Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 238 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Rozvoj malého rodinného podniku
Perničková, Lucie ; Bednářová, Markéta (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na rozvoj malého rodinného podniku s názvem Vinařství Bukovský, které se nachází v obci Přítluky v Jihomoravském kraji. Práce se skládá ze tří částí. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy vztahující se ke zkoumanému tématu a podrobný popis vybraných analytických metod. V analytické části je za pomocí těchto analýz zhodnocen současný stav podniku a odhaleny jeho nedostatky. V návrhové části jsou podrobně rozepsány jednotlivé návrhy rozvoje vinařství.
Těkavé látky ve vínech minoritně zastoupených odrůd
Riedlová, Eliška ; Rychetský, Matěj (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a porovnání aromatického profilu vybraných vzorků bílých vín minoritně zastoupených odrůd. Pro experimentální část byly vybrány a analyzovány odrůdy Neuburské a Kerner, pocházející ze čtyř vinařských oblastí: slovácké, znojemské, velkopavlovické a mikulovské. Pro identifikaci a kvantifikaci těkavých látek byla využita headspace mikroextrakce na pevnou fázi ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí. Pomocí 16 standardů byla ověřena linearita použité metody, tyto byly následně použity pro kvantifikaci; koeficienty spolehlivosti R2 se pohybovaly v rozmezí 0,9816 - 0,9995. Ve vzorcích bylo celkem identifikováno 62 těkavých látek. Ze všech identifikovaných sloučenin bylo vybráno 21 látek zastoupených ve většině vzorků a tvořících největší podíl na aroma obou odrůd. Ve všech vzorcích výrazně převažovaly estery, mírně se však lišilo složení vzorků z různých oblastí.
Vinařství Plchut
Charvátová, Michaela ; Muroň, Ivo (oponent) ; Ležatka, Lukáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá návrhem novostavby rodinného vinařství Plchut v Mutěnicích. Návrh vychází z projektu vypracovaného v rámci předmětu Ateliér architektonické tvorby 2 (AG032). Samotný pozemek se nachází na severozápadním svahu Zadní hory v nadmořské výšce 183 m n. m., asi 2 km od centra. Téměř na konci dlouhé sklepní uličky (ulice Vinařská) vedoucí ze středu obce. Pozemek spadá do oblasti ‚‚Vinné búdy‘‘. Po celé délce pozemku probíhá rapidní svahování, které se mírní ve 2/3 pozemku směrem k jihovýchodní straně. Řešený komplex je dostupný hlavním vstupem návštěvníků zpevněnou cestou z místní pozemní komunikace (ulice Vinařská) a vstupem pro zaměstnance a techniku z navazující vedlejší komunikace, která vede k vinicím. Při návrhu byl kladen důraz na funkčnost, dostatečnou manipulační plochou a zachování jednoduchosti a minimalistického vzhled. Proto je objekt částečně zapuštěný v terénu. Schová se tak velké množství celkové hmoty komplexu. Zakopané objekty využijí teplotní stálost zeminy k ochlazení vnitřních prostor skladů a výrobní haly. Všechny budovy obklopují manipulační dvůr a svým objemem definují jeho plochu, která zároveň určuje výrobní část celého komplexu. Pro viditelné oddělení veřejné části používané návštěvníky a výrobní části pro zaměstnance je objekt rozdělen do 2 výškových úrovní. Použitím kombinace sedlových a plochých zelených střech je docíleno podobnosti s okolními vinnými sklepy. Střechy a výškové rozdíly a různá povrchová úprava rozdělují celkový objekt na víc menších celků, aby celkový objekt tolik nenarušoval zástavbový rytmus a řád celé sklepní uličky.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Valová, Markéta ; Velehradská, Dagmar (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce bylo navrhnout vinařský dům ve volné krajině v tradiční vinařské oblasti Mikulov. Navržená stavba slouží jako čtyřhvězdičkový hotel s apartmánovými pokoji, restaurací, wellness, prodejnou vína a drobným vinařským hospodářstvím se skladováním vína. Z pozemku se naskýtají unikátní výhledy na město Mikulov, vrch Turold a okolní vinice. Podélná osa stavby je orientována směrem na severovýchod-jihozápad. Většina pokojů, restaurace, terasy i obě atria jsou směřována na výhledové osy. Objekt má jedno podzemní podlaží a tři nadzemní podlaží. Je zasazen do svažitého terénu, a svým racionálním a lineárním pojetím kontrastuje se zvlněnou mikulovskou krajinou. Inspiruje se terasovitými útvary v blízkém okolí a terasovitosti využívá i ve své hmotě. Vytváří tak novou krajinnou dominantu a materiálovým pojetím připomíná přírodní vápencové geologické útvary, které se vyskytují v okolí Mikulova. Pravidelný rytmus okenních otvorů na fasádě odkazuje na mikulovskou renesanci. Menší otvory a prosklené plochy, světlá barva fasády, zelená střecha a stínící prvky zamezují přehřívání objektu v létě. Vodní prvek na nádvoří nabízí návštěvníkům příjemné osvěžení.
Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína
Dlapalová, Kristýna ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vinného moštu během procesu kvašení. Byly porovnávány chemické parametry vzorku moštu s přidanou komerční kvasinkou a autochtonní kvasinkou. V teoretické části je popsána réva vinná a její odrůdy. Více je rozepsána odrůda Saugvinon, která je stěžejní pro tuto práci. Dále je v teoretické části popsána stavba hroznu a jeho chemické složení, technologie výroby vína a choroby vína. Technologie výroby je rozdělena na jednotlivé kroky při výrobě (např.: sběr hroznů, lisování, fermentace a školení vína). V experimentální části jsou popsány použité metody stanovení chemických parametrů, včetně použitých chemikálií a přístrojů. Dále jsou shrnuty výsledky stanovení redukujících cukrů, titrovatelných kyselin, alkoholu a pH moštu. Diskuse obsahuje komentář k získaným výsledkům.
Analýza registrů Microsoft Windows
Hula, Miroslav ; Drozd, Michal (oponent) ; Chmelař, Petr (vedoucí práce)
Poznání a práce s registry operačního systému Microsoft Windows je z pohledu bezpečnosti d ů ležitou schopností. Tuhle schopnost využívá jak škodlivý software, tak i software pro opravu poškozených registr ů , u kterých poškození vzniklo právě činností škodlivého softwaru. Aplikace pro přístup a práci s registry jsou však závislé na platformě, co nemusí být vždy výhodné a m ů že to vézt k dalším problém ů m, když tato platforma není bezpečná. Proto je cílem této práce vytvořit aplikaci pro přístup a práci s registry, která bude nezávislá na platformě a umožní analyzovat vlivy škodlivého softwaru na ně.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM BRNO
Skrývalová, Dominika ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Moravské vinařské centrum Brno , sídlo Vinařského institutu, reprezentuje moravské vinohradnictví a vinařství. Budova nad historickými sklepy nabízí edukační i kulturní vyžití pro odborníky i širokou veřejnost. Tuto funkci doplňuje restaurační zařízení, ubytování a wellness provoz. Budova čistých, geometrických tvarů je zároveň bránou do zeleného pásu spojující ulici Hlinky s Vaňkovým náměstím.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM
Kršková, Nikola ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Předmětem diplomové práce je návrh vinařství s vinotékou, salonem vín a degustačními prostory. Dále čtyřhvězdičkový hotel pro šedesát osob s restaurací, malým wellness centrem, a to vše samozřejmě s dostatečným technickým zázemím. Tento nově navržený objekt je osazen v extravilánu města Mikulov mezi přírodními rezervacemi Turold a Růžový vrch. Právě Růžový vrch se stal inspirací pro tento návrh. Navrhuji zde terasy, jakožto analogii na pěstování vinné révy na terasách, přičemž majitelem zde pěstovaných vinohradů je právě investor. Základní koncept vznikl v závislosti na svažitosti terénu a na orientaci vůči světovým stranám. Dále jsem se snažila maximálně využít hodnotných výhledů a potlačit výhled na technickou zónu, jež se nachází jihozápadně od dané parcely. Důležitým výrazovým prvkem mého návrhu je předsazený fasádní systém z keramických “jeklů”, jež primárně slouží jako slunolam.
Analýza vína pomocí moderních analytických metod
Škařupa, Přemysl ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce je věnována problematice analýzy vína pomocí moderních analytických metod. Tematicky je rozdělena do dvou kapitol. V první části se zabývá chemickým složením vína od hlavních složek až po složky ve stopovém množství. Druhá část je věnována přehledu nejdůležitějších moderních analytických metod, které se používají pro analýzu jednotlivých sloučenin ve víně a hodnotí je z hlediska rozličných parametrů.
Vinařská tradice v Bratislavě
Horváth, Dávid ; Uhrík,, Martin (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Vinohradnictví odpradávna patřilo k Bratislavě. V archivních zprávách se zmiňuje již od poloviny 13. století. Vinice se táhly od Bratislavského hradu až do Rače a Vajnor. Zejména v minulém století začala vinice ve velkém nahrazovat výstavba bytových a rodinných domů. Tento trend stále přetrvává a developeři lákají na bydlení s výhledem na město a blízkost přírody, z níž však sami ubírají. Vinohrady tak už století ustupují rozvíjející se městu a toto historické dědictví upadá do zapomnění. Vinohrady však nejsou pouze vzpomínkou na slavnou minulost, ale i nenahraditelné tvoritele biodiverzity a přispívá k lepšímu klimatu města. Cílem diplomové práce je analýza ústupu vinic rozrůstající se Bratislavě. Podmínky pro pěstování vinné révy a jeho zpracování v Bratislavě a okolí. Následně nalezení vhodné formy a uplatnění výstupů z analytické části v konkrétním architektonickém návrhu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 238 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.