Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení těkavých látek vín odrůdy Hibernal
Burian, Martin ; Rychetský, Matěj (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Předmětem předkládané bakalářské práce bylo stanovení aromatických látek u vín odrůdy Hibernal a následné porovnání aromatického profilu jednotlivých vzorků s cílem prozkoumat možnosti geografické autentifikace vín této odrůdy na základě obsahu těkavých látek. Celkem bylo analyzováno 19 vzorků ze čtyř moravských podoblastí. Analýza aromatického profilu byla provedena pomocí techniky HS-SPME-GC-MS. Všechny vzorky byly následně podrobeny deskriptivní statistické analýze. Z výsledků je patrné, že z profilu 25 vybraných těkavých sloučenin nelze rozeznat vzorky podle místa původu.
Aplikace rostlinného extraktu do nečokoládových cukrovinek
Rychetský, Matěj ; Saláková, Alena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací výroby želé cukrovinek, aplikací bylinného extraktu do vyrobených cukrovinek a následnou charakterizací vyrobených vzorků z hlediska těkavých (aromatických) látek, celkových fenolických látek, antioxidační aktivity a senzorické kvality. Optimalizační parametry – množství želatiny a přídavek kyseliny citrónové, byly vybrány na základě provedené senzorické analýzy. Jako optimální se ukázaly přídavky 7,5 % želatiny a 2 % kyseliny. Zdroji pro výrobu bylinných extraktů byly rostliny Aronia melanocarpa a Echinacea purpurea, které jsou známy pro svůj vysoký obsah bioaktivních látek. Další senzorickou analýzou bylo určeno optimální množství přidávaného extraktu do vzorků želé cukrovinek – v případě arónie 4 % a v případě echinacey 1 % extraktu. Ve vzorku s aróniovým extraktem o optimálním složení, tedy 7,5 % želatiny, 2 % kyseliny citrónové a 4 % extraktu, bylo stanoveno 46 těkavých látek, z toho nejvíce byly zastoupeny nonanal (12,17 %) a thymol (8,70 %), celkový obsah polyfenolů byl 472,88 ± 8,02 gGAEg-1 vzorku a antioxidační aktivita byla stanovena na 828,99 ± 17,74 gTEACg-1 vzorku. Vzorek s echinaceovým extraktem o optimálním složení, tedy 7,5 % želatiny, 2 % kyseliny citrónové a 1 % extraktu, obsahoval 56 těkavých látek, nejvíce zastoupenými byly nonanal (12,08 %), thymol (6,19 %) a dekanal (5,52 %), celkové polyfenoly v tomto vzorku byly stanoveny na 291,09 ± 10,17 gGAEg-1vzorku a jeho antioxidační aktivita byla stanovena na 850,91 ± 30,29 gTEACg-1 vzorku. Jako více příjemné/přijatelné byly hodnoceny vzorky s přídavkem aróniového extraktu, který cukrovinkám dodával ovocnou, lehce nakyslou chuť a růžovou až tmavě fialovou barvu; vzorky s echinaceou měly bylinnou vůni a chuť a oranžovou barvu.
Ověření přesnosti metody stanovení vonných látek s alergenními účinky
Rychetský, Matěj ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá ověřením přesnosti metody stanovení potenciálně alergenních vonných látek v cukrovinkách. V teoretické části jsou popsány syntetické i přírodní vonné látky, které se v potravinách vyskytují, důkladněji jsou popsány látky potenciálně alergenní. Dále je stručně charakterizována metoda mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií, která byla při měření použita. Nakonec jsou popsána základní kritéria měřená při validaci analytické metody. V experimentální části byla ověřena opakovatelnost a reprodukovatelnost metody HS-SPME-GC-MS pro stanovení potenciálně alergenních vonných látek s použitím standardů vonných látek a vybraných vzorků kandytových cukrovinek. Měřením bylo zjištěno, že použitá metoda je vhodná při kvalitativním stanovení (na základě retenčních časů), ovšem při kvantitativním stanovení (na základě ploch píků) metoda vykazuje menší přesnost, jejímu zlepšení budou věnovány následující experimenty.

Viz též: podobná jména autorů
3 Rychetský, Miloslav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.