Název:
Těkavé látky ve vínech minoritně zastoupených odrůd
Překlad názvu:
Volatile substances in wines of minor varieties
Autoři:
Riedlová, Eliška ; Rychetský, Matěj (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a porovnání aromatického profilu vybraných vzorků bílých vín minoritně zastoupených odrůd. Pro experimentální část byly vybrány a analyzovány odrůdy Neuburské a Kerner, pocházející ze čtyř vinařských oblastí: slovácké, znojemské, velkopavlovické a mikulovské. Pro identifikaci a kvantifikaci těkavých látek byla využita headspace mikroextrakce na pevnou fázi ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí. Pomocí 16 standardů byla ověřena linearita použité metody, tyto byly následně použity pro kvantifikaci; koeficienty spolehlivosti R2 se pohybovaly v rozmezí 0,9816 - 0,9995. Ve vzorcích bylo celkem identifikováno 62 těkavých látek. Ze všech identifikovaných sloučenin bylo vybráno 21 látek zastoupených ve většině vzorků a tvořících největší podíl na aroma obou odrůd. Ve všech vzorcích výrazně převažovaly estery, mírně se však lišilo složení vzorků z různých oblastí.
The thesis focuses on the analysis and comparison of the aromatic profile of selected samples of white wines of minority varieties. For the experimental part, the varieties Neuburger and Kerner, originating from four wine regions: Slovácko, Znojmo, Velké Pavlovice, and Mikulov, were selected and analyzed. For the identification and quantification of volatile compounds, headspace solid-phase microextraction combined with gas chromatography and mass spektrometry detection was used. The linearity of the applied method was verified using 16 standards, which were subsequently used for quantification; the reliability coefficients R2 ranged from 0,9816 to 0,9995. A total of 62 volatile compounds were identified in the samples. Of all the identified compounds, 21 substances were selected as being present in the majority of the samples and constitued the largest contribution to the aroma of both varieties. In all samples, esters were predominant, but the composition of samples from different areas varied slightly.
Klíčová slova:
aromatické látky; GC-MS; SPME; víno; aroma compounds; GC-MS; SPME; wine
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/247344