Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  začátekpředchozí42 - 51  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hlavní cizorodé látky přijímané potravou
BUCHAROVÁ, Eva
Tato práce pojednává o hlavních cizorodých látkách přijímaných potravou. Těmito látkami jsou aditiva a kontaminanty. Přítomnost těchto látek v potravinách je regulována legislativně. V ČR platí potravinové zákony, které jsou v souladu s nařízeními EU. V Čechách je přítomnost aditiv a kontaminant kontrolována SZPI a SVS. Evropskou kontrolní institucí je EFSA a celosvětově působí FAO/WHO. Hlavním cílem této práce bylo nalezení rozdílů v informovanosti mužů a žen v oblasti cizorodých látek přijímaných potravou.
Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Hermanová, Jana ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuální právní politikou v oblasti bezpečnosti potravin a obecnými principy potravinového práva na úrovni Evropské unie. První a druhá část popisuje vývoj a současnou právní úpravu. Cílem třetí části je analýza soudních rozsudků vydaných Soudním dvorem Evropské unie v souvislosti se zajištěním bezpečnosti potravin. Dále je pozornost zaměřena na činnost Evropského úřadu pro bezpečnost potravin - poskytování pomoci a nezávislého vědeckého poradenství. Poslední část popisuje současný systém bezpečnosti potravin v České republice.
Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Koubalíková, Jitka ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá evropskou politikou v oblasti bezpečnosti potravin a agenturou Evropské unie- EFSA. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické momenty a popisuje obecné principy potravinového práva. Další oddíl je zaměřen na nekterá témata týkající se bezpečnosti potravin: welfare, označování potravin, kontrola a krizový management. Další část se zabývá Evropským úřadem pro bezpečnost potravin - strukturou a činností. Poslední část obsahuje případové studie související s GM potravinami a krmivy a orgánem zabývající se hygienou potravin v České republice.
Způsoby hodnocení zdravotní nezávadnosti potravin a jejich vliv na kvalitu výrobku v letech 1995-2008
MÁNKOVÁ, Lucie
Cílem práce je posoudit změnu kritérií pro hodnocení zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu a zaměřit se na to, jaký vliv měla tato změna na jakost a kvalitu výrobků. Zpracovat přehledně systém hodnocení zdravotní nezávadnosti v období 1995-2007. V první části práce je popsán způsob kontroly zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu v ČR i v EU. Ve druhé části jsou popsány kontroly a výsledky veterinárního hygienického dozoru v letech 1995-2008.
Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin s využitím systému HACCP v potravinářském podniku
TOMEČKOVÁ, Gabriela
Systém kritických kontrolních bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) je systém založený na prevenci a analýze nebezpečí a přispívá k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin. Nutnost závést systém HACCP v potravinářské organizaci je dán legislativou České republiky a legislativou Evropské unie a je v souladu s Codex Alimentarius (Potravinářským zákoníkem). Bakalářská práce zahrnuje teoretické poznatky o systému HACCP a analýze nebezpečí a praktickou část s přiblížením systému HACCP konkrétní potravinářské organizace Dr. Oetker, s.r.o. Organizace musí mít zavedenou dokumentaci HACCP, provedenou analýzu nebezpečí, stanoveny kritické kontrolní body CCP a nápravná opatření při překročení kritických mezí. Systém je neustále v celém výrobním procesu ověřován. Systém HACCP podléhá certifikaci, na jeho principech je založena mezinárodní norma ISO 22000 o systému managementu bezpečnosti potravin. HACCP jako součást politiky bezpečnosti potravin organizace přispívá k vyloučení nebezpečných činitelů z výrobního procesu potravin a tím i zamezení ohrožení spotřebitelů.
Evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin
HORÁKOVÁ, Martina
Tématem této práce je evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin. Jejím cílem je zhodnotit, jaký význam má zajištění bezpečnosti potravin pro evropský trh a pro evropské spotřebitele. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické okamžiky od zajištění dostatku potravin pro všechny až po vytvoření propracovaného systému s názvem {\clqq}z farmy po vidličku``, který zahrnuje celý potravinový a krmivářský řetězec. Také definuje základní pojmy související s daným tématem. Další části zahrnují potravinovou legislativu a orgány, které právní předpisy vytvářejí a dohlížejí na jejich dodržování. Na závěr je v práci zařazena kapitola, která se zabývá Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva a Systémem HACCP. Oba tyto systémy jsou důležité při zajišťování bezpečnosti spotřebitelů. Práce umožňuje vytvoření představy o komplexnosti stávajícího systému zajištění bezpečnosti potravin.
Současná úroveň hodnocení jakosti potravinářských produktů v České republice
KLOROVÁ, Jana
Hlavním zaměřením mé diplomové práce je seznámení s činností Státní veterinární správy České republiky (SVS). Tato instituce je pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR. Všechny povinnosti a práva SVS ČR jsou vyjmenovány a popsány v zákoně č. 286/2003 Sb., který je úplným zněním zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinárního zákona). Hlavní úkoly SVS jsou: ochrana spotřebitelů před případnými zdravotně závadnými produkty živočišného původu; monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat; veterinární ochrana státního území České republiky; ochrana pohody zvířat a ochrana před jejich týráním. V první části je charakterizováno, jakým způsobem SVS ke kontrolám přistupuje. Další část je zaměřena na nápravná opatření, která mohou inspektoři použít, a na opravné prostředky, kterými se mohou provozovatelé bránit. V poslední části je popsáno, jak jsou ukládané pokuty vysoké, a to nejen v celé České republice, ale i v jednotlivých krajích. Závěr práce tvoří shrnutí dozorové činnosti SVS nad zdravotní nezávadností potravin.
Aplikace systému HACCP ve společnosti "MADETA a. s."
KAZILOVÁ, Lucie
Cílem této práce bylo zevrubně prozkoumat existující systém HACCP ve společnosti MADETA a.s. a vyhodnotit, zda společnost vhodně vyhodnocuje potenciální nebezpečí a nalézt efektivnější přístup k zabránění rizika. Pozornost byla soustředěna na oblast příjmu a pasterizace mléka a dále na výrobu zakysaných výrobků. Během průzkumu současného stavu a podmínek pro systém HACCP autorka vykonala několik zkoušek, které ověřovaly funkčnost nastavení vybraných procesů ve výrobě (např. pasterace). Stěžejním výzkumem bylo provedení simulace porušení chladícího řetězce výrobku. Výrobky (Jihočeské kefírové mléko 1,5%) byly vystaveny rozdílným teplotám po odlišnou dobu. Během těchto testů byly pozorovány: teplotní, fyzikální (pH) a mikrobiologické změny inkubovaných výrobků. V závislosti na výsledcích vykonaných pokusů je možné tvrdit, že systém HACCP je ve společnosti MADETA a.s. vhodně nastaven (i když autorka upozorňuje na slabší místa a řeší je). Dále i v případě když nastanou podmínky provedené simulace, výrobek lze považovat za bezpečný.
Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování sladkovodních ryb.
SMOLA, Jiří
HACCP a správná výrobní praxe jsou nástroje k zabezpečení potravní bezpečnosti. Technologický postup při zpracování ryb začíná příjmem živých ryb a končí skladováním a expedicí rybích výrobků. Skladování je operace, při které může dojit k ohrožení zdraví spotřebitele. Při nesprávném udržování teploty dochází k pomnožení mikroorganizmů. Skladování probíhá při teplotě 0 {--} 2 °C, která zastaví růst mikroorganizmů. V praxi byl sledován rozdíl průběhu teplot během hodin a dní. Během sledování byla průměrná teplota v 10 hodin dopoledne 2,33 {$\pm$} 1,25°C a průměrná teplota v 10 hodin večer byla 2,11 {$\pm$} 1,19°C. Průměrná teplota během sledování byla 2,10 {$\pm$} 1,03°C. Maximální teplota byla sledována v dopoledních hodinách. Ke zvýšení teploty docházelo při uskladňování nových výrobků. Toto krátkodobé zvýšení může mít vliv na kvalitu výrobků.
Actual problems of metrology
Breyl, Martin ; Veber, Jaromír (vedoucí práce) ; Chvojková, Helena (oponent)
Popsat aktuální problémy zkušebnictví a ozřejmit systém bezpečnosti potravin, úřední kontrolu a činnost zkušebních laboratoří.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   začátekpředchozí42 - 51  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.