Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 99 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování.
Vondrysová, Kristýna ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Název práce: Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování Cíle práce: Cílem této práce bude zjistit, zda existují veganští elitní sportovci, kteří se zúčastnili národních, mezinárodních soutěží ve sportech jako je vzpírání, strongman, silový trojboj a umístili se do třetího místa. Komparovat jednotlivé doporučení pro objem bílkovin ve stravě na základě veganské stravy, a v tomto smyslu komparovat doporučení pro využití veganské stravy v elitním sportu. Metoda: Tato práce je zpracována formou přehledové studie. Rešerše pro analýzu byla selektována pomocí klíčových slov: vegan elite athletes, vegan nutrition, elite sports nutrition, protein nutrition, silové sporty. Celkem 1077 studí obsahovalo jedno nebo více klíčových slov naší práce a tvořili základ pro užší selekci. Bylo vybráno celkem 12 vyhovujících studií pro vzájemnou komparaci. Základní metodou je metaanalýza. Výsledky: Průměrné doporučené hodnoty k příjmu bílkovin dosahují 1,8±0,3g/kg tělesné hmotnosti. Celkem 66 % z 12 analyzovaných studií souhlasilo s tvrzením, že veganská nutrice nabízí možnosti pro plnohodnotné zastoupení složky bílkovin ve stravě a vytváří tedy potřebné předpoklady pro dosažení vysokého sportovního výkonu. Je ale nutné opatrné komplexní navržení...
Palmový tuk ve výživě člověka
Kňákalová, Klára
Lipidy jsou jednou z hlavních živin, které člověk přijímá stravou a plní v těle mnoho důležitých fyziologických funkcí. Nejdůležitější složkou lipidů z hlediska výživy je obsah a složení mastných kyselin. Některé z těchto mastných kyselin jsou esenciální, což znamená, že si je organismus neumí vyrobit sám, tudíž je musí přijmout potravou. Produktů s palmovým olejem přibývá, hlavně díky jeho vhodným fyzikálním a chemickým vlastnostem. Proto tato bakalářská práce pojednává o palmovém oleji v souvislosti s výživou člověka. V první části práce je popsána palma olejná, její pěstování a složení palmového oleje. V dalších částech práce najdeme funkci tuků a mastných kyselin ve výživě, využití palmového oleje, hlavně v potravinářském průmyslu a jeho vliv na organismus člověka. V závěrečné části práce jsem se věnovala dopadu pěstování palmy olejné na životní prostředí.
Výživa u aerobního cvičení
Kalová, Veronika
Moje bakalářská práce se zabývá dostupnými teoretickými poznatky v oblasti aerobního cvičení. Popisuje výhody a nevýhody tohoto typu cvičení a zaměřuje se na důleţitost výţivy s tím spojenou. Začátek práce popisuje svalovou činnost, včetně svalu, jeho stavby a sloţení, či tepovou frekvenci. Dále jsou zařazeny aerobní aktivity, které jsou veřejnosti nejvíce známé jako např. běh, cyklistika a plavání. Pro zvládnutí správného stravování při aerobním cvičení je důleţité znát i racionální stravu. Proto se v kaţdé kapitole vychází z obecných doporučení pro jednotlivé ţiviny aţ k limitům pro aerobní sporty.
Výživa a pitný režim při pohybové aktivitě
Keresztesová, Nela
Tato bakalářská práce se zabývá výživou a pitným režimem při pohybové aktivitě. Hlavním cílem této práce je kompletní shrnutí všech složek potravy při sportování a redukční dietě. Práce dále shrnuje poznatky o potravinách a nápojích vhodných pro výživu a popisuje rizika a následky nevhodných potravin a nápojů, které negativně působí na lidské zdraví a zapříčiňují vznik různých onemocnění. V závěrečné části je vedle doporučeného denního příjmu potravin uveden návrh jídelníčku pro ženu s cílenou redukcí hmotnosti o 5 kg během 10 týdnů.
Stravování žáků druhého stupně
Bílková, Monika ; Kočí, Jana (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Zdravá strava je dnes nejenom důležitý aspekt života jako takového, ale stále více diskutované téma na školách a jedna z kapitol předmětu Výchova ke zdraví. Díky včasné prevenci můžeme zabránit vzniku civilizačních chorob, jako jsou ischemická choroby srdeční, diabetes mellitus, rakovina, nebo obezita. Všem těmto chorobám se díky zdravé stravě, dostatku pohybu a vedení ke zdravému životnímu stylu dá předejít. Zlom ve vývoji člověka nastává v období dospívání, a proto mne zajímá, zda se žáci sídlištní základní školy stravují v souladu s výživovými doporučeními, či nikoliv. To je také cílem této práce. Zjistit do jaké míry se žáci druhého stupně stravují zdravě, zda se jejich stravování vzhledem k vývoji dětí v důsledku dospívání zlepšuje a ve které oblasti stravování nebo stravovacích návyků dosáhli žáci nejlepších a nejhorších výsledků. Práce má dvě části. V teoretické části jsem se zabývala zdravím a vhodným stravováním adolescentů obecně. Tato část vychází z odborné literatury zabývající se zdravím, zdravím dětí a doporučenou výživou populace, zejména pak výživou dětí na druhém stupni základní školy. Na základě dosavadních poznatků týkajících se zdravého stravování jsem v praktické části srovnávala obecné požadavky na výživu s výsledky žáků základní školy. Dále pak tato část zahrnuje projekt žáků...
Znalosti žáků vybraných základních škol o ovoci a zelenině a jejich významu pro lidské zdraví
Lišková, Veronika ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Teoretická část této práce se zabývá významem ovoce a zeleniny z hlediska lidského zdraví. Nejdříve se kapitoly věnují rozdělení ovoce a zeleniny do skupin a významu konkrétních druhů ovoce a zeleniny. Další kapitoly se zabývají vitamíny, minerálními látkami a vlákninou, které jsou v ovoci a zelenině hojně zastoupeny. Nedílnou součástí je také projekt Ovoce a zelenina do škol. V poslední části teoretické části jsou rozebrány tematické plány ZŠ Bratří Venclíků, konkrétně témata týkající se ovoce a zeleniny. Praktická část je postavena na výsledcích kvantitativního šetření formou dotazníku, které se zaměřovalo na znalosti žáků o ovoci a zelenině a jejich významu pro lidské zdraví. Šetření probíhalo na dvou pražských základních školách, a to ZŠ Bratří Venclíků a ZŠ Campanus. Část otázek je zaměřena na oblíbenost ovoce a zeleniny u žáků, část se týká testových otázek o znalostech vitamínů, minerálních látek, vlákniny, alternativního stravování a dalších témat týkajících se ovoce a zeleniny. Výsledky poukazují na průměrnou až podprůměrnou znalost žáků v oblasti prospěchu ovoce a zeleniny. Celkově zvolili žáci 695 správných odpovědí z 1512 možný, což tvoří 46 % správných odpovědí. Na základě těchto výsledků byla navržena výuková jednotka, která si klade za cíl upřesnit a upevnit informace o ovoci a...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 99 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.