Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 563 záznamů.  začátekpředchozí390 - 399dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.03 vteřin. 
Pohybový režim, stravovací návyky dívek ve věku 15-19 v hlavním městě Praha
Kovařík, Michal ; Hráský, Pavel (vedoucí práce) ; Strejcová, Barbora (oponent)
Bakalářská práce se zabývá pohybovým režimem a stravovacími návyky dívek ve věku mezi patnáctým a devatenáctým rokem v hlavním městě Praha. Výzkumný soubor byl vybrán na středních školách v různých částech Prahy. V teoretické části jsou objasněny pojmy ohledně zdravého životního stylu, přínosu pohybových aktivit, zdravé výživy, ale také důsledků hypokineze a obezity. Praktická část je zaměřena především na samotný výzkum výše uvedeného souboru. Děvčata jsou dotazována prostřednictvím anket, kde budou odpovídat na různé typy otázek. Výsledková část je vyhodnocena a zpracována do tabulek a grafů.
Diagnostika nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou
Pokorná, Kateřina ; Polášková, Marcela (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Název Diagnostika nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou Cíl Cílem práce je shrnout a popsat metody, které jsou využívány pro zjišťování nutričního stavu u jedinců trpících nadváhou či obezitou. Metody Bakalářská práce je teoretickou prací a má rešeršní charakter. Hlavní metodou při tvorbě práce tohoto typu je kritická obsahová analýza dostupných zdrojů k tématu práce a následná komparace vybraných poznatků o diagnostice nutričního stavu zaměřená na populaci trpící nadváhou a obezitou. Výsledky Rešeršní práce ukazuje, že v klinických praxích zjišťování nutričního stavu osob s nadváhou či obezitou, se při prvním kontaktu s vyšetřovaným využívá index BMI. Z orientačních indexů se též používá index WHR. Z důvodů orientačního charakteru těchto indexů se však počítá s dalšími přesnějšími vyšetřeními tělesného složení, kterými jsou např. kaliperace nebo bioimpedance. Nezbytnými složkami diagnostiky nutričního stavu jsou dále konstituční typologie, rodinná a osobní anamnéza, imunologická vyšetření, biochemická vyšetření a sledování stravovacích zvyklostí. Klíčová slova nutriční stav organismu, diagnostika nutričního stavu, zdraví, nadváha, obezita
Kondiční veslování jako prostředek pro ovlivnění hypokineze u dospělých
Kyselá, Kristýna ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Dvořák, Martin (oponent)
Název bakalářské práce: Kondiční veslování jako prostředek pro ovlivnění hypokineze u dospělých. Zpracovala: Kristýna Kyselá Vedoucí bakalářské práce: Prof. Ing. Václav Bunc, CSc. Cíle práce: Ověřit použitelnost veslování nejen jako vhodného prostředku k ovlivňování tělesné zdatnosti, ale i k udržení psychického zdraví u dospělých. Metodika práce: Pro splnění cílů bylo použito anketního šetření dvou pražských veslařských oddílů - Veslařský oddíl Bohemians Praha, Veslařský klub Smíchov a dvou trenérů z každého. Účastníci byli ve věku od 21 do 78 let a celkem jich bylo 25. Výsledky práce: Účastníci vyjádřili spokojenost s veslováním - v průzkumu uvedli, že se jednoznačně cítí lépe fyzicky, rovněž také uvádějí psychickou pohodu a i nadále chtějí s veslováním pokračovat. U dotazované skupiny lze veslování využít při řešení nedostatku pohybu ve věkovém rozmezí od 21 do 78 let. Klíčová slova: hypokinéza, sedavý životní styl, obezita, zdravý životní styl, pohybová aktivita, kondiční veslování
Vliv váhového úbytku obézních subjektů na senzitivitu buněk tukové tkáně vůči stresu endoplazmatického retikula.
Karlická, Michaela ; Rossmeislová, Lenka (vedoucí práce) ; Němcová, Vlasta (oponent)
Adipocytokiny uvolňované tukovou tkání hrají důležitou roli v regulaci imunitních a zánětlivých reakcí. Při obezitě dochází k dysregulaci jejich produkce, což je jeden z hlavních faktorů podílejících se na navození chronické systemické zánětlivé reakce nízkého stupně, která představuje rizikový faktor pro rozvoj nemocí jako je ateroskleróza nebo diabetes typu 2. Hlavním cílem této práce bylo porovnat sekreci vybraných adipocytokinů (adiponektin, IL6 a MCP1) in vitro diferencovanými adipocyty odvozenými z tukové tkáně před a po dietní intervenci a to v bazálních podmínkách a během stimulované lipolýzy. U adiponektinu byla též analyzována sekrece jeho izoforem. Koncentrace adiponektinu, IL6 a MCP1 byla stanovena pomocí metody ELISA, k určení distribuce izoforem adiponektinu byla použita metoda Western Blot. Dále byla pozornost věnována genové expresi ATF3, ATF4 a HSPA5, faktorů účastnících se stresu ER, v průběhu diferenciace adipocytů. Změny genové exprese byly měřeny metodou kvantitativní Real Time PCR. Zároveň byl rozvoj endoplazmatického retikula v průběhu adipogeneze monitorován pomocí nepřímé imunofluorescence. Změny sekrece adipocytokinů (adiponektin, IL6 a MCP1) v důsledku samotné dietou navozené váhové redukce nebyly prokázány. β adrenergní stimulace způsobila redukci sekrece adiponektinu a...
Srovnání stravovacích návyků vybrané skupiny dětí mladšího školního věku v České republice a v Dánsku
Víchová, Kristina ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Diplomová práce se zabývá výživou a stravováním zejména v mladším školním věku. Cílem diplomové práce je zjistit a porovnat stravovací návyky u vybraných žáků z České republiky a z Dánska. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje základním složkám výživy, správnému stravovacímu a pitnému režimu, obecným výživovým doporučením pro děti i dospělé a výživě dětí. Dalším tématem této části je vhled do stravování v České republice a v Dánsku. Praktická část obsahuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo zmapovat stravovací návyky vybrané skupiny žáků mladšího školního věku v České republice a v Dánsku. Jako metoda sběru dat byla zvolena písemná forma anonymního dotazníku. V rámci výzkumného šetření byly porovnány určité dílčí aspekty stravování. Jednalo se především o konzumaci ovoce, zeleniny, sladkostí, limonád, mléčných výrobků a fastfood potravin. Z dotazníkového šetření vyplývá, že vybraná skupina dánských dětí se ve zvolených aspektech stravuje lépe. Skupina dánských dětí konzumuje více zeleniny i ovoce a konzumuje spíše celozrnné tmavé pečivo namísto světlého. Oproti tomu skupina českých dětí konzumuje více sladkostí a pije více limonád. Denní stravovací režim Čechů a Dánů je značně rozdílný. Ze šetření také vyplynulo, že vybraná skupina dánských dětí...
Vliv ektopické syntézy mitochondriálního odpřahujícího proteinu 1 v bílé tukové tkáni na celotělový metabolizmus u myší
Janovská, Petra ; Kopecký, Jan (vedoucí práce) ; Drahota, Zdeněk (oponent) ; Kalous, Martin (oponent)
Prevence a léčba obezity patří mezi nejzávažnější problémy zdravotní péče. Mezi terapeutické cíle patří i metabolizmus tukové tkáně, jejíž hromadění je podstatou vzniku obezity. Pokusy na transgenních myších s ektopickou expresí hnědotukového odpřahujícího proteinu (UCP1) v bílé tukové tkáni prokázaly, že zvýšením výdeje energie v bílé tukové tkáni lze zabránit rozvoji obezity. Jedním z hlavních cílů dizertační práce byla detailní charakterizace fenotypu tohoto unikátního modelu myší rezistentních k obezitě. Ukázali jsme, že odpřažení mitochondriální oxidační fosforylace v bílé tukové tkáni vedlo ke zvýšení oxidace mastných kyselin, snížení lipogeneze a indukci mitochondriální biogeneze v této tkáni. Dále jsme se zaměřili na modulaci náchylnosti k rozvoji obezity zvýšením oxidace mastných kyselin v bílém tuku v reakci na fyziologický podnět, kombinovanou intervenci založenou na zvýšeném příjmu n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a mírné kalorické restrikce, u myší krmených dietou s vysokým obsahem tuku. Synergická indukce mitochondriální oxidační kapacity a lipidového katabolizmu v epididymálním bílém tuku byla spojena s potlačením zánětlivé reakce této tkáně, která doprovází obezitu. Zlepšení lipidové (a glukózové) homeostázy bylo nezávislé na chladem indukované termogenezi (a UCP1) a souvisí s...
Dieta po bariatrických operacích
HOSKOVCOVÁ, Klára
Bakalářská práce na téma Dieta po bariatrických operacích je zaměřena na současná doporučení k dietě krátce po operaci, především však na dietu dlouhodobou. Cíli práce je: zmapovat současné zákroky bariatrické chirurgie, popsat příčiny vzniku nutričních komplikací plynoucích ze zákroků bariatrické chirurgie a zjistit podobu a doporučení k dietě po bariatrických operacích. V teoretické části jsou zpracovány informace o obezitě a bariatrické chirurgii, dále o dietě před a po bariatrických operacích. Pro zpracování praktické části jsem využila metodu smíšeného výzkumu. Šetření probíhalo pomocí týdenního záznamu jídelníčku a polostrukturovaného rozhovoru, jímž jsem zjišťovala především vliv operace na stravovací zvyklosti respondentů a jejich životní styl. Jídelníčky respondentů byly hodnoceny dle doporučení diety po bariatrických operacích individuálně, odpovědi z rozhovoru přepsány a vyhodnoceny hromadně. Z výsledků výzkumu vyplývá, že respondenti jsou o režimu a dietě dostatečně informováni již před zákrokem, jejich dodržování se však individuálně liší. Mezi nejčastější odchylky patří neadekvátní příjem energie a živin, konzumace nevhodných potravin, rozložení porcí stravy v průběhu dne a nedostatečná pohybová aktivita. Režimová doporučení v současné době bez obtíží dodržuje šest respondentů z osmi, dva respondenti dodržují s obtížemi: jedna respondentka pro psychické obtíže a druhý respondent dosáhl zlepšení své hmotnosti a od režimu upustil, nyní řeší hmotnostní přírůstek. Všichni respondenti projevili celkovou spokojenost se zákrokem a opět by jej podstoupili. Dva respondenti uvedli zlepšení diabetu 2. typu.
Stravovací zvyklosti a životní styl obézních osob
NERADOVÁ, Andrea
V teoretické části mé bakalářské práce shrnuji dosavadní poznatky a informace o obezitě. V první kapitole se zaměřuji na charakteristiku tohoto onemocnění zmiňuji různé definice a způsoby klasifikace a diagnostiky obezity. V druhé kapitole se zabývám epidemiologií obezity a vysvětluji, že se jedná o onemocnění, které má zvyšující se prevalenci, což dokládám také číselnými údaji prevalence obezity z různých let, z nichž je jasně patrný její nárůst. Dále také uvádím, co prevalenci obezity ovlivňuje. Třetí kapitola se zaměřuje na možné příčiny vzniku obezity. Jakožto vlivy zde zmiňuji genetické, biochemické, psychologické a sociálně kulturní a ekonomické faktory. Ve čtvrté kapitole popisuji obezitu jako rizikový faktor pro vznik některých onemocnění a komplikací zdravotního stavu a podkládám toto stanovisko řadou studií. V předposlední kapitole se věnuji prevenci vzniku obezity, kterou považuji za jeden z nejdůležitějších způsobů, jak problém stoupajícího výskytu tohoto onemocnění řešit. A konečně poslední kapitola je zaměřena na způsoby léčby obezity a na specifikaci případů, v nichž se ty které způsoby používají. V praktické části jsem prováděla výzkum na 40 respondentech, které jsem si zvolila jakožto reprezentativní vzorek osob trpících obezitou a u nichž jsem se snažila zmapovat jejich stravovací zvyklosti a životní styl, neboť to bylo cílem mé práce. Porovnávala jsem, jak se přístup ke stravování obézních osob liší od výživových doporučení a zásad zdravého životního stylu. Respondenty mohli být muži i ženy s věkovým omezením 1865 let. Sběr dat probíhal kvantitativní metodou pomocí anonymního dotazníku. Dotazníkové šetření probíhalo v Jihočeském kraji v roce 2017 po dobu tří měsíců. Výsledky byly vyhodnoceny pomoci Microsoft Office Excel 2007. Ačkoliv bylo rozdáno celkem 60 dotazníků, kvůli návratnosti a nevyhovujícímu vyplnění tvoří výzkumný soubor nakonec pouze 40 respondentů. Výsledky šetření ukazují, že ani stravovací zvyklosti, ani životní styl obézních osob se v zásadě v ničem neshodují s výživovými doporučeními a zásadami zdravého životního stylu. Obézní osoby mají nevhodné zastoupení většiny potravin v jídelníčku, nepravidelnou stravu a malou fyzickou aktivitu. Dále se mi potvrdila domněnka, že kromě výše zmíněných faktorů stojí za vznikem obezity i genetické vlivy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 563 záznamů.   začátekpředchozí390 - 399dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.