Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 93 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Optimalizace přípravy kombinovaných částic s chitosanem a jejich charakterizace pro následné využití v kosmetice
Mrůzková, Barbora ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Bendová, Agáta (vedoucí práce)
Bakalářská práce byla zaměřena na optimalizaci přípravy a charakterizaci liposomů obalovaných chitosanem s vybranými aktivními látkami a jejich využitím pro kosmetické aplikace. V teoretické části práce byly popsány přírodní látky, jejich vliv na kůži, metody enkapsulace, příprava a užití liposomů a chitosomů. V experimentální část byla provedena optimalizace přípravy liposomů a chitosomů a jejich následná charakterizace pomocí měření velikosti částic, indexu polydisperzity, zeta potenciálu, enkapsulační účinnosti a postupného uvolňování aktivních látek. Vybranými aktivními látkami v této práci byly vitamin C, -karoten, kofein a vitamin E. Ze získaných dat byla jako nejvhodnější metoda přípravy chitosomů použitelných do kosmetiky vybrána metoda přikapávání liposomů do 2% chitosanu s krátkou dobou míchání a ultrazvukováním po dobu 1 minuty. Dále byla porovnána enkapsulační účinnosti částic a antioxidační kapacita vitaminu C, -karotenu, kofeinu a vitaminu E. Nejlepší antioxidační vlastnosti byly stanoveny u vitaminů C a E, proto bylo následně měřeno postupné uvolňování chitosomů s těmito aktivními látkami v prostředích simulující kosmetiku. Na závěr práce byly připraveny kosmetické emulze a gely obsahující vybrané chitosomy, které byly testovány na kůži pomocí stanovení změn deskvamace.
Gelotvorné látky přírodní kosmetiky
Prokopová, Pavla ; Smilek, Jiří (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá surovinami pro přípravu hydrogelů přírodní kosmetiky a samotnými připravenými hydrogely. Cílem experimentální části bylo stanovit fyzikálně–chemické vlastnosti hydrogelů připravených z komerčně dostupných polysacharidů, které odpovídají podmínkám Standardům certifikované přírodní kosmetiky. První fází praktické části bylo optimalizovat postup přípravy jednotlivých hydrogelů a stanovit jejich optimální koncentraci pro použití při jejich charakterizaci. Druhou fází byla samotná příprava vzorků pro reometrické stanovení. Poslední fází byla samotná reometrie. Vybrané čtyři suroviny přímo z CPK Standardů byly xanthanová guma, guarová guma, tragantová guma a guma arabská. Výsledky celkem jasně prokázaly, že nejlepší surovinou použitelnou pro přípravu přírodního hydrogelu je xanthanová guma. Naopak, že hydrogel z arabské gumy je připravit téměř nemožné.
Vývoj přírodních kosmetických emulzí s enkapsulovanými aktivními látkami
Chrápavá, Edita ; Dzurendová, Simona (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Během posledních let se zvýšil zájem společnosti o spotřební produkty, které nějakým způsobem napomáhají vyšší ekologické udržitelnosti, ať už se jedná o snížení emisí při velkovýrobě, snadnější odbourání chemikálií v odpadních vodách, nebo nezávadnost produktů a ingrediencí, z nichž jsou produkty vyrobeny. Tohle téma zasáhlo ve velkém i kosmetický průmysl a byly tak donuceny se začít přizpůsobovat nejen menší značky přírodní kosmetiky, ale i velké firmy. Důsledkem se stal větší důraz na výzkum přírodních látek pro kosmetiku a vývoj přírodních alternativ syntetických složek. Zároveň se také objevuje zvýšený zájem společnosti o účinky hub východní medicíny ve spojitosti s prospěšnými účinky jak na fyzické, tak psychické zdraví. Tato práce se zabývá spojením uvedených dvou témat, a to analýzou rostlinných extraktů a extraktů medicinálních hub a testováním jejich potenciálního kosmetického využití. Následně pak byl navržen kosmetický přípravek vyrobený ze složek přírodního původu s enkapsulovanými extrakty z těchto přírodních ingrediencí jako aktivními látkami.
Optimalizace přípravy kombinovaných částic s chitosanem a jejich charakterizace s aplikačním využitím
Netopilík, Tibor ; Hudečková, Helena (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací nanočástic pro kosmetické a potravinářské aplikace. Práce zkoumá různé metody přípravy nanočástic, včetně liposomů a chitosomů, a analyzuje jejich vlastnosti a stabilitu v různých modelových prostředích. Experimentální část zahrnuje stanovení enkapsulační účinnosti různých vitaminů pomocí HPLC a UV-VIS spektrofotometrie. Výsledky ukazují vliv různých faktorů, jako je čas, typ prostředí a způsob přípravy, na stabilitu a účinnost nanočástic. Dále je provedena optimalizace přípravy chitosomů s využitím ultrazvuku a magnetické míchačky. Byly vyvinuty kosmetické produkty obohacené o tyto nanočástice, u kterých byla provedena senzorická analýza. Tato práce přispívá k pochopení procesů přípravy nanočástic a poskytuje užitečné informace pro vývoj nových kosmetických a potravinářských produktů s vylepšenými vlastnostmi a stabilitou.
Produkce mikrobiálních enzymů a jejich stabilizace enkapsulací
Hazuchová, Eva ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zabývá produkcí mikrobiálních enzymů a jejich následnou stabilizací prostřednictvím enkapsulace. Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na mikrobiální enzymy, zejména extracelulární hydrolázy, jejich producenty a vlastnosti. V rámci teorie je rovněž diskutována možnost aplikace enzymů v oblasti farmacie a medicíny. Experimentální část diplomové práce byla zaměřena na samotnou produkci mikrobiálních enzymů a jejich stabilizaci. Sledovány byly produkce proteolytických a lipolytických enzymů v závislosti na čase a použitém kultivačním substrátu. Nejvyšší produkce enzymů byla zaznamenána u plísně Aspergillus oryzae při kultivaci na pšeničných otrubách 3. den kultivace. V rámci experimentální části byla dále provedena identifikace, izolace a purifikace enzymů. Podstatnou částí experimentu byla stabilizace naprodukovaných mikrobiálních enzymů prostřednictvím enkapsulace. Připraveny byly alginátové částice, stanovená enkapsulační účinnost se pohybovala v rozmezí 55 až 70 %. S nejvyšší účinností se enkapsulovaly enzymy plísně Aspergillus oryzae. Následně byla ve dvou prostředích (ve vodě a v gelu) v průběhu šesti týdnů sledována dlouhodobá stabilita enkapsulovaných enzymů a srovnána se stabilitou enzymů volných. U volných enzymů došlo během skladování k výraznému poklesu enzymových aktivit, a to především v rozmezí čtvrtého a šestého týdne uchovávání. U enkapsulovaných enzymů byl naopak pozorován nárůst enzymových aktivit. Stabilita byla studována rovněž z pohledu stability částic samotných. Obecně vyšší stabilitu vykazovaly částice uchovávány v prostředí gelu. V předložené diplomové práci bylo testováno i potenciální využití enzymů ve farmacii, jakožto látek podporujících trávení. Dle dosažených výsledků by testované částice s enkapsulovanými mikrobiálními enzymy mohly být vhodné pro vybrané farmaceutické aplikace.
Zařízení pro sport a relaxaci
Doupal, Ondřej ; Bláhová, Pavla (oponent) ; Čuprová, Danuše (vedoucí práce)
Projekt zpracovává návrh multifunkčního centra pro volný čas a sportovní vyžití. Centrum je situováno ve městě Šternberk a jeho kapacita je asi 150 lidí. Je zde mimo jiné obsaženo wellness centrum, se saunovým světem a whirlpool, posilovna a fitness nebo kosmetický salón. Architektonicky je objekt pojat jako rovnoběžné prolnutí tří hranolovitých útvaru rozdílné barvy a velikosti. Kromě návrhu všech konstrukcí je více rozpracován podklad pro vzduchotechnické zařízení. Dokumentace je zpracována na úrovni dokumentace pro stavební povolení.
Aronie jako surovina pro kosmetickou výrobu
Palkovská, Kateřina ; Sýkora, Michal (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou extraktů z plodů a listů aronie a následným využitím získaného extraktu v kosmetické výrobě. V teoretické části jsou uvedeny informace o původu aronie, o botanické charakteristice druhu Aronia Melanocarpa a o jejím využití. Dále je popsáno chemické složení rostlinného materiálu aronie, které je zároveň společné i pro plody. V závěru teoretické části jsou popsány extrakční a separační techniky, metody stanovení celkových polyfenolických sloučenin a stručná charakteristika bezpečnostního listu. Experimentální část popisuje optimalizaci připraveného macerátu tak, aby macerát obsahoval velké množství polyfenolických sloučenin. Jako optimální se ukázal pro maceraci listů i plodů 50% ethanol při laboratorní teplotě. Měřením bylo zjištěno, že doba macerace má vliv na obsah získaných polyfenolických sloučenin. U získaného optimalizovaného macerátu byly dále stanovovány některé chemické a fyzikální vlastnosti jako je pH, hustota, index lomu pro účely vytvoření bezpečnostního listu a produktové specifikace. V závěru experimentální části byly připraveny kosmetické výrobky s přídavkem macerátu z drcených plodů aronie.
Podnikatelský plán založení kadeřnického a kosmetického studia
Chvátalová, Lucie ; Kaňovská, Lucie (oponent) ; Chlebovský, Vít (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá vytvořením podnikatelského plánu na založení nového kadeřnického a kosmetického studia. Na základě provedených analýz vnějšího, oborového, vnitřního prostředí a marketingového průzkumu se určí vhodné strategie a nástroje, díky kterým studio bude provozovat svoji činnost, uspokojovat potřeby zákazníků a tvořit zisk. Součástí práce je vyhodnotit, zda je podnikatelský plán realizovatelný a zda živnost může být konkurence schopná.
Studium částic různých kosmetických pigmentů
Cerevatova, Kristina ; Opravil, Tomáš (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Mezi hlavní cíle této práce patří sepsání literární rešerše, která obsahuje přehled a rozdělení pigmentů, které se používají při přípravě kosmetických přípravků. Práce je zaměřená na vlastnosti a charakterizaci pigmentů pro použití v kosmetologii. Další zaměření je na legislativní rámec, konkrétně na pigmenty, které jsou v kosmetice povolené, povolené s omezením a nepovolené. Nejdůležitější části práci je přehled metod pro charakterizaci pigmentů. V praktické části se práce zabývá charakterizaci částic vybraných kosmetických pigmentů. Jsou vybrané metody pro stanovení barevnosti, prvkového a fázového složení, velikosti částic a morfologii Nakonec jsou vyhodnocené dosažené výsledky.
Studium konzervačních systémů pro kosmetiku
Šmétková, Zuzana ; Vítová, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce bylo ověřit antimikrobiální účinek vybraných syntetických konzervačních látek používaných do kosmetických prostředků, a to methylparabenu, butylparabenu, fenoxyethanolu, bronopolu, imidazolidinylurey a methylisothiazolinonu v různých koncentracích (do nejvyšší povolené koncentrace a také několikrát koncentrovanějších roztoků)a některých vybraných přírodních silic, které je možné použít do kosmetiky (eukalyptová, anýzová, levandulová, rozmarýnová, fenyklová, mátová, jalovcová a terpentýnová silice). Účinek byl zjisťován u každé látky samostatně, aby bylo možné zhodnotit spektrum a míru jejího účinku. Jako indikátorové mikroorganismy byly vybrány Bacillus subtilis a Penicillium chrysogenum. Pro stanovení byly použity disková difúzní metoda a modifikovaná difúzní metoda. Ze syntetických konzervačních látek nejlépe účinkovaly bronopol, imidazolidinylurea a methylisothiazolinon. Z vybraných přírodních antimikrobiálních látek účinek proti oběma mikroorganismům vykazovala mátová, fenyklová a jalovcová silice.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 93 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.