Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 117 záznamů.  začátekpředchozí96 - 105dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analysis of the Czech market of organic food
Dedíková, Zuzana ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tématikou nabídky biopotravin na českém trhu. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje vysvětlení základních pojmů v ekologickém zemědělství, objasňuje jakými zásadami se musí řídit ekologičtí zemědělci při kultivaci půdy, chovu hospodářských zvířat a pěstování rostlin. V krátkosti je zmíněna historie ekologického zemědělství ve světě a přiblížen je také vznik a postupný vývoj ekologického zemědělství v České republice. V práci je popsán systém kontroly ekologického zemědělství a systém udělování dotací v České republice. Práce přináší informace o programech pro rozvoj ekologického zemědělství, propagaci a šíření znalostí o biopotravinách. V praktické části je detailně popsán způsob a použití metodiky při průzkumu a analýze vybraných typů prodejního místa. Trh biopotravin je analyzován prostřednictvím dvou aspektů, a to z pohledu dostupnosti a ceny daných výrobků v zvolených prodejnách. Cílem práce je určit prodejní místo, kde si spotřebitelé biopotravin koupí požadované potraviny za cenově výhodných podmínek a zároveň si budou moci vybrat tyto potraviny z dostatečného sortimentu.
Posouzení významu EKO-podnikání pro udržitelný rozvoj
Jírová, Magda ; Plášková, Alena (vedoucí práce) ; Kořánová, Helena (oponent)
Cílem této bakalářské práce je objasnění pojmů, jako je trvale udržitelný rozvoj, ekologické zemědělství, bioprodukty a jejich vzájemná závislost mezi sebou. Práce nejprve představí koncept trvale udržitelného rozvoje a jeho strategii v České republice. Dále je pozornost věnovaná ekologickému zemědělství, kde jsou uvedeny důvody vzniku, jeho vývoj až do dnešní podoby. Jsou uvedeny funkce, principy a cíle tohoto typu hospodaření a legislativa týkající se EZ s evropskou i národní působností. Práce popisuje biopotraviny a bioprodukty, v čem spočívá jejich značení, kontrola a certifikace. Dále obsahuje zhodnocení stavu EZ a trhu s biopotravinami v ČR. V neposlední řadě se práce věnuje průzkumu poptávky po biopotravinách v ČR, který byl proveden pomocí dotazníkového šetření, díky němuž byl zjištěn postoj respondentů k biopotravinám, nákupní chování spotřebitelů v ČR a hlavní bariéry nákupu biopotravin.
The perception of private labels by Czech and Slovak consumers
Nemčíková, Alica ; Hesková, Marie (vedoucí práce) ; Šalamoun, Jan (oponent)
Cílem diplomové práce s názvem: "Vnímaní privátních značek českými a slovenskými spotřebiteli," bylo provést vlastní marketingový průzkum zaměřený na vnímání sortimentu pod označením "BIO" spotřebiteli, rovněž na potravinářský biosortiment pod privátními značkami obchodních řetězců působících v České a Slovenské republice. Na základě výsledků průzkumu a analýzy trhu zhodnotit momentální stav a trendy na trhu s biovýrobky a také přinést závěry a doporučení týkající se strategie dalšího působení subjektů v biooblasti.
Analýza spotřebních značek se zvláštním zaměřením na jejich environmentální aspekty
Kohoutová, Zuzana ; Hadrabová, Alena (vedoucí práce) ; Dvořák, Antonín (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá označováním výrobků a služeb, které mají podpořit konkurenceschopnost výrobců na trhu a pomoci spotřebitelům v rozhodování při jejich nákupu. V současné době se vyskytuje na českém trhu mnoho značek označujících určitou vlastnost výrobku. Zvláštní pozornost je věnována environmentálnímu značení I. typu, které označuje výrobky a služby šetrnější k životnímu prostředí v průběhu jeho životního cyklu než alternativní produkty. V této práci je uveden vznik tohoto značení, které patří mezi dobrovolné přístupy environmentální politiky. Dále jsou analyzovány vybrané značky na českém trhu. V závěru této práci jsou uvedeny postoje spotřebitelů na označování výrobků a služeb a také se zjišťují názory poskytovatelů značek pomocí řízeného pohovoru.
Vliv produkčních procesů při chovu hospodářských zvířat na emise CO2
MAKRLÍKOVÁ, Kateřina
Tato diplomová práce částečně hodnotí životní cyklus chovu hospodářských zvířat a environmentální dopady jednotlivých částí tohoto cyklu. Hodnotí se energetické náklady a emisní zátěž vzniklé výkrmem hospodářských zvířat a zpracováním a transportem finálního produktu - masa. V rámci hodnocení byl porovnáván konvenční a ekologický systém chovu a různé typy ustájení. K výpočtu emisní zátěže byl použit softwarový nástroj SIMA Pro. Cílem práce bylo nalézt jaké formy chovu hospodářských zvířat mají nejmenší environmentální dopad. Práce byla vytvořena v rámci mezinárodního projektu M00080-EUS-AT-SUKI Sustainable Kitchen, který se zabývá emisní zátěží jednotlivých kroků produkční vertikály potravin.
Přechod podniku z konvenčního na ekologické zemědělství v podhorských oblastech
MRÁČKOVÁ, Jana
Cílem práce bylo posouzení podmínek a vhodnosti vlastní zemědělské farmy pro konverzi. Řešené hospodářství se nachází ve vrcholných partiích Novohradských hor, okrese Český Krumlov. Nadmořská výška antropogenního bezlesí se pohybuje kolem 850 m n. m., jedná se o území, které bylo až do nedávné doby zahrnuto do hraničního pásma s Rakouskem. Hlavním výrobním programem podniku je živočišná výroba, a to chov krav bez tržní produkce mléka. K rozboru subjektivních i objektivních předpokladů vhodnosti farmy pro konverzi bylo použito metody SWOT analýzy. Ta sloužila k rozboru silných stránek, slabostí, příležitostí a hrozeb. Na základě výsledků bylo provedeno posouzení se zpracovanými informacemi z literárních zdrojů. Ze zjištěných skutečností vyplynulo, že současný stav konvenčního hospodaření již plně odpovídá principům a požadavkům uplatňovaných v systému ekologického hospodaření. V závěru bylo konstatováno, že farma má nejlepší předpoklady pro úspěšnou konverzi.
Prostorová analýza výroby a zpracovatelských kapacit bioprodukce - Jihočeský kraj
ZEDEK, Milan
Práce je zaměřena na zmapování ekologického zemědělství v Jihočeském kraji zejména z hlediska prostorového rozmístění ekofarem, jejich produkce a na rozmístění zpracovatelských kapacit bioporodukce. Jihočeský kraj je díky svým geografickým podmínkám vhodný pro ekologické hospodaření. V rámci ČR se řadí k největším v počtu ekofarem. Pestrost produkce však není příliš rozmanitá. Dominuje zde především extenzivní chov skotu na plochách trvalých travních porostů. Diplomová práce je zpracována v rámci výzkumného záměru Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity MSM 6007665806.
Efektivnost produkce vybraných konvenčních a ekologických farem v západních Čechách
KECSEIOVÁ, Klára
Práce je zaměřena na efektivnost produkce vybraných konvenčních a ekologických farem v Západních Čechách. Data byla získána na základě dotazníkového šetření z roku 2009, byly z výběrového souboru 60 farem z regionu západní Čechy vybrány 4 farmy. Výběr byl proveden na základě kritérií zahrnujících výměru v ha (rozdělení na velké a malé farmy), systém hospodaření (ekologické a konvenční), a strukturu hospodaření na orné půdě (pěstování sledovaných plodin ? pšenice, oves, brambory). Data byla získána přímo v terénu a telefonickými pohovory s hospodařícími subjekty, z ročenek EZ, situačních a výhledových zpráv a z údajů Českého statistického úřadu a Ministerstva zemědělství. Doplňkové údaje byly získány z databází ÚZEI. U všech vybraných farem byly zjišťovány výnosy plodin, náklady na vybrané plodiny a prodejní ceny za posledních deset let. Ze zjištěných údajů byla vypočtena ekonomická efektivnost pěstování jednotlivých plodin v konvečním a ekologickém systému hospodaření. Z výsledků vyplývá, že výnosy v ekologickém zemědělství jsou u všech vybraných plodin nižší než v zemědělství konvenčním. Výnosy pšenice v ekologickém zemědělství jsou nižší, než v konvenčním způsobu hospodaření průměrně o 40 %, brambory mají také nižší výnos průměrně o 40 % a u ovsa je snížení výnosu o 30 %. Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství je srovnatelná se zemědělstvím konvenčním, vzhledem k vyšším výkupním cenám a nižším nákladům. Dokonce i v některých ekologických farmách je pěstování vybraných plodin více ziskové než v konvenčních. Struktura nákladů v ekologickém zemědělství se nejvíce liší od struktury nákladů v konvenčním zemědělství, zejména z hlediska výdajů na hnojení a ošetření během vegetace.
Analýza nabídky biopotravin ve stravování mimo domov
KLABÍKOVÁ, Iveta
Hlavním cílem mé bakalářské práce byla analýza nabídky biopotravin v restauracích na Českobudějovicku. V literární rešerši jsem se věnovala studiu odborné literatury a zdrojů dostupných na internetu. V této části jsem se zaměřila na definování marketingového výzkumu, bioposurovin, biopotravin, ekologického zemědělství, principům ekologického zemědělství, legislativě a značením výrobků ekologického zemědělství. V poslední části své literární rešerše jsem se věnovala provnání sekundárních údajů za roky 2006, 2007 a 2008 týkajících se produkce, distribuce a spotřeby biopotravin.V praktické části mé bakalářské práce jsem se věnovala marketingovému výzkumu, zpracování získaných údajů a návrhu řešení.
Struktura genetických zdrojů a aktuální stav využití pšenice špaldy (\kur{Triticum spelta} L.) v České republice
HŮDA, Petr
V bakalářské práci je řešena analýza struktury genetických zdrojů pšenice špaldy(\kur{Triticum spelta} L.), dále potom aktuální stav pěstování a využití této obilniny. Literární přehled je zaměřen na původ, rozšíření, agrotechniku a šlechtitelské programy pšenice špaldy. V České republice je pšenice špalda většinou pěstována v systému ekologického zemědělství, právě data ze statistik ekologického hospodaření a údaje z databáze EVIGEZ jsou použity pro prezentaci výsledků této práce. Z výsledků této práce je zřejmý nárůst pěstitelských ploch, produkce špaldy a zvýšený zájem o produkty z této plodiny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 117 záznamů.   začátekpředchozí96 - 105dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.