Název:
Přechod podniku z konvenčního na ekologické zemědělství v podhorských oblastech
Překlad názvu:
Conversion of farm from conventional to organic farming in submountain areas
Autoři:
MRÁČKOVÁ, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo posouzení podmínek a vhodnosti vlastní zemědělské farmy pro konverzi. Řešené hospodářství se nachází ve vrcholných partiích Novohradských hor, okrese Český Krumlov. Nadmořská výška antropogenního bezlesí se pohybuje kolem 850 m n. m., jedná se o území, které bylo až do nedávné doby zahrnuto do hraničního pásma s Rakouskem. Hlavním výrobním programem podniku je živočišná výroba, a to chov krav bez tržní produkce mléka. K rozboru subjektivních i objektivních předpokladů vhodnosti farmy pro konverzi bylo použito metody SWOT analýzy. Ta sloužila k rozboru silných stránek, slabostí, příležitostí a hrozeb. Na základě výsledků bylo provedeno posouzení se zpracovanými informacemi z literárních zdrojů. Ze zjištěných skutečností vyplynulo, že současný stav konvenčního hospodaření již plně odpovídá principům a požadavkům uplatňovaných v systému ekologického hospodaření. V závěru bylo konstatováno, že farma má nejlepší předpoklady pro úspěšnou konverzi.The aim of the Dissertation was to assess conditions and suitability of the specific agricultural farm for conversion. The farm analysed is situated in the highest parts of the Novohradské Hory mountain region, District of Český Krumlov. The altitude of anthropogenic non-stocked forest land oscillates about 850 m above sea level, and covers an area which was included in the border zone of the state border with Austria until recently. The main production programme of the farm is animal production, namely cattle breeding without a market milk production. The SWOT analysis method was used to analyse subjective as well as objective presumptions of suitability of the farm for conversion purposes. It was used to identify strengths, weaknesses, opportunities and threats. The results achieved were used for assessment and comparison with information processed in bibliography. The facts revealed indicated that the current state of conventional farming already fully corresponds to the principles and requirements applied in the organic farming systems.At the end it was stated that the farm has the best presumptions for a successful conversion.
Klíčová slova:
biopotraviny; Ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; marginální oblasti; přechodné období; rostlinná výroba; SWOT analýza; živočišná výroba; animal production; conventional farming; marginal areas; Organic farming; organic foods; plant production; SWOT analysis; transitional period Citace: MRÁČKOVÁ, Jana. Přechod podniku z konvenčního na ekologické zemědělství v podhorských oblastech. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/18975