Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 36 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Malé regionální pivovary (Jihočeský kraj)
POKORNÁ, Lenka
Pivovarnictví v České republice má velmi dlouhou tradici a právem se Česká republika řadí mezi světově nejuznávanější výrobce piva. V poslední letech, také díky pozitivní ekonomické situaci a rozvinutému cestovnímu ruchu, dynamicky roste vznik a obliba malých řemeslných pivovarů. Minipivovarnictví tak patří v České republice k nejvíce se rozvíjejícím průmyslovým odvětvím. Tato bakalářská práce se zaměřuje na malé pivovary v Jihočeském kraji, na jejich produkci a formy distribuce. Dotazníkové šetření v praktické části této práce se zaměřují na získání základních informacích od majitelů a sládků o celkovém řízení a produkci pivovarů. Malé pivovary v Jihočeském kraji jsou jednotlivě představeny. Druhé dotazníkové šetření se zaměřuje na pohled a názory spotřebitele ohledně produkce malých regionálních pivovarů, a to i ve spojení s cestovním ruchem.
Globalizace, glokalizace a neolokalismus jako hybné síly proměn evropského pivovarnictví
Materna, Kryštof ; Chromý, Pavel (vedoucí práce) ; Szczyrba, Zdeněk (oponent) ; Toušek, Václav (oponent)
Tato práce má ambici přispět do debaty o významu lokálního a regionálního prostředí na dopady globálních procesů na příkladu evropského pivovarnictví. Pivovarnictví bylo v posledních 30 letech zásadně ovlivněno globálními změnami. Pivo je zároveň produkt, který je historicky významně spjat s místem své produkce, kde jsou spotřebitelé na změny citliví, a zároveň mohou svým spotřebním chováním tyto změny ovlivnit. Předmětem výzkumu jsou jednak dopady globalizace na pivovarnictví a pivovary v Evropě ve smyslu působení nadnárodních pivovarských společností na trzích evropských zemí, koncentrace a přesuny výroby piva a unifikace pivní nabídky. Dále jsou to procesy glokalizace a neolokalismu formující vznik fenoménu zakládání minipivovarů a jeho šíření v prostoru. Glokalizace je zde chápána jako jev, kdy lokální iniciativy využívají ke svému úspěchu i možností daných globalizací, neolokalismus pak jako fenomén návratu poptávky po lokálních produktech jakožto alternativě k příliš silnému působení globalizace na straně nabídky. Cílem práce je tedy jednak podchytit globalizační procesy v evropském pivovarnictví v podobě působení nadnárodních pivovarských skupin, definování jejich prostorových strategií, hodnocení akvizic nových pivovarů a jejich uzavírání v kontextu ekonomické vyspělosti a pivovarnické...
Znárodněné pivo. Pivovarnictví ve středních Čechách 1945-1955
Šperl, Jiří ; Vojtěchovský, Ondřej (vedoucí práce) ; Janáč, Jiří (oponent)
Po druhé světové válce se v Československu, ostatně jako ve většině evropských zemí, prosadila tendence zavádět do hospodářství principy etatizace, plánování a racionalizace výroby. Ovšem v praxi se uplatňování těchto zásad setkávalo s těžkostmi, které politické a ekonomické kruhy neočekávaly. Nešlo přitom jen o různé představy o míře a podobě zásahů do ekonomiky na straně komunistů a představitelů nekomunistických stran, ale také o spory a prosazování různých partikulárních zájmů, které provázela radikální forma zestátňování prováděna komunisty po únorovém převratu v roce 1948. Cílem práce je analyzovat průběh nacionalizace v případě pivovarnictví, které patřilo k tradičním odvětvím českého průmyslu, a které si i přes značnou kapitálovou a výrobní koncentraci už v předcházejícím období zachovávalo vysoký stupeň diverzity sahající od velkovýroby až po podniky rodinného charakteru. Práce se zabývá například mechanismy obsazování vedoucích funkcí, dopadem nacionalizace a politických změn na zaměstnance, činností odborů, strategiemi řízení výroby (plnění plánů vládních institucí, socialistické soutěžení mezi podniky), vlivem státních programů zlepšování výživy obyvatelstva či protialkoholních kampaní apod. Autor rovněž osvětluje společenský dopad znárodňování a racionalizace pivovarnictví: jak byl...
Vývoj pivovarského odvětví s ohledem na minipivovary
BEZPALCOVÁ, Karolína
Tato práce se zabývá vývojem minipivovarů v České republice od roku 2015 do roku 2018. Nejdříve je přiblížena historie pivovarského průmyslu, jak ve světě, tak v České republice. Poté je část věnována pivovarnictví a potřebným surovinám pro výrobu piva. Dále jsou představeny druhy pivovarů od domácího vaření piva, přes minipivovary, létající pivovary po průmyslové pivovary. Praktická část ukazuje na aktuální počty minipivovarů v České republice, ale také na přírůstky v jednotlivých letech. Část je věnována vývoji minipivovarů v krajích, následuje část věnována varně pivovaru, poté ročním výstavům a v poslední řadě je zveřejněn podíl minipivovarů na celkovém výstavu. Práci doprovází tabulky a grafy pro lepší přehlednost.
Analýza koncentrace, vlastnické struktury a integračních tendencí pivovarů v Česku
Forman, Martin ; Květoň, Viktor (vedoucí práce) ; Slach, Ondřej (oponent)
V posledních deseti letech zasáhl Česko trend otevírání nových minipivovarů. Od roku 2008 jich bylo otevřeno přes 350, a tak mapa pivovarů zaznamenala značné změny. V návaznosti na tento fakt bylo cílem práce analyzovat pivovarnický průmysl v Česku z hlediska vlastnické struktury, koncentračních tendencí a fúzní a akviziční činnosti. Práce se v první části zaměřuje na charakteristiku geografického rozložení pivovarů dle vlastnické struktury s ohledem na velikost pivovaru a v kontextu vybraných socioekonomických ukazatelů. Na tuto část navazuje analýza charakteru rozmístění s využitím koncentračních koeficientů. Tato část je zaměřena na tendence shlukování pivovarských subjektů s možným přesahem pro existenci klastrových vztahů a jevů. Analytická část je doplněna o charakteristiku směrů fúzní a akviziční činnosti v tomto sektoru. Na základě zvolených analytických metod a komplexních mapových výstupů jsou identifikovány základní znaky současného rozložení pivovarů v Česku. Analýzou koncentrace je vymezeno a popsáno několik zón, kde dochází ke shlukování pivovarů. Fúze a akvizice pivovarského sektoru odhalují rozdíly mezi integračními aktivitami pivovarských subjektů dle velikosti výstavu pivovaru, který jim náleží. Klíčová slova: pivovarský průmysl, pivovary, vlastnická struktura, koncentrace,...
Financial analysis of company Banskobystrický pivovar, a. s.
Engler, Peter ; Škerlíková, Tatiana (vedoucí práce) ; Petriashvili, Aleksandre (oponent)
Cílem bakalářské práce "Finanční analýza podniku" je posouzení finančního zdraví společnosti Banskobystrický pivovar a.s. za období 2009 až 2015. Pro rozbor a následné vyhodnocení byly použity veřejně dostupné dokumenty. Teoretická část práce obsahuje základní vymezení problematiky, které je potřebné pro provedení finanční analýzy. V této části jsou také popsány jednotlivé ukazatele a metody se kterými se při finanční analýze setkáváme. V praktické části práce, která je zaměřena na využití konkrétních nástrojů pro daný podnik, je vypracována horizontální a vertikální analýza, počítání poměrových ukazatelů a také predikční metody jako bonitní a bankrotní modely, které slouží k předvídání vývoje podniku do budoucna.
Kartelizace chmelařství v Českých zemích, 1890-38
Pojar, Vojtěch ; Kubů, Eduard (vedoucí práce) ; Šouša, Jiří (oponent)
České země patřily po většinu 19. a ve 20. století k největším světovým výrobcům chmele. Chmel byl zároveň významným exportním artiklem ekonomiky meziválečné ČSR. Předkládaná diplomová práce se snaží objasnit proces kartelizace produkce chmele v českých zemích od jejích počátků v 19. století až po rok 1938, jeho příčiny, formu vzniklých institucí i jejich výsledky. Vývoj kartelů v tomto odvětví zemědělské výroby je zasazen do do rámce, vytvářeného dynamikou hospodářských cyklů a proměnami státní hospodářské politiky. V návaznosti na impulsy z institucionální ekonomie vychází studie z předpokladu, že vznik kartelů, jejich forma a stabilita jsou do velké míry produktem struktury daného odvětví, současně však svou aktivitou tuto strukturu pozměňují. Vývoj odvětví je analyzován s využitím konceptů F. Kleinwächtera, J. A. Schumpetera, M. Olsona a neoklasické syntézy, s nimiž se pracuje jako s ideálními typy. Studie pracuje s pojmem exportního kartelu a ukazuje strukturálně determinované limity jeho vzniku v typově silně exportně orientovaném odvětví. Analyzovány jsou i koluzivní struktury v navázaných odvětvích téhož výrobního řetězce: obchodu chmelem a v pivovarnictví; akcent je přitom položen na interakci kartelů v rámci plně kartelizovaného výrobního řetězce. Studie ukazuje, že kartely v chmelařství byly...
Znárodněné pivo. Pivovarnictví ve středních Čechách 1945-1955
Šperl, Jiří ; Vojtěchovský, Ondřej (vedoucí práce) ; Janáč, Jiří (oponent)
Po druhé světové válce se v Československu, ostatně jako ve většině evropských zemí, prosadila tendence zavádět do hospodářství principy etatizace, plánování a racionalizace výroby. Ovšem v praxi se uplatňování těchto zásad setkávalo s těžkostmi, které politické a ekonomické kruhy neočekávaly. Nešlo přitom jen o různé představy o míře a podobě zásahů do ekonomiky na straně komunistů a představitelů nekomunistických stran, ale také o spory a prosazování různých partikulárních zájmů, které provázela radikální forma zestátňování prováděna komunisty po únorovém převratu v roce 1948. Cílem práce je analyzovat průběh nacionalizace v případě pivovarnictví, které patřilo k tradičním odvětvím českého průmyslu, a které si i přes značnou kapitálovou a výrobní koncentraci už v předcházejícím období zachovávalo vysoký stupeň diverzity sahající od velkovýroby až po podniky rodinného charakteru. Práce se zabývá například mechanismy obsazování vedoucích funkcí, dopadem nacionalizace a politických změn na zaměstnance, činností odborů, strategiemi řízení výroby (plnění plánů vládních institucí, socialistické soutěžení mezi podniky), vlivem státních programů zlepšování výživy obyvatelstva či protialkoholních kampaní apod. Autor rovněž osvětluje společenský dopad znárodňování a racionalizace pivovarnictví: jak byl...
Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation
Lajksnerová, Zuzana ; Janda, Karel (vedoucí práce) ; Macek, Petr (oponent)
Zuzana Lajksnerová, 2013/2014 Bachelor thesis: Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstrakt Tato práce se zabývá analýzou pivovarnictví v České republice, podrobně popisuje strukturu průmyslu včetně jeho nedávného vývoje a zkoumá sociální a ekonomický vliv pití piva na celou společnost. Cílem je empiricky odhadnout optimální úroveň zdanění piva, která by vyrovnávala společenské náklady a zisky plynoucí z jeho produkce. Za tímto účelem je použit model, který kromě vyrovnání těchto externality zohledňuje také rozvahy o fiskální politice, protože předpokládané zvýšení daní ovlivní i jiné oblasti vládní politiky jako jsou výdaje za zdravotnictví a daň z příjmu. Výsledky analýzy pro většinu souborů parametrů ukazují, že současná úroveň zdanění piva je pod svojí optimální úrovní a že fiskální složka významně ovlivňuje výslednou úroveň daně.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 36 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.