Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Globalizace, glokalizace a neolokalismus jako hybné síly proměn evropského pivovarnictví
Materna, Kryštof ; Chromý, Pavel (vedoucí práce) ; Szczyrba, Zdeněk (oponent) ; Toušek, Václav (oponent)
Tato práce má ambici přispět do debaty o významu lokálního a regionálního prostředí na dopady globálních procesů na příkladu evropského pivovarnictví. Pivovarnictví bylo v posledních 30 letech zásadně ovlivněno globálními změnami. Pivo je zároveň produkt, který je historicky významně spjat s místem své produkce, kde jsou spotřebitelé na změny citliví, a zároveň mohou svým spotřebním chováním tyto změny ovlivnit. Předmětem výzkumu jsou jednak dopady globalizace na pivovarnictví a pivovary v Evropě ve smyslu působení nadnárodních pivovarských společností na trzích evropských zemí, koncentrace a přesuny výroby piva a unifikace pivní nabídky. Dále jsou to procesy glokalizace a neolokalismu formující vznik fenoménu zakládání minipivovarů a jeho šíření v prostoru. Glokalizace je zde chápána jako jev, kdy lokální iniciativy využívají ke svému úspěchu i možností daných globalizací, neolokalismus pak jako fenomén návratu poptávky po lokálních produktech jakožto alternativě k příliš silnému působení globalizace na straně nabídky. Cílem práce je tedy jednak podchytit globalizační procesy v evropském pivovarnictví v podobě působení nadnárodních pivovarských skupin, definování jejich prostorových strategií, hodnocení akvizic nových pivovarů a jejich uzavírání v kontextu ekonomické vyspělosti a pivovarnické...
Vliv glokalizace na původ surovin minipivovarů a jejich zapojení do globálních produkčních sítí
Beneš, Adam ; Hasman, Jiří (vedoucí práce) ; Materna, Kryštof (oponent)
Minipivovarnický průmysl je jedním z nejvíce dynamicky se rozvíjejících odvětví v posledním desetiletí. Celý minipivovarnický průmysl se rozmohl jako odpověď na globalizovanou pivní výrobu s unifikovanou chutí a snaží se rozvíjet pivní průmysl světovými trendy. Minipivovary se tak díky tomu stávají zajímavým objektem pozorování, jelikož se jejich produkce často bez zahraničních surovin neobejde. Zajímavé je tak napojení na globální produkční sítě i v takto malém odvětví, které vzniklo nejprve jako protipól těchto tendencí ve světě globalizovaného pivního průmyslu. V průběhu výzkumu jsem získal data o původu surovin vybraných minipivovarů, které jsem oslovil a společně s nimi pak vedl polostrukturované rozhovory. Vybrány byly pivovary s nejvyšším počtem hodnocení na serveru Untappd, největším serveru s hodnocením piv na světě. Ze 16 oslovených minipivovarů se jich do výzkumu zapojilo 9. Výsledky výzkumu ukazují, že v podstatě žádný minipivovar se neobejde bez zahraničních surovin. Nicméně mezi pivovary byly v míře jejich integrace rozdíly. Za účelem demonstrace těchto rozdílů byla provedena kategorizace minipivovarů na základě jejich zapojení do globálních produkčních sítí. Klíčová slova: globalizace, globální produkční sítě, glokalizace, minipivovary
Globalizační procesy v českém pivovarnickém průmyslu a jejich projevy v okrese Kutná Hora
Materna, Kryštof ; Sýkora, Luděk (vedoucí práce) ; Tomeš, Jiří (oponent)
Globalizační procesy v českém pivovarnickém průmyslu a jejich projevy v okrese Kutná Hora Abstrakt Cílem této práce je analyzovat vliv globalizačních procesů a ekonomické transformace na český pivovarnický průmysl. Hlavními výzkumnými tématy jsou střet celostátně působících pivovarů s nadnárodním vlastníkem se samostatně působícími regionálními pivovary na pivním trhu a napojování českého pivního trhu na zahraniční pivní trhy. V rámci okresu Kutná Hora je zkoumán vliv přesunu výroby tradiční regionální značky Dačický jejím nadnárodním vlastníkem, skupinou Heineken, mimo region na strukturu nabídky pivních značek v restauračních zařízeních. Empirický výzkum v okrese má za cíl odhalit a popsat strategie jednotlivých pivovarů a jejich skupin zejména z hlediska jejich prostorových aspektů. Klíčová slova: globalizace, pivovarnický průmysl, nadnárodní skupina, regionální pivovar

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.