Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 167 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.17 vteřin. 

Amatérský překlad titulků k francouzským filmům
Holasová, Kateřina ; Šotolová, Jovanka (vedoucí práce) ; Duběda, Tomáš (oponent)
Tato práce popisuje problematiku amatérských titulků, zejména k francouzským filmům. Věnujeme se jejich produkci, distribuci i recepci a konfrontujeme je s titulky oficiálními. V analýze pak porovnáváme titulky oficiálního překladatele a dvou amatérských překladatelů k filmu La Haine, v níž se zaměřujeme na překlad nekonvenční francouzštiny včetně "verlanu" a na překlad reálií. Amatérské titulkování je v dnešní době nepřehlédnutelným fenoménem, jen málokdo mu však věnuje pozornost a rozumí mu. Tato práce by proto měla seznámit čtenáře s českým kontextem amatérských titulků.

Syndrom vyhoření v učitelské profesi
Vilčková, Stanislava ; Hanušová, Marie (vedoucí práce) ; Jana, Jana (oponent)
Bakalářská práce pojednává o problematice syndromu vyhoření u učitelů na středních školách. Cílem této práce bylo zjistit závislost míry vyhoření učitelů středních škol na několika faktorech, kterými byly věk, délka pedagogické praxe, typ střední školy, počet žáků ve třídě a počet žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve třídě. Pro zjištění výzkumných cílů byla použita metoda dotazníkového šetření a individuální rozhovory s učiteli na středních školách. Z výsledků výzkumu vyplývá, že míra vyhoření nezávisí na věku ani na délce pedagogické praxe, zatímco počet žáků se na vzniku tohoto syndromu podílí. Vliv výskytu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na vznik syndromu vyhoření nebyl prokázán z důvodu nedostatečného reprezentativního vzorku respondentů. Syndrom vyhoření vzniká působením dlouhodobého stresu, jeho výskyt je pro každého jedince individuální, neexistují zaručené metody, jak tomuto syndromu předejít. Odolnost závisí na několika faktorech, těmi jsou osobnostní charakteristiky, schopnost zvládat stres, vliv okolí, druh vykonávané profese. Jedním ze základů preventivního působení proti syndromu vyhoření je být o něm informován, znát okolnosti jeho vzniku, jeho příznaky a fáze průběhu.

Strategická analýza a její využití v podnikání
Derenchuk, Anastasia ; Kovář, František (vedoucí práce) ; Dvořák, Jiří (oponent)
Cílem této diplomové práce je tvorba optimální strategie budoucího vývoje vybraného podniku na základě jeho strategické analýzy a aplikace teoretických poznatků z oblasti podnikové ekonomiky na konkrétní podnikatelský plán. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část vysvětluje základní pojmy a popisuje jednotlivé analýzy, které jsou následně použity v části praktické a vedou ke konečné volbě konkrétní strategie, udává základní informace o podnikatelském plánu, jeho struktuře a obsahu. Praktická část analyzuje externí a interní prostředí podniku. Za pomoci těchto analýz je následně sestavena SWOT analýza. Na základě výsledků je navržen budoucí vývoj podniku, který se opírá o poslání a vizi firmy, stanovené na začátku, a uskutečněn výběr vhodné strategie. Následně praktickou část tvoří konkrétní a reálný podnikatelský plán, navržený pro změny v již existujícím salonu krásy "ALLURE".

The 2008 crisis and the response of France in the European context
Giusiano, Grégoire ; Maitah, Mansoor (vedoucí práce) ; Anna, Anna (oponent)
Cílem této práce je analýza důsledků finanční krize z roku 2008 ve Francii a přímých reakcí vlády na tuto situaci. Tato problematika je analyzována v porovnání s různými evropskými zeměmi, které jsou sousedními státy Francie. V první části analyzujeme příčinu této krize, konkrétněji finanční krize. Soudíme, že finanční krize vzniká nárůstem dluhu ze špatné investice. Poté je krize zkoumána na příkladu Velké hospodářské krize z roku 1929, kde americká vláda provedla opatření pomocí dokumentu New Deal. Vysvětlíme, že tyto kroky nebyly zaměřeny pouze na plánovanou distribuci peněz poptávkou, ale také donutily vládu, aby se zaměřila na reformování celkového ekonomického prostředí a přidělování práce lidem. Po nastudování krize z roku 2008 ve Spojených státech zjišťujeme, že ačkoli krize začala ve finančním sektoru, její následky byly viditelné v celé ekonomice Spojených států amerických. V druhé části analyzujeme hlavní francouzské ekonomické trendy po Druhé světové válce. Uvidíme, že po třiceti letech vysokého růstu a sociálního rozvoje, byla země po třicet let v klesajícím trendu ekonomického rozvoje. Zaměříme se na nezaměstnanost, která je významným ukazatelem politického a ekonomického systému ve Francii. Uvědomíme si, že odlišné vlády se nejeví jako schopné reformovat zemi pomocí udržitelných opatření, které jsou nad rámec dopadu samotného prohlášení.Následně budeme analyzovat to, jak prvotně krize ovlivnila francouzskou ekonomiku, abychom zjistili, že to ve výsledku vedlo k zhoršení hlavních makroekonomických indexů, jako prohloubení dluhů a vývoji recese. Díky tomu budeme schopní porovnat tyto výsledky se třemi nejdůležitějšími indexy dalších dvou evropských zemí: Českou republikou a Německem. Uvidíme, že tyto dvě země, vzhledem k důležitosti vývozu pro jejich národní ekonomiky, byly více negativně ovlivněny v porovnání s Francii. Ve třetí části se zaměříme na opatření učinění francouzskou vládou jako následek krize a důsledky těchto opatření. Uvidíme, že jejich plán podpory ekonomiky prostřednictvím pomoci společnostem je řešením, které nezohledňuje dlouhodobé cíle. Jsou to krátkodobé prostředky, které pomáhají národním ekonomikám překonat krizi, ale s dlouhodobými účinky na národní dluhy. Poté porovnáme prostředky využité Velkou Británií a Německem. Tyto dvě země jsou velice zajímavé vzhledem k tomu, že britská vláda si zvolila především přímou podporu spotřeby a Německo, které s největším stimulujícím evropským balíčkem bylo účinné ve všech oblastech. Závěrem určíme hlavní důsledky pro tyto dvě země, čímž je rostoucí zadlužení v procentním vyjádření HDP, ale také jsou důležité dlouhodobé výsledky těchto plánů.

Vliv vodního stresu brambor na obsah monosacharidů v hlízách
Podhorecká, Klára ; Orsák, Matyáš (vedoucí práce) ; Hnilička, František (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na sledování vlivu stresových faktorů na vybrané metabolity, především monosacharidy. První část je věnována stručné charakteristice brambor, tedy významu plodiny, původu, morfologii, pěstování, dále jsou popsány nároky brambor na prostředí i výživu. V další části je podrobněji rozebírána problematika chemického složení hlíz se zaměřením na sacharidy. Brambory jsou oblíbeným zdrojem sacharidů a jsou konzumovány v celosvětovém měřítku. Dále jsou brambory bohaté na vitaminy zejména vitamin C, B1, B3 a B6, rovněž obsahují vysoký obsah minerálních látek, hlavně draslíku a hořčíku. Jako další jsou v bramborách přítomny barviva, antioxidační látky, fenolové a příbuzné látky, bílkoviny a v malé míře i lipidy. Uvádí se, že bílkoviny hlíz brambor řadíme mezi nutričně nejhodnotnější bílkoviny rostlinného původu, z nichž patatin je považován za hlavní zásobní bílkovinu a je uložen ve vakuolách. Látky, které naopak působí negativně na lidský organismus, jsou tzv. glykoalkaloidy, syntetizované rostlinami čeledi Solanaceae. U brambor je nejvýznamnější alfa-solanin a alfa-chaconin. Hodnota hlíz je dána především jejich chemickým složením, které z nich vytváří potravinu a surovinu. Obsah cukrů v hlíze je relativně nízký (0,5 % v původní hmotě) a i přesto má jejich obsah význam jak z hlediska zpracovatelského, tak i senzorického. Mezi hlavní redukující monosacharidy je řazena glukosa a fruktosa, obvykle s koncentrací od 0,15 do 1,5 %. Obsah cukrů výrazně ovlivňuje vnitřní a vnější znaky kvality především smažených výrobků. Některé studie potvrzují, že hromadění sacharidů by mohlo pomoci odolávat extrémním stresovým podmínkám, zejména nízkým teplotám, zasolení či vodnímu deficitu. V další kapitole byl vytvořen souhrn stresových faktorů působících na rostliny, se zaměřením na brambory. U rostlin lze hovořit o stresu, pokud proměnlivost negativních faktorů vnějšího prostředí překročí určitou mez. Hlavním tématem a zároveň nejvíce limitujícím faktorem je nedostatek vody neboli vodní stres. Dále byly zmíněny i ostatní abiotické faktory a okrajově i faktory biotické. Působením stresové reakce vzniká určitá úroveň adaptačních schopností. Přechodně může dojít k aklimatizaci, tedy zvýšení odolnosti vůči abiotickým stresorům. Většina rostlin se pokouší o nastolení tolerance vůči stresu. V rámci kapitoly byly rovněž rozebrány změny během skladování a úpravy brambor, kdy dochází k nežádoucímu tmavnutí hlíz. Nadměrné množství redukujících cukrů způsobuje nepřijatelné hnědnutí smažených produktů. Poslední kapitola teoretické části se zabývá vybranými metodami stanovení sacharidů. Obecně se jedná o metody založené na redukčních vlastnostech sacharidů, na barevných kondenzačních reakcích, měření optické aktivity, měření indexu lomu látek, separačních metodách a dalších. Metodika práce se týká stanovení redukujících monosacharidů (glukosy, fruktosy) a sacharosy pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) ve čtyřech vybraných odrůdách brambor ze sklizně roku 2015.

On Some significant aspects of growing L1 communicative competence
Klikarová, Helena ; Červinková Poesová, Kristýna (oponent) ; Pípalová, Renata (vedoucí práce)
The main purpose of the thesis was to investigate the role of the age factor in discourse and to observe some significant aspects of the growing LI communicative competence in children. The analysis was based on a corpus consisting of audio recordings of adult-child interactions in the primary school environment. The interactions involved pupils of different ages and their teachers. The children formed three age groups according to their grade. They were pupils of the first, third and fifth grade; that is to say they were mostly seven, nine and eleven years old. The recording took place in Barnes Elementary School in Beaverton, Oregon, USA, during two weeks in May, 2006. Although the school staff was very helpful and open to the project, there were factors that made it rather complicated (see also 1.3). Firstly, the time period of two weeks was a short time to obtain enough material for a large-scale research project. Moreover, the school schedule included many activities such as field trips or theatre performances, which even further reduced the time aimed for recording. Secondly, the school was a noisy place, which caused certain passages of the recordings to be unintelligible. Thirdly, young children from the first grade were sometimes shy and reluctant to talk, so their speech was inaudible and thus...

Význam krajiny pro cestovní ruch Korsiky
Přitasilová, Terezie ; Netková, Jarmila (vedoucí práce) ; Vaško, Martin (oponent)
Diplomová práce se zabývá analýzou současného stavu cestovního ruchu ve Francii a na Korsice a dále významem krajiny pro cestovní ruch Korsiky. Teoretická část vymezuje cestovní ruch a seznamuje čtenáře s vybranými druhy turistiky. V praktické části je konkrétně analyzován cestovní ruch ve Francii, přičemž detailnější analýze je podroben francouzský region Korsika. Cílem diplomové práce je poukázat na význam cestovního ruchu, dále přiblížit současný stav cestovního ruchu ve Francii a na Korsice, analyzovat možnosti jeho rozvoje a poukázat na význam krajiny a přírodního prostředí pro oblast cestovního ruchu. Větší pozornost je věnována zejména pěší a horské turistice a možnostem jejího rozvoje na středomořském ostrově Korsika.

Gitanka mezi tradicí a současností. (Postavení ženy ve vybraných komunitách katalánských Gitanos ve francouzském Perpignanu a okolí)
Urbanová, Kateřina ; Andrš, Zbyněk (oponent) ; Červenka, Jan (vedoucí práce)
Úvod V následující práci se pokusím popsat postavení ženy ve vybraných komunitách katalánských Gitanos ve francouzském Perpignanu a okolí. Budu vycházet především z terénního výzkumu, který jsem zde uskutečnila společně se dvěma spolužačkami na podzim 2004, vlastní poznatky budu doplňovat o informace z dostupné literatury a z materiálů, které jsem získala během dvouměsíčního pobytu ve francouzském Perpignanu. Téma bakalářské práce do jisté míry vychází ze situace, v níž jsem se společně s kolegyněmi v Perpignanu ocitla. Komunity katalánských Gitanos v Perpignanu a okolí jsou uzavřené a je velmi těžké do nich proniknout. Navíc je zde velmi striktně oddělen svět mužů a žen. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem pro nás bylo snazší proniknout do ženské společnosti, pravidelně jsme se se ženami setkávaly ve Sdružení gitanských žen (Association des femmes gitanes) v Perpignanu, vedly jsme rozhovory se ženami z obdobného sdružení v Montpellier, setkaly jsme se i s dalšími ženami z jiných komunit. Informátorky samy vypovídaly o svém postavení v komunitě a v rodině, o snaze své postavení v rámci komunity změnit. Během pobytu ve Francii jsme se setkaly s představitelkami "ženského emancipačního hnutí", míra emancipace, o niž ženy usilovaly, se v jednotlivých komunitách a napříč generacemi lišila. V první, úvodní...

Podnikatelský plán
Marečková, Edita ; Machek, Ondřej (vedoucí práce) ; Tyll, Ladislav (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá podnikatelským plánem. Plánovaný podnikatelský záměr je otevření polévkárny ve francouzském horském městečku Chamonix Mont-Blanc. Podnikatelský plán bude sloužit zejména k interním účelům pro posouzení realizovatelnosti podnikatelského záměru. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je nejdříve popsána typologie podniků ve Francii, přiblížen daňový systém a systém sociálního a zdravotního zabezpečení. Dále je v teoretické části obsažena teorie ke zpracování podnikatelského plánu, která je následně uplatněna v praktické části. Praktická část se zabývá konkrétním podnikatelským plánem polévkárny Le Nouveau Papillon. Důležitými součástmi podnikatelského plánu je popis podnikatelského záměru, analýza okolí a konkurence, finanční plán a finanční analýza, hodnocení efektivnosti investice a SWOT analýza.

Pivo a hospody v kultuře české společnosti
Soudková, Jitka ; Matějů, Martin (vedoucí práce) ; Czumalo, Vladimír (oponent)
Předmětem naší práce je kultura piva v české společnosti, její specifika a vývoj historický, společenský, kulturní a lokální. Šlo nám o posouzení úlohy piva v české společnosti, které kolem sebe vytváří kulturní konfiguraci, o jeho místo a váhu v kulturním a sociálním systému, o jeho vliv na chování a prožívání jedince. V naší práci jsme se zaměřili na proměny v kulturně dějinném vývoji konzumace piva na našem území, na hospody jako veřejná místa pití, které jsou aktivní kulturní a sociální institucí. V hospodě dochází k prosociálnímu a recipročnímu chování, je to prostředí aktivní sociální interakce. V práci se také zabýváme myšlenkou, že české národní obrození má své kořeny ve venkovské hospodě, kde se zachoval český jazyk. Dále v práci poukazujeme na vývoj výroby piva a s tím spojených institucí, na status štamgasta, jako na svébytnou kulturní a sociální kategorii. V neposlední řadě jsme zmínili i na genderovou problematiku, kdy dříve nebylo možno, aby žena vešla sama do hostince, aniž by jí byl přiznán status někoho, kým nebyla. Cílem práce tedy bylo provést určitou heuristickou a kompilační analýzu kulturně historického vývoje dané problematiky. Jako základ jsme si určili okruhy - vývoj a proměnu piva a hostince v rámci evropského alimentárního systému a celospolečenských změn, hospodu v lokálním...