byl jako pedagogický výstup práce zvolen návrh vyučovací hodiny o zdravé výživě a biopotravinách. Výuková prezentace bude sloužit především žákům gymnaziálních škol, jejím záměrem bude zvýšit povědomí o této problematice.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.