Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 59 záznamů.  začátekpředchozí29 - 38dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Káva, čaj a čokoláda v každodenní kultuře raně novověkých šlechtických sídel v českých zemích
MAREŠOVÁ, Dana
Předkládaná diplomová práce Káva, čaj a čokoláda v každodenní kultuře raně novověkých šlechtických sídel v českých zemích se věnuje dějinám každodennosti šlechty v Království českém a Markrabství moravském od poloviny 17. do konce 18. století s důrazem na hmotnou kulturu, která sloužila k popíjení kávy, čaje a čokolády. Výchozím pramenem pro tuto práci se staly zámecké inventáře a inventáře městských paláců. Prvotně byly určeny vybrané šlechtické rody a poté přiblížena jejich rezidenční síť. Dále se práce zaměřila na topografii sídel a umístění zkoumaných předmětů ke konzumaci kávy, čaje a čokolády do konkrétních prostor zámků či paláců. Na základě toho se autorka práce pokusila o rekonstrukci myšlení, jednání a životních postojů šlechty a o přiblížení symbolického významu výzdoby prostor sídel a role předmětů v reprezentaci šlechtice, při obohacování jeho civilizačních a kulturních návyků. Opomenuto nebylo ani složení předmětů a další doplňky, které se společně s kávou, čajem a čokoládou podávaly. Inventáře byly podrobeny dalšímu hlubšímu průzkumu, který pomohl vytvořit sociální a mocenskou stratifikaci na základě předmětů ke konzumaci kávy, čaje a čokolády. Vznikla i další srovnání, a to porovnání reprezentace jednotlivých příslušníků rodů a také vlastnictví zkoumaných předmětů na základě genderového vymezení. Předkládaná práce se dále pokusila o proniknutí do problematiky symbolické komunikace.
Dokument o Du Du
Willertová, Aneta ; Bačíková, Alžběta (oponent) ; Klímová, Barbora (vedoucí práce)
Diplomová práce sestává z procesuálního autoportrtu formou videodokumentu s výrazními autoreferenčními strategiemi. Du Du si nalévá čaj.
Bioaktivní látky růže šípkové
Ďubašáková, Mária ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto diplomovej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnych látok ako sú celkové polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch z Ruže šípkovej. V druhej časti bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie etanolu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich účinku proti voľným radikálom, popis čaju, popis Ruže šípkovej a možnosti spektrofotometrického stanovenia prírodných látok, a na záver základné rozdelenie baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené etanolové a vodné extrakty v ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a antioxidačná aktivita Výsledky stanovovania polyfenolov a flavonoidov ukazujú, že pre lúhovanie kvetu je vhodnejšie rozpúšťadlo s etanolom, a pri lúhovaní oplodia šípku je vhodnejšie rozpúšťadlo voda. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity macerátov nenastali žiadne významné rozdiely, mierne vyššiu antioxidačnú aktivitu vykazujú maceráty z kvetu šípku. Extrakty vykazovali antimikrobiálnu aktivitu najmä proti Micrococcus luteus a mierne proti Bacillus cereus. Najväčšia antimikrobiálna aktivita bola stanovená u etanolových macerátov kvetu proti Micrococcus luteus
Pitný režim v dorosteneckém věku
ŘÍHOVÁ, Eliška
Bakalářská práce zkoumá příjem tekutin v dorosteneckém věku. Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu a celkové množství přijatých tekutin v dorosteneckém věku. Práce se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá vlivem tekutin na organismus dorostence, všímá si onemocnění vzniklých nadbytečným nebo nedostatečným příjmem tekutin, věnuje se skladbě tekutin a jejich působení na organismus. Výzkum byl zpracován dotazníkovým šetřením, které zkoumalo celkový příjem tekutin, jejich skladbu a druhy (čaj, káva, mléko a polévky) přijaté za 24 hodin, nejčastější denní dobu konzumace tekutin a množství jejich příjmu v závislosti na aktivitě dorostenců. Získaná data byla vyhodnocena a následně byly vytvořeny grafy a tabulky. Výzkum ukazuje, že více než polovina respondentů má vysoký příjem tekutin. Přibližně jedna třetina má fyziologický příjem tekutin a jedna pětina má nízký příjem tekutin. U respondentů převládá v pitném režimu převážně pitná voda. Naopak nejmenší zastoupení má káva a energetické nápoje. Dorostenci nejčastěji konzumovali instantní kávu a nejméně vídeňskou melange, ledovou kávu, 3 v 1, irskou kávu a americano. Mezi nejoblíbenější druh čaje patří ovocný a nejméně oblíbeným je čaj bylinný. Více než polovina respondentů konzumuje polotučné mléko a nejméně mléko nízkotučné. Nejoblíbenější polévkou je kuřecí nebo hovězí vývar, nejméně oblíbenými jsou polévky brokolicová a česnečka. Nejvíce respondentů konzumuje tekutiny nejčastěji doma odpoledne a večer, nejméně při obědě. Příjem tekutin je ovlivněn i sportovní aktivitou. Většina dorostenců se věnuje sportu závodně nebo rekreačně, malé množství jedinců se sportu nevěnuje vůbec. Mezi nejoblíbenější sport patří fotbal, nejméně oblíbený je volejbal.
Fair trade v mezinárodním obchodě s čajem na příkladu Keni
Císařovská, Tereza ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Hinčica, Vít (oponent)
Práce zkoumá koncept fair trade a mezinárodní obchod s čajem a obojí pak vtahuje na ekonomiku Keni. Všechna tři témata jsou nejdříve samostatně vysvětlena z obecného pohledu, dále navzájem propojována a všechna se spojují ve třetí kapitole. Cílem práce je popsat fair trade a mezinárodní obchod s čajem tak, aby si čtenář byl schopen představit podmínky mezinárodního trhu s čajem a udělat si názor na to, jakou roli v něm hraje fair trade, jestli opravdu pomáhá a jaký má vliv.
Postavení Vietnamu na světovém trhu čaje
Tran, Hoang Phuong ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Drozen, František (oponent)
Bakalářská práce je zaměřená na postavení Vietnamu na světovém trhu čaje. Práce je rozdělená do tří kapitol. První kapitola obsahuje teoretickou část práce, kde je popsána stručná historie čaje a informace o čajovníku, jeho pěstování a zpracování. Druhá část je věnována analýze světového trhu čaje. Je zde zahrnuta analýza vývoje produkce, nabídky, spotřeby a poptávky, dále vývoj cen, formy obchodu s čajem a regulace na tomto trhu. V poslední kapitole se zaměřím na analýzu postavení Vietnamu na světovém trhu čaje a na základě zjištěných skutečností navrhnu doporučení pro zefektivnění čajového odvětví ve Vietnamu a pro zvýšení jeho konkurenceschopnosti na světovém trhu.
Čajová kultura. Fenomén pití čaje a související obřady ve společnosti
Neubauerová, Adriana ; Rychlík, Martin (vedoucí práce) ; Soukup, Václav (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou čajových rituálů z teoretického i empirického hlediska. Je rozdělena na dvě základní části. Úvodní kapitola představuje rozbor obecných informací o pěstování, zpracování a účincích čaje. Další potom mapují rituály a zvyklosti spojené s pitím čaje ve vybraných oblastech. Druhá část se zaměřuje především na Českou republiku a její tradiční konzumaci bylinných odvarů, sběr a zpracování potřebných rostlin. Součástí je také empirický výzkum, který zjišťuje, zda je v české kultuře zakořeněný nějaký specifický rituál spojený s pitím čaje a zda mají Češi, i přes vysokou oblibu asijského čaje, důvěru v účinky bylinných čajů. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou, prostřednictvím techniky dotazníkového šetření. Hypotézy byly povětšinou potvrzeny. Klíčová slova: bylinné čaje, čaj, čajová kultura, obřad, rituál
Fairtradový čaj na českém trhu
RYSOVÁ, Kateřina
Cílem této práce je popsat situaci s fairtradovými výrobky na českém trhu a vymezit produkční standardy pro pěstitele a obchodníky s fairtradovým čajem. V teoretické části jsou popsány základní informace o čaji, systému fair trade a fairtradovém čaji. Praktická část se zabývá spotřebitelským chováním při nákupu fairtradového čaje a průzkumem nabízeného sortimentu fairtradových výrobků v maloobchodních jednotkách.
Pěstování čaje v Indii
Malcová, Zuzana ; Bendíková, Soňa (vedoucí práce) ; Duda, Petr (oponent)
Cílem bakalářské práce je ucelený popis indického čajového průmyslu. Práce se zaměřuje zejména na tři hlavní oblasti produkce čaje v Indii; totiž na Ásám, Dárdžiling a Nílgiri. Hlavním přínosem je souhrnné pojednání o tematice čajového průmyslu v Indii s ohledem na mnoho jeho dalších aspektů. Úvodní část bakalářské práce hovoří o prvních zmínkách o čaji v Indii včetně historie zakládání čajových plantáží na indickém území. Druhá část mapuje různé stránky čajového průmyslu: pěstování čaje a sběr čajových listů, jejich zpracování i prodej, pracovní sílu, ochranná obchodní loga a postavení Indie na mezinárodním trhu s čajem. Posledním tématickým okruhem, kterému se práce věnuje, je způsob konzumace čaje v Indii a její specifika.
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent) ; Štemberk, Jan (oponent)
Disertační práce pojednává o konzumu kakaa, kávy, čaje a čokolády v meziválečném Československu a na základě získaných statistických dat a prozkoumání archivních pramenů přichází s vymezením skupiny střední vrstvy obyvatelstva, která uvedené komodity konzumovala. Práce ukazuje rozložení konzumu zkoumaných komodit v dělnických a úřednických rodinách, přináší pohled na život rodin, rozložení jejich výdajů a velikost příjmů. Poukazuje na zastoupení pochutin ve spotřebním koši spotřebitelů a ukazuje elasticitu uvedených komodit. Za ústřední část výzkumu zvolila disertační práce české země, jelikož právě zde byly dobře dostupné veškeré údaje a prameny. Práce objasňuje příčiny konzumace kakaa, kávy, čaje a čokolády a dochází k závěru, že každá pochutina byla konzumována z jiného účelu, z čehož vyplýval i status luxusu těchto poživatin. Konzumace čaje byla určena pro vyšší vrstvy obyvatelstva, čokoládu zakupovali převážně úřednické rodiny, avšak postupem dvacátých let pronikala drobná spotřeba čokoládových produktů taktéž mezi střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Čokoládové výrobky podléhaly na počátku dvacátých let přepychové dani. Kakao se užívalo ve spojení s vařením a pečením, avšak v rodinách příliš dostupné nebylo. Kávu pily všechny vrstvy obyvatel, ovšem spotřeba se odvíjela od společenského statusu konzumenta. Hojně spotřebovávaly rodiny žitnou kávu a cikorku. Odlišnosti mezi vrstvami byly ještě více umocněny regionálními rozdíly, které disertační práce taktéž vyzdvihuje. Dále podrobně zkoumá výši cel daných komodit, která v meziválečném období značně kolísala, a dochází k závěru, že cla až neúměrně zvyšovala cenu produktů a znemožňovala konzumentům zakoupit vyšší množství těchto pochutin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 59 záznamů.   začátekpředchozí29 - 38dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.