Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  předchozí7 - 16další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Speciální čokoládové cukrovinky a problematika jejich výroby
Bednaříková, Veronika
Bakalářská práce se zabývá čokoládou a čokoládovými pralinkami. První část teoretické části je zaměřena na historii čokolády, charakteristiku kakaovníku a také výrobu čokolády až po její skladování. Práce vymezuje také nežádoucí jevy, ke kterým může dojít během výroby a skladování. Dále je teoretická část zaměřena na pralinky, jejích výrobu a rozdělení do jednotlivých druhů. Praktická část bakalářské práce se týkala právě pralinek. Byl stanoven senzorický profil a získané výsledky byly zpracovány statistickými a grafickými metodami.
Komentovaný překlad: Petit Futé. Guide du Chocolat. 4e édition, B.Fernandez, B. Dubrulle, P. Wyvekens, 2009, Paříž, s. 6-21
Šůchová, Barbora ; Duběda, Tomáš (vedoucí práce) ; Belisová, Šárka (oponent)
Předložená bakalářská práce sestává ze dvou částí - překladu francouzského textu do češtiny a jeho komentáře. Výchozí text představuje první část elektronické knihy Guide du chocolat. V komentáři se zabýváme analýzou překládaného textu a popisem metody překladu spolu s překladatelskými postupy.
Determinants of Technical Efficiency and its Change among Ghanaian Cocoa Farmers
Valenta, David ; Janský, Petr (vedoucí práce) ; Břízová, Pavla (oponent)
Tato práce analyzuje determinanty technické efektivity (TE), její změny a efektivity rozsahu na nevyrovnaném panelu více než 700 ghanských farmářů, který byl posbírán mezi lety 2004 a 2010. Hodnoty TE byly nalezeny pomocí "data envelopement analysis" modelu s proměnlivými výnosy z rozsahu. Průměrná hodnota TE nalezena činila 35.4%. V druhé fázi byly vyzkoumány determinanty efektivity pomocí Tobitovy regrese s náhodnými efekty a bylo nalezeno mnoho proměnných se signifikantním efektem v kategoriích jako: charakteristiky farmáře, technické specifikace farmy, zaměření na farmaření, styl managementu a investic. Navíc, tato práce přispívá do debaty o efektivitě tím, že zkoumá determinanty změny efektivity a nalezla, mimo jiné, že pohlaví farmáře a spoření mají signifikantní pozitivní vliv na změnu efektivity v čase.
Obchod s kakaem v koloniální Španělské Americe
Pekařová, Jana ; Binková, Simona (vedoucí práce) ; Křížová, Markéta (oponent)
Diplomová práce se věnuje obchodu s kakaem v koloniální Španělské Americe. Kakao je bezesporu jedním z produktů Nového světa, který ovládl Evropu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá předkolumbovským obdobím. Líčí pravděpodobný původ kakaa, jeho rozšíření a nastiňuje jeho význam u prvních pěstitelů. Vzhledem k dochovaným pramenům je významná část věnována Aztékům a důležitosti kakaa pro jejich kulturu. Další kapitola se zabývá událostmi spojenými s příchodem Španělů, jejich prvním setkáním s kakaem, počátky správy koloniálního obchodu a rozšířením kakaa v Evropě. Hlavními body třetí kapitoly jsou centra produkce a obchodu s kakaem v koloniálním období. Jednotlivé podkapitoly se zaměřují na obchod s kakaem ve Venezuele, Ekvádoru a Novém Španělsku. Důraz je přitom kladen nejen na vlastní obchod, ale i na další příbuzná témata. Čtvrtá kapitola stručně charakterizuje Bourbonské reformy a ukazuje jejich vliv na jednotlivá centra produkce v 18. a na počátku 19. století. V závěru jsou všechny poznatky shrnuty. Klíčová slova: Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství Peru
Vývoj obchodu a trhu s kakaem
Jeřábková, Lucie ; Regnerová, Olga (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Bakalářská práce s názvem Vývoj obchodu a trhu s kakaem se zaměřuje na zhodnocení a vývoj mezinárodního obchodu s kakaem. Dále je v práci popsán obchod s fairtradovým kakaem a komoditami, které se z něj vyrábějí. Tato práce se dělí na teoretickou část, kde je pozornost věnována samotné komoditě, organizacím Fair Trade a WTO, mezinárodnímu obchodu či historickému vývoji spotřeby této komodity. Praktická část je posléze zaměřena na fluktuaci cen kakaa v časovém horizontu, kde se tato část zaměřuje na vybrané, převážně rozvojové země. V neposlední řadě se pak práce věnuje obchodu s touto komoditou a samotnému vývoji produkce.
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent) ; Štemberk, Jan (oponent)
Disertační práce pojednává o konzumu kakaa, kávy, čaje a čokolády v meziválečném Československu a na základě získaných statistických dat a prozkoumání archivních pramenů přichází s vymezením skupiny střední vrstvy obyvatelstva, která uvedené komodity konzumovala. Práce ukazuje rozložení konzumu zkoumaných komodit v dělnických a úřednických rodinách, přináší pohled na život rodin, rozložení jejich výdajů a velikost příjmů. Poukazuje na zastoupení pochutin ve spotřebním koši spotřebitelů a ukazuje elasticitu uvedených komodit. Za ústřední část výzkumu zvolila disertační práce české země, jelikož právě zde byly dobře dostupné veškeré údaje a prameny. Práce objasňuje příčiny konzumace kakaa, kávy, čaje a čokolády a dochází k závěru, že každá pochutina byla konzumována z jiného účelu, z čehož vyplýval i status luxusu těchto poživatin. Konzumace čaje byla určena pro vyšší vrstvy obyvatelstva, čokoládu zakupovali převážně úřednické rodiny, avšak postupem dvacátých let pronikala drobná spotřeba čokoládových produktů taktéž mezi střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Čokoládové výrobky podléhaly na počátku dvacátých let přepychové dani. Kakao se užívalo ve spojení s vařením a pečením, avšak v rodinách příliš dostupné nebylo. Kávu pily všechny vrstvy obyvatel, ovšem spotřeba se odvíjela od společenského statusu konzumenta. Hojně spotřebovávaly rodiny žitnou kávu a cikorku. Odlišnosti mezi vrstvami byly ještě více umocněny regionálními rozdíly, které disertační práce taktéž vyzdvihuje. Dále podrobně zkoumá výši cel daných komodit, která v meziválečném období značně kolísala, a dochází k závěru, že cla až neúměrně zvyšovala cenu produktů a znemožňovala konzumentům zakoupit vyšší množství těchto pochutin.
Biologicky aktivní látky obsažené v čaji, kávě a kakau
Marková, Kristýna ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Jadrná, Petra (oponent)
V bakalářské práci jsou popsány účinky a chemická struktura vybraných biologicky aktivních látek obsažených v čaji, kávě a kakau. Čajovník (Camellia) patří do čeledi čajovníkovité (Theaceae). Pěstuje se několik odrůd, ale všechny se uvádějí jako variety Camelliasinensis. Hlavním produktem čajovníku jsou listy, ze kterých se vyrábí čaj. V čaji jsou nejvýznamnější především katechiny (8 - 18 %), které patří do skupiny polyfenolických látek a vykazují silné antioxidační vlastnosti. Kávovník (Coffea) patří do čeledi mořenovité (Rubiaceae). Z této čeledi jsou nejvýznamnější odrůdy Coffeaarabica a Coffea robusta, jejichž zrna se používají k výrobě kávy. Káva je vyhledávanou povzbuzující pochutinou. Nejvýznamnější složkou je kofein (0,7 - 2,5 %), který se zařazuje do skupiny alkaloidů. Je stimulantem centrální nervové soustavy, ovlivňuje srdeční činnost a oběhovou soustavu. Kakaovník (Theobroma) patří do čeledi Sterculiaceae. Z této čeledi je významným zástupcem Theobromacacaoa jeho skupiny Criollo, Forastero a Trinitario. Kakao je bohaté zejména na flavonoidy (20 %), které také patří do skupiny polyfenolických látek. Jsou silnými antioxidanty a v přiměřeném množství mohou příznivě ovlivňovat zdraví. Čaj, káva a kakao obsahují také vitaminy a minerální látky. V organismu mohou být součástí struktury tělních buněk a enzymů, některé slouží jako aktivátory enzymů a také se podílejí jako přenašeči molekul v metabolických reakcích. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamin C a vitamin E, z minerálních látek mají v pochutinách nejvyšší obsahy draslík a fosfor. Celkový obsah biologicky aktivních látek ovlivňuje především odrůda daného druhu a způsob zpracování. Suroviny, které neprošly procesem fermentace nebo pražením obsahují více biologicky aktivních látek než ty, které byly technologicky upraveny.
Možnosti uplatnění a význam vybraného „fair trade“ produktu v ČR
Lišková, Martina
Má bakalářská práce řeší problematiku programu fair trade a možnosti uplatnění jeho principů v České republice. Literární část práce popisuje důvody vzniku programu fair trade, jeho současný stav a problematiku pěstování kakaových bobů v rozvojových zemích. Pro zpracování praktické části práce jsem použila metodu dotazníkového šetření, kdy jsem zjišťovala informovanost veřejnosti o programu fair trade, spotřebitelské chování, rozsah poptávky po fairtradových výrobcích a zájem občanů o problematickou situaci v zemích třetího světa.
Vliv přidané hodnoty ke kakaovým bobům za účelem zvýšení příjmů drobných farmářů v Ghaně
Zemanová, Barbora
Bakalářská práce se věnuje zvýšení přidané hodnoty ke kakaovým bobům. Práce předkládá možnost, jak zvýšit přidanou hodnotu pomocí výroby domácí čokolády a tím zvýšit příjmy farmářů pěstujících kakao. V práci je objasněna charakteristika této komodity a na základě analýzy vybrané farmy je vyhotoven podnikatelský plán doplněný finanční analýzou, který zhodnocuje proveditelnost, udržitelnost a zisk. Pomocí regresní analýzy je určena míra závislosti mezi potenciálními výnosy a sociálními a ekonomickými souvislostmi, které ovlivňují život farmářů a jejich rodin. Na základě zjištěných výsledků jsou stanovena doporučení, která vedou ke zlepšení životní úrovně drobných farmářů v Ghaně.
Bezpečnost potravin v rámci komoditní vertikály kakaa
Kašparová, Zuzana
KAŠPAROVÁ, Z., Bezpečnost potravin v rámci komoditní vertikály kakaa. Mendelova univerzita v Brně, 2015. Bakalářská práce. Bakalářská práce se zabývá problematikou bezpečnosti potravin v rámci komoditní vertikály kakaa. Hlavním cílem je charakterizovat vývoj a změny bezpečnosti potravin v jednotlivých fázích v rámci komoditní vertikály kakaa ve vybraných rozvojových zemích. Teoretická část se zabývá vymezením hlavních mezníků, definováním pojmů a stanovením pravidel, které jsou úzce spjaty se zmiňovanou komoditní vertikálou. Analytická část je zaměřena na vymezení hlavních faktorů ovlivňujících bezpečnost v rámci zkoumané komoditní vertikály ve vybraných rozvojových regionech.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   předchozí7 - 16další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.