Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 185 záznamů.  začátekpředchozí51 - 60dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Kadlecová, Nikola ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem sportovní výživy a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je přiblížena vyvážená strava, popsány mechanismy tvorby energie v průběhu fyzické aktivity a charakterizovány sportovní směry veslování a crossfit. Zejména je kladen důraz na problematiku výživy v těchto odvětvích. Na podkladu těchto teoretických východisek je zpracována praktická část, kde jsou statisticky zhodnocena získaná data. Cílem práce je zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit. K tomuto účelu byly použity specializované dotazníky jídelních preferencí, do kterých 16 sportovců vyplnilo své jídelní návyky. Na základě získaných dat o jejich příjmu vybraných nutrientů za uplynulý měsíc výsledky neodhalily statisticky významný rozdíl mezi skupinami v energetickém příjmu, konzumaci bílkovin (živočišných ani rostlinných), množství ovoce a zeleniny, složení mastných kyselin ve stravě a příjmu přidaných cukrů. Nicméně naznačily relativně velké odlišnosti, např. vyšší příjem živočišných bílkovin a nižší příjem ovoce u sportovců věnující se crossfitu. Klíčová slova: crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživa
Nutriční péče a jídelní zvyklosti u osob žijících s HIV
Tomanová, Michaela ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Procházka, Ivo (oponent)
Vztahy mezi stavem výživy, infekčními chorobami a imunitním systémem naznačují, že výživa je jednoznačným kofaktorem při progresi infekce virem lidské imunodeficience (HIV). Multifaktoriální podvýživa a na druhé straně i nadváha a obezita jsou jedny z hlavních komplikací infekce HIV, proto by odborná klinická výživa měla být nedílnou součástí rutinní lékařské péče pro každou osobu žijící s HIV. Bylo prokázáno, že incidence wasting syndromu a kritické podvýživy u osob žijících s HIV významně klesla současně se vznikem nežádoucích účinků moderních antiretrovirových léků. Vedlejší účinky moderní antiretrovirové terapie jsou totiž mnohem méně časté než u předchozích generací léků. Na druhé straně prevalence obezity a dalších chronických onemocnění s ní spojených se u osob žijících s HIV významně zvýšila. Praktická část popisuje a hodnotí monitoring jídelních zvyklostí 10 osob žijících s HIV. Cílem této práce bylo podat souhrnné informace o řádné nutriční péči pro tuto populaci, zhodnotit stravovací zvyklosti daného souboru a stanovit případnou nutriční intervenci a edukaci. Nedostatek makro i mikroživin a špatné stravovací návyky byly odhaleny až u 70 % respondentů. 100 % respondentů nebylo žádným způsobem edukováno ohledně pestrého a pravidelného příjmu živin. Z těchto důvodů je návrh managementu...
Fenomén stravovacích návyků uživatelů v kontextu sociálních médií
Šulcová, Barbora ; Reifová, Irena (vedoucí práce) ; Soukup, Martin (oponent)
Původní funkce sociálních médií byla především komunikační a zábavní. Sociální média se však neustále vyvíjejí a od vzniku prvních sociálních platforem na internetu došlo ke značnému posunu. V současné době tak sociální média poskytují mnohem širší využití než dříve včetně možnosti snadného finančního výdělku, čehož využívají firmy i jednotlivci. Vzhledem k tomu, že internet jako takový je v tomto ohledu minimálně regulovaný a vidina finančního obnosu či dalších odběratelů a sledujících je lákavá, může často docházet k dezinformacím v příspěvcích na sociálních sítích. Na sociálních sítích je možné se často setkávat s radami ohledně životního stylu a stravování, které nemusí být pro každého uživatele vhodné či dokonce mohou jejich zdraví ohrožovat. I přesto bývají tyto informace oslavovány a sdíleny dále mezi uživateli. Tato diplomová práce se zaměřuje na to, jakým způsobem z pohledu jedinců vstupují sociální média do utváření a přetváření jejich stravovacích návyků a za pomoci kvantitativní a kvalitativní výzkumné metody se snaží odpovědět na otázku, jak konzumenti obsahů sociálních médií přistupují k informacím ohledně stravování získaných na těchto platformách včetně jejich ochoty si získané informace ověřovat.
Sportovní aktivity a stravovací návyky dětí mladšího školního věku
Rýdlová, Anna ; Dlouhý, Martin (vedoucí práce) ; Svobodová, Irena (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zdravého stravování, zdravého životního stylu a sportovními aktivitami dětí mladšího školního věku. Cílem práce bude sledování a zhodnocení stravovacích návyků a sportovních aktivit u dětí mladšího školního věku. Tito sledovaní žáci se podrobí dotazníkovému šetření, na základě kterého budeme zjišťovat, do jaké míry se děti tohoto věku stravují a mají podvědomí o správném životním stylu ve spojitosti se sportovními aktivitami. Dále budeme zkoumat sportovní výsledky těchto žáků na podkladu vybraných disciplín dle UNIFITTESTu. Klíčová slova: sportovní aktivity, výživa, stravovací návyky, zdravý životní styl, dítě mladšího školního věku
Výuka zdravé výživy na 1. stupni základních škol
Hojdekrová, Denisa ; Kočí, Jana (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Práce si klade za cíl zmapovat učivo výživy a jeho ukotvení ve vzdělávacích programech a prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, zda je pro učitele na prvním stupni základních škol obsah učiva rozpracován dostatečně, tudíž jestli je efektivní v jejich praxi. Teoretická část shrnuje informace, které se týkají výživy dětí mladšího školního věku, zaměřuje se především na zásady správné výživy, budování správných stravovacích návyků, které se významně podílejí na jejich budoucím zdraví a mohou mít preventivní charakter před vznikem nemocí. Jednou z možných cest prevence je právě výuka zdravé výživy na základních školách za pomoci vhodných vyučovacích metod, činností a využívání nutričních výukových programů, které tato práce zmiňuje. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, v rámci kterého zkoumá vztah učitelů k výuce výživy, soustředí se především na jejich názory ohledně ukotvení učiva ve vzdělávacích programech. Výsledná data jsou zaznamenána do tabulek a grafů, které jsou doplněné komentářem. Na základě výsledků z dotazníkového šetření byly doporučeny ověřené webové stránky, ze kterých učitelé mohou čerpat metodický materiál. Tyto materiály byly inspirací pro tvorbu návrhů dvou příprav na čtyři vyučovací jednotky, zaměřených na vybraná témata výživy. Přípravy jsou uvedené v přílohách....
Vliv technologií na pohybovou aktivitu a stravovací návyky u adolescentů
Charvátová, Pavla ; Kytnarová, Jitka (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Dětská obezita představuje v dnešní době celosvětový problém. S nadměrnou hmotností se pojí řada zdravotních komplikací, společenských nepříjemností. Obezita má i další nepříjemné dopady. Teoretická část je věnována obecně příčinám rozvoje obezity, komplikacím, které jsou s obezitou spojené, a léčbě obezity. Další kapitoly pojednávají o pohybové aktivitě a stravování dětí a adolescentů. Krátká kapitola je věnována charakteristice období adolescence a moderním technologiím. Sledovaný soubor tvořilo celkem 11 adolescentů ve věku 11 až 18 let. Dospívající byli sledováni dva měsíce. Během tohoto období adolescenti zapisovali pohybovou aktivitu, počet kroků, počet hodin strávených na technologiích (mobilní telefony, počítače, tablety, notebooky). Každý z adolescentů také zapisoval jídelníček. Všechny jídelníčky byly následně vyhodnoceny a srovnány s doporučením. Dospívající byli dvakrát změřeni na bioimpedančním přístroji, na kterém bylo zjištěno a vyhodnoceno jejich tělesné složení. Výzkum ukázal, že u každého respondenta se projevila změna tělesného složení (poměr mezi svalovou a tukové hmotou), která se vždy neprojevila poklesem v celkové tělesné hmotnosti. Motivací k pohybové aktivitě pro dospívající byly zapůjčené krokoměry. Ale ani díky této moderní technologii nebyli adolescenti schopni splnit...
Studium trajektorií BMI v závislosti na faktorech životního stylu - longitudinální studie českých adolescentů
Křivánková, Anna ; Zamrazilová, Hana (vedoucí práce) ; Boženský, Jan (oponent)
Obezita je závažné metabolické onemocnění, které často vzniká již v dětství. Až u 55 % obézních dětí přetrvává obezita do adolescence a posléze 80 % těchto obézních adolescentů zůstane obézní v dospělosti. Tato diplomová práce navazuje na výsledky prvního kola studie Childhood Obesity Prevalence and Treatment (COPAT). Analyzuje údaje zjištěné v letech 2009-2010 ve vztahu k výsledkům z roku 2018. Cílem této práce bylo stanovit prevalenci nadváhy, obezity, metabolického syndromu, skryté obezity a zkoumat faktory, potenciálně přispívající k rozvoji nadměrné tělesné hmotnosti u účastníků druhého kola COPAT. V rámci diplomové práce bylo po osmi letech opakovaně vyšetřeno 12 % původního souboru, tj. 246 probandů (150 žen a 96 mužů). Vyšetření probíhala v Endokrinologickém ústavu v Praze a spočívala v odběru krve nalačno, klinickém vyšetření (měření krevního tlaku a pulzu; stanovení tělesného složení pomocí bioimpedanční analýzy) a antropometrickém vyšetření. Všichni účastníci také vyplnili on-line dotazník, skládající se ze tří částí (personalizovaný dotazník; Dotazník jídelních zvyklostí; Baeckeho dotazník habituální pohybové aktivity). Získaná data byla zpracovávána pomocí programů Microsoft Excel, Microsoft Access, RůstCZ a statisticky vyhodnocena v programech NCSS, Statgraphics a Simca P++....
Vztah stravovacích návyků a znalostí o výživě u žáků devátého ročníku základních škol a návrh nutričního edukačního programu
Kočí, Jana ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Dohnal, Karel (oponent) ; Fialová, Ludmila (oponent)
Obezita a nadváha dětí jsou signifikantně celosvětovým problémem současnosti. Podle dat Regionálního úřadu pro Evropu (2006) vzrostla prevalence obezity po celém světě v posledních dvou desetiletích až trojnásobně. Se záměrem zpomalit narůstající incidenci obezity je v současnosti pozornost věnována podpoře zdraví a prevenci nemocí obyvatelstva prostřednictvím komplexní edukace ke zdraví od raného věku jedinců. Práce se zabývá pedagogickými aspekty zdraví, konkrétně formováním nutričních návyků žáků základních škol a systematickým prohlubováním osvojených znalostí o zdravé výživě prostřednictvím intervenčního edukačního programu správného stravování. Cílem studie bylo určit míru souvislosti stravovacích návyků a znalostí o zdravé výživě žáků devátých tříd základních škol v Jihočeském kraji a na základě výsledků realizovaných analýz a získaných zkušeností studiem nutričně-edukačního programu Nebraské univerzity v Lincolnu v praxi navrhnout výživový edukační program pro výuku na druhém stupni základních škol. Pro účely hodnocení míry souvislosti stravovacích návyků a vybraných znalostí o zdravé výživě žáků 9. tříd základních škol v Jihočeském kraji byly vyvinuty Výživový dotazník pro žáky staršího školního věku a Vědomostní kvíz o výživě a správném stravování, jejichž platnost byla testována...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 185 záznamů.   začátekpředchozí51 - 60dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.